نفی نسب

نفی نسب

نفی نسب


امروز با موضوع نفی نسب با شما هستیم.

تشکیل خانواده در جامعه ی اسلامی ما از جایگاه مرتفعی برخوردار است که از مهم ترین اهداف ان توالد و تولید نسل است و با توجه به اهمیت این موضوع قانون‌گذار احکام خاص ان را وضع نموده که اکثریت این احکام در مبحث خانواده و برمبنای قرابت وضع شده است.

در مورد رابطه خویشاوندی سوالات متعددی در این مقوله از طرف موکلین عزیز مطرح می‌شود برای نمونه می توان به این موارد اشاره کرد؛

نکات مهم در بررسی موضوع اثبات نسب

  • رابطه ی خویشاوندی به چه صوری قابل تصور است؟
  • فرق رابطه ی نسبی و سببی چیست؟
  • خویشاوندی رضاعی به چه نوع رابطه ای اطلاق می‌شود و چه آثار و محرومیت هایی دارد؟
  • اماره ی فراش چیست؟نفی نسب از چه طرقی امکان‌پذیر است؟

تاثیر لعان در ارث چیست؟

  • ادعای نفی نسب از سوی چه اشخاصی پذیرفته است؟
  • تاثیر رجوع مرد از لعان بر مقوله ی ارث چیست؟
  • دعوای نفی نسب باید به طرفیت چه شخصی اقامه شود و چه اشخاصی در جلسه باید حضور یابند؟

طفل به وجود آمده از تلقیح مصنوعی متعلق به کیست؟

  • طفلی که بعد از طلاق متولد شود متعلق به کیست و چه شرایطی برای ان در نظر گرفته شده است؟
  • مهلت اقامه ی دعوای نفی ولد چند ماه است؟
  • آزمایش DNAدر نفی و اثبات نسب تا چه حد حجیت دارد و قابل استناد است؟
  • تاثیر اقرار شوهر به ابوت در دعوای نفی نسب چیست؟
ثبت ازدواج خلاف قانون

تعریف نسب

طبق قانون مدنی سه نوع علاقه قرابت و رابطه ی خویشاوندی بین افراد وجود دارد:

خویشاوندی نسبی

به افراد هم خون گفته می‌شود، خواه در خط مستقیم (قرابت پدر و فرزندی) و خواه درخط اطراف(قرابت خواهر و برادری)

خویشاوندی سببی

در این نوع رابطه ی خویشاوندی، رابطه ی خونی و نسبی وجود ندارد بلکه افراد از طریق سبب دیگر مانند پیوندهای ارادی و اجتماعی به خویشاوندی هم درمی آیند مانند ازدواج .

خویشاوندی رضاعی

خویشاوندی رضاعی نیز نوعی رابطه ی خویشاوندی است که به سبب شیر خوردن نوزاد از زنی که مادر طبیعی ان نوزاد نیست به وجود می‌آید.

تنها اثر این نوع رابطه منع ازدواج با خویشان رضاعی است و دیگر آثار رابطه ی خویشاوندی نظیر نفقه و ارث بر ان مترتب نخواهد شد. (این نوع پیوند خصوصا در کشورهای اسلامی دیده می‌شوند)

در قانون قاعده ی فراش قاعده ای قانونی برای اثبات نسب می باشد و در صورت عدم تحقق ان می توان به امارات دیگری نظیر شهادت و اقرار متمسک شد.

در صورت وجود  قاعده فراش تنها از طریق لعان میتوان نفی نسب نمود.

حسب ماده ۸۸۲ قانون مدنی پس از انجام دادن لعان، دیگر زن و شوهر از یکدیگر ارث نمیبرند و همچنین ان فرزندی که مورد انکار واقع شده و سبب لعان می باشد نه از پدر ارث می برد و نه پدر از او ارث خواهد برد ولی هم مادر و اجداد مادری از ان فرزند ارث می برند و هم فرزند از مادر و اجداد مادری ارث خواهد برد.

نفی نسب به دلیل لعان

البته در صورتی که پس از اینکه فرزند را لعان کرد، از لعان خویش رجوع نماید، فرزند از او ارث می برد ولی از اقوام پدری ارث نمیبرند و همچنین پدر و اقوامش حتی بعد از رجوع از لعان از فرزند مورد لعان ارث نمیبرند و لعان علاوه بر اینکه موجب طفریق زوجین میشود، حرمت ابدی نیز به وجود می آورد.
ادعای نفی نسب تنها از سوی شخصی که فرزند به او منسوب می باشد (یعنی پدر فرزند) ، پذیرفته می‌شود.

اعسار از پرداخت مهریه

هر چند که ممکن است دعوای راجع به عدم اثبات اماره فراش از سمت هر ذینفعی قابلیت استماع داشته باشد.

دعوای نفی ولد

باید به طرفیت فرزندی که ادعای طرد وی می‌شود اقامه گردد و اگر هم فرزند محجور باشد، با توجه به اینکه پدر ولی قهری او می باشد و مدعی این دعوا هم هست، از باب تعرض منفعت، باید برای دفاع از فرزند قیم اتفاقی نسب نمود و همچنین مادر فرزند نیز باید در دادرسی شرکت نماید زیرا علاوه بر اینکه در صورت اثبات نفی ولد، مادر از ارث و حضانت کودک محروم میگردد به وی نسبت بی عفتی نیز به صورت ضمنی داده می‌شود و با این استدلال حضور وی جهت دفاع ضروری به نظر میرسد.

قاعده ی فراش

طفلی که در زمان زوجیت زن و شوهر متولد میشود ملحق به مرد میباشد، البته به این شرط که از تاریخی که نزدیکی واقع شده است تا زمانی که طفل متولد میشود حداقل ۶ ماه و نهایتا ۱۰ ماه گذشته باشد.

(بین ۶ تا ۱۰ ماه)زیرا فرض بر این است که زن به همسرش وفادار بوده و با هیچ مرد دیگری رابطه جنسی نداشته) حتی طفلی که از تلقیح مصنوعی  نطفه ی شوهر به زن به وجود آمده نیز ملحق به شوهر است.

در رابطه با طفلی که بعد از طلاق و انحلال نکاح به دنیا بیاید هم به شوهر الحاق میابد به این شرط که از مادر تا ان زمان ازدواج مجدد نکرده باشد و از تاریخ انحلال نکاح نیز تا روز تولد فرزند بیش تر از ۱۰ ماه نگذشته باشد مگر اینکه ثابت کنند از از روز وقوع نزدیکی تا روز تولد فرزند کمتر از ۶ ماه  و یا بیش تر از ۱۰ ماه گذشته است.

نمونه استشهادیه اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مهریه

نفی ولد پس از اقرار به ابوت

تحت هر شرایطی هر وقت شوهر چه بصورت صریح و چه به صورت ضمنی اقرار به ابوت خود کرده باشد، دیگر دعوای نفی ولد از وی استماع نخواهد شد.

طبق ماده ۱۱۶۲ از قانونی مدنی دعوای نفی ولد باید حداکثر تا ۲ ماه از تاریخ اطلاع یافتن شوهر از متولد شدن کودک اقامه گردد در غیر این صورت دعوای وی مسموع نمیشود و همچنین اگر شوهر پس از مطلع شدن از تولد کودک سکوت کند، این سکوت بعنوان اقرار ضمنی شوهر به نسب محسوب خواهد شد.

اقرار به نسب کودک به پدر حتی قدرت تمسک به لعان را از بین خواهد برد(البته تمام این احکام نسبت به طفل متولد از نزدیکی به شبهه نیز رعایت می گردد)
در ماده ۱۲۷۳ نیز اینگونه بیان شده که صحت اقرار به نسب مشروط است بر اینکه تحقق نسب بر حسب عرف و قانونا ممکن باشد و شخصی که به نسب او اقرار شده نیز ان اقرار را تصدیق نماید.

آزمایش DNA و میزان حجیت ان در نفی نسب

برخلاف راههای اثبات نسب که گسترده و سهل است و حتی قانون‌گذار جهت اثبات نسب روش قرعه را نیز پذیرفته است، حجیت آزمایش DNA نیز به طریق اولویت مورد پذیرش قانون‌گذار می باشد، در مقابل در رابطه با راههای نفی نسب قانون‌گذار با دقت و حساسیت بیشتری برخورد کرده است.

شارع مقدس با توجه به الزام حفظ و اثبات بنیان خانواده جهت راههای نفی ولد ، سختگیری و دقت بیشتری اعمال نموده و تنها راه نفی نسب را، روش لعان بیان داشته و برای آزمایش DNA از باب نفی نسب حجیت و ارزشی قائل نشده است مخصوصا در رابطه با مواردی که اماره فراش وجود دارد.

وکیل طلاق به درخواست زوجه

وکیل پرونده نفی نسب

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان، متشکل از وکلای پایه یک دادگستری، کارشناسان رسمی دادگستری، قضات بازنشسته و اساتید برتر حقوق در ایران، آماده پذیرش کلیه دعاوی عزیزان در پرونده های خانواده، کیفری، حقوقی و ثبتی می باشد.

جهت انتخاب بهترین وکیل پرونده نفی نسب در ایران، و مشاوره با همکاران موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان، در روزهای شنبه الی چهارشنبه از ساعت ۹ الی ۱۸ و پنج شنبه از ساعت ۹ الی ۱۴ با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.

  • ۰۲۱-۸۸۷۹۵۴۰۸
  • ۰۲۱-۸۸۷۹۶۱۴۳
  • ۰۹۱۲۱۲۸۱۰۱۴
  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۱
  • ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۵

در خارج از ساعات اداری اعلام شده و جهت مشاوره آنلاین نیز می‌توانید از طریق تکمیل فرم از طریق سایت گروه وکلای مهر اقدام فرمایید.

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

۵/۵ - (۳۷ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *