شرایط دادخواست

شرایط دادخواست

شرایط دادخواست


امروز با بررسی شرایط دادخواست با شما هستیم.

در مقاله پیش رو که توسط مشاورین و کارشناسان ارشد موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان برای شما عزیزان به رشته تحریر در آمده، سعی بر آن شده است که شرایط دادخواست در نظام حقوقی ایران مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد و پاسخ سوالات شما عزیزان به صورت کامل شرح داده شود.

 

نکات مهم شرایط دادخواست

  • شرایط دادخواست حقوقی چیست؟
  • آیا سوال شما در خصوص شرایط دادخواست است؟
  • آیا شرایط دادخواست حقوقی را در دستگاه های قضایی می دانید؟
  • آیا در خصوص روند حقوقی دادخواست و شرایط ان اطلاعاتی دارید؟
  • آیا می دانید شرایط دادخواست حقوقی چه تفاوتی با درخواست حقوقی دارد؟
  • آیا می دانید چه کسانی قانونا می‌توانند دادخواست حقوقی دهند؟

چگونه دادخواست تنظیم کنیم؟

همان طور که می دانید برای شروع به رسیدگی یک دعوا و تشکیل پرونده حقوقی در دادگاه، اولین قدم، تقدیم دادخواست حقوقی است.

همان طور که در قانون آیین دادرسی مدنی نیز بیان شده است، هیچ دادگاهی نمی‌تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر این که‌ شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی ‌انان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

بنابراین دادخواست حقوقی باید دارای شرایط قانونی مخصوص به خود باشد و از انجایی که تصمیم دادگاه وابسته به متن دادخواست، شرایط ان و نکات و محتوای حقوقی مندرج در آن می باشد، می‌بایست در نوشتن آن دقت لازم به عمل آید و بهتر است شما عزیزان نگارش و ارائه دادخواست را توسط وکیل دادگستری انجام دهید.

 

هزینه تنظیم متن دادخواست توسط وکیل چقدر است؟

هرچند ممکن است اخذ وکیل متخصص جهت نگارش و تنظیم دادخواست برای شما مقداری هزینه در برگیرد اما تبعات ارائه دادخواستی که شرایط قانونی لازم را ندارد و با اصول حقوقی نگارش نشده است، می‌تواند به مراتب هزینه‌های بیشتر و آثار غیر قابل جبرانی را برای شما داشته باشد.

در نتیجه دادخواست، عبارت است از تقاضای خواهان (شخصی می‌خواهد علیه فرد دیگری اقامه دعوا کند) از دادگاه مبنی بر رسیدگی به دعوای حقوقی که به صورت رسمی و کتبی به دادگاه تقدیم می‌شود.

این درخواست، باید به زبان فارسی و در برگ های چاپی مخصوصی قید گردد که به ان دادخواست حقوقی می گویند. بنابراین شروع رسیدگی به دعوای حقوقی مستلزم دادخواست است. برگ دادخواست را از مجتمع ‌های قضایی واقع در تمامی مناطق می‌توان تهیه کرد.

دادخواست حتما باید در فرم های مخصوص خود نوشته شود زیرا هر فرم دادخواست، دارای شماره نمونه مخصوص به خود است. به عنوان مثال فرم دادخواست مخصوص واخواهی، فرم دادخواست مخصوص فرجام خواهی، فرم دادخواست مخصوص شورای حل اختلاف و غیره. گروه وکلای مهر، آماده مشاوره درباره شرایط دادخواست حقوقی و نحوه تنظیم دادخواست حقوقی به عزیزان می‌باشد.

مشخصات دادخواست

هر فرم درخواستی دارای بند های ذیل می باشد:

  • مشخصات خواهان (مدعی)
  • مشخصات خوانده (طرف دعوی)
  • مشخصات وکیل
  • خواسته (عنوان خواسته)
  • دلایل (که باید در دو نسخه تهیه شود و در صورتی که خوانده بیش از یک نفر باشد باید به تعداد ان ها نیز به نسخه اضافه شود)
  • شرح خواسته (قسمت اصلی دادخواست که در ان شرح ادعا به صورت کامل نگارش می‌شود)
  • امضا یا اثر انگشت دادخواست دهنده

در صورتی كه اطلاعات مندرج در دادخواست ناقص باشد و دادگاه نتواند به ان رسيدگی نماید، می‌بایست دلایل نقص به ‌طور صریح توسط قاضی دادگاه در پرونده قيد گردد. دلایل نقص دادخواست از سوی مدير دفتر دادگاه به خواهان ابلاغ می‌شود و خواهان ظرف ده روز از تاريخ ابلاغ فرصت دارد که نسبت به تكميل موارد خواسته شده اقدام نماید.

در صورتی که جهات نقص را رفع نکند، دفتر دادگاه، دادخواست خواهان را رد خواهد كرد.

