تمکین خاص
تمکین خاص، یکی از حقوقی است که مرد به عهده زن دارد. یکی از وظایف خاص زن، تمکین عام و تمکین خاص نسبت به مرد است. هر کدام از معانی تمکین، مصادیق مشخصی دارد و همچنین آثار حقوقی عدم تمکین خاص زن از مرد، عدم استحقاق زن در دریافت نفقه و اجازه ازدواج مجدد مرد است. رعایت حسن معاشرت در زندگی زناشویی، از نظر قانونی و اخلاقی، مورد تاکید بوده و میباشد. اما گاهی مشکلات به وجود آمده در روابط زوجین، باعث سردی یکی از زوجین و یا هر دو نفر آنها میباشد. وظایف خاص زناشویی، برای مرد و زن، وجود دارد. اگر مرد، امکان برطرف کردن نیاز جنسی همسرش را نداشته باشد، زن با اثبات موضوع، میتواند از باب عسر و حرج، درخواست طلاق نماید. در نقطه مقابل، عدم تمکین خاص زن نسبت به مرد و عدم ایفای وظایف خاص زناشویی، میتواند موجب درخواست الزام به تمکین از سوی مرد در دادگاه خانواده باشد. در صورت صدور حکم قطعی مبنی بر الزام زوجه به تمکین و عدم تمکین زوجه، مرد میتواند از دادگاه خانواده، اجازه ازدواج مجدد اخذ نموده و ازدواج نماید. پس شناخت آثار حقوقی عدم تمکین خاص، اطلاع از قوانین را می طلبد. گاهی هم زوجه با استفاده از حق حبس، در ابتدای زندگی مشترک، تا زمان وصول مهریه در مهریه عندالمطالبه، میتواند از تمکین خاص، خودداری نمیاد. در این حالت حق عدم پرداخت نفقه و یا ازدواج مجدد برای مرد وجود ندارد. محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، پاسخگوی سوالات حقوقی شما درباره آثار حقوقی عدم تمکین خاص زن میباشد.
- تمکین خاص زن چیست و مجازات عدم تمکین خاص برای زن چیست؟
- نحوه اثبات عدم تمکین خاص زن، چیست و چه راههایی برای اثبات ان متصور است؟
- حق حبس چیست و عدم تمکین زن به واسطه اعمال حق حبس، چه آثاری دارد؟
- عدم تمکین درباره زوج هم متصور است؟ در این صورت زوجه چه حقوقی دارد؟
- راه اثبات انجام وظایف زناشویی و تمکین خاص زن، از سوی زوجه چیست؟
- چگونه می توان از وکیل خانواده، مشاوره حقوقی درباره آثار حقوقی عدم تمکین خاص، دریافت گرد؟
مشاور خانواده موسسه حقوقی و داوری مهر پارسیان و همکار گروه وکلای مهر، در ادامه به سوالات درباره تمکین خاص پاسخ میدهد.
راههای اثبات عدم تمکین خاص
- درخواست معرفی به پزشکی قانونی و معاینه زوجه.
- ترک زندگی مشترک توسط زوجه و عدم ادامه زندگی مشترک با زوج.
- اقرار زوجه در جلسه دادگاه و نزد قاضی.
- شهادت شهودی که احتمالا زوجه نزد انان عدم تمکین خاص را بازگو کرده است.
- سایر اوضاع و احوالی که موجب علم قاضی شود.
حق حبس و تمکین خاص
در قانون مدنی، و در مواردی که مهریه زن عندالمطالبه است، برای زن، حقی قرار داده شده است که حق حبس نامیده میشود. زن باکره ای که با همسرش رابطه جنسی برقرار نکرده است، میتواند تا زمان وصول مهریه، از ایفای وظایف زناشویی و تمکین خاص، خودداری نماید. در این حالت، شوهر نمیتواند به عدم تمکین خاص زن استناد نموده و نفقه وی را پرداخت نکند. یا برای اثبات عدم تمکین زن و الزام به تمکین، دادخواست تقدیم دادگاه نماید. اعمال حق حبس، حق ازدواج مجدد و یا عدم پرداخت نفقه به زن را برای مرد، ثابت نمی کند.
مجازات عدم تمکین خاص
تمکین یا عدم تمکین زن، امری شخصی است و به هیچ عنوان برای عدم تمکین زن، مجازاتی اعمال نمیشود. البته مقصود از مجازات، جنبه کیفری موضوع است. اما مرد میتواند با مراجعه به دادگاه خانواده، الزام به تمکین زن را درخواست کند. دادگاه با بررسی موضوع، در صورت اثبات عدم تمکین زن بدون عذر موجه، رای به الزام زن به تمکین از شوهرش میدهد. رای الزام به تمکین، اعلامی است و زن را مجبور به تمکین از شوهر نمی کنند. اما آثار حقوقی در صورت عدم تمکین زن، حتی با وجود محکومیت قطعی به الزام به تمکین، برای وی در بر دارد، که به شرح زیر است:
- عدم استحقاق زن در دریافت نفقه، در صورت عدم تمکین خاص زن نسبت به شوهرش، دیگر نفقه ای به وی تعلق نمی گیرد.
- اجازه ازدواج مجدد مرد، در صورت قطعیت حکم الزام به تمکین زن و عدم اجرای رای و نظر دادگاه، و در صورت طرح دعوای تجویز ازدواج مجدد توسط مرد، دادگاه اجازه ازدواج مجدد به مرد خواهد داد.
عدم تمکین مرد
در حقوق خانواده و قانون مدنی، اصطلاحی با عنوان عدم تمکین مرد نداریم. اما اگر مرد، به وظایف زناشویی و رابطه جنسی با همسرش اقدام نکند، و این موضوع در دادگاه به اثبات برسد، و یا ناتوانی جنسی مرد، با طرح دعوا توسط همسرش در دادگاه به اثبات برسد، زن، از باب عسر و حرج، میتواند تقاضای طلاق نماید. چرا که نه پرداخت نفقه به عهده اوست که در صورت عدم انجام وظایف از سوی شوهر، حق عدم پرداخت نفقه داشته باشد و نه برای مرد حق حبس متصور است. پر واضح است که حق ازدواج مجدد زن شوهردار هم، امکانپذیر نیست. حق طلاق زن، در این گونه موارد، تنها ضمانت اجرایی است که زن میتواند از ان استفاده نماید. حقوق متقابل زن و مرد در زندگی مشترک، در قانون مدنی و همچنین تعالیم اسلامی و قران کریم به دقت، برشمرده شده است. زوجین، مکلف به حسن معاشرت با یکدیگر و رعایت احترام فی مابین هستند.
وکیل متخصص خانواده
در مواردی که طرفین، قبل از انعقاد عقد نکاح و شکل گیری زندگی مشترک، با مشاور خانواده، در امور حقوقی مشورت مینمایند، بعد از ازدواج، مشکلات کمتری خواهند داشت. مشاور حقوقی خانواده، با بررسی جوانب مختلف حقوقی و همچنین ارائه راهکار مناسب جهت برون رفت از مشکلات احتمالی که در آینده حادث خواهد شد، میتواند از بروز اختلافات عمیق مابین زوجین پس از شروع زندگی مشترک، جلوگیری کند. موسسه حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان، با تشکیل گروه تخصصی حقوق خانواده، سعی در ارائه مشاوره حقوقی خانواده در همه زمینه ها، دارد. بحث تمکین خاص، حق حبس، نازسازگاری و نشوز زوجه، حقوق و تکالیف زوجین، حقوق مالی زن، حقوق و تکالیف مرد، همه و همه، مباحث حقوق خانواده است که میتواند توسط مشاور خانواده برای خانواده ها تبیین شود. جهت تعیین وقت مشاوره حضوری با ما تماس بگیرید.
1 دیدگاه