تسلیم مبیع


امروز با موضوع تسلیم مبیع با شما هستیم.

 

موضوع تسلیم مبیع، یکی از دعوای ملکی شایع در محاکم دادگستری است. اشخاص در قالب عقود و معاملات، مایحتاج مالی خود را تامین می کنند و از این طریق با توجه به نیاز خود و طرف مقابل، اراده مشترک خود را در تشکیل عقد معین و خاصی ابراز می کنند، تا آثار ان عقد در عالم مادی به منصه ظهور برسد.

و انچه را که قانون به عنوان آثار و احکام تعیین کرده است، بر روابط مالی افراد با توجه به عقد ایجاد شده، اعمال گردد.

با توجه به اینکه عقود، خود، دارای آثار متفاوتی هستند و هر کدام بسته به نوع عقد، متفاوت خواهند بود. بعضی از عقود بسته به مقتضای خود دارای اثر تملیکی و بعضی دیگر دارای اثر عهدی هستند و دیگری اذن و تعهد را با هم ایجاد می کند.

به  همین خاطر، عقود، صرف نظر از اینکه خود دارای چه آثاری می‌باشند، در عرض خود دارای آثار دیگری هم هستند.

این آثار فرعی به حکم قانون ایجاد تعهد می کند. در صورتی که افراد به تعهد خود مبنی بر انجام تعهد فرعی عمل نکند، متعهد له، می‌تواند از دادگاه اجرای تعهد فرعی را بخواهد.

نکات مهم در موضوع تسلیم مبیع

  • ماهیت بیع چیست؟
  • انواع بیع چیست؟
  • – دادخواست الزام به تسلیم مبیع چگونه انجام می‌شود؟
  • – اقدام تامینی در مورد تسلیم مبیع به نحو است؟
  • تسلیم مبیع توسط بایع ورشکسته، دارای چه شرایطی است؟
  • – دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوی الزام به تسلیم مبیع کدام است؟
نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

ماهیت بیع

عقد بیع، در زمره یکی از مهمترین و پرکاربردترین عقودی است که افراد در طول زندگی روزمره، بیشتر مایحتاج خود را تامین می کنند. عقد بیع یکی از عقود معین می باشد که شرایط ان در قانون مشخص شده است.

در واقع شخصی در ازای پرداخت ثمنی مشخص، مالک عین معینی می گردد. در صورت ایجاب و قبول دو طرف بایع و مشتری، اثر عقد که مالکیت دو طرف بر عوض معامله است ایجاد می‌شود.(بند۱ ماده ۳۶۲ق.م.)

برای تشکیل بیع و آثار ناشی از ان، طرفین باید اهلیت استیفا و تصرف داشته باشند و همچنین طرف ایجاب عقد، قدرت بر تسلیم عین مبیع داشته باشد.

در غیر اینصورت معامله بیع باطل خواهد بود.(۳۴۵ و ۳۴۸ق.م.)

از دیگر شرایط صحت عقد بیع عین معین، موجود بودن عین، قبل از معامله می‌باشد. (۳۶۱ق.م.)

انواع بیع

در قانون، بیع خود به سه دسته تقسیم می گردد که شامل: بیع عین معین و بیع کلی در معین و بیع کلی می‌باشد.

بیع عین معین: بیعی است که در ان مبیع موجود و مالی است که ملموس و عینی و قبل از عقد موجود می‌باشد.

بیع کلی در معین: عبارت است از مقداری از یک مجموعه عین معین و موجود که به صورت کلی و دین بر ذمه بایع قرار می گیرد. مانند مقداری گندم از یک خروار گندم موجود در انبار که بر ذمه بایع است.

بیع کلی: بیعی که دارای افراد و مصادیق متعدد در خارج است که عین ان موجود نیست و تسلیم ان بر ذمه بایع است. در بیع کلی باید مقدار و وصف و جنس مشخص باشد در غیر این صورت عقد باطل است.

درخواست سازش

در بیع کلی، از لحظه عقد، مالکیت مالی به مشتری منتقل نمی‌شود، بلکه به ذمه بایع برای تعیین مصادیق و تسلیم مبیع قرار می گیرد.

تسلیم مبیع

در عقد بیع، صرف نظر از اینکه بیع از کدام نوع باشد، بعد از عقد، بایع موظف به تسلیم مبیع می‌باشد. و باید به نحوی مبیع را تسلیم نماید که بتواند مشتری در ان تصرف نماید و آماده انتفاع باشد.

(۳۶۷ق.م.)مبیع باید به قبض مشتری درآید که بتواند هر گونه تصرفی بر مبیع داشته باشد.

در صورتی که بیع عین معین باشد، برای قبض مبیع اذن و تسلیم مبیع، اجازه بایع لازم نمی باشد، چرا که مشتری، خود مالک مبیع است و همچنین اگر مبیع قبلا به قبض مشتری درآمده باشد.

ولی در صورتی که مبیع کلی باشد، بایع ان را به اراده خود، اقدام به تسلیم مبیع می کند و ایفای دینی است که به اراده بایع می باشد و در واقع مشتری مالک مالی نیست.

