امروز با بررسی موضوع ازدواج وکالتی با شما هستیم.
حتما تاکنون با این موضوع برخورد کرده اید، که والدین با وکالتی که از پسرشان در خارج از کشور دارند، اقدام به انتخاب همسر برای پسرشان از راه دور، خواستگاری به وکالت از پسر و انجام عقد به وکالت از پسرشان نموده و تازه عروس را آماده رفتن به خارج از کشور می نمایند.
چالش انجام ازدواج وکالتی که باعث بروز مشکلاتی برای خانواده ها شده است و عمده آن عدم صدور ویزا برای همسر وکالتی مطرح شده است، در دفتر حقوقی و وکالت محمدرضا مهری یکی از برترین وکلای مهاجرت در ایران، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
نکات مهم در موضوع ازدواج وکالتی
- در صورت ازدواج غیابی و عدم صدور ویزا برای همسری که با ازدواج وکالتی ازدوج نموده است چه راهی وجود دارد؟
- آیا امکان تقدیم دادخواست طلاق از طرف زوجه با توجه به حق طلاق مرد در اینگونه ازدواج ها وجود دارد؟
- راه اطمینان از عدم گسستن زندگی در ازدواج وکالتی چیست؟
وکالت در انتخاب همسر
وکالت در ازدواج مانند وکالت در هر امر دیگری برای خودش چارچوبی دارد. به عبارتی بیقاعده و بیحد و حصر نمیتوانیم به دیگری وکالت در امر خطیر ازدواج دهیم.
تا به حال در مراسمهای عقد ممکن است شنیده باشید که عاقد میگوید:« آیا وکیلم؟» و دختر خانم بعد از سه مرتبه میگوید بله و بعد آقا پسر هم رضایت خود را اعلام میکند. میدانستید که هر دو برای ازدواج وکالت به عاقد میدهند.
بله! در ازدواج حتما لازم نیست که اراده به وسیله خود دختر خانم و آقا پسر اعلام شود، بلکه ممکن است اعلام اراده برای ازدواج از طریق نمایندگی دادن به دیگری صورت بگیرد.
البته حواستان به سوءاستفادههایی که ممکن است به موجب وکالت در ازدواج صورت بگیرد، باشد. البته زیاد نگران نباشید. با مطالبی که در ادامه توضیح میدهیم میتوانید از سوءاستفادههای احتمالی پیشگیری نمایید.
وکالت بی چون و چرا در انتخاب همسر
یک نوع وکالت در ازدواج هست که خانم به وکیل آقا میگوید که «وکالت داری مرا به عقد مردی درآوری…» البته در حال حاضر این نوع وکالت ها منسوخ شده. ولی برای عدم گمراهی دختر خانمهای عزیز باید کاملا مطلب را توضیح دهیم.
به این وکالت، وکالت مطلق و بی چون و چرا میگویند. در اینصورت آقای وکیل نمیتواند دختر خانم را به عقد خودش درآورد، مگر اینکه این اجازه به او صریحا داده شده باشد.
یعنی دختر خانم بگوید که شما مجوز داری که مرا به به عقد مردی حتی خودت درآوری. ( البته داخل پرانتز خیلی این قبیل وکالتها الان مرسوم نیست…)
اگر دختر خانم از عبارتهایی مثل « تو میتوانی مرا به عقد هرکس که مایل باشی درآوری» در اینصورت وکیل نمیتواند به وسیله بازی با واژهها دختر خانم را به عقد خودش درآورد.
البته اگر وکالت در ازدواج از طرف آقا پسر به دختر خانمی داده شده باشد، دختر خانم هم نمیتواند خودش را به عقد آقا پسر در آورد.
گذر از حد و حدود وکالت (تجاوز وکیل از اختیارات خود)
ممکن است موکل به وکیل خود گفته باشد مرا به ازدواج کسی دربیاور که بیشتر از ۲۵ سال سن نداشته باشد، فوق لیسانس باشد و ساکن مشهد باشد. اگر وکیل یکی از این شرایط را رعایت نکند، درستی ازدواج بستگی به رضایت موکل دارد.
مثلا دختر خانمی ۳۵ سال سن دارد و از آقا پسر ۸ سال بزرگتر است و یا به جای فوق لیسانس، دیپلم دارد.
یا مثلا موکل قید کرده که آقا پسر باید وضع مالی خوبی داشتهباشد در حالیکه وکیل موکل را به عقد پسری درمیآورد که تازه حکم اعسارش از دادگاه صادر شده است. یا در مورد تحصیلات آقا پسر، قید شده که دارای مدرک دکتری باشد اما وکیل دختر خانم را به عقد پسری درمیآورد که دیپلم هم ندارد.
