اثبات وقفیت
طرح دعوای اثبات وقفیت برای ملکی که سابقه وقف دارد، امکانپذیر است. در جوامع انسانی، اشخاص، آزادانه و به اختیار خود، در اموال و مالکیت خود و همچنین حقوق مالی، میتوانند تصرف داشته باشند و ان را با توجه به غبطه و منافع خود در قالب عقود معوض با یکدیگر معامله کنند و از این عمل خود منتفع گردند. با این وجود، قصد افراد برای انعقاد عقد به جهت سود و انتفاع در همه ی موارد مطرح نیست و گاهی اوقات هم اشخاص از روی احسان و نیکوکاری بعضی از اموال خود را به جهت امور دینی و اخلاقی، به طور رایگان و غیر معوض برای اشخاص و افراد و عموم افراد اختصاص می دهند. با این اوصاف که عین مال، از مالکیت آنها خارج می گردد و منافع ان، صرف اشخاص مورد نظر مالک می گردد. با این حال، ممکن است که در مورد نوع تصرفی که نسبت به اموال وجود دارد، بین افراد تعارض ایجاد گردد به این صورت که در مورد ملکی بین دو نفر در مورد وقفیت و مالکیت ان، اختلاف باشد و طرف مدعی وقفیت مال مزبور را نماید که با اثبات وقفیت، پرونده ادعای وقفیت خود را مطرح نماید.
مطالعه این نوشتار که توسط گروه وکلای مهر، در دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی، تهیه شده است، کمک شایانی در به دست آوردن اطلاعات لازم درباره راههای اثبات وقفیت، چگونگی طرح دعوی وقفیت و مشخصات وکیل دارای صلاحیت در امور وقف را خواهد نمود.
سوالات درباره پرونده اثبات وقفیت
- وقف چیست؟
- تعارض مالکیت و وقفیت به چه نحو می باشد؟
- اثبات وقفیت چگونه انجام میشود؟
- مرجع صالح برای اثبات وقفیت کجاست؟
- طرح دعوای اثبات وقفیت چه آثاری دارد؟
- وکیل متخصص اوقاف و مشاور حقوقی وقف نامه کیست؟
ماهیت وقف
وقف، از جمله از عقود معین و مبتنی بر احسان می باشد که به موجب ان مالک عین و خود مال غیر منقول، به سبب وقف، مالکیت او نسبت به مال خارج می گردد و در نتیجه منافع ان میتواند برای قشر خاصی که مورد نظر واقف بوده است، وقف گردد و یا اینکه منافع مال موقوفه، برای طبقه ی بعدی از خویشاوندان واقف، وقف گردد. برای صحت و درستی وقف، باید اهلیت طرف واقف و قصد و رضای او معلوم گردد و برای طرف که منتفع میشود(موقوف له) باید اهلیت و قصد و رضا داشته باشد و در مورد محجور، سفیه خود میتواند قبول نماید و مجنون هم ولی او قبول می کند. از دیگر شرایط تشکیل وقف که ضرورت دارد، باقی ماندن موقوفه به، با انتفاع از ان، و همچنین تعلق مالکیت عین موقوفه قبل از وقف به واقف(مالک) میباشد.
شرط مهم و ضروری وقف این است که مال موقوفه برای تحقق وقف، به قبض و اقباض موقوف له بیاید و بدون ان حتی با توافق دو طرف وقف محقق نمیشود. بعد از تحقق وقف،مال موقوفه قابل نقل و انتقال، جز در صورت تحقق شرایط خاصی، نمیباشد. بنابراین اصلی که در وقف و در مورد مال موقوفه می باشد، اصل غیر قابل انتقال بودن ان است.
تعارض بین مالکیت و وقفیت
وقفیت و مالکیت دو عنوان مجزا در مورد اموال، مخصوصا اموال غیر منقول می باشد و همان طور که نسبت به هر ملکی میتواند عنوان وقف باشد و وقفیت ملک مطرح باشد و ملکی که در تصرف متولی شخص باشد به همان نسبت هم عنوان مالکیت میتواند نسبت به ملکی باشد و مالکیت ان برقرار باشد و در تصرف مالکانه ی او باشد. با این وجود ممکن است که در یک ملک و مال غیر منقول هم عنوان مالکیت و وقفیت مطرح باشد که با یکدیگر دچار تعارض می گردد و این تعارض به دو حالت مطرح می گردد که به شرح ذیل می باشد:
- شخص در ملک به عنوان مالک متصرف می باشد و شخص دیگری، مدعی وقفیت ملک می باشد: در این صورت چون مالکیت ملک فرضی است ثابت و به موجب اماره ی مالکیت، مالکیت متصرف محرز و معلوم می گردد و مدعی وقفیت که میتواند متولی وقف و یا اداره ی اوقاف باشد، باید ادعای وقفیت خود را اثبات نمایند. به این نحو که مدعی ثابت نماید که تصرف شخص در ملک به موجب مالکیت، عدوانی و غیر قانونی می باشد و اینکه ثابت نماید، مالک، ملک را به عنوان وقف منتقل کرده است.
- شخص در ملک به عنوان متولی وقف، ملک را در تصرف دارد و در نتیجه ملک موقوفه می باشد و شخص دیگری، مدعی مالکیت ملک موقوفه می باشد و باید در نتیجه، مالکیت خود را اثبات نماید و اقدام به ابطال وقفیت نماید. با توجه به اینکه مال موقوفه غیر قابل انتقال می باشد و تصرف به عنوان وقفیت دلیل وقفیت محسوب میشود، به همین دلیل مدعی مالکیت باید عدوانی بودن تصرف متولی و مجهول التولیه بودن مال موقوفه را اثبات نماید. در مورد مالکیت، تفاوتی بین مالکیت خصوصی و عمومی نیست.
اثبات وقفیت
اثبات وقفیت، در صورتی مطرح می گردد که متولی وقف و یا اداره ی اوقاف، مدعی وقفیت ملکی باشد که در تصرف دیگری است، برای اثبات وقفیت باید ادله ای را که قانون مطرح کرده است را ابراز نماید تا اثبات وقفیت برای دادگاه محرز گردد، ادله برای اثبات وقفیت به شرح ذیل می باشد:
- اقرار: در صورتی که مالک ملک مورد تصرف، اقرار نماید که ملک مورد ادعای متولی وقف، سابقا وقف بوده است و یا اینکه به وقف، منتقل كرده است، در نتیجه با اقرار مالک و متصرف وقفیت اثبات میشود و به همین خاطر مالک نمیتواند برای رد ادعای خود به مالکیت و تصرف خود در ملک موقوفه استناد نماید.
- سند: در اثبات وقفیت، سندی که میتواند موجب اثبات وقفیت گردد و به همین دلیل موقوفه بودن ملک محرز می گردد، وقف نامه میباشد. در واقع، وقف نامه سندی است که که موجب ان واقف(مالک) منافع ملک خود را همراه با عدم انتقال ملک، برای امور عام المنفعه صرف می کند و از مالکیت او خارج میشود و به همین خاطر برای اداره ی ان، شخص خاصی را به عنوان متولی مشخص می کند. البته صرف وجود سند وقف نامه در ید مالک یا وراث، موجب اثبات وقفیت نمیشود، چرا که ممکن است ملک به قبض و اقباض متولی وقف نیامده باشد و شرط اصلی برای تحقق عقد وقف، قبض و اقباض مال موقوفه به متولی میباشد. متولی باید این قبض و اقباض را برای دادگاه محرز کند تا موجب اثبات وقفیت به موجب سند گردد.
- شهادت: با توجه به اینکه اثبات وقفیت از دعاوی غیر مالی اعتباری می باشد، اگر متولی وقف برای اثبات وقفیت خود، دو دلیل بالا را نداشته باشد،با دو شاهد عادل مرد، میتواند تحقق عقد وقف و قبض اقباض ان را که منجر به اثبات وقفیت می گردد، محرز کند. البته در صورتی که مالک برای مالکیت خود سند رسمی و یا سندی که اعتبار ان در محکمه محرز شده، ارائه دهد، چون با شهادت نمی توان خلاف مفاد سند مزبور را اثبات کرد، در نتیجه از این طریق با این شرایط موصوف، اثبات وقفیت انجام نمیشود.
- سوگند: در صورتی که مدعی وقفیت، دلیلی برای اثبات وقفیت نداشته باشد، میتواند سوگند را به مالک رد کند و در صورتی که از سوگند خودداری کرد، با سوگند مدعی وقف، منجر به اثبات وقفیت می گردد.
- اماره: با توجه به اینکه تصرف مالک در ملک، دلیل تصرف او می باشد، در صورتی که مدعی وقفیت، با ادله ی دیگر، وقفیت را اثبات کرد، ملک موقوفه میشود.
مرجع صالح برای اثبات وقفیت
دعوی اثبات وقفیت، یکی از دعاوی غیرمالی اعتباری است و در صورتی که نسبت به وقفیت مال غیر منقولی، ادعای وقفیت شود، دادگاه محل وقوع مال غیر منقول صالح به رسیدگی میباشد.
وکیل متخصص اوقاف و مشاوره حقوقی ملکی
موسسه حقوقی و داوری بینالمللی مهر پارسیان به مدیریت جناب آقای محمدرضا مهری، به عنوان بهترین وکیل در زمینه امور مربوط به وقف و اوقاف و اثبات وقفیت، معرفی وکیل خانواده، مشاور خانواده، وکیل حقوقی املاک، وکیل کیفری املاک و سایر رشته های حقوقی، به همراه تیم وکلای تخصصی اقدام به مشاوره و قبول دعاوی شما عزیزان می کند. برای انجام امور حقوقی خود می توانید با موسسه تماس بگیرید.
نویسنده:سید محسن میرقاسمی- کارشناس ارشد حقوق خصوصی
سلام. من یک ملک اوقافی در کرج دارم که یک واحد اعیانی آن ساخته شده است و عکسهای قبل از سال 1372 موجود است ولی در اجاره نامه قید شده اعیان را ندارد. اوقاف هم از فروش اعیان به من جلوگیری کرده در صورت امکان راهنمایی کنید.
سلام دوست عزیز
به طور معمول سند اجاره با حق تملک اعیان میباشد، لذا پس از تنظیم سند اجاره، شما میتوانید سند اعیانی را از اداره ثبت اسناد که متعلق به شماست، دریافت نمایید.