رد دادخواست طی 10 روز از تاريخ ابلاغ در همان دادگاه قابل شكايت است اما اگر رای دادگاه مبنی بر پذيرش شكايت يا رد ان باشد، این تصمیم قطعی است.

فلذا در قانون آیین دادرسی مدنی برای برخی از شرایط دادخواست ضمانت اجرا تعیین شده است و برای برخی خیر، که ذیلا به شرح ان ها می‌پردازیم:

شرایط دادخواست

دادخواست باید به زبان فارسی و در روی برگه های چاپی و رسمی مخصوص نگارش شده باشد. هرچند که قانون گذار برای این شرط ضمانت اجرا تعیین نکرده است اما در عمل دادخواستی که دارای چنین شرایطی نباشد، شایسته ثبت در دفتر ثبت دادخواست نیست.

در صورتی که دادخواست شامل اطلاعات خواهان از جمله نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان نباشد به موجب قانون آیین دادرسی مدنی ظرف 2 روز از تاریخ رسید، دادخواست به موجب قراری که مدیر و یا جانشین او صادر می کند، دادخواست رد می‌شود و این قرار بر خلاف مرحله تجدید نظر و فرجام قابل شکایت نمی‌باشد.

بنابراین ضمانت اجرای عدم درج اطلاعات فوق، رد فوری دادخواست می باشد که در قانون آیین دادرسی مدنی پیش‌بینی شده است.

به موجب قانون آیین دادرسی مدنی دادخواست می‌بایست مندرج به اطلاعاتی نظیر نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده، تعیین خواسته و بهای ان (مگر ان‌ که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد)، تعهدات و جهاتی که به‌ موجب ان خواهان خود را مستحق مطالبه و انچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد همراه با ذکر ادله و وسایلی برای اثبات ادعای خود دارد، باشد.

همان طور که بیان شد در صورت عدم درج اطلاعات فوق در برگ دادخواست، دفتر دادگاه جریان دادخواست را متوقف و به خواهان اخطار رفع نقص می‌نماید و چنانچه خواهان از تاریخ ابلاغ به مدت 10 روز رفع نقص ننماید دادخواست وی رد می‌شود و خواهان می‌تواند ظرف 10 روز از این قرار به همان دادگاه شکایت کند. رای دادگاه در این خصوص قطعی است.

بنابراین ضمانت اجرای توقیف دادخواست توسط قانون گذار در شرایط فوق و همچنین در صورتی كه به دادخواست و پیوستهای ان برابر قانون تمبر الصاق نشده یا هزینه یادشده تادیه نشده باشد، اجرا خواهد شد.

تفاوت دادخواست و درخواست

درخواست، تقاضایی است  که متقاضی به صورت کتبی یا شفاهی، به دادگاه یا مراجع دیگر ارائه می کند و در قانون صورت و شکل معینی ندارد اما دادخواست کتبی است و شکل معینی دارد و به دادگاه تقدیم می‌شود.

مدارک لازم جهت ارائه دادخواست حقوقی

  • مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی
  • تهیه و تنظین دادخواست در دو نسخه
  • وکالت نامه وکیل در صورت داشتن وکیل
  • سایر مستنداتی که در جهت اثبات ادعای خواهان به وی کمک می کند

مرجع تقدم دادخواست حقوقی

قبل از آغاز به کار دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در تهران و مراکز استان‌ها، شرایط دادخواست لازم بود کامل شده و به دفتر دادگاه عمومی تقدیم شود. گاهی نیز پس از احراز شرایط دادخواست حقوقی، امکان تقدیم دادخواست حقوقی به دادگاه کیفری به صورت توامان وجود دارد.

دادخواست حقوقی در تهران و مراکز استان‌ها به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و در سایر شهرها به دادگاه عمومی حقوقی تقدیم می‌شود.

وکیل متخصص جهت تنظیم دادخواست حقوقی

موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان با تشکیل گروه وکلای مهر و به کارگیری بیش از 100 وکیل پایه یک دادگستری در سطح ایران و در سطح بین‌الملل آماده ی ارائه ی مشاوره حقوقی و قبول وکالت در تمامی زمینه ها می‌باشد.

گروه وکلای مهر تحت سرپرستی محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری با بیش از 15 سال سابقه قضایی و وکالت می باشد و یکی از موسسات حقوقی پیشرو در وکالت تخصصی در داخل و خارج از کشور است.

برای دریافت مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری و عضو گروه وکلای مهر، همه روزه از ساعت‌های 19 الی 9 و پنجشنبه‌ها 15 الی 9 با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید.

  • 021-88795408
  • 021-88796143
  • 09120067665

تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.

09120067669

موسسه حقوقی مهر پارسیان

5/5 - (11 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *