درخواست سازش

درخواست سازش

درخواست سازش


امروز با موضوع درخواست سازش با شما هستیم.

درخواست سازش از شورای حل اختلاف، دادگاه خانواده، دادگاه حقوقی و یا دادگاه کیفری قابل طرح است.

صلاحیت شوراهای حل اختلاف در ایجاد صلح و سازش بنا نهاده شده است اما این مانع از طرح درخواست سازش در سایر مراجع نیست.

نوعی از درخواست سازش نیز، در دادگاه حقوقی یا کیفری در قالب درخواست صدور گزارش اصلاحی، قابل طرح است.

اهمیت و تاثیر فعالیت و عملکرد مراجع قضایی بر هیچ کسی پوشیده نیست، از این رو، این مراجع به عنوان نهادی قانونی عهده دار احقاق حق و رفع مشکلات حقوقی مردم بر اساس قانون می‌باشند.

به این نحو که باید احکام و مسائل مربوطه به اختلافات و دعاوی را بر اساس قانون رفع کنند.

مهمترین نقشی که مراجع قضایی در برخورد با دعاوی و اختلافات اشخاص دارند، حل و فصل دعوی و اختلاف و خصومت می باشد که در نتیجه با توجه به ادله ی ابرازی طرفین در مورد اختلاف آن‌ها، اقدام به صدور رای مقتضی می کند و به همین خاطر هم نقش مهمی را در ایجاد عدالت در جامعه ایفا می‌نمایند.

با این حال یکی از مشکلاتی که در دادگاه ها و مراجع قضایی موجود است، اطاله ی دادرسی و طولانی بودن فرایند صدور رای می‌باشد.

همچنین این امکان وجود دارد که با وجود محق بودن یکی از طرفین در دعوی و عدم کفایت ادله، محکوم به بی حقی گردد و حق و عدالتی که مقتضای دستگاه قضایی می باشد، برای او تامین نگردد.

بنابراین، قانون این امکان را فراهم کرده است که طرفین در هر مرحله از دادرسی که اقدام به اقامه ی دعوی می کنند، بتوانند از دعوی خود منصرف گردند و خارج از دادگاه، به نوعی فصل خصومت نمایند.

این اقدام محقق نمی‌شود، مگر به موجب اینکه طرفین دعوی با درخواست سازش، اختلاف خود را فیصله دهند.

در این مقاله به بررسی رویه ی قانونی درخواست سازش، درخواست صدور گزارش اصلاحی، درخواست میانجیگری، و داوری در پرونده‌های خانواده، که توسط موسسه حقوقی طلیعه عدالت و مهر پارسیان و دفتر وکالت محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی، منتشر می گردد، پرداخته می‌شود.

سوالات درباره درخواست سازش و مرجع درخواست سازش

  • صلح نامه و اثر ان چیست؟
  • درخواست سازش چیست و به چه طریق قابل ارائه می باشد؟
  • مراجع تنظیم درخواست سازش و صدور گزارش اصلاحی یا سازش نامه کجاست؟
  • آثار حقوقی درخواست سازش و صدور گزارش اصلاحی چیست؟
  • وکیل پایه یک دادگستری جهت مشاوره درباره چگونگی تنظیم درخواست سازش کیست؟
  • داوری در پرونده‌های خانواده با درخواست سازش چه تفاوتی دارد؟

صلح نامه و آثار حقوقی تنظیم صلح نامه

هرگاه طرفین اقدام به تشکیل معامله و قرارداد می کنند، قانون از تشکیل قرارداد و عقد، حمایت می کند و به این صورت، مفاد تعهد ضمن ان، برای طرفین عقد لازم الاجرا می‌شود و باید در موعد مقرر ان را انجام بدهند.

در صورت تخطی یکی از طرفین در اجرای مفاد قرارداد، طرف متضرر می‌تواند الزام و اجبار شخص را به اجرای تعهدات قراردادی خویش بخواهد که این اجبار و الزام با ارائه ی درخواست به دادگاه امکان‌پذیر می‌باشد.

حال این امکان وجود دارد که در صورت بروز اختلاف در اجرای تعهدات، طرفین بخواهند دعوی خود را با انعقاد صلح نامه ختم به خیر کنند و ان را انجام دهند.

عقدی را که طرفین قرارداد ان را در قالب صلح تشکیل می دهند و یا اینکه بعد از قرارداد در صورت بروز اختلاف صلح نامه ای که طرفین تشکیل می دهند، متضمن این امر می باشد که نمی‌تواند اجرای اجرای مفاد قرارداد و صلح نامه را بخواهند و حق دادرسی آن‌ها ساقط می‌شود.

درخواست سازش و نحوه تنظیم درخواست سازش

در صورتی که طرفین قرارداد و اختلاف برای اجرای مفاد تعهدات خود به دادگاه رجوع نمایند.

در این صورت این امکان وجود دارد که دادگاه طرفین اختلاف و دعوی را دعوت به سازش و درخواست سازش نماید تا در نتیجه به موجب درخواست سازش به نحوی دعوی متوقف و دادرسی منجر به صدور رای نگردد.

ولی اگر طرفین حاضر به سازش نشدند، دادگاه آن‌ها را برای طرح دعوی اصلی راهنمایی می کند.

همچنین این امکان وجود دارد که یکی از طرفین برای خاتمه ی خصومت و فصل دعوی، تقاضای سازش نماید و طرف دیگر را دعوت به قبول درخواست سازش کند تا دادرسی متوقف گردد.

در صورتی که طرف دعوی حاضر به قبول درخواست سازش نشد، مراتب را در صورت جلسه قید و درخواست کننده ی سازش جهت اقدام قانونی اعلام می کند.

در هر مرحله از دادرسی طرفین می‌توانند اقدام به درخواست سازش کنند و دعوی خود را به جهت سازش فیصله دهند.

در صورتی که دعوی در مراحل بالاتر دادرسی در جریان بود، درخواست سازش به همان دادگاه رسیدگی تقدیم می گردد.

با توجه به اینکه درخواست سازش در هر مرحله از دادرسی امکان‌پذیر می باشد، ولی درخواست سازش در مرحله ی فرجام خواهی که در ان به شرعی و قانونی بودن رای از مرحله ی تالی رسیدگی می‌شود، امکان‌پذیر نمی‌باشد.

در صورتی که به هر نحو طرفین حاضر به سازش نشوند، اجرای تعهداتی که قبلا به تراضی ایجاد کردند، لازم و ضروری نمی‌باشد.

مراجع تنظیم درخواست سازش

طرفین دعوا می‌توانند برای سازش نامه اقدام کنند و بعد از تنظیم و انعقاد سازش، باید مرجعی که به درخواست سازش ترتیب اثر داده است، اجرای مفاد ان را هم از همان مرجع خواست و درخواست سازش به طرق مختلفی ایجاد می‌شود که به شرح ذیل می باشد:

– در صورتی که طرفین قبل از اقامه دعوی و جریان دادرسی، اقدام به تنظیم سازش نامه نمایند، در این صورت حق مراجعه به دادگاه برای اقامه ی دعوی جهت اجرای مفاد تعهدات صلح نامه نخواهند داشت.

– هرگاه دعوی اصلی در جریان  باشد، در صورتی که سازش نامه به صورت عادی و بین طرفین در خارج از دادگاه تنظیم شده باشد، در این صورت سازش نامه ی موجود، یک سازش نامه ی عادی و غیر رسمی است که در این صورت، باید طرفین دعوی در دادگاه حاضر شده و به صحت سازش نامه اقرار نمایند.

اگر یکی از طرفین در دادگاه بدون عذر موجه حاضر نشود، در این صورت دادگاه به سازش نامه توجه نخواهد کرد و به ادامه ی رسیدگی می پردازد.

– در صورتی که طرفین تعهد، در ضمن دادرسی و در مرحله ی رسیدگی، اقدام به درخواست سازش کنند در این صورت،  در دادگاه پذیرفته می‌شود و دادگاه اقدام به تنظیم سازش نامه می کند.

در نتیجه ختم دادرسی را اعلام می کند و مبادرت به صدور گزارش اصلاحی می‌نماید و بین طرفین دعوی و وراث و قائم مقام آن‌ها نافذ و معتبر خواهد بود و مانند احکام دادگاه ها، از طریق واحد اجرای احکام مدنی دادگستری به اجرا گذاشته خواهد شد.

هرگاه در حین اجرای قرار توسط قاضی اجرا، طرفین اقدام به درخواست سازش نمایند در این صورت سازش نامه ی تنظیمی توسط قاضی اجرا، در حکم سازش نامه در دادگاه خواهد بود.

– در صورتی که طرفین حاضر به تنظیم سازش نامه در دفاتر اسناد رسمی‌ باشند، در این صورت سازش نامه یک سند رسمی می باشد که اجرای مفاد سازش نامه ی رسمی مانند اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا که از طریق واحد اجرای ثبتی به عمل خواهد آمد.

آثار حقوقی درخواست سازش

درخواست سازش و قبول ان این اثر را دارد که دادگاه اقدام به صدور گزارش اصلاحی می کند و در نتیجه دادرسی و جریان دعوی خاتمه خواهد یافت و دیگر قابل ادامه نخواهد بود و دادگاه قرار سقوط دعوی را صادر خواهد کرد.

 طرفین دعوی نمی‌توانند دعوی را از همان جهت دوباره اقامه کنند و فقط می‌توانند دادخواست بطلان سازش نامه را از دادگاه بخواهند.

وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

اگر نیاز به خدمات مشاوره حقوقی و داوری در مباحث مطالبه سفته یا سایر موارد دارید جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری در خصوص موضوعات کیفری، حقوقی، ملکی، خانواده، مطالبه مهریه، نفقه، و …مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با موسسه حقوقی بین المللی مهر پارسیان تماس بگیرید.

021-88663925

021-88663926

021-88795408

021-88796143

موبایل وکیل چک و سفته

09120067661

09120067662

09120067663

تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با مدیر دفتر محمدرضا مهری با شماره همراه زیر امکان پذیر است.

09120067669

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

5/5 - (10 امتیاز)

3 دیدگاه

  • سلام جناب آقای دکتر مهری ببخشید یک سوالی ذهنم را مشغول کرده و اون هم اینکه آیا شما وکلا حق مصالحه و سازش با طرف دعوا را بدون اطلاع موکل را دارید؟

    • سلام وقت شما بخیر، لازم به توضیح هست که رسالت وکلای دادگستری همواره بر پایه تلاش برای نیل به سازش و مصالحه میان موکل و طرف دعوا در حدود اختیارات تفویضی می باشد؛ که این مساله قبل از طرح دعوا و نیز پس از آن را شامل می شود. اما پس از طرح دعوا صرفا در صورتی که اختیار حصول صلح و سازش در حدود اختیارات وکیل مندرج در وکالتنامه، به وکیل داده شده باشد، معتبر است و در هر حال وکیل ملزم و متعهد به رعایت مصلحت و حق و حقوق موکل است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *