تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری

تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری

تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری


بررسی تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری موضوع بحث امروز ماست.

یکی از عباراتی که گاه از زبان افراد مسن می شنویم این است که خدا رو شکر تا حالا پای من به دادسرا و کلانتری باز نشده است.

محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری، سرپرست گروه وکلای مهر و گروه وکلای رسمی، در پاسخ به این سوال که آیا این عبارت صحیح است یا خیر، ایده جالبی دارد.

به نظر این حقوقدان که در کارنامه خود علاوه بر وکالت دادگسترِی، قضاوت در دستگاه قضایی ایران را دارد، عدم آشنایی افراد جامعه با وظایف پلیس، نحوه طرح شکایت کیفری و یا دادخواست حقوقی و عدم اطلاع از موارد مراجعه به کلانتری، در دراز مدت نفعی برای جامعه نداشته بلکه ضرر و زیان فراوانی به جامعه وارد خواهد آورد.

در نوشته پیش رو که با مشاوره مستقیم محمدرضا مهری یکی از برترین حقوقدانان دهه اخیر در ایران و در سطح داوری بین‌المللی تهیه شده است، تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری، تفاوت پرونده کیفری ملکی با پرونده حقوقی ملکی، تفاوت درخواست مهریه با دادخواست مطالبه مهریه،  و پاسخ به سوالات درباره تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری برای عزیزان به رشته تحریر در خواهد آمد.

شباهت های دعوای حقوقی و دعوای کیفری

در موارد بسیاری شباهت هایی بین دعوای حقوقی و دعوای کیفری وجود دارد. از جمله این شباهت ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.

در دعوای حقوقی و کیفری، معمولا ضرر و زیان و انجام تعهد و یا مطالبه خسارت بر اثر فعل یا ترک فعل مطرح می‌شود.

در طرح شکایت کیفری و دادخواست حقوقی، پرداخت هزینه دادرسی از ضروریات است.

امکان قبول اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در دعوای کیفری و حقوقی وجود دارد.

رای نهایی در پرونده حقوقی و کیفری توسط قاضی دادگاه صادر می‌شود.

رای کیفری و حقوقی معمولا قابل تجدید نظر و اعتراض در مراجع بالاتر هستند هر چند که اصل بر قطعیت آراء دادگاه ها بنا شده است.

امکان انتخاب وکیل پایه یک دادگستری و در بعضی پرونده‌ها کار آموز وکالت در پرونده‌های حقوقی و کیفری یکسان است.

امکان طرح مستقیم پرونده حقوقی و بعضی از پرونده‌های کیفری به صورت مستقیم در دادگاه وجود دارد.

پرونده‌های خانواده هم در دادگاه خانواده قابل پذیرش است و هم می توان به صورت کیفری مطرح شود.

تفاوت های دعاوی کیفری با دعوای حقوقی

برخی از شباهت های دعوای حقوقی و کیفری در بالا ذکر شد. در ادامه تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری توسط گروه وکلای مهر بر شمرده خواهد شد.

هزینه دادرسی در طرح شکایت کیفری به جز هزینه دادرسی شکایت کیفری چک بلا محل ثابت است اما هزینه دادرسی پرونده‌های حقوقی باید محاسبه شود.

طرح دادخواست حقوقی جهت تشکیل پرونده، منحصرا در برگ های چاپی مخصوص دادخواست می باشد در صورتی که می توان شکایت کیفری را در برگ های عادی نیز تقدیم نمود.

رسیدگی به پرونده‌های حقوقی مستقیم در دادگاه حقوقی و یا شورای حل اختلاف انجام می‌شود.

پرونده کیفری ابتدا از طریق دادسرای عمومی و انقلاب رسیدگی شده و در نهایت به دادگاه کیفری یک یا دادگاه کیفری دو ارسال می‌شود.

در صورتی که در پرونده کیفری متهم پس از احضار دادسرا حضور نیابد دستور جلب وی صادر می‌شود.

ولی در پرونده حقوقی نیاز و الزامی به حضور شخص نیست و ضمانت عدم حضور ممکن است صدور رای غیابی به نفع طرف باشد.

