اجازه ازدواج مجدد
اجازه ازدواج مجدد، فقط برای مرد، و با رعایت شرایط خاصی در قانون حمایت خانواده و قانون مدنی پیشبینی شده است. اجازه ازدواج مجدد، که از دادگاه خانواده صادر میشود، موجب ایجاد حق طلاق برای زن نمیشود. اما در صورتی که مرد، بدون رضایت همسر اول و یا بدون اثبات تخلف از سوی زن در دادگاه خانواده، اقدام به ازدواج مجدد نماید، حق طلاق زن، ایجاد شده و زن میتواند تحت شرایطی درخواست طلاق نماید. اصل در زندگی مشترک بر رعایت حقوق و انجام تکالیف، از سوی زوجین میباشد. اما در مواردی که مرد، به تکالیف خود در زندگی زناشویی، از قبیل، حسن معاشرت، پرداخت نفقه، همخوابگی و سایر وظایف عمل نمی کند، برای زن حق طلاق ایجاد میشود و امکان ازدواج مجدد زوجه، قبل از طلاق و سپری شدن ایام عده، وجود ندارد. اما برای زوج، این مطلب متفاوت است. در مواردی که در ادامه مقاله تهیه شده توسط گروه وکلای مهر، با مشارکت موسسه حقوقی مهر پارسیان، مطالعه خواهید فرمود، مواردی که مرد، مجاز به طرح دعوای اجازه ازدواج مجدد، می باشد، با مشاوره محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، برای اطلاع عزیزان، خواهد آمد.
سوالات متداول درباره دادخواست ازدواج مجدد
- دادخواست ازدواج مجدد، در چه مواردی مطرح میشود و مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای اجازه ازدواج مجدد کدام دادگاه است؟
- آیا ازدواج مجدد مرد، بدون اجازه زن و یا بدون تجویز ازدواج مجدد از سوی دادگاه جرم است؟
- در صورت ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر اول، تکلیف وی چیست؟
- در صورت عدم تمکین زن برای رابطه زناشویی و یا محکومیت زن به حبس، حق ازدواج مجدد برای مرد ثابت میشود؟
- ازدواج مجدد زن، چگونه امکانپذیر است؟
- موضع قانون جدید حمایت خانواده درباره ازجازه ازدواج مجدد چیست؟
- مدارک لازم جهت دادخواست اجازه ازدواج مجدد چیست؟
- وکیل خانواده و متخصص در پرونده اجازه ازدواج مجدد کیست؟
سوالات حقوقی و مشاوره خانواده درباره شرایط و آثار حقوقی ازدواج مجدد مرد، در ادامه مقاله پاسخ داده خواهد شد.
موارد درخواست اجازه ازدواج مجدد
- در صورت جلب رضایت همسر اول، امکان طرح دعوای تجویز ازدواج مجدد و یا اجازه ازدواج مجدد وجود دارد.
- عدم توانایی همسر اول به ایفای وظایف زوجیت و زناشویی.
- در صورت اثبات عدم تمکین خاص زوجه در دادگاه خانواده.
- مبتلا شدن زن به بیماریهای صعب العلاج و جنون.
- محکومیت کیفری قطعی زن به محکومیت حبس بیش از 5 سال.
- مبتلا شدن زن به هرگونه اعتیاد مضر و مخل به زندگی زناشویی.
- ترک زندگی مترک از سوی زن.
- غیبت طولانی مدت زن و یا مفقودالاثر شدن وی.
ازدواج مجدد مرد، بدون رضایت همسر اول و بدون حکم اجازه ازدواج مجدد
اگر مردی بدون اخذ رضایت همسر اول، و یا بدون وجود یکی از شرایط مندرج در فوق، و به صورت کلی، بدون اخذ اجازه ازدواج مجدد از دادگاه، اقدام به ازدواج دوم به صورت دائم نماید، مرتکب جرمی از بابت ازدواج نشده است و ازدواج هم صحیح است. اما به دلیل اینکه ثبت ازدواج دائم، ضروری است و دفاتر ازدواج هم، ازدواج دوم را بدون اجازه و حکم دادگاه ثبت نخواهند کرد، در نتیجه به دلیل عدم ثبت واقعه ازدواج، مرد قابل تعقیب و محکومیت کیفری است. در این گونه موارد، دادگاه علاوه بر محکومیت مرد به مجازات، دستور ثبت ازدواج را هم میدهد. اما این نکته با موضوع دیگری در تضاد است. چرا که، در صورت ازدواج مجدد مرد، بدون اجازه دادگاه، و طرح دادخواست الزام به ثبت ازدواج دائم از سوی زوجه، دادگاه خانواده حق رسیدگی و صدور حکم الزام شوهر به ثبت واقعه ازدواج دائم دوم را ندارد و باید قرار عدم استماع دعوا صادر نماید. حال اگر زوجین، از ازدواج دوم و دائمی مرد، دارای فرزندی شوند، تکلیف چیست؟ با توجه به ابهام قانون در این مورد، و صحیح بودن ازدواج دوم مرد بدون حکم دادگاه، از نظر شرعی، طفل، متعلق به زوجین و مشروع می باشد، و بنا به وحدت ملاک درباره ازدواج موقت، که ثبت ازدواج موقت را در صورت تولد فرزند از این ازدواج ضروری و لازم می داند، به طریق اولی، ازدواج دوم مرد نیز قابل ثبت است. بهتر است قانونگذار درباره این تعارض چاره ای بیاندیشد.
اثر حقوقی دیگر ازدواج مجدد مرد بدون اجازه ازدواج مجدد از سوی دادگاه، ایجاد حق طلاق برای زوجه است. طبق شرایط 12 گانه عقدنامه، در این گونه موارد، زوجه میتواند از دادگاه خانواده درخواست صدور حکم طلاق به دلیل ازدواج دوم مرد نماید.
آیا برای ازدواج موقت مرد هم اجازه ازدواج مجدد از سوی دادگاه لازم است؟
موضوع ازدواج موقت مردان متاهل، و ایجاد حق طلاق در صورت ازدواج مجدد و موقت مرد، بین قضات و حقوقدانان نظریات مختلف و متفاوتی دارد. اما رویه قضایی بر عدم ایجاد حق طلاق برای زن، در صورت ازدواج مجدد مرد، از طریق ازدواج موقت دارد. با توجه به اینکه ثبت رسمی ازدواج موقت نیز جز در موارد مندرج در قانون حمایت خانواده جدید، الزامی نیست، امکان استعلام و اثبات وقوع ازدواج نیز کاهش می یابد. در هر صورت ازدواج موقت، دلیلی بر ایجاد حق طلاق زن نیست.
ازدواج مجدد زن
ازدواج مجدد زن، فقط در صورتی امکانپذیر است که ازدواج اول وی، به یکی از طرق قانونی مانند فسخ نکاح، انفساخ نکاح، ابطال نکاح و یا طلاق منحل شده و پس از سپری شدن عده معین شرعی، اقدام به ازدواج مجدد نماید. در حالت متاهل بودن زن، و با هر نوع تخلف یا عیب صورت گرفته از سوی مرد، زن فقط امکان درخواست طلاق و یا فسخ نکاح در موارد قانونی دارد.
مدارک لازم جهت دادخواست اجازه ازدواج مجدد
- رضایت نامه همسر اول و یا رای قطعی عدم الزام به تمکین زوجه.
- مدرکی که یکی از موارد مندرج در قانون را جهت طرح خواسته اجازه ازدواج مجدد اثبات نماید.
- کارت ملی، عقد نامه و شناسنامه.
- وکالتنامه وکیل در صورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم میشود.
- تکمیل دادخواست اجازه ازدواج مجدد و پرداخت هزینه دادرسی.
مراحل رسیدگی به دعوای اجازه ازدواج مجدد
رسیدگی به دعوای اجازه ازدواج مجدد، در صلاحیت دادگاه خانواده میباشد. دادگاههای خانواده تهران، به لحاظ منطقه بندی متعدد هستند. مجتمع قضایی خانواده محلاتی، مجتمع قضایی خانواده ونک، دادگاه خانواده مستقر در مجتمع باهنر، دادگاه خانواده مستقر در مجتمع مفتح، دادگاه خانواده مستقر در مجتمع صدر و دادگاه خانواده مستقر در یافت آباد، از جمله دادگاههای خانواده تهران هستند. اما برای تقدیم دادخواست اجازه ازدواج مجدد در تهران و مراکز استآنها، نیازی به حضور در دادگاه نیست. از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست اجازه ازدواج مجدد، تکمیل و ارسال میشود و پس از وصول در دادگاه خانواده، وقت رسیدگی تعیین و طرفین به دادرسی دعوت میشوند. در شهرستآنها نیز، دادخواست اجازه ازدواج مجدد، مستقیما به دادگستری تقدیم میشود.
وکیل خانواده و وکیل دعوای اجازه ازدواج مجدد
بهترین وکیل خانواده، وکیل پایه یک دادگستری است، که اشراف کامل بر حقوق خانواده و قوانین قدیم و جدید مرتبط با خانواده دارد. موسسه حقوقی و داوری مهر پارسیان، بر اساس رسالت ذاتی خود در تشکیل گروه وکلای مهر و در راستای خدمت رسانی حقوقی به جامعه و برطرف نمودن نیاز اکثریت افراد جامعه به خدمات حقوقی، امکان ارائه مشاور های دقیق حقوقی درباره موضوعات خانواده و سایر مسائل حقوقی دارد.
شوهرم بدون اجازه دادگاه ازدواج مجدد کرده است چه طور می تونم شکایت کنم و اینکه آیا این کار ایشون جرم محسوب می شه؟
“سلام وقت بخیر
در اینگونه موارد دفاتر ازدواج حق ندارند بدون حکم دادگاه ازدواج مجدد را به ثبت برسانند. ولی اگر همسرتان، ازدواج مجدد خود را ثبت نکرده است، جرم محسوب می شود و ممکن است به حبس محکوم شود. ضمن اینکه بر اساس بند ۱۲ عقدنامه امکان اخذ طلاق را برای شما فراهم نموده است.”