با بررسی ماهیت، شرایط، انواع و آثار ناشی از تنظیم قرارداد پیمانکاری همراه شما هستیم.
در دنیای امروز نیاز به قرارداد پیمانکاری بیشتر از هر زمان دیگری قابل لمس است. باتوجه به اقبال قراردادهای پیمانکاری در حوزه ساخت و ساز، میتوان از آن در هر موضوعی که دارای نوع رابطه پیمانکاری است استفاده کرد. برای مثال درحوزه صنعت نفت، حمل و نقل، تولید و یا طراحی قطعات خودرو میشود از قرارداد پیمانکاری استفاده کرد و منظور قراردادهایی است که بین کارفرما و پیمانکار برای اجرای پروژههایی با موضوعات مختلف منعقد میگردد. ممکن است در قراردادهای پیمانکاری کارفرما یک نهاد دولتی باشد و یا خصوصی. این تفاوت در کارفرما موجب میگردد تا قوانین و مقررات حاکم بر قراردادها نیز متفاوت باشد.
قرارداد پیمانکاری
قرارداد پیمانکاری، یک قرارداد دو طرفه بین کارفرما و پیمانکار است که براساس آن کارفرما کار خود را با مدت و مبلغ مشخصی به پیمانکار میسپارد. در قراردادهای مختلف باتوجه به موضوع، عنوان پیمانکار و کارفرما میتواند تغییرکند. درواقع از این قرارداد برای کسب و کارهای مختلف، زمانی استفاده میشود که طرفین قرارداد به دنبال انعطاف بیشتری برای کار خود باشند.
دلیل نیاز به یک قرارداد پیمانکاری
وجود قرارداد پیمانکاری از شخص یا کسب و کار دریافت کننده کالا یا خدمات محافظت میکند، اما از طرفی که کار را انجام میدهد نیز محافظت میکند. قراردادهای پیمانکار به ویژه در صورتی مهم هستند که دامنه کار به پیمانکار امکان دسترسی به اسرار تجاری، اطلاعات محرمانه یا سایر دادههای حساس را بدهد. شرط محرمانه بودن، همراه با عواقب نقض آن، باید در قرارداد پیمانکار مشخص باشد.
هدف ار انعقاد قرارداد پیمانکاری
هدف از انعقاد قرارداد پیمانکاری، انجام عمل یا فروش کالایی با شرایط معینی در قبال مزد یا بهاء و در مدت معین به اشخاصی به نام پیمانکار است. موضوع قرارداد پیمانکاری عبارتنداز؛ حمل و نقل، خرید مصالح، تجهیزات، ماشینآلات، تهیه و نصب تجهیزات صنعتی، ساخت و ساز ابنیه و ساخت و سازهای عمرانی و ساختمانی ازقبیل؛ مسکنمهر، راهسازی، سدسازی، تونل و … به تعبیر دیگر قرارداد پیمانکاری یک سند مکتوب است که توافق بین کارفرما و پیمانکار را به تفصیل شرح میدهد و سندی است که شرایط و ضوابط ترتیب کاری بین یک پیمانکار مستقل و یک تجارت را مشخص میکند. حدود صلاحیت، محدوده تعهدها و مدت قرارداد را مشخص میکند و تأیید میکند که پیمانکار و کارفرما در یک رابطه رسمی کارگر و کارفرما نیستند. یک قرارداد پیمانکاری هم میتواند دست نویس یا همچنین تایپ شده باشد.
قراردادی با هر نام دیگری
قراردادهای پیمانکاری گاهی اوقات با عناوین دیگری نیز نامیده میشوند، اما همگی بر روابط بین نوع خاصی از پیمانکار و حاکم هستند که به شرح ذیل عبارتنداز؛
- قراردادهای پیمانکاری مستقل،
- قراردادهای پیمانکاری فریلنسری،
- قراردادهای پیمانکاری مشاور،
- قراردادهای پیمانکاری عمومی،
- قراردادهای پیمانکاری فرعی،
- قراردادهای پیمانکاری خدمات.
عناصر اصلی یک قرارداد پیمانکاری
قرارداد پیمانکاری
پیمانی است مکتوب مابین کارفرما با پیمانکار اصلی یا پیمانکار اصلی با پیمانکاران فرعی یا مابین پیمانکاران فرعی با یکدیگر که بیان کننده تعهدات و التزام طرفین قرارداد در موضوع پیمان آنان است. در قرارداد پیمانکاری مواردی ازقبیل؛ مشخصات طرفین قرارداد، موضوع، مبلغ، مدت پیمان، تعهدات و اختیارات کارفرما و پیمانکار و فسخ یا خاتمه پیمان مشخص میشود.
پیماندهنده/کارفرما
شخصی است حقیقی یا حقوقی که مالک یا قائممقام قانونی مالک کارگاه بوده و یک سوی امضاءکننده پیمان است و انجام یک یا چند نوع از عملیات یا فعالیت کارگاه را به یک یا چند پیمانکار واگذار میکند. نمایندگان و جانشینهای قانونی کارفرما، درحکم کارفرما میباشند.
کارفرما
شخصی است حقیقی یا حقوقی که مالک یا قائممقام قانونی مالک کارگاه بوده و یک سوی امضاءکننده پیمان است و انجام یک یا چند نوع از عملیات یا فعالیت کارگاه را به یک یا چند پیمانکار واگذار میکند و اگر خود بیواسطه یک یا تعدادی کارگر را در کارگاه متعلق به خود بر طبق قانون کار به خدمت بگیرد، از نظر این قانون کارفرما محسوب میگردد. نمایندگان و جانشینهای قانونی کارفرما، درحکم کارفرما میباشند.
پیمانکار
شخص حقوقی یا حقیقی ذیصلاحی است که سوی دیگر امضاءکننده پیمان است و اجرای موضوع پیمان را براساس اسناد و مدارک مسئولیت اجرای پیمان را به عهده گرفته است. نمایندگان و جانشینهای قانونی پیمانکار، درحکم پیمانکار میباشند.
پیمانکار فرعی
شخصی حقیقی یا حقوقی ذیصلاحی است که تخصص در انجام کارهای اجرایی را دارد و پیمانکار اصلی با وی برای انجام بخشی از امور، قرارداد منعقد نموده و پیمانکار مربوطه ملزم به اجرای تعهدات براساس اسناد و مدارک موضوع پیمان میباشد.
کارگر
طبق قانون کار، کارگر کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حقالسعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند.
انواع قرارداد پیمانکاری از حیث کارفرما
قرارداد پیمانکاری از حیث کارفرما بهطورکلی به دو نوع به شرح ذیل قابل تقسیم میباشد که عبارتند از؛
الف) قرارداد پیمانکاری دولتی
قرارداد پیمانکاری است که کارفرمای آن دولت یا یکی ازنهادها، سازمانها، ارگانها و بهطور کلی اشخاص حقوق عمومی میباشد و بودجه مربوط به آن پروژه نیز از محل طرحهای عمرانی تأمین میگردد و باید طبق شرایط عمومی پیمان منعقد بشود. بنابراین بنابه ضرورت در این حالت از قرارداد پیمانکاری طرفین قرارداد باید طبق شرایط عمومی پیمان عمل کنند و اختیار انجام هیچگونه اقدامی خلاف شرایط عمومی پیمان را ندارند و اگر طرفین قرارداد شرطی خلاف شرایط عمومی پیمان در قرارداد در نظر گرفته باشند، این شرط باطل بوده و هر یک از طرفین میتواند از دادگاههای صالح درخواست ابطال شرط مورد نظر را بنمایند.