طرفین پرونده کیفری، شاکی و مشتکی عنه یا متهم و در پرونده حقوقی خواهان و خوانده می‌باشند.

موضوع پرونده کیفری اتهام است و موضوع دعوای حقوقی نیز با عنوان خواسته تعیین می‌شود.

در پایان پرونده کیفری در صورت محکومیت متهم، محکوم به پرداخت دیه، تحمل حبس، پرداخت جزای نقدی، رد مال، مصادره اموال، محرومیت از حقوق اجتماعی و سایر مجازات ها روبرو می‌شود.

ولی در پرونده حقوقی محکومیت به پرداخت مال یا انجام تعهد موضوع حکم محکومیت قرار می گیرد.

در پرونده حقوقی با اعلام گذشت خواهان در هر مرحله ،امکان مختومه شدن پرونده وجود دارد ولی در بیشتر پرونده‌های کیفری با گذشت شاکی، جرم عمومی به قوت خود باقی است.

اجرای احکام کیفری، نیازی به درخواست شاکی خصوصی یا وکیل وی ندارد ولی در پرونده‌های محکومیت حقوقی، اجرای احکام مدنی بدون درخواست ذینفع رای را اجرا نخواهد کرد.

انواع دعاوی حقوقی و شکایت های کیفری

بسیاری از پرونده‌های ملکی و پرونده‌های خانواده از طریق دعوای حقوقی قابل طرح است و در مواردی که برای عمل یا ترک عمل مجازات تعیین شده است، دعوای کیفری قابل طرح است. جهت تشخیص صحیح و اطلاع کامل از تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری با وکیل پایه یک دادگستری و همکار گروه وکلای مهر مشورت فرمایید.

نحوه طرح دعوای حقوی و شکایت کیفری

برای طرح بعضی از شکایت های کیفری مانند شکایت چک بلا محل کیفری، باید به دفاتر خدمات قضایی در تهران و مراکز استآن‌ها مراجعه نماییم و در شهرستآن‌ها به دادسرای عمومی محل مراجعه می‌شود.

طرح همه پرونده‌های حقوقی در تهران و مراکز استآن‌ها، از طریق دفاتر خدمات قضایی انجام می‌شود و در شهرستآن‌ها مستقیم به دفاتر دادگاه ها و یا شورای حل اختلاف مراجعه می‌شود.

در حال حاضر طرح شکایت کیفری در سایر موارد، به صورت مستقیم در دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم امکان‌پذیر است.

طرح شکایت انتظامی نیز در دادسراهای انتظامی مربوطه امکان‌پذیر است.

وکیل دعوای حقوقی و وکیل دعوای کیفری

تلفیق وکیل پایه یک دادگستری متخصص پرونده‌های کیفری و وکیل پایه یک دادگستری متخصص پرونده‌های حقوقی، وکیل پایه یک دادگستری متخصص دعاوی ملکی، وکیل پایه یک دادگستری متخصص طلاق و طلاق توافقی، وکیل سرمایه گذاری خارجی، وکیل مهاجرت، وکیل مهاجرت به ایران، وکیل مهاجرت در ایران، وکیل امور حسبی، وکیل جرم مشروب الکلی، وکیل پرونده رابطه نامشروع، وکیل جرایم سایبری و اینترنتی، وکیل جرایم پزشکی و خطای پزشکی، وکیل شکایت از آرایش گاه زنانه و مردانه غیر مجاز، وکیل شکایت از موسسه پزشکی غیر مجاز، جهت تشخیص تفاوت دعوای حقوقی با دعوای کیفری ، همگی در گروه وکلای مهر و موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان ممکن شده است.

برای مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، وکیل دادگستری شمال تهران و همکار دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل دادگستری با سابقه قضایی، همه روزه از ساعت‌های 19 الی9 و پنجشنبه‌ها15 الی9 با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید.

راه‌های ارتباطی با دفتر محمدرضا مهری

021-88663925

021-88663926

021-88663927

شماره های همراه

09120067661

09120067662

09120067663

09120067664

09120067665

تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.

09120067669

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی محمدرضا مهری

امتیاز دهی به مقاله

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *