اختلافات کارگر و کارفرما
در این نوشته به بررسی اختلافات کارگر و کارفرما، ماهیت اختلاف، مراجع صالح رسیدگی و حل و فصل دعاوی کارگر و کارفرما خواهیم پرداخت.
امروزه یکی از اختلافات چالش برانگیز در جوامع ما اختلاف کارگر و کارفرما است که افراد در ساز و کار روابط کاری با آن دست و پنجه نرم میکنند.
از جمله مسائلی که باعث میشود، کارگران جهت احقاق حقوق خود اقدام به طرح دعوا در نزد مراجع صالح نمایند، چالشهای ناشی از بیمه نکردن کارگران، تأخیر و تعلیق پرداخت حقوق آنان، اخراج غیرقانونی کارگر از محل کار، تعیین دستمزد کمتر از حداقل حقوق وزارت کار، شروط نامعقول در قرارداد کار و تحمیل آن به کارگر و امثال این ها از جانب کارفرما است.
اختلافات میان کارگر و کارفرما دارای چنان اهمیتی است که دولتها و سازمانها سعی در تلاش برای ایجاد زمینههای تسهیل در اشتغال و بهبود سطح زندگی، بکارگیری صحیح و آموزش نیروی کار و نگاه ویژه به بیمه کارگران، در راستای حمایت از حقوق کارگران در برابر کارفرمایان دارند، به نحوی که در سطح بین المللی نیز «سازمان بین المللی کار» به وجود آمده است.
جهت دریافت اطلاعات تخصصی در این زمینه باید با وکیل کارگر و کارفرما و یا وکیل تامین اجتماعی مشورت نمایید.
کارگر
فردی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حقالسعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند.
کارفرما
کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حقالسعی کار میکند.
مدیران و مسئولان و بطور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند، نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهدهایی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرند.
اگر نماینده کارفرما خارج از اختیارهای خود تعهدی نماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.
کارگاه
کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار میکند؛ از قبیل مؤسسههای صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی، ترابری مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، امکان عمومی و امثال آنها.
قرارداد کار
قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حقالسعی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام میدهد.

تعهدهای طرفین قراردادکار
تعهدهای کارگران در برابر کارفرمایان به صورت توافقی صورت میگیرد و غالبا به شرح زیر عبارتند از:
- انجام وظایف طبق دستورکار
- اجرای دقیق کار و وظایف
- دقت و حساسیت بالا در انجام کار
- توجه به امانت داری در زمان انجام کار
- توجه و رعایت مقررات انضباطی در فضای کاری
تعهدهای کارفرمایان در برابر کارگران به شرح زیر عبارتند از:
- بیمه کارگر،
- پرداخت حقوق و دستمزد کارگر در موعد مقرر،
- رعایت شرایط مناسب کاری ازجمله؛ ایمنی، حفاظت، بهداشت و غیره…
موضوع های رایج اختلاف (دعاوی) میان کارگر و کارفرما
طرح دعاوی کارگر علیه کارفرما
موضوعهای رایج طرح اختلاف (دعاوی) کارگر علیه کارفرما، به شرح ذیل عبارتند از:
- عدم پرداخت به موقع حقوق، دستمزد و سایر حقوق کارگر مثل؛ عیدی، سنوات، پاداش، حق اولاد، حق مسکن و اضافه کاری،
- عدم اقدام برای بیمه کارگران،
- ورود هرگونه ضرر و زیان به کارگر و طرح مقوله جبران ضرر و خسارت وارده،
- رفتار نامناسب کارفرما و اخراج بی دلیل کارگر،
- عدم انعقاد قرارداد کار و نداشتن امنیت شغلی لازم.
طرح دعاوی کارفرما علیه کارگر
موضوعات رایج طرح اختلاف (دعاوی) کارفرما علیه کارگر، به شرح ذیل عبارتند از؛
- ترک محیط کار بدون دلیل موجه و بدون اطلاع به کارفرما،
- ورود هرگونه ضرر و زیان به کارفرما و طرح مقوله جبران ضرر و خسارت وارده،
- عدم رعایت به نکات ایمنی و بهداشتی در محیط کار و بهم زدن نظم کارگاه یا مجموعه توسط کارگر،
- رفتار و کردار نامناسب کارگر و عدم اطاعت از دستورات کارفرما در حیطه قانونی،
- هرگونه نارضایتی در محیط کار که طرح آن مبنای قانونی نداشته باشد،
- عدم رعایت اصل امانت داری در محیط کار،
- عدم رعایت اصل محرمانگی و رازداری موضوع فعالیت کارگاه.
راههای اثبات رابطه کاری میان کارگر و کارفرما
اثبات وجود رابطه کارگری و کارفرمایی، به یکی از دغدغههایی که کارگران در مراجعه به هیأتهای تشخیص اداره کار برای دریافت حقوق و مزایای دوران خدمت کاری خود تبدیل شده است که راههای اثبات این رابطه به شرح ذیل عبارتند از:
- دستور گرفتن کارگر از کارفرما
- مزد گرفتن کارگر از کارفرما
- پرداخت حق بیمه
- وجود قرارداد کار مکتوب
- اقرار کارفرما
- تحقیق محلی یا بازرسی
- سایر موارد مثل وجود کارت ورود و خروج، مکاتبه درخواستهای مرخصی و توافق کارفرما، نامههای نمایندگی کارگر ازطرف شرکت و مواردی از این دست که قرینه ای برای وجود رابطه کارگری و کارفرمایی است.
انواع اختلاف های کارگر و کارفرما
اختلافات فردی
اختلافهای یک کارگر با یک کارفرما اختلافی فردی و خصوصی است، به تعبیر دیگر به اختلاف یک کارفرما با کارگر، اختلافهای فردی یا خصوصی اطلاق میشود.
اختلافات جمعی
اختلاف کارگران یا سازمانهای کارگری با کارفرما یا سازمانهای کارفرمایی، اختلافی جمعی است.
البته اختلافات جمعی وقتی به صورت گروهی واقعی به خود میگیرد که تشکلهای کارگری قوی بوده و از کارگران طرف اختلاف با کارفرما حمایت کنند و اگر نه چه بسا اختلاف کارفرما با کارگران متعدد اما متفرق خود که جمع واحد و متشکلی را تشکیل نمیدهند و چند اختلاف فردی محسوب میشود نه یک اختلاف جمعی.
بنابراین در جمعی شناخته شدن اختلاف، اتفاق و اتحاد به ویژه تشکل کارگران طرف اختلاف با کارفرما بسیار ضروری و مؤثر است.
اختلاف حقوقی
اختلاف حقوقی به اختلاف در تفسیر یا اجرای قوانین، مقررات و قراردادهای فردی یا جمعی کار گفته میشود.
اختلاف صنفی
اختلاف صنفی عبارت است از اختلاف گروهی و جمعی کارگران با کارفرما یا کارفرمایان در شرایط و مفاد پیمان جمعی کار که مربوط به حقوق و منافع جمعی و گروهی کارگران میباشد.
تقسیمبندی اختلافات میان کارگران و کارفرمایان
الف- با هم انطباق و هماهنگی دارند به این ترتیب که در بیشتر موارد اختلافات فردی کارگر و کارفرما اختلافات مربوط به تفسیر و اجرای قانون یا قرارداد کار است و جنبه حقوقی دارد؛ در حالی که در مذاکرات جمعی و گروهی، نمایندگان کارگران بر سر کسب امتیازات اقتصادی جدید و شرایط کاری بهتر برای همکاران خود با کارفرما یا کارفرمایان اختلاف پیدا میکنند.
ب- طبیعت رسیدگی به اختلافات حقوقی بیشتر ماهیتی حقوقی و قضایی خواهد داشت، درحالی که برای حل اختلافات حقوقی یا صنفی، اطلاعات و ملاحظات اقتصادی اهمیت به سزایی دارد.
هر داور، هیأت یا میانجی که مأمور حل این اختلافات باشد، باید به جنبههای اقتصادی و منافع طبقاتی و عدالت و انصاف عنایت داشته باشد.
