امروز به یررسی جرم تهدید می پردازیم.
تهدید
بیان جملاتی درهنگام عصبانیت که مبتنی بروعده انجام عملی ناشایست نسبت به مال، آبرو و یا جان فرد یا افراد دیگری باشد، دراصطلاح حقوقی، تهدید نامیده میشود.
تهدید ممکن است انجام عملی، بیان حرفی و یا نشان دادن حالتی به طرف مقابل باشد. همه انواع تهدیدها درقانون جرم نیستند، چه بسا افرادی که درانجام موضوعی که تهدید کرده اند ناتوان بوده وامکان عملی کردن تهدید خود راندارند.
[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]
آیا از جرم بودن تهدید اطلاع دارید؟
آیا میدانید تهدید چیست و در چه مواردی این امر مورد حمایت قانونگذار قرار گرفته است؟
آیا از مجازات جرم تهدید آگاه هستید؟
آیا از ادله اثبات جرم تهدید مطلعید؟
آیا ارتکاب جرم تهدید از طریق ارسال ایمیل یا پیامک وجود دارد؟
تهدید زن وشوهر نسبت به یکدیگر، جرم است؟
[/stextbox]
سوالاتی که درباره جرم تهدید ونحوه ارتکاب تهدید و یا چگونگی طرح شکایت کیفری تهدید به قتل و سایر موارد تهدید برای شما پیش میآید، به نحو اختصار در این مقال گنجانده شده است.
معنی تهدید
تهدید به معنای ترساندن و بیان رفتار غیرقانونی و یا نامشروعی است که مرتکب قصد انجام انرا دارد.
لذا اگر شخصی دیگری را تهدید به طرح شکایت کیفری و احقاق حق خود کند این عمل جرم نمیباشد.
تهدید از نظر حقوقی یکی از مصادیق معاونت در جرم است که بهطور مستقل مورد جرمانگاری قرار گرفته است.
چرا که اگرشخصی دیگری را از طریق تهدید مصمم به ارتکاب جرم کند، بهعنوان معاون جرم، مستحق مجازات است. تهدید در چند مورد به عنوان جرم مستقل مورد حکم قانونگذار قرار گرفته است:
1- کسانی که با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگران را تهدیدکنند.
2- کسانی که با تهدید دیگران را ملزم به دادن نوشته یا سند یا مهر و امضاء میکنند.
3- کسانی که دیگران را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی یا افشای سری نسبت به خود یا دیگران میکنند.
4- تهدید کسانی که هواپیمای آماده برای پرو از یا در حال پرو از را در اختیار میگیرند و با تهدید در کار فرودگاه یا مأمورین مسؤل ایمنی پرو از و هدایت اخلال میکنند.
ماده 668 قانون مجازات اسلامی
به موجب ماده 668 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات «هر کس با جبر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سند و نوشتهای که متعلق به او یا سپرده به او میباشد را از وی بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
با توجه به عمومیت ماده اگر این اسناد یا نوشتهها متعلق به خود مرتکب باشد نیز موجب خروج عمل از شمول ماده نیست».
عنصر مادی این جرم فعل تهدید کردن یا اجبار و اکراه نمودن است و حصول نتیجه مجرمانه که گرفتن نوشته یا سند یا امضای آنهاست در این جرم ضروری میباشد. عنصر معنوی این جرم داشتن علم و عمد نسبت به اقدامات انجام گرفته است.
وجود تهدید موثر
وجود تهدید موثر، امری نسبی و تحقق ان منوط به شرایط و اوضاع و احوال تهدید کننده و شخص تهدید شده دارد، بدین معنی که تهدیدکننده باید قادر به انجام موضوع تهدید باشد و امکان اجرای چنین امری نیز از نظر عقلانی وجود داشته باشد.
اگر تهدید به حدی برسد که اراده را از فاعل سلب کند اجبار نامیده میشود. در این صورت اصولاً مسوولیت ومجازات، متوجه شخص تهدید کننده است.
اگر تهدید به صورت اکراه باشد از موارد معافیت از مجازات و رفع مسوولیت کیفری است.
ترس از کسی بدون اینکه این بیم و ترس از عمل تهدیدآمیز فاعل سرچشمه گرفته باشد مشمول تهدید کیفری نیست.
تهدید با هر لفظی و با توجه به نص قانون حتی با کنایه و بهطور غیرمستقیم هم صورت میگیرد.
