سرقت علمی

سرقت علمی

سرقت علمی


امروز با موضوع سرقت علمی با شما هستیم.

دستبرد فکری و سرقت عملی، با توسعه تولید مقالات علمی در دنیا، رواج زیادی یافته است.

مبارزه با تقلب در تهیه آثار علمی، مجلس شورای اسلامی ایران را بر ان داشته تا با تصویب قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی، گامی مثبت جهت مبارزه با سرقت علمی بردارد.

نکات مهم در بررسی پرونده های علمی

  •  آیا مراتب حقوقی دعاوی جرم سرقت علمی را می دانید؟
  • آیا می دانید عناصر تشکیل دهنده جرم سرقت علمی طبق قوانین موضوعه و مقررات جاریه کشوری چیست؟
  • آیا می دانید برای تحقق جرم سرقت علمی چه عناصری مورد نیاز است؟
  • آیا از آخرین تغییرات و اصلاحات در مورد جرم سرقت علمی مطابق با قانون جدید پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی اطلاع دارید؟
  • آیا می دانید مجازات قانونی جرم سرقت علمی چیست؟
  • آیا شرایط لازم جهت تحقق جرم سرقت علمی را می دانید؟
  • آیا می دانید مصادیق جرم سرقت علمی چیست؟

 مقاله ی حاضرکه توسط وکلا و کارشناسان ارشد موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان با مشاوره محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری، برای شما عزیزان به نگارش درآمده است در خصوص یکی از جرایم، تحت عنوان سرقت علمی می باشد.

امروزه سرقت علمی در خصوص آثاری مانند پایان نامه ها، رساله ها، مقالات، طرح های پژوهشی و کتب و غیره به خصوص توسط دانشجو یان بسیار مشاهده می گردد.

فلذا در راستای پیشگیری از ارتکاب جرم سرقت علمی و اجرای اصل صد و بیست و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی لایحه جدید پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی را به تصویب رساندند.

آیین‌نامه اجرایی موضوع این قانون ظرف مدت ۳ ماه پس از ابلاغ این قانون به پیشنهاد مشترک وزارتخانه ‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری وزارت دادگستری تهیه می‌شود و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

تعریف سرقت علمی

همان طور که می دانید سرقت در لغت عبارت است ازگرفتن چیزی به طور پنهانی و مخفیانه، یعنی بدون آگاهی و رضایت صاحب ان.

اما سرقت علمی یا دستبرد علمی ( معادل انگلیسی ان پلی جریسم) در اصطلاح حقوقی عبارت است از محتوا ربایی، دزدی کلمات و به طور کلی قلمداد کردن کلمات یا ایده ی دیگران و به کار بردن بدون اجازه يا تقلبی افکار يا بيان ديگران به نام خود.

سرقت علمی یا به عبارت دیگر خیانت در امانت علمی ممکن است از روی جهل یا عدم اطلاع و یا به طور عمد و حتی به قصد فریب دیگران محقق شود.

همچنین یک تعریف جامع توسط کمیته اخلاق نشر، از سرقت علمی به عمل آمده است که بیان می دارد:

سرقت علمی به استفاده ی غیرعمدی یا دانسته و یا بی ‌ملاحظه از کلمات، ایده‌ ها یا عبارات، ادعا و یا استنادات دیگران گفته می‌شود که بدون قدردانی و توضیح و استناد مناسب به اثر، صاحب اثر یا سخنران ایده است.

قوانین مبارزه با جرائم ادبی

علاوه بر این در قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی نیز بیان شده است که تهیه، عرضه و یا واگذاری آثاری از قبیل رساله، پایان‌نامه، مقاله، طرح پژوهشی، کتاب، گزارش یا سایر آثار مکتوب و یا ضبط شده پژوهشی، علمی و یا هنری اعم از الکترونیکی و یا غیر الکترونیکی توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی به قصد انتفاع و به عنوان حرفه یا شغل با هدف ارائه کل اثر و یا بخشی از ان توسط دیگری به عنوان اثر خود، جرم می‌باشد.

همچنین مطابق تبصره قانون فوق الذکر، ارائه خدماتی که در جریان تهیه آثار پژوهشی، علمی، هنری انجام آن‌ها توسط اشخاص ثالث متعارف است از قبیل خدمات آزمایشگاهی، تایپ، کمک به گردآوری داده ‌ها، ترجمه، تکثیر و ویراستاری اثر، مشمول حکم مقرر در این قانون نیست.

مصادیق سرقت علمی

انتشار یک متن یا مقاله با استفاده از داده ها، اطلاعات و یافته های دیگران وکپی از ان متون

تغییر نام و آدرس رساله ها یا پایان نامه و مقالات به آدرس دیگر و چاپ ان در مرجع و مرکز دیگر

استفاده از جداول یا نمودارهای دیگران بدون کسب اجازه یا نام صاحب اثر

ترجمه ی متون و کتب دیگران بدون کسب اجازه از مولف اولیه ی ان

مجازات جرم تقلب در آثار علمی

مطابق قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی، مرتکب یا مرتکبان علاوه بر واریز وجوه دریافتی به خزانه دولت مشمول مجازات جزای نقدی درجه ۳ و محرومیت از حقوق اجتماعی درجه ۶ می‌باشند.

راهکارهای پیشگیری از  ارتکاب جرم تقلب در تهیه آثار علمی (طبق قانون مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی)

جهت پیشگیری از جرائم موضوع این قانون وزارتخانه ‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت و درمان آموزش پزشکی مکلفند فرهنگ احترام به حقوق مالکیت فکری را از طریق گنجاندن دروس ذیربط و اصلاح سرفصل برنامه‌های درسی و برگزاری کارگاه های آموزشی ترویج دهند.

همچنین دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی ملزم به اعمال نظارت دقیق بر رعایت حقوق مالکیت فکری در آثار علمی و پایان ‌نامه ‌ها و رساله ‌های دانشجویی می‌باشند.

در صورت احراز تخلف تقلب علمی، با توجه به میزان تخلف، مجازات انتظامی اخراج دانشجو یا ابطال پایان‌نامه و رساله یا مدرک تحصیلی و یا تنزل رتبه یا پایه، اخراج و لغو قرارداد را در خصوص اعضاء هیئت علمی (در صورت احراز تخلف تقلب در آثار علمی با توجه به میزان تخلف) اعمال نمایند.

وکیل متخصص دادسرای فرهنگ و رسانه

نظر به اینکه برای تعقیب کیفری جرم سرقت علمی ، نیاز به اثبات عناصر تشکیل دهنده ان می باشد، فلذا استفاده از وکلای متخصص در امور کیفری، علی الخصوص وکلای متخصص برای اقامه شکایت در خصوص جرم سرقت علمی علیه سارق، ضرورتی است اجتناب ناپذیر.

جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی تماس بگیرید.

021-88663925

021-88663926

021-88663927

021-88663628

021-88799562

021-88795408

021-88796143

شماره همراه وکیل فرهنگ و رسانه

09120067661

09120067662

09120067663

09120067664

09120067665

تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با مدیر دفتر محمدرضا مهری با شماره همراه زیر امکان پذیر است.

09120067669

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

1/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *