در مقاله قرارداد بیع متقابل با بررسی ماهیت، شرایط و آثار ناشی از قراردادهای بیع متقابل همراه شما هستیم.
قرارداد بیع به این معنا که در این نوع قراردادها که اغلب بلندمدت هم هستند، یک شرکت سرمایهگذار خارجی بهعنوان پیمانکار اصلی، هزینههای سرمایهگذاری و تجهیز در یک پروژه خاص را برای طرف دیگر قرارداد، برعهده میگیرد و با انتقال سرمایه، تجهیزات، ماشینآلات و فناوری مورد نیاز به طرف دیگر قرارداد، عملیات ساخت، توسعه یا نوسازی و بهرهبرداری از پروژه مورد توافق را آغاز میکند. درواقع با قراردادهای بیع متقابل میتوان هم جذب سرمایه خارجی را تا حد زیادی تضمین کرد و هم فناوری و تجهیزات پیشرفته و بهروز دنیا را به کشور منتقل کرد و در آخر نیز به محض پایان قرارداد، همهحقوق و مالکیت تجهیزات و تولیدات پروژه را در اختیار گرفت و در واقع مالکیت کامل بر پروژه یافت.
این نوع از قرارداد متقابل در سادهترین حالت خود یک قرارداد دوجانبه است، حقوق و تعهدات مربوط به فروش تجهیزات-تکنولوژی در قرارداد اولیه و تعهدات مربوط به فروش محصول به دست آمده ناشی از بکارگیری تجهیزات مذکور، در قرارداد بیع متقابل درج میگردد و طرفین معامله به ترتیب نقش فروشنده و خریدار را برعهده دارند.
قرارداد بیع متقابل
قرارداد بیع متقابل یک قرارداد قانونی است که شرایط و ضوابط یک توافق بین دو شرکت را تعیین میکند که در آن آنها توافق میکنند محصولات یا خدمات خاصی را به یکدیگر ارائه دهند. این کار را میتوان به صورت موقت یا دائم انجام داد .قرارداد بیع متقابل در اصل یک قرارداد سرمایهگذاری است که پس از انعقاد آن با شخص خارجی، آن شخص متعهد میشود که یک پروژه را توسعه دهد یا ایجاد کند و در مقابل، طرف دیگر قرارداد خرید متقابل، باید در انتهای قرارداد از سود حاصله، تمامی هزینههای طرف دیگر را بهعلاوه درصد سود مشخص شده به او بپردازد.
در اين نوع از قراردادها موضوع معامله اوليه عبارت است از؛ ماشينآلات، تجهيزات، حقاختراع، اكتشاف و دانشفني يا كمكهايفني (تجهيزات-تكنولوژي) كه به منظور نصب و استقرار تسهيلات توليدي براي خريدار مورد استفاده قرارخواهدگرفت و وفق توافق طرفين، فروشنده در پی توليدهای بهدست آمده از تسهيلات مذكور را از خريدار اوليه خريداري ميكند.
شرایط قانونی یک قرارداد بیع متقابل
این قراردادها منافع سرمایهگذاران و همچنین منافع عمومی کشور میزبان را به دنبال خواهند داشت و این شرایط به شرح ذیل عبارتند از؛
- بازخرید اصل سرمایه بخش خصوصی، حقالزحمه وی، ریسکها و هزینههای تأمین منابع مالی و سایر هزینههای جانبی بخش خصوصی از محل فروش تولیدات به قیمت روز بازار در یک دوره ۵ یا ۱۰ ساله،
- عدم ایجاد تعهد یا تضمین برای دولت، بانک مرکزی و سایر بانکها درصورت کاهش در تولید یا کاهش در قیمت محصول تولیدی،
- الزام بخش خصوصی به انتقال دانش فنی و تکنولوژی و آموزش نیروی انسانی،
- استفاده حداکثری از توان موجود کشور در زمینه طراحی، مهندسی، ساخت و نصب تجهیزات،
- حفظ مالکیت و تصرف مالکانه بخش دولتی بر منابع نفت و گاز،
- فسخ قرارداد درصورت عدم کشف میدان تجاری در پایان مرحله اکتشاف،
- مقرر نمودن سقفی مشخص و محدود برای هزینههای سرمایهای.