ب) قرارداد پیمانکاری خصوصی
قرارداد پیمانکاری که کارفرمای آن اشخاص (حقیقی و حقوقی) و نهادهای خصوصی میباشد و الزامی به تبعیت از شرایط عمومی پیمان ندارند و میتوانند طبق قوانین عمومی ازجمله قانون مدنی اقدام به انعقاد قرارداد نمایند.
نکته: قراردادهای پیمانکاری دولتی که بودجه آن از محل بودجه طرحهای عمرانی تأمین نمیشود، امکان انعقاد آن برخلاف شرایط عمومی پیمان وجود دارد و محدودیتی از این بابت برای این قراردادها وجود ندارد.
بخشهای اصلی قرارداد پیمانکاری
قرارداد پیمانکاری بهطور معمول دارای 3 بخش اصلی میباشد که این 3 بخش در قرارداد پیمانکاری در نهایت تشکیل دهنده 1 مجموعه واحد میباشند که غیرقابل تفکیک است؛
موافقتنامه
موافقتنامه در قرارداد پیمانکاری درواقع به زبان ساده خلاصهای از قرارداد میباشد که در آن توافقهای اصلی و مشخصه های طرفین درج میگردد.
شرایط عمومی
شرایط عمومی در قرارداد پیمانکاری طبق شرایط عمومی پیمان میباشد و یا در قراردادهای پیمانکاری خصوصی مطابق توافقهای طرفین تنظیم میگردد.
شرایط خصوصی
شرایط خصوصی به مواردی گفته میشود که در شرایط عمومی پیمان بیان نشده است و طرفین به جهت تکمیل قرارداد در این خصوص به توافقهایی میرسند و این توافقها به عنوان شرایط خصوصی پیمان در نظر گرفته میشود.
نکته: طبق شرایط عمومی پیمان اگر در قرارداد پیمانکاری این 3 بخش متناقض باشند، اولویت با موافقتنامه و در مرحله بعدی با شرایط خصوصی و در نهایت با شرایط عمومی است.
نکته: در قرارداد پیمانکاری خصوصی ترتیب فوقالذکر رعایت نگردد و طرفین توافقی متفاوت از آنچه بیان شد داشته باشند، این امر هیچ ایرادی از نظر حقوقی نخواهد داشت.
ارکان یک قرارداد پیمانکاری
طرفین قرارداد
طرف اول به عنوان کارفرما و طرف دوم به عنوان پیمانکار شناخته میشود. اولین مورد در زمینه اصول انعقاد هر قراردادی ازجمله پیمانکاری، قید شدن صحیح مشخصات طرفین قرارداد (پیمانکار و کارفرما) است و اگر طرف یا طرفین قرارداد شخص حقوقی باشد باید صاحبان امضاء مجاز و اطلاعات شخص حقوقی براساس آخرین روزنامه رسمی در قرارداد قید شود.
موضوع قرارداد
باتوجه به اینکه موضوع قرارداد پیمانکاری در چه موردی است، موضوع قرارداد نیز بر همین اساس تعیین میشود و دومین مورد از اصول انعقاد قراردادها و یکی از بندهای بسیار مهم در تنظیم قراردادها ازجمله پیمانکاری مشخص کردن درست، روشن و شفاف موضوع قرارداد توسط کارفرما است، بهتعبیر دیگر در این بند تمام انتظارهایی که کارفرما از پیمانکار دارد، باید بهدقت و بهصورت واضح طرح گردد تا از بروز اختلافها در فرآیند اجرای قرارداد جلوگیری شود.
مدت قرارداد
در قرارداد پیمانکاری، به دلیل اینکه پروژه به پیمانکار سپرده میشود، بهتر است قسمتهای مختلف پروژه در یک تقسیمبندی زمانی قرار بگیرد، تا براساس بخشهای مختلف پروژه در زمان مطلوب پیش برود.
مبلغ قرارداد و نحوه پرداختها
بهدلیل اینکه قرارداد پیمانکاری یک قرارداد پروژهای است، بایستی پرداختها هم بهصورت مرحلهای باشد و نه یکجا برای مثال برای هر بخش از پروژه، مبلغی توافق و پرداخت میشود.
تعهدات طرفین
یکی دیگر از مهمترین بخشهای هر قرارداد تعهدهای دو طرف است که بایستی به صورت تفکیک شده برای کارفرما و پیمانکار در قرارداد قید شود. در قرارداد پیمانکاری مادهای در قرارداد گنجانده میشود که در آن کارفرما، پیمانکار را نماینده خود در مدیریت و اجرای پروژه قرار میدهد و تمام وظیفهها و تعهدهای پیمانکار که مدنظر کارفرما است، باید در این رکن لحاظ گردد. ازجمله تعهدهایی که در این رکن برعهده پیمانکار قرار میگیرد، عبارتنداز؛ تهیه نقشه، دریافت مجوزهای لازم از مراجع مربوطه، استخدام پیمانکارهای فرعی، تهیه مصالح و ماشینآلات مورد نیاز، حفظ امنیت کارکنان کارگاهی و …
فورسماژور
در شرایطی که انجام قرارداد به دلیل یک حادثه خارجی غیرقابل پیشبینی و غیرقابل کنترل، ناممکن میشود و نمیتوان آن را انجام داد، در اصطلاح شرایط فورسماژور اتفاق افتاده است. ازجمله اصول انعقاد قرارداد پیمانکاری این است که؛ طرفین باید رکن فورسماژور یا قوهقاهره را در ارکان قرارداد پیشبینی کنند و منظور از فورسماژور «شرایط غیرقابل اجتناب» ، «شرایط غیرقابل پیشبینی» و «شرایط دفع» است که طرفین قرارداد را از انجام تعهدات باز میدارد.
خدمات
این بخش از قرارداد جزئیات کاری را که پیمانکار انجام خواهد داد، شرح میدهد.
جبران خسارت
بسته به نوع پروژه، بخش جبران خسارت، نحوه پرداخت و جبران جزئی یا کلی غرامت پروژه بنابه وظایف و تعهدهای طرفین را توضیح میدهد.
محرمانه بودن
اگر حفاظتهای محرمانه لازم برای پروژه وجود داشته باشد، این رکن آن انتظارها را مشخص میکند.
فسخ قرارداد
برخی از قراردادها ممکن است بسته به پروژه شامل بند “اختیار فسخ زود هنگام” باشند و از آنجا که از اصول مهم در تنظیم هر قراردادی این است که قراردادها الزامآور است و طرفین جز در موارد تصریح شده در قرارداد حق فسخ و برهم زدن قرارداد را ندارند و ازجمله مواردی که میتوان حق فسخ برای طرفین در نظر گرفت تخلف طرفین در اجرای مفاد قرارداد است.
حل و فصل اختلاف
در هر قراردادی این امکان وجود دارد که طرفین در تفسیر و اجرای قرارداد به اختلاف بخورند. در این حالتها باید مرجعی برای حل اختلاف در قرارداد مشخص گردد.
امضاءها
همه طرفهایی که در ابتدای قرارداد ذکر شدهاند، باید در مکانهای تعیینشده امضاء و تاریخ را امضاء کنند.
اصول حاکم بر انعقاد یک قرارداد پیمانکاری
در هر قراردادی ازجمله قرارداد پیمانکاری اصولی حاکم است. مهمترین اصول انعقاد قرارداد و پیمانکاری به شرح ذیل عبارتنداز؛
اصل نسبی بودن قرارداد
منظور از نسبی بودن قرارداد پیمانکاری این است که قرارداد بین طرفین آن حاکم است و کلیه آثار قرارداد مابین پیمانکار و کارفرما مطرح است. چرا که قرارداد بهطور مستقیم توسط این دو نفر منعقد شده است. البته در برخی موارد با توافق طرفین میتوان آثار قرارداد را به اشخاصی غیر از طرفین قرارداد معطوف کرد.
اصل کتبی بودن قرارداد
طبق قانون مدنی قرارداد با ایجاب و قبول لفظی نیز منعقد میشود، اما برای سندیت داشتن قرارداد بهتر است آن را به صورت کتبی منعقد کرد و شرایط و توافقهای طرفین را به صورت کتبی نگهداری شود تا درصورت بروز اختلاف باتوجه به این اصل بتوان موضوع را حل و فصل کرد.
اصل صلاحیت طرفین قرارداد
برای امضای قرارداد طرفین قرارداد باید صلاحیت داشته باشند. منظور از صلاحیت اهلیت قانونی انعقاد معامله است. یکی از مهمترین مواردی که در این اصل باید مورد توجه قرارگیرد این است که درصورتیکه قرارداد به نمایندگی یا وکالت امضاء شود، شخص دارای صلاحیت باشد و این صلاحیت براساس کنترل و احراز اصول اسناد شناسائی گردد.
اصل اجرای قرارداد توسط پیمانکار
یکی از اصول انعقاد قرارداد و پیمانکاری این است که، شخص پیمانکار قرارداد پیمان را به انجام برساند، به تعبیر دیگر طبق قرارداد پیمان مسئولیت اجرای قرارداد با خود شخص پیمانکار میباشد، مگر اینکه برخلاف این امر در قرارداد توافق و تراضی از جانب طرفین صورت پذیرفته باشد.
اصل تعهدهای متقابل
در قرارداد پیمانکاری هر یک از طرفین قرارداد در مقابل یکدیگر متعهد به انجام اموری میشوند، یعنی طبق قرارداد طرفین متهد به انجام وظایف و تعهدهای ناشی از قرارداد پیمانکاری میباشند.
انواع قرارداد پیمانکاری
قراردادهای پیمانکاری باتوجه به نوع کار بسیار متنوع میباشد و بهطور قطع نمیتوان به صورت حصری تعداد قراردادها را بیان نمود، اما به عنوان نمونه ازجمله رایجترین قراردادهای پیمانکاری میتوان به موارد ذیل اشاره نمود؛
انواع قرارداد پیمانکاری
قراردادهای پیمانکاری باتوجه به نوع کار بسیار متنوع میباشد و بهطور قطع نمیتوان بهصورت حصری تعداد قراردادها را بیان نمود، اما به عنوان نمونه ازجمله رایجترین قراردادهای پیمانکاری میتوان به موارد ذیل اشاره نمود؛
قرارداد پیمانکاری براساس فهرست بها
در این روش مبلغ تعیین شده در قرارداد جمع کل مبالغی خواهد بود که به صورت منفرد تجزیه و تحلیل شده و یا به صورت مقطوع در فهرست بها منظور گردیده است، پیمانکاری که براساس فهرست بها قرارداد منعقد مینماید، چنانچه در زمان اجرا نسبت به شرح قیمت های مشخص شده در فهرست بها و یا صحت آن ادعائی داشته و یا اظهار بی اطلاعی و درخواست هرگونه اقدامی برای تغییر قیمت و یا شرح قیمت نماید برای کارفرما قابل قبول نخواهد بود. درصورتیکه شرح قیمتها برای هریک از طرفین قرارداد روشن نباشد، دراین خصوص موضوع از سازمان مدیریت برنامهریزی استعلام و نظر آن سازمان درمورد شرح قیمت ملاک برای عمل قرار خواهد گرفت.
قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان
در این نوع قرارداد هیچ محدودیتی از نظر مبلغ کار وجود ندارد و پیمانکار با گرفتن درصد معینی (که با توافق کارفرما در قرارداد درج میشود) از کلیه مخارجی که انجام میدهد (از قبیل؛ خریدها، پرداخت های کارگری، ماشینآلات، حقوق پرسنل و غیره) حق مدیریت دریافت میکند.
قرارداد براساس برآورد کلی( Lump Sum )
در این نوع قرارداد، که قرارداد با قیمت ثابت نیز نامیده میشود، یک قیمت کلی باتوجه به مشخصات و ابعاد کامل و نوع کار قبل از انجام تشریفات موافقتنامه، برآورد و مشخص میگردد و کار به صورت کلی و یا یکجا با قیمت تعیین شده به پیمانکار واگذار میشود. در این نوع قرارداد میبایست مشخصات و نقشهها دقیق و با جزئیات کامل مشخص گردد، البته ممکن است فهرست نهائی هم برای این وضعیت تهیه گردد، ولی نه به منظور قیمتهای واحد بلکه برای اینکه پیمانکار بتواند باتوجه به آن و چگونگی برآورد قیمت پیشنهاد قیمت خود را از روی آن تجزیه و تحلیل نماید.
قرارداد پیمانکاری براساس مترمربع زیربنا
به منظور تسهیل و تسریع در امور اجرایی کارهای ساختمانی که سطح زیربنای آنها حداکثر 2000 مترمربع است، سازمان مدیریت و برنامهریزی طی بخشنامهای این نوع قرارداد را ابلاغ نموده است. این نوع قرارداد را میتوان با اندکی اختلاف مشابه قرارداد با مبلغ مقطوع به حساب آورد.
قرارداد پیمانکاری کلید دردست ( Turnkey )
قرارداد پیمانکاری کلید در دست به قراردادی گفته میشود که کارفرما 0 تا 100 انجام پروژه را به پیمانکار واگذار مینماید و در انتها پروژه را تکمیل شده تحویل میگیرد. این قراردادها به دلیل اینکه همه بخشهای قرارداد توسط یک پیمانکار انجام میشود، از سرعت بالایی برخوردار است.
قرارداد پیمانکاری بیع متقابل ( Buy Back )
قرارداد پیمانکاری بیع متقابل که بیشتر در روابط بینالمللی کشورها مورد استفاده قرار میگیرد، به قراردادهای پیمانکاری گفته میشود که به موجب آن یک طرف قرارداد امکانهایی مثل: کارخانه و تکنولوژی را در اختیار طرف مقابل قرار میدهد و در مقابل، محصولهای تولید شده از آن کارخانه را به عنوان قیمت کارخانه مورد نظر به طرف مقابل میفروشد. این نوع قراردادها برای کشورها و افردی که نیازمند سرمایه برای شروع کار میباشند، بسیار مفید است.