راههای حل و فصل اختلاف کارگری و کارفرمایی
با توجه به موضوع و نوع اختلاف و موقعیت اقتصادی، اجتماعی و حقوقی طرفین اختلاف شیوههای گوناگونی برای حل آن وجود دارد که به شرح ذیل عبارتند از:
1.تحمیل اراده یک طرف و تسلیم طرف مقابل
در این شیوه با توجه به توان اقتصادی کارفرما یا موقعیت اجتماعی و قدرت تشکلهای کارگری و با در نظرگرفتن ملاحظههای اقتصادی نظیر قانون عرضه و تقاضا و بازار کار، یکی از طرفین با بکارگیری اهرمهایی که در اختیار دارد طرف مقابل را وادار به قبول تمام یا قسمتی از خواستههای خود مینماید.
برای مثل اعتصاب یا کاهش عمدی تولید از طرف کارگران و یا تعطیل کردن کارگاه از سوی کارفرما.
این شیوه هم از لحاظ اخلاقی و هم از بعد آثار نامطلوب اقتصادی و اجتماعی راه حل مناسب نیست، بنابراین باید از راه حلهای آتی که منطقی تر و مسالمت آمیزتر است برای حل اختلاف بین کارگر و کارفرما سود جست.
2.مذاکره و سازش بین کارگر و کارفرما یا نمایندگان آنان
در این شیوه طرفین اختلاف پس از گفتگوی مستقیم به نقطه نظرات مشترک یا نزدیک به هم رسیده و اختلاف خود را کنار میگذارند.
لازمه موفقیت مذاکره، حسن نیت و گذشت متقابل است نه رسیدن به تمام مقاصد و خواستهها.
مذاکره و سازش در اختلافات فردی و جمعی هر دو کاربرد دارد و آنچه از درجه اهمیت برخوردار است، این میباشد که در این روش نباید اسباب سوء استفاده کارفرما در فرآیند حل و فصل اختلافات فردی خود با کارگر فراهم گردد و با اعمال نفوذ و تحت فشار گذاشتن کارگر او را وادار به سازش و صرف نظر کردن از حقوق و منافع خود نماید.
3.استفاده از راه حل داوری برای حل اختلاف بین کارگر و کارفرما
یکی دیگر از روشهای حل و فصل اختلاف میان کارگر و کارفرما داوری است و اهمیت داوری بیشتر بدان سبب است که وجود مقام ثالث که نفعی در جریان داوری ندارد، موجب کاهش سوء تفاهمات و سبب جلوگیری از تشدید اختلافها و در نتیجه ممانعت از بروز مشکلات (ازجمله مشکلات اقتصادی ناشی از اعتصاب) میگردد؛ که خود به دو نوع ذیل قابل تقسیم است که عبارتند از:
داوری اجباری
در داوری اجباری طرفین اختلاف به وسیله یک بنگاه دولتی وادار میشوند که اختلاف خود را برای رسیدگی، پیش یک داور یا هیأت داوری اقامه نمایند.
داوری اختیاری
درحالی که در نقطه مقابل یعنی داوری اختیاری طرفین بنا به خواست خویش، موضوع مورد اختلاف را نزد طرف ثالثی میبرند تا حل و فصل شود.
4.رسیدگی کیفری اختلافات میان کارگر و کارفرما
با توجه به این که مقررات قانون کار در بسیاری موارد جنبه آمره دارند، تخلفات کارفرما و عدول او از قانون بعد کیفری داشته و در مراجع دادگستری مورد رسیدگی قرار میگیرد.
مراجع مذکور ضمن محکوم کردن کارفرما به تحمل مجازات، حکم به استرداد حق کارگر نیز میدهند؛ این روش در قانون کار ایران پیش بینی شده است.
مراحل رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما در مراجع حل اختلاف
مرحله اول- تقدیم دادخواست
رسیدگی به هر دعوایی منوط به تقدیم دادخواست است، رسیدگی در مراجع حل اختلاف کار نیز مستلزم تقدیم دادخواست از سوی فرد مشتکی (کارگر، کارفرما، کارآموز و…) میباشد، که بایستی دادخواست مزبور را به اداره تعاون، کار، رفاه اجتماعی محل تقدیم نمایند.
همچنین این امکان وجود دارد که از طریق سایت سازمان کار و رفاه اجتماعی خواسته خود را ثبت نمایید.