در نتیجه اگر تهدید کننده اطمینان داشته باشد که موضوع تهدید به اطلاع قربانی میرسد برای تحقق جرم کافی است. جرم تهدید از جرایم قابل گذشت است که با حصول این گذشت در هر مرحله از دادرسی امکان توقف رسیدگی وجود دارد.
یکی دیگر از مواد بیان کننده عنصر قانونی
یکی دیگر از مواد بیان کننده عنصر قانونی جرم تهدید ماده 669 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات میباشد.
طبق ماده مذکور، این جرم، چه اینکه تهدیدکننده تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام عمل یا ترک عملی را نموده یا ننموده باشد، تحقق مییابد.
منظور از ضرر شرفی ترساندن طرف به بیآبرو کردن و انجام امری برای بردن حیثیت و شرف قربانی است.
این تهدید ممکن است نسبت به خود مخاطب یا همسر و خواهر یا فرزندان او باشد.
در افشای سر باید این راز بهگونهای باشد که مخاطب مایل به فاش شدن ان نباشد وغالباً پرداخت وجه یا انجام عملی را در ازای فاش نشدن ان ترجیح دهد.
اگر مرتکب بهوسیله تهدید مالی ببرد ممکن است به جرم سرقت مقرون به آزار و تهدید محکوم شود؛ اما قصد مرتکب در به اجرا گذاشتن و یا عمل نکردن به تهدید تأثیری در تحقق جرم تهدید ندارد و سوءنیت و قصد مرتکب در این جرم ایجاد نگرانی در قربانی است.
مجازات جرم تهدید در ماده 668 حبس از سه ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق است. مجازات این جرم در درجه 6 قرار میگیرد و امکان صدور قرار تعلیق اجرای حکم و تعویق صدور حکم در این درجه وجود دارد.
تهدید موضوع ماده 669 نیز مستوجب مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا حبس از دو ماه تا دو سال است. مجازات این جرم نیز در درجه 6 قرار میگیرد.
محل رسیدگی به جرم تهدید
صلاحیت رسیدگی به هر جرمی که با شکایت کیفری شاکی آغاز میشود، دادسرای عمومی محل وقوع جرم برای جرایم عمومی است.
جرم عمومی به جرایمی اطلاق میشود که دردادسرای عمومی قابل رسیدگی است.
برای تنظیم شکایت تهدید، امکان مشاوره حقوقی با وکیل متخصص امور کیفری وجود دارد تا بتوان تشخیص داد که آیا تهدید موثری صورت گرفته است یا خیر.
دادگاه صالح در رسیدگی به جرم تهدید دادگاه عمومی جزایی دو محلی است که جرم تهدید در ان وقوع یافته است.
از انجا که یکی از شکایت و پروندههای رایج در دادگاهها مبنی بر جرم تهدید است و شمار زیادی از این جرائم توسط تلفنهای همراه و سامانههای اینترنتی بهوقوع میپیوندد امروزه امکان تعقیب این شیوه از جرم تهدید وجود دارد.
صدای ضبط شده مرتکب مبنی بر تهدید نیز تنها میتواند به عنوان امارهای در تقویت علم قاضی مورد استفاده قرار گیرد و اگر با دلایل دیگری هراه باشد موجب صدور حکم بر محکومیت مرتکب گردد.
در مورد ادله مورد نیاز برای طرح شکایت تهدید لازم به ذکر است طرح هر نوع شکایت کیفری مستلزم ارائه مدارک شناسایی شاکی و نیز ارائه مشخصات و آدرس مشتکیعنه در صورت امکان است.
انجام این شکایات توسط وکلای دادگستری دارای مزایای زیادی است.
چرا که نیاز به حضور شاکی در مراحل و مراجع مختلف کیفری را مرتفع مینماید و امکان گرفتن خسارات معنوی ناشی از جرم تهدید را میسر کرده و با پیگیری وکیل خبره روند پرونده با سرعت بیشتری طی خواهد شد.
[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]
گروه وکلای مهر با بهرهگیری از خدمات وکلای پایه یک دادگستری و جمعی از کارآموزان حقوق تحت سرپرستی و مدیریت جناب دکتر محمدرضا مهری وکیل باسابقه و قاضی بازنشسته دادگستری، آماده ارائه انواع خدمات حقوقی در زمینه حقوق داخلی و بینالملل خواهد بود. قبل ازهرگونه اقدامی بامشاورین ما تماس بگیرید.
021-88663926
021-88663927
021-88663628
021-88799562
021-88795408
021-88796143
[/stextbox]
بدون دیدگاه