قرارداد پیمانکاری تأمین مالی( Finance )
قرارداد پیمانکاری تأمین مالی یا فاینانس به قراردادی گفته میشود که به موجب آن یک طرف قرارداد به طرف مقابل به نوعی وام اعطا میکند. وام دهنده به هیچ عنوان در نوع پروژه و نوع هزینه کرد وامی که اعطاء کرده است، دخالتی ندارد و فقط در زمان تعیین شده برای بازپرداخت مبلغ وام، اقدام به اخذ مبلغ مورد نظر مینماید.
قرارداد پیمانکاری احداث، بهرهبرداری، انتقال ( BOT )
قرارداد پیمانکاری BOT به قرارداد پیمانکاری گفته میشود که به موجب آن کارفرما پروژهای را به یک شرکت خصوصی داخلی یا خارجی واگذار مینمایند و شرکت مورد نظر پس از اجرای پروژه برای مدت معین از پروژه مورد نظر استفاده میکند و سپس پروژه با تمامی متعلقات به کارفرما انتقال پیدا میکند.
قرارداد پیمانکاری احداث، تملک، بهرهبرداری ( BOO )
قرارداد پیمانکاری BOO به قراردادهایی گفته میشود که در این قراردادها کارفرما اجرای پروژهای را به پیمانکار واگذار مینماید و پیمانکار پس از اجرای پروژه مورد نظر مالک این پروژه میشود. در این قراردادها نیازی به انتقال پروژه به کارفرما نیست.
قرارداد پیمانکاری ساخت، تملک، بهرهبرداری، انتقال ( BOOT-Build Own Operate Transfer )
قراردادهای پیمانکاری BOOT به قراردادهای پیمانکاری گفته میشود که در آن بعد از اجرای پروژه توسط پیمانکار، مالکیت پروژه و تأسیسات به پیمانکار انتقال پیدا میکند، به شرطی که پیمانکار متعهد شود بعد از مدت معین مالیکت پروژه را به کارفرما انتقال دهد.
قرارداد پیمانکاری احداث، انتقال، بهرهبرداری( BTO – Build Transfer Operate )
قرارداد پیمانکاری BTO به قراردادهایی گفته میشود که بعد از اتمام پروژه، مالکیت به کارفرما انتقال پیدا میکند، اما کارفرما حق استفاده انحصاری از پروژه را برای مدت معین در اختیار پیمانکار قرار میدهد.
قرارداد پیمانکاری احداث، اجاره، انتقال ( BLT – Build Lease Transfer )
قراردادهای پیمانکاری BLT به قراردادهایی گفته میشود که بعد از اتمام قرارداد، پیمانکار پروژه را برای مدت معین به کارفرما اجاره میدهد و پس از پایان مدت مورد نظر مالکیت پروژه به پیمانکار منتقل میشود.
قرارداد پیمانکاری ساخت و انتقال ( BT – Build Transfer )
قرارداد پیمانکاری BT به قراردادهایی گفته میشود که در آن پیمانکار یک پروژه را احداث میکند، درحالی که هیچ حقی برای خود ازجمله حق بهرهبرداری یا مالکیت نسبت به آن پروژه نمیخواهد. اما در مقابل از کارفرما حق دیگری را مطالبه میکند. به عنوان مثال یک پیمانکار برای شرکت همراهاول یک پروژهای انجام میدهد و در مقابل درخواست سیم کارت میکند.
قرارداد پیمانکاری طراحی مهندسی ( EC- Engineer contract )
قرارداد پیمانکاری طراحی مهندسی که مخفف عبارت Engineer contract میباشد به این شکل است که پیمانکار در این قرارداد صرفا وظیفه طراحی نقشه را برعهده دارد. در این قرارداد هیچ تعهدی درخصوص اجرای نقشه مورد نظر برعهده پیمانکار نمیباشد.
قرارداد پیمانکاری تأمین تجهیزات ( PC- procurement contract )
قرارداد پیمانکاری تأمین تجهیزات که مخفف عبارت procurement contract میباشد، به این معنی است که پیمانکار در این قراردادها فقط وظیفه تهیه تجهیزات را برعهده دارد. این نوع قرارداد فقط در مورد پروژههای پیمانکاری کاربرد ندارد و ممکن است در موارد دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد.
قرارداد پیمانکاری مهندسی، تامین کالا، ساخت و اجرا ( EPC )
قرارداد پیمانکاری EPC که ازجمله کاملترین نوع قراردادهای پیمانکاری میباشد به این معنی است که، کارفرما تمامی مراحل یک پروژه اعم از مهندسی، تأمین کالا، ساخت و اجرا را به پیمانکار واگذار مینماید و هیچ دخالتی جزء نظارت بر اجرای پروژه نخواهد داشت. این نوع قراردادها دارای ریسک بسیار پایین برای کارفرما میباشد.
قرارداد پیمانکاری متعارف ( DBB )
قرارداد پیمانکاری متعارف یا همان DBB به قراردادهایی گفته میشود که کارفرما بخشهای مختلف کار را به پیمانکاران متعدد واگذار مینماید. دراین روش کارفرما خود به عنوان یکی از اجزاء قرارداد به عنوان ناظر بر پروژه نظارت میکند و در کنار خود مهندس طراح و پیمانکار به خدمت میگیرد تا بخشهای دیگر پروژه را انجام دهند.
قرارداد پیمانکاری مدیریت ساخت ( CM )
قرارداد پیمانکاری مدیریت ساخت یا CM به قراردادی گفته میشود که به موجب آن پیمانکار فقط وظیفه هماهنگی بین پیمانکار و طراح را برعهده دارد. در پروژههای بزرگ به دلیل حجم بالای کار، کارفرما به تنهایی قادر به مدیریت پروژه نمیباشد و به همین خاطر از یک مدیر ساخت استفاده مینماید.
قرارداد پیمانکاری طرح و ساخت ( DB )
قرارداد پیمانکاری طرح و ساخت یا همان DB به قراردادهای پیمانکاری گفته میشود که به موجب آن تمام مسئولیت طراحی و تأمین تجهیزات و اجرای پروژه برعهده پیمانکار میباشد. قرارداد DB با قرارداد EPC دارای شباهتهای بسیاری است، اما دارای تفاوتهایی هم میباشند.
قراردادهای پیمانکاری نوین مهندسی ( N.E.C. New Engineering Contracts )
تأمین اعتبار مورد نیاز طرح های بزرگ ملی، بسترسازی برای جذب سرمایههای بزرگ داخلی و خارجی و همچنین سبکسازی تعهدهای دولتی در سرمایهگذاری طرحهای بزرگ سبب گردیده است، تا باتوجه به شیوه تأمین اعتبار طرحها و پروژههای بزرگ قراردادهای پیمانکاری نوین مهندسی با اشکال مختلف در کشورها و ازجمله کشور ایران تعریف و رسمیت بینالمللی بیابد.
موارد فسخ قرارداد پیمانکاری توسط کارفرما
کارفرما میتواند درصورت تحقق هریک از موارد ذیل، پیمان را فسخ کند که عبارتنداز؛
- تأخیر در تحویل گرفتن کارگاه از جانب پیمانکار بیش از مهلت تعیین شده،
- تأخیر در ارائه برنامه زمانی تفصیلی به مدت بیش از نصف مهلت تعیین شده برای تسلیم آن،
- تأخیر در تجهیز کارگاه برای شروع عملیات موضوع پیمان بیش از نصف مدت تعیین شده در موافقتنامه فسخ پیمان دراین حالت درصورتی مجاز است که کارفرما قسمتی از پیشپرداخت را که باید بعد از تحویل کارگاه بپردازد، پرداخت کرده باشد،
- تأخیر در شروع عملیات موضوع پیمان بیش از مدت اولیه پیمان یا 2 ماه هرکدام که کمتر باشد،
- تأخیر در اتمام هریک ازکارهای پیشبینی شده در برنامه زمانی تفصیلی بیش از نصف مدت تعیین شده برای آن کار،
- تأخیر در اتمام کار به مدت بیش از مدت پیمان،
- عدم شروع کار پس از رفع وضعیت قهری و ابلاغ شروع کار از سوی کارفرما،
- بدون سرپرست گذاشتن کارگاه یا تعطیل کردن کار بیش از 15روز بدون اجازه کارفرما،
- عدم انجام دستور مهندس مشاور برای اصلاح کارهای انجام شده معیوب،
- انحلال شرکت پیمانکار،
- ورشکستگی پیمانکار یا توقیف ماشینآلات و اموال پیمانکار از سوی محاکم قضایی به گونهای که موجب توقف یا کندی پیشرفت کار شود،
- تأخیر بیش از 1 ماه در پرداخت دستمزد کارگران،
- هروقت ثابت شود که پیمانکار برای تحصیل پیمان یا اجرای آن به عوامل کارفرما حقالعمل، پاداش یا هدایایی داده است، یا آنها یا واسطههای آنها را در منافع خود سهیم کرده است،
- اگر احراز شود که پیمانکار اقدام به واگذاری پیمان به شخص ثالث نموده باشد.
موارد فسخ قرارداد پیمانکاری توسط پیمانکار
در موارد ذیل پیمانکار میتواند قرارداد را فسح کند که به شرح ذیل عبارتنداز؛
- تأخیر کارفرما در ارائه مدارک،
- تأخیر در تخصیص منابع،
- تأخیر در صدور تائیدها و مصوبهها،
- تأخیر در اجرای تعهدات قراردادی.
اقدامات کارفرما برای ابلاغ فسخ قرارداد پیمانکاری
اگر به علت بروز یک یا چند مورد از مواردی که به سبب آن کارفرما پیمان را مشمول فسخ تشخیص دهد، کارفرما بایستی نظر خود را با ذکر مواردی که به استناد آنها قرارداد پیمانکاری را مشمول فسخ میداند، به پیمانکار ابلاغ کند و پیمانکار مکلف است که در مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ کارفرما، درصورتیکه دلایلی حاکی از عدم انطباق نظر کارفرما با موارد اعلام شده داشته باشد، مراتب را به اطلاع کارفرما برساند. اگر ظرف مدت تعیین شده، پاسخی از سوی پیمانکار نرسد یا کارفرما دلایل اقامه شده را مردود بداند، کارفرما فسخ پیمان را به پیمانکار ابلاغ میکند و بدون احتیاج به انجام دادن تشریفات قضایی طبق قوانین مربوطه عمل مینماید.
لازم به ذکر است که اگر تصمیم کارفرما برای فسخ پیمان به استناد موارد درج شده در شرایط عمومی پیمان باشد، موضوع فسخ پیمان باید ابتدا به وسیله هیأتی متشکل از 3 نفر به انتخاب وزیر یا بالاترین مقام سازمان کارفرما بررسی و تائید شود و مورد موافقت وزیر یا بالاترین مقام سازمان کارفرما قرار گیرد و سپس به پیمانکاران ابلاغ شود.
اقدامات کارفرما بعد از ابلاغ فسخ قرارداد پیمانکاری
- از پیمانکار دعوت میکند که ظرف 1 هفته نمایندهای برای صورت برداری و صورتمجلس کارهای انجام شده و تمام مصالح و تجهیزات، ماشینآلات و ابزار و تدارکهای دیگری که در کارگاه موجود است معرفی نماید.
- کارفرما تضمین انجام تعهدها و تضمین حسن انجام کار کسر شده را ضبط و به حساب خزانه واریز میکند.
- کارگاه و تأسیسات و ساختمانهای موقت، مصالح و تجهیزات، ماشینآلات و ابزار و تمام تدارکات موجود در آن در اختیار میگیرد و برای حفاظت آن اقدام لازم را معمول میدارد.
- اگر پیمانکار از معرفی نماینده ظرف مدت تعیین شده خودداری نماید یا نماینده معرفی شده از جانب او در موعد مقرر برای صورت برداری حاضر نشود، کارفرما به منظور تأمین دلیل با حضور نماینده دادگاه محل، برای صورت برداری اقدام مینماید و پیمانکار حق هیچگونه اعتراضی در این مورد ندارد. پس از صورت برداری، پیمانکار بیدرنگ اقدام به تهیه صورت وضعیت قطعی از کارهای انجام شده میکند.
- بعد از ابلاغ فسخ، کارفرما تأسیسات و ساختمانهای موقت را که در کارگاه احداث شده و برای ادامه کار مورد نیاز است، در اختیار میگیرد و بهای آن را برابر ارزش مصالح و تجهیزات بازیافتی که با توافق دو طرف تعیین میشود، باتوجه به اینکه در این موارد نباید وجهی بابت برچیدن کارگاه به پیمانکار پرداخت شود، به حساب طلب پیمانکار منظور میکند.
نحوه وصول مطالبات کارفرما
اگر پیمانکار به کارفرما بدهکار باشد، کارفرما به میزان طلب خود، اقلامی از ماشینآلات و ابزار و وسائل پیمانکار را که توسط کارشناس یا کارشناسان منتخب طرفین ارزیابی میشود در اختیار میگیرد و با رعایت قوانین جاری کشور، به تملک قطعی خود در میآورد. کارفرما از مصالح و تجهیزات پایکار آنچه طبق مشخصات بوده و برای اجرای پیمان تهیه شده است قبول میکند و بهای آن را بر اساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید که مورد توافق دو طرف باشد به حساب طلب پیمانکار منظور مینماید و اگر پیمانکار ظرف 2 هفته از تاریخ ابلاغ کارفرما بهمنظور توافق حاضر نشود یا توافق بین طرفین حاصل نگردد، کارفرما یک یا چند کارشناس رسمی دادگستری انتخاب مینماید. نظر این کارشناس یا کارشناسان برای طرفین قطعی است و حقالزحمه آنان را کارفرما میپردازد و به حساب بدهی پیمانکار منظور میکند.
نکته: از تاریخ ابلاغ فسخ پیمان تا تاریخی که صورت برداریها و ارزیابی طبق این ماده پایان مییابد، نصف هزینههای مربوط به نگهداری و حفاظت کارگاه به عهده کارفرما و نصف دیگر به عهده پیمانکار است. این مدت نباید از 3 ماه بیشتر شود، در غیر این صورت هزینههای مربوط به نگهداری و حفاظت کارگاه برای ایام بیش از 3 ماه به عهده کارفرماست.
اقدامات پیمانکار بعد از دریافت ابلاغ فسخ پیمان
- پیمانکار با دریافت ابلاغ فسخ پیمان، بیدرنگ فهرست مصالح سفارش شده برای اجرای کار را همراه با شرایط خرید آنها برای کارفرما ارسال مینماید. کارفرما تا ۱۰ روز از دریافت فهرست اقلامی از مصالح و تجهیزات سفارش شده را که مورد نیاز تشخیص میدهد به پیمانکار اعلام مینماید تا پیمانکار قرارداد خرید آنها را به کارفرما منتقل نماید.
نکته: مبالغی که بابت خرید این مصالح و تجهیزات از سوی پیمانکار تأدیه شده است، در مقابل تسلیم اسناد و مدارک آن به حساب طلب پیمانکار منظور میگردد و تأدیه بقیه بهای خرید و هر نوع تعهد مربوط به آنها به عهده کارفرما خواهد بود.
- پیمانکار مکلف است که مازاد مصالح و تجهیزات و دیگر تدارکات خود را که در محلهای تحویلی کارفرما باقی مانده است، حداکثر ظرف ۳ ماه از تاریخ ابلاغ کارفرما، از محلهای یادشده خارج کند. در غیر این صورت کارفرما میتواند برای خارج کردن آنها به هر نحو که مقتضی بداند عمل نماید و هزینههای آن را به حساب بدهکاری های پیمانکار منظور دارد.
تعلیق پیمان در قرارداد پیمانکاری
منظور از تعلیق قرارداد پیمانکاری، یعنی اینکه اجرای عملیات پیمانکاری به دلیلی متوقف میشود. خواه این دلیل اراده کارفرما و خواه حوادث غیرمترقبه باشد.
شرایط تعلیق پیمان در قرارداد پیمانکاری
از عوامل منجر به تعلیق پیمان، میتوان به موارد ذیل اشاره داشت؛
- قوهقهریه؛ منظور شرایط قهری مثل: سیل، زلزله، شیوع یک بیماری همهگیر مانند؛ کرونا و دیگر موارد مشابه را علت تعلیق قرارداد پیمانکاری معرفی کرد. این عوامل از آن دسته عواملی است که قابلیت پیشبینی نداشته و نمیتوان کارفرما یا پیمانکار را در وقوع آنها مقصر دانست و در نتیجه هیچ کدام از آنها در این شرایط، تعهدی مبنی بر جبران خسارت تعلیق ندارند.
- کشف اشیاء عتیقه یا آثار باستانی؛ اگر در اجرای عملیات پیمانکار شیء عتیقه یا اثر باستانی پیدا شود، باید در اسرع وقت به مهندس مشاور اطلاع داده شود و کارفرما به دستگاه انتظامی اطلاع دهد و در این مدت اجرای عملیات پیمان متوقف میشود.
- تعلیق از جانب کارفرما؛ یعنی کارفرما میتواند در مدت پیمان، اجرای کار را برای یکبار و حداکثر 1ماه معلق کند، در این صورت باید مراتب را با تعیین تاریخ شروع تعلیق به پیمانکار اطلاع دهد.
نکته: هرگاه عوامل موجب تعلیق کار برطرف شود، کارفرما با تعیین مهلتی برای پیمانکار به منظور آماده نمودن کارگاه، تاریخ شروع مجدد کار را به پیمانکار ابلاغ میکند.
تعلیق قرارداد پیمانکاری و تمدید مدت پیمان
تعلیق قرارداد پیمانکاری بدون تردید مدت پیشبینی شده برای اتمام کار را تحت تأثیر قرار میدهد و پیمانکار را از انجام تعهد خود مبنی بر اجرای کار در زمان مشخص منع میکند. بر همین اساس بهطور معمول در قراردادهای پیمانکاری قید میشود که اگر تعلیق مستند به کارفرما باشد، مدت تعلیق به مدت زمان پیمان اضافه خواهد شد و در شرایط عمومی پیمان نیز تعلیق قرارداد پیمانکاری فقط از طریق کارفرما ممکن میباشد و به همین دلیل درخواست تمدید مدت زمان انجام کار از سوی پیمانکار امکانپذیر است. طبق شرایط عمومی پیمان، اگر کار به تعلیق درآید، پیمانکار نیز میتواند درخواست تمدید مدت پیمان را بنماید.
وظایف و تعهدهای پیمانکار و کارفرما در مدت تعلیق
وظایف و تعهدهای پیمانکار در مدت تعلیق
تعلیق قرارداد پیمانکاری وظایف و تعهدهایی را براساس شرایط عمومی پیمان به شرح ذیل بر پیمانکار تحمیل میکند که عبارتنداز؛
- اولین و مهمترین وظیفه پیمانکار، حفاظت و حراست از تمامی کارهای انجامشده است.
- حفاظت و حراست از مصالح، تجهیزات پایکار، تأسیسات و ساختمانهای موقت نیز دومین وظیفه پیمانکار میباشد که در جهت باقیماندن شرایط اجرای کار پس از دوره تعلیق، باید انجام شود.
نکته: اگر کارهای انجامشده به درستی حفاظت و حراست نشوند، پس از دوره تعلیق، مدت زمان زیادی برای انجام دوباره این کارها باید صرف شود، به همین دلیل شرایط عمومی پیمان، به درستی این تعهد مربوط به حفاظت از کارهای انجام شده را بر دوش پیمانکار قرارداده است.
وظایف و تعهدهای کارفرما در مدت تعلیق
تعلیق قرارداد پیمانکاری وظایف و تعهدها زیر را براساس شرایط عمومی پیمان بر کارفرما تحمیل میکند؛
- کارفرما باید در اولین فرصت تصمیم خود درخصوص تعلیق قرارداد را به پیمانکار ابلاغ نماید و در این ابلاغیه تاریخ دقیق شروع تعلیق را به اطلاع پیمانکار برساند.
- اگر در اسناد و مدارک پیمان، هیچ نوع پیشبینی برای پرداخت هزینههای بالاسری پیمانکار در دوره تعلیق نشده باشد، کارفرما ماهانه مبلغی معادل ۱۰ % متوسط کارکرد فرضی ماهانه را به پیمانکار میپردازد.
- اگر به دستور کارفرما، قسمتی از کار متوقف شود، بابت بالاسری پیمانکار در مدت تعلیق، ماهانه مبلغی معادل ۱۰ % متوسط کارکرد فرضی ماهانه، به تناسب مبلغ کار متوقف شده به پیمانکار پرداخت میشود.
- طبق شرایط عمومی قرارداد پیمانکاری، تعلیق قرارداد پیمان فقط برای 1 دوره ۳ ماهه ممکن خواهد بود. حال اگر کارفرما بخواهد زمان تعلیق را تمدید کند، متعهد به اخذ رضایت پیمانکار است.
- اگر پیش از آغاز عملیات موضوع پیمان، تعلیق پیمان از سوی کارفرما ابلاغ شود، ۸۰ % هزینه تعلیق محاسبه شده طبق این بند، به پیمانکار پرداخت میشود.
- اجاره مربوط به دوران توقف آن تعداد از ماشینآلات که در کارگاه باقی میماند، براساس توافق طرفین به پیمانکار پرداخت میشود.
- کارفرما مکلف است که در هر زمانی که شرایط تعلیق از بین رفت، پیمانکار را از این امر مطلع کند و تاریخ شروع کار را به او ابلاغ نماید.
خاتمه دادن قرارداد پیمانکاری
به یکی از دور روش ذیل قرارداد پیمانکاری خاتمه مییابد،
-
خاتمه دادن قرارداد پیمانکاری به اراده کارفرما
هرگاه پیش از اتمام کارهای موضوع پیمان، کارفرما بدون آنکه تقصیری متوجه پیمانکار باشد، بنا به مصلحت خود یا علل دیگر، تصمیم به خاتمه پیمان گیرد خاتمه پیمان را با تعیین تاریخ آماده کردن کارگاه برای تحویل که نباید بیشتر از ۱۵ روز باشد، به پیمانکار ابلاغ میکند، کارفرما کارهایی را که ناتمام ماندن آنها موجب بروز خطر یا زیان مسلم است، در این ابلاغ تعیین میکند و مهلت بیشتری به پیمانکار میدهد تا پیمانکار بتواند در آن مهلت اینگونه کارها را تکمیل کند و کارگاه را آماده تحویل نماید.
-
خاتمه دادن قرارداد پیمانکاری به اراده پیمانکار
خاتمه قرارداد پیمانکاری موضوعی نیست که فقط توسط کارفرما خاتمه مییابد، اگر کارفرما تعهدی که برای پرداخت مبالغ صورت وضعیتهای پیمان را دارد و آن را انجام ندهد، این حق برای پیمانکار ایجاد میشود که برای فسخ پیمان به مرجع قضایی مراجعه و دادخواست خاتمه پیمان را مطرح کند.
اقدامها و وظایف کارفرما و پیمانکار پس از خاتمه دادن قرارداد پیمانکاری
-
اقدامها و وظایف کارفرما و پس از خاتمه دادن قرارداد پیمانکاری
- کارفرما آن قسمت از کارها را که ناتمام است، طبق شرایط پیمان تحویل قطعی و آن قسمت را که پایانیافته است، طبق شرایط پیمان تحویل موقت میگیرد، اگر معایبی در مورد کارهای ناتمام مشاهده شود پیمانکار مکلف است به هزینه خود در مدت مناسبی که با توافق کارفرما تعیین میشود رفع عیب نماید و سپس تحویل قطعی دهد درصورتیکه پیمانکار در مهلت مقرر رفع نقص نکند کارفرما اقدام به رفع نقص مینماید. تا حدی که مورد لزوم و درخواست کارفرماست، پیمانکار باید نقشهها، کاتالوگها، قراردادها با پیمانکاران جزء و سایر مدارک اجرای کار را تحویل کارفرما دهد.
- صورت وضعیت کارهای انجام شده، طبق شرایط پیمان تهیه میشود.
- مصالح و تجهیزات موجود در کارگاه که طبق مشخصات فنی بوده و برای اجرای موضوع پیمان تهیه شده است اندازهگیری و بهای آنها براساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید که مورد توافق دو طرف باشد درصورت وضعیت قطعی منظور میشود.
- مبالغی که بابت خرید مصالح و تجهیزات از سوی پیمانکار تأدیه شده است، در مقابل تسلیم اسناد و مدارک آن به حساب طلب پیمانکار منظور میگردد و تأدیه بقیه بهای خرید و هر نوع تعهد مربوط به آنها به عهده کارفرما خواهد بود.
- کارفرما تأسیسات و ساختمانهای موقتی را که در کارگاه احداث شده است در اختیار میگیرد، بهای این تأسیسات و ساختمانها با درنظر گرفتن پرداخت هایی که به پیمانکار شده است، با توافق دو طرف تعیین میشود و به حساب طلب پیمانکار منظور میگردد و بابت آنها وجهی به عنوان برچیدن کارگاه پرداخت نمیشود.
- اگر تأسیسات و ساختمانها در خارج از محلهای تحویلی کارفرما ایجاد شده باشد، کارفرما بهای اجاره آنها را که باتوافق دوطرف تعیین میشود، برای مدتی که بهمنظور تکمیل کار در اختیار خواهد داشت به پیمانکار پرداخت میکند.
-
اقدامها و وظایف پیمانکار پس از خاتمه دادن قرارداد پیمانکاری
- پیمانکار با دریافت ابلاغ خاتمه پیمان بیدرنگ فهرست مصالح و تجهیزات سفارش شده برای اجرای کار را همراه با شرایط خرید آنها برای کارفرما ارسال مینماید و کارفرما تا10روز از دریافت فهرست یادشده، اقلامی از مصالح و تجهیزات سفارش شده را که مورد نیاز تشخیص میدهد، به پیمانکار اعلام مینماید تا پیمانکار قرارداد خرید آنها را به کارفرما منتقل نماید.
- پیمانکار باید بیدرنگ پس از دریافت ابلاغ خاتمه پیمان، تمام قراردادهای خود با پیمانکاران جزء و اشخاص ثالث را خاتمه دهد. خاتمه قراردادهای خرید مصالح و تجهیزاتی که مورد نیاز کارفرما نیست پس از اعلام نظر کارفرما طبق بند۲ انجام میشود.
- درصورتیکه پیمانکار به منظور اجرای موضوع پیمان، در مقابل اشخاص ثالث تعهداتی کرده است و در اثر خاتمه دادن به پیمان ملزم به پرداخت هزینه و خسارتهایی به اشخاص گردد، این هزینهها و خسارتها، پس از رسیدگی و تأیید کارفرما، به حساب بستانکاری پیمانکار منظور میشود.
- پیمانکار مکلف است که مازاد مصالح و تجهیزات و دیگر تدارکات خود را که در محلهای تحویلی کارفرما باقی مانده است، حداکثر ظرف3 ماه از تاریخ ابلاغ کارفرما از محلهای یادشده خارج کند، در غیر این صورت کارفرما میتواند برای خارج کردن آنها به هر نحو که مقتضی بداند عمل نماید و هزینههای آن را بهحساب بدهی پیمانکار منظور دارد. در غیر این صورت پیمانکار نمیتواند نسبت به ضرر و زیان وارد شده به اموال و داراییهای خود دعوایی مطرح نماید.
تعیین تکلیف تضمینهای پیمانکار با خاتمه قرارداد
تضمین انجام تعهدهای پیمان طبق روش تعیین شده آزاد میشود، مشروط به اینکه آخرین صورت وضعیت موقت حداکثر تا 1ماه پس از تحویل کار (قسمت تحویل موقت شده و قسمت تحویل قطعی شده) با احتساب مصالح پایکار تهیه میشود.