کاربرد یک قرارداد بیع متقابل
در این نوع از قراردادها در عین حال که میتوان دانش فنی و تجهیزات لازم را از طریق سرمایهگذاری خارجی جذب کرد، تمامی هزینههای اولیه تأسیس و بهرهبرداری از پروژه نیز به عهده سرمایهگذار است. در ازای تعهد سرمایهگذار به تأمین مالی و تجهیزاتی پروژه،کشوری که از مساعدت شرکت سرمایهگذار در زمینه تأسیس، بهرهبرداری یا توسعه پروژه خود استفاده میکند، متعهد میشود که پس از به اتمام رسیدن فرآیند ساخت پروژه، از طریق فروش محصولات و سود حاصل از بهرهبرداری پروژه، تمام هزینههای سرمایهگذاری اولیه و بخشی از سودسرمایه را طبق توافق به طرف سرمایهگذار بپردازد.
قراردادهای بیع متقابل، در حال حاضر در سطح بینالمللی بسیار رایج هستند، چرا که کشورهای مختلف جهان، به ویژه کشورهای درحال توسعه و دارای قدرت پایین اقتصادی و ظرفیتهای محدود تجاری، با هدف توسعه صادرات خود از طریق بهروز کردن فناوریهای خود در زمینه تجارت و جذب سرمایه، سعی دارند تا قراردادهای مذکور را با کشورها و شرکتهای خارجی توانمند و توسعهیافته درحوزههای مختلف منعقد کنند.
ویژگیهای یک قرارداد بيع متقابل
برای قراردادهای بیع متقابل میتوان مشخصه و ويژگيهايی را به شرح ذیل برشمارد که عبارتند از؛
-
متشکل از 2 قرارداد مجزا
اين نوع از قرارداد، متشکل است از 2 قرارداد اصلي است، بهنحوی که در قرارداداول فروشنده يا صادركننده متعهد ميشودكه امكانات توليد را فراهم كند و در قبال آن بهاي فروش تجهيزات و كارخانه و تكنولوژي را به صورت بخشي ازمحصولهای همان كارخانه و امكانات سرمايه گذاري شده، دريافت دارد و درواقع قرارداد دوم، قرارداد بازخريد محصول ناشي از قرارداداول ميباشد.
-
ارتباط بين كالاها و تجهيزات و وسايل صادراتي با كالاهاي بازخريد شده
ويژگي ديگر بيع متقابل اين است كه تسهيلات و امكانات توليدي ارائه شده از سوي صادر كننده اصلي با محصولاتي كه قرار است در مقابل بازخريد شوند در يك فرآيند توليدي به هم مرتبط هستند .
-
بلند مدت بودن قرارداد
قراردادهاي بيع متقابل جزء قراردادهاي بلند مدت محسوب ميشود،كه دوره مؤثر آنها ميتواند از 5 تا 20 سال باشد، ساخت يك پروژه عظيم اقتصادي كه به خط توليد برسد صرف وقت و مدت زمان زيادي خواهدبود.
-
سنگين بودن حجم عوضين قراردادهاي بيع متقابل
منظور اين است كه اين قرارداد در پروژههاي عظيم و گران قيمت مورد استفاده قرار ميگيرد.
-
لزوم قرارداد
قراردادهاي بيع متقابل كه از قراردادهاي نامعين ميباشد، تراضي طرفين براي لزوم و صحت اين قراردادها كافي است. چراکه براي هر يك از طرفين اين قرارداد، تعهداتي بوجود ميآيد و درعرف نيز به اين تعهدات طرفين عقد ميگويند.
-
منجز بودن
بيع متقابل، متوقف بر خريد محصولات توسط فروشنده تجهيزات نيست بلكه مشتمل بر دو قرارداد و يك پروتكل است كه يكي از آنها قرارداد فروش تكنولوژي يا تجهيزات است و اين قرارداد، منجز اما مشروط بر پرداخت ثمن از محصولات توليدي است. بنابراين هر چند در قرارداد بيع متقابل پرداخت عوض از محصولات معوض شرط قرارداد است ولي اين مسئله عقد را معلق نميسازد بلكه عقد منجر است.
-
معوض بودن
بيع متقابل عقدي معوض است و ارزش تعهد بيع متقابل، يعني ارزش خريد محصولات به وسيلهاي خريدار که اين مبلغ ميتواند مساوي،كمتر يا بيشتر از قيمت تجهيزات يا تكنولوژي فروخته شده تحت قرارداد اوليه باشد.
مزایای یک قرارداد بیع متقابل
- این نوع قراردادها، در شرایط ویژهای مانند زمان تحریمهای اقتصادی، میتوانند موجب انتقال سرمایه و فناوری و درصورت توافق، انتقال آموزشهای فنی به نیروی انسانی کشورهای تحت تحریم شوند.
- قراردادهای بیع متقابل برای طرفین آن مزایایی مانند سهولت بازاریابی و بهرهگیری از فرصتهای تجاری دو سویه را همراه دارد.
- این قراردادها، تسلط شرکت خارجی بر منابع داخلی یک کشور را به همراه ندارد چرا که تأسیس و بهرهبرداری پروژه، تحت مدیریت و نظارت کامل کشور میزبان صورت میگیرد و کشور سرمایهگذار، فقط مقدمات تأسیس و بهرهبرداری تا مرحله کلید زدن پروژه را برعهده میگیرد و پس از آن به موجب قرارداد، هیچ حق و ادعایی درخصوص مالکیت پروژه احداث شده را ندارد.
معایب یک قرارداد بیع متقابل
- از بین بردن انگیزه متخصصان داخلی،
- تضعیف ظرفیتهای تولید فناوری و تجهیزات ملی،
- کوتاهی شرکتهای سرمایهگذار خارجی در انتقال فناوریهای مهم و تجهیزات کلیدی خود به کشورهای میزبان.
موارد استفاده از قرارداد بیع متقابل در ایران
این نوع از قراردادها در ایران، بیشتر در حوزه انرژی و فعالیتهای نفت و گاز، استفاده میشوند و به دلیل آنکه دست یافتن به سرمایه خارجی و داشتن تخصص موردنیاز برای اقدامات پرهزینه و پیچیدهای مانند استخراج نفت و گاز، از عناصر ضروری بهرهبرداری از ظرفیت این منابع محسوب میشوند.
بهتعبیر دیگر، میتوان ادعا کرد که در زمینه استخراجهای کلان نفت و گاز، دسترسی به فناوری و تجهیزات پیشرفته مساوی با توسعه و پیشرفت در زمینه صادرات انرژی، ارزآوری و در یک کلام، رشد اقتصادی کشور است.
لازم به ذکر است که، هدف عمده در استفاده از بیع متقابل در ایران علاوهبر تامین مالی و تجهیزاتی پروژه،کاهش خطرات و ریسکهای موجود در تاسیس و بهرهبرداری پروژههای کلان اقتصادی است، چرا که بهصورت عمده در این قراردادها، علاوهبر کلیه هزینههای تأسیس پروژه، ریسکهای احتمالی در فرآیند انجام تعهد نیز برعهده پیمانکار خارجی قرار میگیرد.
همانطورکه ملاحظه نمودید، تنظیم قرارداد پیچیدگیهای زیادی دارد. بابهرهگیری از وکلای باتجربه و مجرب موسسه حقوقی مهرپارسیان میتوانید، دراینخصوص گام موثری در رسیدن به هدف نهایی(پیروزی در پرونده خود) برداشته باشید. وکلای مبرز موسسه حقوقی مهرپارسیان، در حوزه قراردادها، با کلیه قوانین موجود و مربوط آشنایی کاملی دارند و به دلیل همین شناخت و تسلط، پس از بررسی پرونده یک راهکار مناسب جهت رسیدن به هدف نهایی، یعنی پیروزی انتخاب نموده و شما را در کلیه مراحل دعاوی خود، با مشاوره و راهنمایی موثرشان، همراهی مینمایند. مطمئن باشید با انجام این امر شانس پیروزی در پرونده مذکور چند برابر خواهدشد و از این بابت خیالتان راحت خواهدبود.
جهت دریافت مشاوره با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهرپارسیان از طریق شماره تماسهای 88663925 یا 88663926 یا 88663927 با ما در ارتباط باشید.
نشانی دفتر وکالت وکیل قرارداد بیع متقابل در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام وقتتون بخیر به نظرتون بیع متقابل توی این شرایط تحریم، تحمیل چیزایی که توی الویت ما نیست محسوب نمیشه
سلام وقت شما بخیر بستگی به عملکرد و سیاست های بین المللی کشور و می تواند به جای تهدید فرصت باشد.