وکیل تنظیم وصیت نامه
اختلافات احتمالی وراث بعد از فوت مورث، معمولا از سوی کسانی که ممکن است وصیتی به نفع آنها نشده باشد پیش آید. در صورتی که موصی با مشاوره وکیل تنظیم وصیت نامه نسبت به تنظیم وصیت نامه با رعایت قوانین و قواعد حقوقی اقدام نماید، مسلماامکان اختلاف کمتری بین ورثه وجود خواهد داشت. گروه وکلای مهر، وابسته با موسسه حقوقی بینالمللی و داوری مهر پارسیان، تمامی نکات مربوط به تنظیم وصیت نامه و موارد و نکات مهم که باید در انواع وصیت نامه رعایت شود را در ادامه برای آگاهی بیشتر برای عزیزان به صورت مشروح، بیان خواهد نمود.
نکات مهم حقوقی درباره وصیت
شرایط صحت وصیت
شرایط صحت وصیت شامل شرایط مورد نیاز برای موصی (وصیتکننده)، شرایط موضوع وصیت و شرایط مورد نظر برای وصی است.
موصی (وصیتکننده)
وصیتکننده باید دارای پنج شرط باشد که عبارت از بلوغ، عقل، اختیار، رشد و عدم خودکشی است. در حقیقت، وصیتکننده باید اهلیت داشته و مجاز به تصرف در اموال خود باشد.
وصیت کودک، فرد دیوانه، مست و کسی که او را مجبور کرده باشند تا وصیت کند و نیز وصیت محجوری که از تصرف در اموالش ممنوع است، صحیح نیست. هرگاه فرد دست به خودکشی یا اعمالی بزند که باعث جراحت و از بین رفتن خود شود و بعد از ان وصیت کند، در صورت فوت، وصیت باطل بوده و اگر زنده بماند، وصیت موصی نافذ است. موصی میتواند در هر صورت از وصیت خود برگردد و وصیت دومی بعد از وصیت اول خود صادر کند. در این صورت وصیت دوم مورد پذیرش است و به اجرا در میآید.
موضوع وصیت
موضوع وصیت، باید جایز، دارای منفعت حلال و از ملک شخص وصیتکننده باشد همچنین اگر فرد نسبت به اموال دیگران وصیت کند، صحیح نیست؛ اگرچه مالک انها نیز اجازه بدهد البته اگر از سوی مالک وصیت کرده و او نیز تنفیذ کند، بعید نیست که صحیح باشد.
اموال وصیتشده نباید بیش از یکسوم کل اموال باشد. بدهیها، حقوق واجب الهی همچون خمس و زکات، مظالم و کفارات از اصل مال کم میشود؛ اگرچه فرد به ان وصیت نکرده باشد و شامل همه مال نیز بشود. حج واجب نیز اگرچه نذری باشد، همین حکم را دارد. انجام کارهای تبرعی (رایگان) همچون اطعام فقرا، اگر در حد یکسوم اموال باشد، نافذ است و بیش از ان را وارثان باید اجازه بدهند.
وصی
وصی یا به عبارتی شخص اجراکننده وصیت باید بالغ، مسلمان و قابل اطمینان باشد؛ بر این اساس، وصیت به نابالغ، دیوانه و کافر صحیح نیست و اگر وصی مورد اعتماد باشد کافی است؛ اگرچه احتیاط ان است که عادل باشد.
احتیاط واجب ان است که فرزند، وصیت پدرش را رد نکند، اما بر دیگران، پذیرش وصیت واجب نیست حتی وصی پس از پذیرش و در زمان حیات وصیتکننده میتواند ان را پس بدهد؛ به شرط ان که به وصیتکننده ابلاغ کند. این موضوع در حالی است که اگر وصیت را بپذیرد و تا زمان مرگ وصیتکننده ان را رد نکند یا اگر رد کرد، به اطلاع او نرساند، اجرای وصیت بر وصی، نه تنها واجب است بلکه اگر وصی پس از مرگ وصیتکننده از وصیت اطلاع یابد، حق رد ان را ندارد و باید ان را اجرا کند. وصیتکننده (موصی) میتواند یک یا چند وصی معین کند. در صورت تعدد، اوصیا باید مجتمعا به وصیت عمل کنند؛ مگر در صورتی که تصریح به استقلال هر یک از آنها شده باشد.
در فرضی که وصایت به اجتماع است، تصمیمها باید به اشتراک گرفته شود. عمل یکی از اوصیا نافذ نیست، مگر اینکه دیگران نیز ان را تنفیذ کنند.
شیوه های تنظیم وصیت نامه
شاید مرسومترین نوع وصیت نامه ان باشد که شخص وصیتکننده، گفته های خود خطاب به ورثه را بر ورقهای از کاغذ با دست خط خودش مینویسد و از چند معتمد محل نیز میخواهد تا زیر ان را امضا کنند البته این نوع وصیتنامه از لحاظ حقوقی، وصیتنامه عادی تلقی میشود و اگر ورثه بر صحت و درستی ان اقرار نکنند، معمولا در مراجع رسمی پذیرفته نمیشود بنابراین برای کاهش مشکلات پس از مرگ موصی، میتوان سه نوع وصیتنامه رسمی، خودنوشت و سری را تنظیم کرد.
وصیت نامه رسمی
ویژگی وصیتنامه رسمی این است که در یکی از دفترخانههای اسناد رسمی نوشته میشود و تابع تشریفات و مقررات اسناد رسمی است.
وصیتنامه خودنوشت
وصیتنامه خودنوشت به خط وصیتکننده نوشته میشود و دارای تاریخ به روز، ماه و سال به همراه امضای وصیتکننده است.
وصیتنامه سری
وصیتنامه سری ممکن است به خط وصیتکننده یا فرد دیگری باشد، اما در هر صورت امضای وصیتکننده باید ذیل ان وجود داشته باشد.
چنین وصیت نامهای باید در اداره ثبت یا محل دیگری که ان اداره معین میکند، به امانت گذاشته شود. شخص وصیتکننده هر وقت اراده کند، میتواند وصیت نامهاش را از اداره ثبت پس بگیرد.
نوعی دیگر از وصیتنامه
البته به جز این شیوه های تنظیم وصیت نامه، نوع دیگری نیز وجود دارد که به وصیت نامه در مواقع اضطراری معروف است. منظور از مواقع اضطراری، زمان هایی است که حالت فوق العاده بر جامعه حاکم است، مانند شرایط جنگی، بمباران هوایی یا شیوع بیماری های مسری که در چنین حالتی شخص میتواند به طور شفاهی نزد ۲ شاهد وصیت کند؛ به شرط ان که یکی از شاهدان مفاد وصیتنامه را با تاریخ روز، ماه و سال تنظیم کند و به امضای حاضران برساند.
دفتر وکیل متخصص تنظیم وصیت نامه در تهران
همان گونه که در صدر مطلب برای عزیزان تشریح شد، مشاوره حقوقی با وکیل متخصص تنظیم وصیت نامه، موجب اتقان و اطمینان از رعایت قانون در تنظیم انواع وصیت نامه خواهد بود. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل متخصص وصیت نامه و تقسیم ارث با گروه وکلای مهر تماس بگیرید.
دپارتمان حقوقی گروه وکلای مهر
سلام وکیل گرامی من مشکل ارث و وصیت داشتم یک سوالی دارم که از هرجا پرسیدم جواب منو نمی دهند.خودمم حقوق خوندم.
شخصی وصیت میکند که پس از فوت او، وراث او در صورتی حق فروش خانه متوفی را دارند که مادر ایشان (زوجه متوفی) اجازه (یا اذن) این فروش را صادر کند. ماهیت این وصیت چیست؟ آیا چنین وصیتی صحیح است؟
سلام وقت به خیر
زوجه در حکم وصی می شود که موسی اختیار فروش خانه را به او واگذار کرده و اگر خانه تا یک سوم اموال موسی باشد وصیت نافذ و لازم است.
ولی اگر خانه از یک سوم فزونی داشته باشد به نسبت اضافه تنفیض یا رد ورثه را میخواهد و در صورت رد ورثه میتواند با مراجعه به دادگاه بخش نسبت به تقسیم یا فروش طرح دعوا کند.
دفتر وکالت محمدرضا مهری