بررسی شرایط احراز جرم تخریب اموال موضوع بحث ماست.
موضوع تخریب اموال به دلیل ارتباط نزدیکی که با نظم عمومی جامعه دارد و به منظور حفظ نظم عمومی و رعایت حقوق افراد و حقوق دولت، مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است.
نکات مهم در بررسی جرم تخریب اموال
- آیا سوال شما در خصوص دعاوی تخریب اموال است؟
- آیا ارکان تشکیل دهنده جرم تخریب اموال را می دانید؟
- آیا به وکیل متخصص در جرم تخریب اموال نیاز دارید؟
یکی دیگر از جرایم علیه اموال و مالکیت، تخریب اموال می باشد که مورد حمایت قانون جزا قرار گرفته است.
تعریف تخریب اموال
تخریب در لغت به معنای ویران کردن، خراب کردن، بر هم زدن، تباه کردن و یا از حیز انتفاع انداختن مال است.
در اصطلاح حقوقی تخریب عبارت است از لطمه زدن عمدی به مال غیر.
انجام تخریب، عملی غیر قانونی و نامشروع است که بر مبنای قاعده مشهور ” لاضرر و لا ضرار فی الاسلام ” بنا شده است.
تخریب اموال در دو حیطه روابط افراد با یکدیگر و روابط افراد با مراجع قدرت عمومی مورد بررسی قرار می گیرد.
بنابراین موضوع جرم تخریب اموال در یک تقسیم بندی اموال دولتی است که شامل هر نوع مالی اعم از منقول یا غیر منقول می باشد که در تصرف مالکانه دولت است.
از طرف دیگر اموال خصوصی است که شامل هر نوع مال منقول و غیر منقول است که در تصرف مالکانه اشخاص است.
رکن قانونی جرم تخریب اموال
قانون گذار در قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، جرم تخریب را مورد اصلاح قرار داد و در فصل بیست و پنجم جرم تخریب را تحت عنوان ” احراق و تخریب و اتلاف اموال و حیوانات ” از ماده 675 الی 689 پیشبینی نموده است.
رکن مادی جرم
جرم تخریب در حیطه ی جرائم علیه اموال است و عنصر مادی ان فعل مثبت است.
بنابراین ترک فعل نمیتواند موضوع جرم تخریب قرار گیرد.
لطمه زدن به مال ممکن است به صورت مستقیم یا غیر مستقیم باشد.
ممکن است به طور کلی موجب نابودی و خرابی مال گردد یا به طور جزئی. در قانون تعزیرات مقرر شده است هرگاه حرق و تخریب منتهی به قتل یا نقص عضو یا جراحت و صدمه به انسانی شود مرتکب حسب مورد به قصاص و پرداخت دیه و تادیه خسارات وارده نیز محکوم خواهد شد.
در اینجا مقنن برای کسی که عمدا محلی را آتش بزند یا تخریب کند و تصادفا باعث مرگ شخصی که در ان محل حضور داشته شود، به عنوان قاتل عمدی مجازات مینماید.
در نتیجه در جرم تخریب، وسیله، تاثیری در ارتکاب جرم ندارد اما در تشدید مجازات موثر است.
چنانکه در قانون مقرر شده است اگر تخریب به وسیله مواد منفجره باشد مجازات مرتکب 2 تا 5 سال حبس است.
موضوع جرم در تخریب باید مال قابل تقویم باشد.
بنابراین نتیجه گرفته میشود که تحریق و تخریب عمدی مال، اعم از اینکه مال منقول باشد یا غیر منقول جرم است و مرتکب ان حسب مورد قابل تعقیب و مجازات است.
نکته مهم دیگر در جرم تخریب اموال این است که مال، باید متعلق به غیر باشد. بنابراین اگر کسی مال متعلق به خود را تخریب کند، جرمی واقع نمیشود.
رکن معنوی جرم تخریب اموال
رکن معنوی جرم تخریب سوء نیت به معنای عام یعنی عمد و قصد در تخریب می باشد و با تحقق این شرط در کنار شرایط دیگر دادگاه میبایست بدون تحقیق در خصوص سوء نیت خاص، جرم تخریب را ثابت نماید.
مگر اینکه اعمال انجام گرفته به منظور اخلال در نظم و امنیت جامعه و مقابله با حکومت اسلامی باشد که در این مورد علاوه بر سوء نیت عام، سوء نیت خاص مرتکب نیز به اثبات برسد.
مجازات جرم تخریب اموال
مجازات تخریب اموال تاریخی، فرهنگی و مذهبی
مطابق قانون مجازات جمهوری اسلامی ایران، هر کس به تمام یا قسمتی از اماکن، محوطه ها، ابنیه، مجموعه های فرهنگی_تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران قرار دارند و به ثبت رسیده اند، یا تزئینات و ملحقات، اشیاء و لو ازم و خطوط و نقوش اماکن مذکور خرابی وارد آورد به حبس از 1 تا 10 سال محکوم خواهد شد.
مجازات تخریب عمدی تاسیسات متعلق به دولت
هرکس در وسایل و تاسیسات مورد استفاده عمومی مانند برق، شبکه های آب و فاضلاب، نفت، گاز، تلفن و پست و تلگراف و مراکز فرکانس رادیو و تلویزیون و تمامی متعلقات ان ها و دستگاه های تولید و توزیع و انتقال ان ها که با هزینه یا سرمایه دولت و بخش غیر دولتی یا بخش خصوصی برای استفاده عمومی ایجاد شده است.
همچنین علائم راهنمایی و رانندگی که به منظور حفظ جان افراد یا تامین تاسیسات مذکور نصب شده است، منجر به تخریب یا ایجاد حریق یا از کار انداختن یا هر نوع خرابکاری دیگری شود، بدون قصد اخلال در نظم و امنیت عمومی به حبس از 3 تا 10 سال محکوم خواهد شد.
اگرچه با قصد اخلال در نظم و امنیت جامعه و مقابله با حکومت اسلامی باشد، مجازات محارب (مفسد فی الارض) را خواهد داشت.
مجازات تخریب نوشته ها و اسناد دولتی
تخریب نوشتجات و اسناد دولتی
مرتکب به حبس از 2 تا 10 سال محکوم خواهد شد.
تخریب و از بین بردن نوشته های دولتی
مرتکب حسب مورد حبس از 6 ماه تا 2 سال و اگر امانتدار یا مستحفظ باشد به حبس از 3 تا 10 سال محکوم خواهد شد.
مجازات تخریب اموال خصوصی
تخریب اموال متعلق به دیگری
آتش زدن عمدی عمارت یا بنا یا کشتی یا هواپیما یا کارخانه یا انبار یا به طور کلی هر محل مسکونی یا جنگل یا خرمن یا هر نوع محصول زراعتی یا اشجار یا مزارع یا باغ های متعلق به دیگری
مرتکب به حبس از 2 تا 5 سال محکوم خواهد شد.
در سایر اشیاء منقول متعلق به دیگری مرتکب به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم خواهد شد.
تخریب و قطع اشجار معلق به دیگری
مرتکب به حبس از 6 ماه تا 3 سال و شلاق تا 74 ضربه محکوم میشود.
نهب و غارت
اتلاف اموال و هر نوع نهب و غارت اموال، اجناس، متاع یا محصولات که از طرف جماعتی بیش از سه نفر به نحو قهر و غلبه واقع شود، مرتکب به حبس از 2 تا 5 سال محکوم خواهد شد.
وکیل متخصص کیفری و جرم تخریب عمدی اموال
گروه وکلای مهر، با مشاوره مستقیم محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری با سابقه قضایی و وکالت می باشد موسسه حقوقی بینالمللی مهر پارسیان، یکی از موسسات حقوقی پیشرو در وکالت تخصصی در داخل و خارج از کشور است.
لذا شما عزیزان می توانید با وکلا و مشاورین با تجربه موسسه حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان در خصوص جرم تخریب و مجازات ان مشورت نمایید و اطلاعات لازمه را از ما دریافت نمایید.
جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی تماس بگیرید.
021-88663925
021-88663926
021-88663927
021-88663628
021-88799562
شماره موبایل وکیل مهاجرت هلند
09120067661
09120067662
09120067663
09120067664
09120067665
تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با مدیر دفتر محمدرضا مهری با شماره همراه زیر امکان پذیر است.
09120067669
گروه وکلای رسمی مهر پارسیان
سلام. همسایه ما بر روی ماشین بنده اسید ریخته و باعث شده تا رنگ قسمت کاپوت و گلگیر شاگرد از بین برود. فیلم دوربین مداربسته هم موجود است. چگونه میتوانم از او شکایت کنم؟
سلام. موضوع مطروحه واجد دو وصف حقوقی و کیفری است. شما میتوانید با طرح دعوای جبران خسارت وارده اقدام به استیفای خسارت نمایید یا با طرح دعوای کیفری به استناد ماده 677 قانون مجازات اسلامی، (هر کس عمداً اشیاء منقول و یا غیر منقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو کلاً یا بعضاً تلف نماید و یا از کار اندازد به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد) تقاضای پیگرد کیفری را از دادسرای عمومی و انقلاب مطالبه نمایید.
همچنین، در راستای پیگیری کیفری موضوع میتوانید به استناد ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری، تا قبل از اعلام ختم دادرسی، دادخواست ضرر و زیان خود را به دادگاه تقدیم نمایید.
جهت دریافت اطلاعات دقیقتر، میتوانید از گروه وکلای مهر پارسیان مشاوره دریافت نمایید.
09120067663
سلام. ممنون از پاسختون. من در مشاوره تلفنی جواب تمامی سوالاتم رو گرفتم و الان بعد از دو هفته هماسایمون در شورای حل اختلاف با من سازش کرد و من هم به خسارتم رسیدم. به نظرم سیصد هزار تومن هزینه بابت مشاوره تلفنی با وکیل متخصص ارزشش رو داشت چون مشکلم حل شد.
سلام از رضایت شما خوشحالیم
سلام. بنده یک هفته به مسافرت رفتم و وقتی برگشتم متوجه شدم که واحد بغلی ما زده دیوار مشترک را خراب کرده است. علت را که جویا شدم ایشان گفتند که به علت ترکیدگی لوله آب و تعمیر آن مجبور به تخریب دیوار شده است. در حالی که لولهها روی دیوار کار شدهاند و تخریب دیوار لازم نبوده است، میخواهم بدانم آیا میتوانم او را ملزم به دیوار کشی مجدد کنم؟
سلام. بله، مطابق ماده 117 قانون مدنی: اگر يكی از دو شريک ديوار مشترک را خراب كند در صورتی كه خراب كردن آن لازم نبوده بايد آن كه خراب كرده مجدداً آن را بنا كند.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از گروه وکلای مهر پارسیان مشاوره دریافت نمایید.
09120067661