در این موارد موکل میتواند ازدواج را رد کرده و یا تایید نماید و درستی نکاح دست خودش است.
یک فرضی هم که وجود دارد آنست که وکالت بدون قید و شرط بوده، اما بالاخره وکیل باید در حدود عرف مصلحت موکل خود را رعایت کند. وکیل نمیتواند خانمی را که اصلا از لحاظ اعتقادی و مذهبی و موقعیت اجتماعی با آقا پسر تناسب ندارد را به عقد او درآورد.
در اینصورت نیز برای اینکه عقد صحیح باشد، باید موکل به ازدواج رضایت دهد و آن را تایید نماید.
دادخواست طلاق به درخواست زوجه
در صورتی که ازدواج غیابی پسر و یا دختری که در خارج از ایران زندگی می کند توسط والدین و یا وکیل دیگری منعقد می شود، دقت داشته باشید که تاز شروط ضمن عقد، حق مراجعه زوجه برای طلاق در صورت عدم صدور ویزای ازدواج و الحاق به خانواده باشد.
چرا که در صورت عدم اقدام زوج برای طلاق در صورت مهیا نبودن شرایط، تا سالها لازم است در دادگاه خانواده به دنبال اثبات عسر و حرج باشید.
شرایط وکیل برای عقد ازدواج
کسی که صیغه ازدواج را برای خود یا دیگری جاری میکند باید شرایطی داشته باشد. اول اینکه عاقل باشد و دیوانه نباشد. وکیلی که از لحاظ عقلی سلامت کافی را نداشته باشد نمیتواند برای دیگری فرد مناسبی را انتخاب کند و مهمتر آنکه ازدواجی را که ترتیب میدهد اصلا درست نیست زیرا قدرت تصمیمگیری و اراده درستی ندارد.
دوم آنکه بالغ باشد که دختر خانم ۹ سال تمام قمری و آقا پسر ۱۵ سال تمام قمری داشته باشد. سوم هم باید وکیل قصد به ازدواج درآوردن دو طرف را داشته باشد. باید بدانیم که وکیل میتواند هم از طرف دختر خانم و هم از طرف آقا پسر وکالت در ازدواج داشته باشد و آنها را به عقد هم درآورد. همچنین در ازدواج یک نفر میتواند به وکالت از یک طرف، او را با اجازه به عقد خود درآورد.
مشاوره حقوقی درباره ازدواج غیابی
برای دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، همکار دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل دادگستری با سابقه قضایی، همه روزه از ساعتهای 19 الی9 و پنجشنبهها15 الی9 با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.
راههای ارتباطی با دفتر محمدرضا مهری
021-88795408
021-88796143
شماره های همراه
09120067661
09120067662
09120067663
09120067664
09120067665
تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.
09120067669
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی محمدرضا مهری
سلام وقت بخیر من سوالی از شما داشتم من دختر 24 ساله ای هستم و دانشجوی ترم اخر ارشد هستم من متاسفانه پدرم در سانحه ای از دست دادم ما وکیل خانوادگی داریم که اقایی 45 ساله هستن من قرار بود با پسر عمه ام تو هلند ازدواج کنم و به این اقا وکالت دادم من به عقد پسر عمه ام به صورت غیابی در بیارن اما ایشون منو به عقد خودشون دراوردن ایا من میتونم از ایشون شکایت کنم ؟
سلام دوست عزیز
وفق ماده 1072 قانون مدنی ((اگر وکیل از آنچه که موکل راجع به شخص یا مهر یا خصوصیات دیگر معین کرده، تخلف کند صحت عقد متوقف بر تنفیذ موکل خواهد بود.)) این عقد غیر نافذ است، و شما امکان رد آن را دارید.
سلام، من ایرانم و نامزدم لهستان هستن و قادر به اومدن به ایران نیست، آیا در صورت عقد غیابی برای اخذ ویزا دچار مشکل نمیشویم؟
سلام و احترام
بعد از تعیین وقت با وکیل تخصصی مهاجرت به لهستان از طریق ازدواج مشاوره بفرمائید.
09120067663
سلام، من ایرانم و نامزدم ساکن سوئد و قادر به اومدن به ایران نیست، در صورت عقد غیابی برای اخذ ویزا دچار مشکل نمیشویم؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر
بله شما میتوانید از طریق ازدواج مهاجرت کنید و این مساله که تا کنون با هم زندگی نکردهاید و اینکه آیا این مساله مورد پذیرش کشور متبوع است یا خیر، نیاز به بررسی تخصصی توسط یک وکیل متخصص در امور بین الملل و قوانین داخلی کشورها را دارد؛ در صورت نیاز با شمارههای سایت تماس بگیرید.