تضمین حسن انجام کار (قسمت تحویل موقت شده و قسمت تحویل قطعی شده) هریک جداگانه آزاد میشود.
قرارداد پیمانکاری جایگزین برخی قراردادها
قرارداد پیمانکاری به دلایل ذیل در خیلی از فعالیتها، جایگزین قرارداد کار شده که عبارتنداز؛
- انعطافپذیرتر است،
- بار تعهدی کمتری روی دوش کارفرما میگذارد،
- پیمانکار با محدودیتهای کمتری کار میکند.
شرایط تمدید پیمان در قرارداد پیمانکاری
اگر مورد یا مواردی رخ بدهد که باعث افزایش مدت زمان عملیات پروژه شود، پیمانکار میتواند با ذکر دلیل مثل ارائه محاسبات و شرح توجیه خود درخواست تمدید قرارداد کند. عواملی که باعث تمدید مدت پیمان میشود، در مفاد شرایط عمومی پیمان پیشبینی میشود.
شرایط متمم قرارداد پیمانکاری
این شرایط در زمانی که طرفین قرارداد (کارفرما و پیمانکار) تغییری نکند، اما نیاز به اضافه کردن موضوع، مبلغ یا مدت جدیدی به ضمیمه قرارداد باشد از لفظ متمم در قرارداد استفاده میشود.
متمم پیمان از حیث ماهیت مثل الحاقیه میباشد، اما از حیث اهمیت درواقع، به گونهای است که درصورت عدم توافق بر سر آن قرارداد به نتایج ذکر شده نرسیده و در عمل قرارداد به نتیجه نخواهد رسید.
لازم بهذکر است که، در متمم میزان تعهدهای طرفین قرارداد تغییر کرده، پس برای پیشگیری از اختلاف، لازم میباشد که پذیرش طرفین پیمان را اخذ کرده و مستندات لازم را که نیاز به تنظیم متمم را دارند تکمیل شود.
بیمه پیمانکار
در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما الزامی به بیمهکردن پیمانکار ندارد، پس اگر پروژه پیمانکاری را به عهده میگیرید و بیمه برای شما مهم است یا نوع قرارداد را تغییر دهید یا به صورت اختیاری خود را بیمه کنید. در همه قراردادهای پیمانکاری، اینگونه نیست که خود پیمانکار کل پروژه را انجام دهد، در نتیجه افرادی که برای پیمانکار، کار میکنند باید قرارداد داشته باشند و اگر قرارداد آنها از نوع قرارداد کار باشد، پیمانکار باید آنها را بیمه کند.
هزینه تسریع کار
اگر در مقابل اتمام پیش از موعد کار در اسناد و مدارک پیمان پرداخت هزینه تسریع کار به پیمانکار پیشبینی شده باشد و پیمانکار پیش از سپری شدن مدت پیمان عملیات موضوع پیمان را تکمیل کند و آماده تحویل نماید، پیمانکار محق به دریافت هزینه تسریع طبق شرایط پیشبینی شده میباشد.
خسارت تأخیر کار
- در پایان کار، درصورتیکه مدت انجام کار بیش از مدت اولیه پیمان به علاوه مدتهای تمدید شده پیمان باشد، مهندس مشاور بنابه دلایل پیمانکار مدت تأخیر غیرمجاز پیمانکار را تعیین میکند تا پس از تصویب کارفرما، به شرح زیر ملاک محاسبه خسارت تاخیر قرار گیرد.
- هرگاه جمع مدت تأخیر غیرمجاز از مدت پیمان بیشتر نشود، برای هر روز تأخیر مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تأخیر شده است.
- هرگاه جمع مدت تأخیر غیرمجاز از مدت پیمان بیشتر شود، تا مدت پیمان و برای مازاد بر آن تا مدت پیمان برای هر روز تأخیر مبلغ باقی مانده کار که در اجرای آن تأخیر شده است.
- هرگاه جمع مدت تأخیر غیرمجاز از مدت پیمان بیشتر شود، ولی پیمان ادامه یابد، مجموع خسارتهای تأخیر قابل دریافت از پیمانکار نمیتواند از جمع خسارت محاسبه شده بیشتر شود و مدت اضافه بر مدت پیمان برای ادامه و انجام کار بدون دریافت خسارت منظور میشود.
- مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تأخیر شده است عبارتنداز؛ از مبلغ پیمان منهای مبلغ صورت وضعیت مربوط به کارهای انجام یافته تا آخرین روزمدت پیمان.
تفاوت پیمانکار با کارگر
میان پیمانکار و کارگر طبق قانون و در عمل بسیار متفاوت است که به شرح ذیل عبارتنداز؛
- پیمانکار برخلاف کارگر، تابع مقررات خاص کارگاه نیست.
- بهطور معمول پیمانکار، خود کارفرما است.
- دستمزد کارگر بر اساس مدت زمان (تعداد ساعت، روز و ماه) اشتغال و یا تعداد واحد کار انجام شده (کارمزد) و یا ترکیبی از این دو، محاسبه میگردد. اما دستمزد پیمانکار باید متناسب با حجم کل کار محاسبه و پرداخت شود.
- کارگر طبق قرارداد و با دستمزد تعیین شده توسط کارفرما کار میکند، پیمانکار میتواند چندین مشتری داشته، حساب و کتاب و سود و زیان حاصل از تلاش خود را داشته باشد.
- پیمانکار هیچگونه مزایای استخدامی از مشتریان خود دریافت نمیکنند، ولی کارگر طبق قانون بیمه درمانی، برنامههای بازنشستگی، مرخصی با حقوق و مزایای دیگر دریافت کند.
- کارفرمایان مقداری از مالیات بر حقوق و دستمزد کارگر یا کارگران خود را پرداخت میکنند، ولی پیمانکار مالیات خود را انجام میدهند.
- کاری که به کارگر ارجاع داده میشود، میبایست بنابه الزام توسط خود وی انجام بپذیرد و بهطور ذاتی کارگر حق واگذاری انجام وظایفش به دیگری را ندارد، اما پیمانکار فردی میتواند کار محوله را به وسیله کارگران خود اجرا نماید و از این لحاظ محدودیتی ندارد.
- کارگر الزامی به همراه داشتن ابزار کار شخصی ندارد، ولی پیمانکار بایستی خودش ابزار کار را تهیه بنماید و یا براساس مفاد قرارداد، تمام یا بخشی از ابزار کار را از کارفرما به امانت دریافت کند. ذکر شروط مابین در این رابطه در متن قرارداد بسیار مهم است.
- کارگران از دورههای آموزش حین کار و ارزیابی عملکرد دورهای برخوردارند.
- درحالی که کارگر یک قرارداد کار امضاء میکند که شرایط استخدام را مشخص میکند، محتوای آن توافقنامهها با قرارداد پیمانکاری بسیار متفاوت است.
نشانی دفتر وکالت وکیل تنظیم قرارداد پیمانکاری در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری متانکلائی) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری متانکلائی وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری متانکلائی
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
بدون دیدگاه