مرحله دوم- ثبت فوری و ارائه رسید به تقدیم کننده دادخواست
دادخواست بعد از تسلیم به اداره تعاون، کار، رفاه اجتماعی و پس از وصول فوری ثبت می شود و رسید به تقدیم کننده دادخواست اعطا می شود.
بهتر است دادخواست کامل نگاشته شود تا در روند رسیدگی و ابلاغ مشکلی ایجاد نگردد.
مرحله سوم- تعیین وقت رسیدگی
پس از ثبت دادخواست وقت رسیدگی براساس تاریخ تقدیم دادخواست تعیین میشود و حتی در مواردی هم که فوریت اقتضاء میکند با تشخیص رئیس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی و البته با ذکر دلیل به پرونده خارج از نوبت رسیدگی میشود.
چنانچه خواسته در سایت مطرح شده باشد از طریق همان سایت میتوان پاسخ دریافت نمود؛ همچنین از طریق پیامک یا ابلاغ به اطلاع طرفین میرسد.
مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما
تلاش قانونگذار در رسیدگی و حل و فصل اختلافات میان کارگر و کارفرما این بوده است تا به جای ممکن از طرح این دعاوی در مراجع دادگستری و قضایی جلوگیری کند و به جای آن از طریق نهادی چون «میانجیگری» و «شوراهای صنفی» برای حل اختلاف پیش آمده استفاده شود.
البته این به معنای تزلزل در آراء صادره از این نهادها نبوده و در نهایت آراء صادره برای حل اختلاف، مثل آراء محاکم قضایی دارای اعتبار و قدرت اجرایی است، طبق قانون نهادهایی برای رسیدگی، حل و رفع اختلاف در امور مربوط به کار و میان کارگر و کارفرما، پیش بینی شده است، که به شرح ذیل عبارتند از:
1.شورای اسلامی کار
تشکیل واحدی به نام «شورای اسلامی کار» در کارگاههای بزرگ که بیش از ۵۰ کارگر دارند الزامی است و این شورا در واقع نماینده کارگران محسوب میشود که تا امور و مشکلات کاری کارگران را از کارفرمایان پیگیری کند و اگر اختلافی بین کارگر و کارفرما رخ داده را مورد بررسی، رسیدگی و حل و فصل قرار بدهد.
حدود صلاحیت پیشبینی شده برای شورای اسلامی کار
ازجمله صلاحیتهایی است که در قانون کار برای شورای اسلامی کار پیش بینی شده است.
- ارسال یک نسخه از قرارداد کار به شورای اسلامی کار برای جلوگیری از تضییع حق کارگر؛
- ارسال پرونده کارگر خاطی جهت تذکر،
- رسیدگی به پرونده کارگر جهت اخراج کارگر،
- حل و رفع اختلاف بین کارگر و کارفرما،
- برگزاری مراسم های مذهبی در کارگاه.
2.انجمن های صنفی
اگر در کارگاهها شورای اسلامی کار تشکیل نشده باشد، انجمن صنفی عهدهدار کلیه وظایف شورای اسلامی کار از جمله حل و فصل اختلاف بین کارگر و کارفرما، میباشد.
انجمن های صنفی تشکل های غیردولتی هستند که به عنوان نماینده کارفرمایان و کارگران شاغل در یک صنف خاص تشکیل شده و از نظر قانون امور صنفی عهدهدار مسئولیتهایی در رابطه با امور صنفی خود هستند، یکی از این صلاحیتها رسیدگی به اختلاف بین کارگر و کارفرما است.
اگرچه اولویت برای حل اختلاف با صلح و سازش میان کارگر و کارفرما است؛ اما اگر اختلاف طرفین از این طریق حل نشد، نوبت به مراجعه به هیئتهای رسمی رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرما میشود.
3.هیأت تشخیص روابط کارگر و کارفرما
اگر اختلافات میان کارگر و کارفرما از طریق شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل نشود، یعنی درصورت عدم سازش، اختلاف در هیأت تشخیص مورد بررسی و رسیدگی قرار خواهد گرفت.
هیأت تشخیص رأی مقتضی را صادر مینماید و رأی هیأت قابل اعتراض در هیأت حل اختلاف کارگری میباشد. هیأت تشخیص با دعوت از کارگر و نماینده کارفرما به اختلاف رسیدگی و در هر مورد اقدام به صدور حکم مقتضی میکند.
امکان اعتراض و اقامه دعوا نسبت به رأی هیأت تشخیص در هیأت حل اختلاف وجود دارد و رأی هیأت های تشخیص پس از 15 روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا میگردد.
کارگر و کارفرما ۱۵ روز فرصت دارند تا از حکم صادره به هیأت حل اختلاف استان اعتراض کنند و اگر ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رأی مزبور اعتراض داشته باشد، اعتراض خود را مکتوب به هیأت حل اختلاف تقدیم نماید.
رأی هیأت حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود. نظرات اعضای هیأت بایستی در پرونده درج شود.
به طور معمول در شهرهای کوچکتر 1 شعبه تشخیص و در شهرهای بزرگتر چند هیأت تشخیص تشکیل میشود، تا به اختلافات کارگر و کارفرما رسیدگی کند.
اعضاء هیأت تشخیص
اعضاء هیأت تشخیص به شرح ذیل عبارتند از:
- 1 نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی،
- 1 نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان،
- 1 نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمن های صنفی کارفرمایان استان.
هیأت حل اختلاف کارگر و کارفرما
قانونگذار مراجع خاصی برای حل اختلاف بین آنها در قانون کار پیش بینی کرد است که هر وقت که هرگونه اختلافی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای قانون کار یا قرارداد کارآموزی، موافقتنامههای کارگاهی یا پیمانهای دسته جمعی کار باشد میتوانند به مراجع تعیین شده در این قانون مراجعه نمایند که یکی دیگر از مراجع صالح به رسیدگی به اختلاف میان کارگر و کارفرما و حل و فصل آن هیأت حل اختلاف است.
مهلت رسیدگی هیأت حل اختلاف به پروندهها حداکثر ظرف مدت 1 ماه خواهد بود و رای صادره از هیات حل اختلاف قطعی و لازم الاجرا است.
هیأتهای حل اختلاف از طرفین اختلاف برای حضور در جلسه رسیدگی، به صورت مکتوب دعوت میکنند، عدم حضور هر یک از طرفین یا نماینده تامالاختیار آنها مانع رسیدگی و صدور رأی توسط هیأت نیست، مگر آن که هیأت حضور طرفین را ضروری تشخیص دهد، در این صورت فقط 1 نوبت تجدید دعوت مینماید.
هیأت تشخیص مرحله بدوی رسیدگی به اختلافات میان کارگر و کارفرما است و طبق قانون کار، آراء صادره از هیأت تشخیص و هیأت حل اختلاف با قطعی شدن، توسط اجرای احکام دادگستری به مرحله اجراء گذاشته میشود و مثل رأی صادره از محاکم قضایی دارای اعتبار است.
به هر جهت هیأت حل اختلاف حتی الامکان ظرف مدت 1 ماه پس از وصول پرونده رسیدگی و رأی لازم را صادر مینماید.
هیأتهای حل اختلاف میتوانند درصورت لزوم از مسئولین و کارشناسان و انجمنها و شوراهای اسلامی واحدهای تولیدی، صنعتی، خدمات و کشاورزی دعوت به عمل آورند و نظرات و اطلاعات آنان را درخصوص موضوع، استماع نمایند.
درصورت لزوم و تعدد پروندهها میتوان چندین شعبه حل اختلاف در سطح استان تشکیل داد، در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیأتها، وزارت کار و امور اجتماعی میتواند نسبت به تشکیل چند هیأت حل اختلاف در سطح استان اقدام نماید.
هیأتهای حل اختلاف باتوجه به حجم کار و ضرورت به تعداد لازم در محل واحدهای کار و امور اجتماعی و حتی الامکان خارج از وقت اداری، تشکیل خواهد شد.
اعضاء هیأت حل اختلاف
مرحله تجدیدنظر در رسیدگی به اختلاف های کارگر و کارفرما هیأت حل اختلاف است که برای مدت 2 سال تشکیل میگردد که اعضای آن به شرح ذیل عبارتند از؛
- 3 نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان یا کانون انجمن های صنفی کارگران و یا مجمع نمایندگان کارگران واحدهای منطقه،
- 3 نفر نماینده کارفرمایان به انتخاب مدیران واحدهای منطقه،
- 3 نفر نماینده دولت؛
- مدیرکل کار و امور اجتماعی یا نماینده آن،
- فرماندار یا نماینده آن،
- رئیس دادگستری محل یا نماینده آن.
مقررات مربوط به انتخاب اعضاء هیئت های تشخیص و حل اختلاف و چگونگی تشکیل جلسات آن ها توسط شورای عالی کار تهیه و به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.
دیوان عدالت اداری
آراء هیأت حل اختلاف کار لازم الاجرا است. ولی اگر یکی از دو طرف دعوا به این حکم نیز معترض باشد، میتواند اعتراض خود را از طریق دیوان عدالت اداری پیگیری کند.
طبق قانون اساسی و قانون دیوان عدالت اداری، این نهاد به منظور رسیدگی به شکایت ها، تظلم ها و اعتراضهای مردم نسبت به مأمورین یا واحدها یا آییننامه های دولتی و احقاق حقوق آنها پا به عرصه گذاشته است و به عنوان مرجع رسیدگی به اعتراض ها، آراء و تصمیم های قطعی مراجع اختصاصی اداری معرفی شده است.
طبق قانون دیوان عدالت اداری، رسیدگی در شعب دیوان نیاز به تقدیم دادخواست دارد که از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صورت میپذیرد.
مهلت تقدیم دادخواست در خصوص آراء و تصمیمات قطعی مراجع اداری کشور طبق قانون دیوان عدالت اداری، برای افراد داخل ایران 3 ماه و برای افراد خارج کشور 6 ماه از تاریخ ابلاغ رأی یا تصمیم قطعی مرجع مربوط خواهد بود.
اجرای رأی صادره از اداره کار
اجرای احکام مدنی دادگاه های عمومی حقوقی دادگستری، مرجع اجرای رأی قطعی اداره کار هستند، ذی نفع در تهران و مراکز استان ها، به دفتر خدمات قضایی مراجعه مینماید و در سایر شهرستانها به دادگاه عمومی محل سکونت خود جهت اجرای رأی اداره کار مراجعه مینماید.
مدارک لازم جهت درخواست اجرای رأی اداره کار
- تصویر مصدق رأی قطعی شده به همراه گواهی قطعی شده،
- کارت ملی،
- درخواست صدور اجرائیه.
وکیل پرونده کارگر و کارفرما
در این زمینه با توجه به اینکه در قانون هر شخصی که دارای پروانه وکالت باشد میتواند در همه امور حقوقی از جمله امور حقوقی بین کارگر و کارفرما حضور داشته باشد به صورت مقرر در قانون وکیل، به صورت متخصص در این امر نداریم.
پرونده حل اختلاف مابین کارگر وکارفرما هرچند نیاز به وکیل پایه یک دادگستری ندارد اما مشاوره حقوقی درباره رابطه کارگر و کارفرما، امکان دقت بیشتری در پیگیری امور مربوط به روابط کارگر و کارفرما به متقاضیان میدهد.
در این مقاله سعی شد که با بیان هرچه بیشتر نکات در زمینه ی قرارداد کار و اختلافات میان کارگر و کارفرما، شما عزیزان را در جهت شناخت امور حقوقی بین کارگر و کارفرما بهتر، راهنمایی نماید.
لذا میتوانید برای اطلاعات بیشتر با مراجعه به موسسه حقوقی مهرپارسیان از مشاوره وکلای متخصص در امور حقوقی بهرهمند شوید.
نشانی دفتر وکالت وکیل اختلاف کارگر و کارفرما در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام ایام به کام. راهنمایی میخواستم. من براساس ماده 180 قانون کار از مدیرعامل شرکت شکایت کردم مدت زمان رسیدگی به این پرونده چقدر میباشد ؟
سلام دوست عزیز
زمان استاندارد دررسیدگی به چنین پروندههایی، سه ماه میباشد، ولی ممکن است تا 6 ماه هم طول بکشد.