در تسلیم مبیع نیازی به تصرف مشتری نیست، بلکه همین که مبیع به مشتری تسلیم گردد در این صورت تسلیم مبیع، انجام شده است و برای تشخیص انجام تسلیم مبیع، ملاک، عرف خواهد بود.

از دیگر شرایطی که برای تسلیم مبیع، مطرح است، اینکه، تسلیم مبیع،. باید امکان‌پذیر باشد. در صورتی که غیر قابل تسلیم باشد، معامله غرری محسوب می‌شود و عقد باطل می گردد.

همچنین اگر بعضی از مبیع قابل تسلیم نباشد، در این صورت بیع نسبت به قسمت غیر قابل تسلیم، باطل است و نسبت به بعض دیگر، قابل تسلیم باشد، بیع صحیح خواهد بود. (۳۴۸ و ۳۷۲ق.م.)

مشاوره حقوقی دفاع مشروع

در صورتی که طرفین عقد محل تسلیم مبیع، را تعیین نکرده باشند در این صورت، محل عقد، محل تسلیم می باشد مگر اینکه عرف و عادت به نحو دیگری باشد و یا  اینکه طرفین محل دیگری را تعیین کرده باشند.

در صورتی که برای تسلیم مبیع موعدی مقرر شده باشد،تسلیم مبیع از زمان موعد شرط است نه از زمان عقد.

الزام به تسلیم مبیع

در صورتی که بایع به تعهد خود مبنی بر تسلیم مبیع اقدام نکند، در این صورت مشتری با مراجعه به دادگاه می‌تواند الزام بایع را به تسلیم مبیع بخواهد و دادگاه او را اجبار به تسلیم مبیع، می کند. در صورتی که بیع، عین معین باشد، چون متعلق به مشتری است در این صورت دادگاه، تصرف بایع و ید او را از مبیع خلع می کند و به قبض مشتری می‌دهد.

در صورتی که مبیع کلی باشد از زمان تعیین مصادیق و تسلیم مبیع، مالکیت منتقل می‌شود و اگر تسلیم نکرد اجبار می‌شود و اگر اجبار او فایده نداشت، از سایر اموال او استیفا می‌شود و در غیر این صورت خریدار، می‌تواند عقد را فسخ کند و خسارت بخواهد.(۲۳۹ق.م.)

در صورتی که بایع، حق حبس داشته باشد و مشتری ثمن را در صورت حال و قابل مطالبه بودن، تسلیم نکند، مشتری نمی‌تواند الزام او را به تسلیم مبیع تا پرداخت ثمن بخواهد.

اقدام تامینی در مورد تسلیم مبیع

زمانی که مشتری برای تسلیم مبیع در دادگاه اقامه دعوی می کند در این صورت می‌تواند برای جلوگیری از تصرف بایع در مبیع، اقدام تامینی انجام دهد تا مبیع از تصرف بایع مصون بماند.

توقیف سرقفلی در محکومیت های مالی

اقدام مورد نظر می‌تواند در قالب درخواست دستور موقت مطرح شود. در این صورت ملک توقیف، و غیر قابل تصرف می‌شود. درخواست دستور موقت به دادگاهی که به دعوی الزام به تسلیم مبیع رسیدگی می کند مطرح می‌شود.

تسلیم مبیع توسط بایع ورشکسته

در صورتی که بایع عین معینی را فروخته باشد و ورشکسته شده باشد، مشتری می‌تواند تا زمانی که عین مال موجود می باشد و تسلیم نشده باشد، دعوی استرداد مطرح کند و مال را پس بگیرد.

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوی الزام به تسلیم مبیع

در صورتی که نوع مبیع، منقول یا غیر منقول باشد، صلاحیت دادگاه در رسیدگی به دعوی الزام به تسلیم مبیع، متفاوت خواهد بود. در صورتی که مبیع مورد تسلیم، منقول باشد، دادگاه صالح برای رسیدگی، دادگاه محل اقامت خوانده(بایع)خواهد بود.

هرگاه دادخواست تسلیم مبیع، درباره، مال غیر منقول باشد، در این صورت با توجه به اینکه تسلیم مال غیرمنقول از موارد تبعی مال غیر منقول محسوب می‌شود، دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول صالح به رسیدگی خواهد بود.

دعوی الزام به تسلیم مبیع، یک دعوی مالی است و دارای هزینه دادرسی بر اساس قیمت منطقه ای اعلامی وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌باشد.

وکیل دعاوی ملکی تهران

جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ الی ۱۹ و روزهای پنجشنبه از ساعت ۹ الی ۱۵ با دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی تماس بگیرید.

قرارداد ساخت، بهره برداری و واگذاری

۰۲۱-۸۸۷۹۶۱۴۳

۰۲۱-۸۸۷۹۵۴۰۸

در صورت ضرورت و فوریت موضوع و درخواست وکیل خارج از ساعات یاد شده با شماره همراه اعلامی تماس حاصل فرمایید.

۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۱

۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۲

۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۳

۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۴

۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۵

تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با مدیر دفتر محمدرضا مهری با شماره همراه زیر امکان پذیر است.

۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۹

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

۵/۵ - (۲۱ امتیاز)

۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *