جاسوسی رایانه‌ای

جاسوسی رایانه‌ای

جاسوسی رایانه‌ای


امروز با بررسی جرم جاسوسی رایانه‌ای همراه شما هستیم.

با پیشرفت سریع دنیای فناوری و تکنولوژی، به طور شگفت انگیزی، زندگی اشخاص در کمال آسایش و راحتی قرار گرفته است.

از این جهت تکنولوژی به خاطر اهمیت و تاثیر به سزایی که گذاشته است، موجب شده تا زمینه ساز ایجاد بسیاری از اختراعات و ابزار مفید و مهمی برای بشر باشد.

یکی دیگر از اختراعات تاثیر گذار بشر، اختراع رایانه است که خود عامل مهمی در نقل و انتقال داده‌های برنامه ها می‌باشد.

در کنار رایانه، فناوری دیگری که موجب راحتی در نقل و تبادل اطلاعات گردیده است، فضای مجازی است که باعث جا به جایی اطلاعات کاربران به هر مکانی می‌شود.

با توسعه شبکه های اجتماعی و پیام رسان اینترنتی، زمینه اشتراک گذاری اطلاعات کاربران رایانه‌ای برای مخاطبان خود در اقصی نقاط دنیا ایجاد گردید.

ولی با این وجود، در کنار مزایایی که برای ان مفروض شد، این مشکل ایجاد گردید که برخی از افراد با توجه به بد افزارها، توانسته اند به اطلاعات کاربران دیگر، دسترسی داشته باشند و مرتکب جاسوسی رایانه‌ای شوند.

فرایند جاسوسی رایانه‌ای مانند سرقت می باشد؛ چرا که در ان شخص به داده ها و اطلاعات کاربران رایانه‌ای دسترسی پیدا می کند و در نتیجه می‌تواند به اطلاعات محرمانه ی شخص دسترسی داشته باشد و از ان به عنوان تهدید، مورد سو استفاده قرار دهد.

جاسوسی رایانه‌ای عملی مجرمانه است که می توان از مرتکب ان به مراجع صالح شکایت کرد و مجازات مقرر را برای او درخواست نمود.

در این مقاله به جرم جاسوسی رایانه‌ای،

شرایط، مصادیق جاسوسی رایانه‌ای

و مجازات مقرر و معین برای جرم جاسوسی رایانه‌ای که توسط موسسه حقوقی بین‌المللی مهر پارسیان به مدیریت جناب آقای محمدرضا مهری منتشر می گردد، پرداخته می‌شود.

سوالات مرتبط با جاسوسی رایانه‌ای

  • – جاسوسی و جاسوسی رایانه‌ای چیست و به چه مواردی اطلاق می‌شود؟
  • – مصادیق جاسوسی رایانه‌ای چیست؟
  • وکیل خوب سایبری در تهران چه ویژگیهایی دارد؟
  • – مجازات مندرج برای جرم جاسوسی رایانه‌ای چیست؟
  • – مرجع صالح برای رسیدگی به جاسوسی رایانه‌ای چیست؟

ماهیت جاسوسی و جاسوسی رایانه‌ای

 جاسوسی کلمه ی عربی و از ریشه ی جس(ج-س-س) به معنی جست و جو کردن می‌باشد.

در اسلام جست و جو در زندگی دیگران عملی قبیح و ناپسند است که از انجام ان نهی شده است.

با این وجود در قوانین با توجه به اینکه جاسوسی می‌تواند آثار زیان باری را به همراه داشته باشد، در مواردی جرم انگاری و برای ان طبق قانون جرم تعیین شده است.

مهم ترین و بالاترین سطح از آثار زیان باری که جاسوسی می‌تواند داشته باشد، در زمینه مسائل مربوط به امنیت داخلی و ملی کشور است.

با توجه به طبقه بندی ارگآن‌ها در مورد ارزش و اهمیت اطلاعات که به انواع، محرمانه، فوق محرمانه، سری و فوق سری تقسیم می‌شود،

هرگاه جاسوسی نسبت به کسب هر کدام از اطلاعات اخیر الذکر، باشد با توجه به اینکه افشای آن‌ها می‌تواند به شریان های امنیتی و حیاتی یک کشور صدمات جبران ناپذیری وارد سازد و اختلال ایجاد کند، عمل ارتکابی جاسوس، قابل پیگیرد کیفری خواهد بود.

با پیشرفت ارتباطات و رایانه، جاسوسی رایانه‌ای شکل جدیدی در کسب اطلاعات دیگران می‌باشد.

با توجه به اینکه اطلاعات در رایانه ی اشخاص ذخیره می‌شود، جاسوسی می‌تواند از طریق رایانه صورت بگیرد و از طریق جاسوسی رایانه‌ای به عکسها، فیلم و اطلاعات شخصی و پنهان دیگران دست پیدا کرد.

به طور کلی، جاسوسی رایانه‌ای می‌تواند به صورت صور مختلف و نسبت به موضوعات متعدد باشد.

مصادیق جاسوسی رایانه‌ای

شرایط تحقق عنوان جرم جاسوسی رایانه‌ای، به شرح ذیل می باشد:

هرگاه شخصی به صورت غیرقانونی و غیرمجاز به داده‌های سری(داده‌هایی که به امنیت کشور و منافع ملی صدمه می زند) درحال انتقال یا ذخیره شده در سامانه های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حاملهای داده دسترسی پیدا کند و اقدام به موارد ذیل نماید، مرتکب جرم جاسوسی رایانه‌ای می‌شود:

دسترسی به داده‌های مذكور یا تحصیل آن‌ها یا شنود محتوای سری در حال انتقال

در دسترس قرار دادن داده‌های رایانه‌ای مذكور برای اشخاص فاقد صلاحیت

افشا یا در دسترس قرار دادن داده‌های سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانه های رایانه‌ای مذكور برای دولت، سازمان، شركت یا گروه بیگانه یا عاملان آن‌ها

هرگاه اشخاصی به منظور دسترسی به محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانه های رایانه‌ای یا مخابراتی یا امواج الكترومغناطیسی یا نوری را شنود و جاسوسی کند.

دسترسی غیر مجاز اشخاص به داده ها یا سامانه های رایانه‌ای یا مخابراتی كه به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است.

جاسوسی رایانه‌ای هم می‌تواند به نحو دیگری واقع شود.

ان هم در صورتی است که مامورین دولتی که حافظ اطلاعات و داده‌های رایانه‌ای سری هستند، در اثر بی مبالاتی و بی احتیاطی و عدم رعایت تدابیر امنیتی، موجب شوند که اطلاعات در اختیار اشخاص فاقد صلاحیت و جاسوس قرار بگیرد و از این طریق جاسوسی رایانه‌ای واقع شود.

مجازات مندرج برای جرم جاسوسی رایانه‌ای

با توجه به مصادیق متعدد جاسوسی رایانه‌ای، مجازات های آن‌ها هم متفاوت خواهد بود:

– در صورتی که بی مبالاتی و بی احتیاطی و عدم رعایت تدابیر امنیتی مامورین دولتی، در حفظ داده‌های رایانه‌ای، موجب جاسوسی رایانه‌ای شود، به مجازات تعزیری درجه شش و جزای نقدی و انفصال خدمت از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

– دسترسی غیر مجاز اشخاص به داده‌های رایانه‌ای محفوظ به تدابیر امنیتی، موجب حبس تعزیری درجه شش و یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال خواهد بود.

– شنود و جاسوسی غیر مجاز سامانه های رایانه‌ای یا مخابراتی یا امواج الكترو مغناطیسی یا نوری، به منظور دسترسی به محتوای در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی، موجب حبس تعزیری درجه شش و جزای نقدی از ده تا چهل میلیون ریال خواهد بود.

– جاسوسی و دسترسی به داده‌های رایانه‌ای، به منظور افشا یا در دسترس قرار دادن داده‌های سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانه های رایانه‌ای مذكور برای دولت، سازمان، شركت یا گروه بیگانه یا عاملان آن‌ها، موجب حبس تعزیری درجه سه؛

در صورتی که به قصد براندازی نظام باشد و عنوان محارب و یا بغی، صدق کند، به مجازات محاربه و بغی محکوم می گردد.

– جاسوسی داده‌های رایانه‌ای به منظور در دسترس قراردادن داده‌های رایانه‌ای مذكور برای اشخاص فاقد صلاحیت، موجب حبس تعزیری درجه چهار خواهد بود.

– دسترسی، تحصیل و یا شنود غیر مجاز نسبت به داده‌های سری درحال انتقال یا ذخیره شده در سامانه های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حاملهای داده، موجب حبس تعزیری درجه پنج و یا جزای نقدی بیست تا شصت میلیون ریال خواهد بود.

 شنود و تفتیش داده‌های رایانه‌ای اشخاص، توسط مامورین دولت و ضابطین دادگستری که به مجوز قانون و مرجع قضایی در زمینه جرایم امنیتی، جنایی، جرایم ارتکابی توسط مقامات دولتی و جرایم موجب مجازات حبس ابد، می باشد، مشمول جرم جاسوسی رایانه‌ای نمی گردد.

مگر اینکه بدون مجوز قانونی و مرجع قضایی باشد که در این صورت به مجازات تعزیری درجه چهار محکوم می‌شوند.

مرجع صالح برای رسیدگی به جاسوسی رایانه‌ای

رسیدگی به جرم جاسوسی رایانه‌ ای، در دو مرجع دادسرا، به عنوان مرجع انجام تحقیقات مقدماتی و دادگاه کیفری، به عنوان مرجع صادر کننده رای، صورت خواهد گرفت.

با توجه به اینکه غالبا، صلاحیت رسیدگی برای انجام تحقیقات مقدماتی نسبت به همه جرایم از جمله، جاسوسی رایانه‌ ای با دادسرای عمومی و انقلاب می باشد، به همین جهت دادسرای تخصصی جرایم رایانه‌ای صالح به رسیدگی خواهد بود.

پس از صدور قرار مجرمیت و ارسال کیفرخواست، بسته به نوع مجازات جرم جاسوسی رایانه‌ای و اینکه شامل کدام یک از مصادیق جاسوسی رایانه‌ای و شنود اطلاعات رایانه‌ای اشخاص باشد، دادگاه کیفری یک یا دو و یا دادگاه انقلاب، صلاحیت صدور رای را خواهد داشت.

وکیل خوب جرایم سایبری در تهران

مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری

و مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، توسط وکلای متخصص امکان پذیر است.

موسسه حقوقی مهر پارسیان تحت نظر دفتر وکالت محمدرضا مهری و مسعود تیموری هیچ شعبه دیگری در تهران ندارد.

تبلیغات دفتر وکیل همکار موسسه حقوقی مهر پارسیان مورد تایید این دفتر نیست.

جهت هماهنگی از روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با دفتر وکالت محمدرضا مهری و مسعود تیموری وکلای پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی تماس بگیرید.

شماره تلفن دفتر وکیل

021-88663925

021-88663926

021-88663927

021-88663628

021-88799562

021-88795408

021-88796143

شماره همراه وکیل آنلاین

09120067661

09120067662

09120067663

09120067664

09120067665

09120067669

تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با دفتر حقوقی محمدرضا مهری از طریق شماره موبایل های اعلامی امکان پذیر است.

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان

امتیاز دهی به مقاله

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *