سرقت تعزیری

سرقت تعزیری

سرقت تعزیری

 

با توجه به مبنا و اساسی که قانون  مجازات در مورد سرقت وضع نموده، سرقت به نوع حدی و تعزیری تقسیم می‌شود که از اساس و پایه و آثاری که بر هر کدام از آن‌ها وضع می‌شود، متفاوت می‌باشد. برای تحقق سرقت حدی، به مراتب ماهیت و شرایط بسیار متعددی را در بردارد. در مقابل سرقت تعزیری در قانون، مصادیق متعددی را داراست. مجازاتی که برای سرقت حدی تعیین شده، از نوع حدود و سرقت تعزیری، از باب تعزیرات خواهد بود. بحث دیگری که در مورد سرقت تعزیری مطرح می باشد، ادله ی اثبات ان از طریق قانون است و اینکه در صورت تعیین مجازات برای سرقت تعزیری، امکان تخفیف و یا تعلیق ان خواهد بود یا خیر.

در این مقاله به بررسی جرم سرقت تعزیری، ماهیت سرقت تعزیری، شرایط اثبات ان، مجازات سرقت تعزیری و سرقت مقرون به آزار، خرید مال سرقتی و همچنین تعدد و امکان تخفیف در مورد سرقت تعزیری که توسط موسسه ی حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان و گروه وکلای مهر، بهترین گروه وکلای ایران و تهران، منتشر می گردد، پرداخته می‌شود.

 

تعریف و انواع سرقت تعزیری

سرقت در تعریف قانونی عبارت است از بردن مال متعلق به دیگری، به طور غیر قانونی و بدون توسل به وسایل متقلبانه و یا به وسیله ی خیانت در امانت. برای همین، اگر ربایش مال دیگری تحت شرایط خاص خود باشد، می‌تواند مشمول سرقت حدی یا تعزیری قرار گیرد. سرقت تعزیری به سرقتی اطلاق می‌شود که یکی از شرایط تحقق سرقت حدی را دارا نباشد و یا اینکه مشمول یکی از مصادیق سرقت های تعزیری باشد. سرقت تعزیری شامل موارد ذیل می باشد:

وکیل تجدید نظر پرونده کیفری

– سرقت تعزیری به صورت جمعی و همراه با حمل سلاح

– سرقت تعزیری مقرون به آزار و اذیت به همراه سلاح

– سرقت تعزیری دسته جمعی

– به صورت کیف قاپی و جیب بری و زورگیری

–  در مناطق سیل زده و یا زلزله زده

–  نسبت به اموال دولتی

–  نسبت آبونمان و برق، آب و گاز و سایر انشعابات ساختمانی

 

ادله ی اثبات سرقت

با توجه به قانون، دلایلی که می‌تواند اثبات کننده ی جرم سرقت تعزیری باشد:

– اقرار: به موجب قانون، هرگاه مرتکب جرم سرقت تعزیری، در دادگاه کیفری دو (بر حسب اینکه مجازات تعزیری ان از درجه چهار تا هشت باشد) رسیدگی کننده به جرم (نه دادسرا) یک بار اقرار نماید، جرم ثابت می‌شود.

– شهادت: شخصی که علیه مرتکب، شهادت می‌دهد، باید خود ناظر بوده و تمامی شرایط لازم را برای ادای شهادت داشته باشد، در غیر اینصورت، شهادت شخص شرعی نبوده، ولی اظهارات او استماع می‌شود و تشخیص میزان تأثیر و ارزش این اظهارات در علم قاضی در حدود اماره قضایی با دادگاه خواهد بود.تعداد شاهدینی که برای شهادت به جهت اثبات جرم سرقت تعزیری لازم می باشد، دو نفر مرد عادل خواهد بود.

– سوگند: جرم سرقت تعزیری، به سوگند قابل اثبات نمی باشد، ولی نفی هم نخواهد شد و می توان از طریق ادله ی دیگر اثبات کرد؛ ولی می توان ضرر و زیان ناشی از جرم سرقت تعزیری را با سوگند اثبات کرد.

– علم قاضی: هرگاه قاضی با در نظر گرفتن مستندات بین در سرقت تعزیری، با توجه به مواردی از قبیل نظریه کارشناس، معاینه محل، تحقیقات محلی، اظهارات مطلع، گزارش ضابطان و سایر قرائن و امارات که نوعا علم آور باشند، یقین حاصل نماید، موجب اثبات جرم سرقت تعزیری و یا حتی اگر با ادله قانونی دیگر در تعارض باشد و علم بین حاصل شود و باقی بماند، علم قاضی بر ادله ی قانونی دیگر هم مقدم خواهد بود.

اعاده دادرسی کیفری

 

مجازات سرقت تعزیری

با توجه به متعدد بودن اشکال سرقت های تعزیری، مجازاتهای مقرر برای ان متفاوت خواهد بود. مجازاتها به شرح ذیل می باشد:

– هرگاه سرقتدر شب، توسط دو یا چند نفر که هر کدام حامل سلاح بوده اند، واقع شود و در ضمن ان، کسی را آزار یا تهدید کرده باشند؛ به حبس تعزیری درجه 2 و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می‌شود.

– هر گاه سرقت در شب واقع شده باشد و سارقین دو نفر یا بیشتر باشند و لااقل یک نفر از انان حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد، به حبس تعزیری درجه 3 و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می‌شود.

– هر کس در راهها و شوارع به نحوی از انحاء مرتکب سرقت تعزیری شود، به حبس تعزیری درجه 3 و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می‌شود.

– هرگاه سرقت تعزیری، مقرون به آزار و سارق مسلح باشد؛ به حبس تعزیری درجه 4 و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می‌شود. در صورت ایراد جرح، به مجازات ان هم محکوم می‌شود.

–  هرگاه سرقت تعزیری در مناطق سیل یا زلزله‌زده یا جنگی یا آتش‌سوزی یا در محل تصادف رانندگی صورت پذیرد؛ حبس تعزیری درجه 5 و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.

– سرقت تعزیری به صورت کیف قاپی و جیب بری، مجازات تعزیری درجه 5

– سرقت تعزیری نسبت به تأسیسات مورد استفاده عمومی که به هزینه دولت؛ حبس تعزیری درجه 5

– در صورتی که سرقتهای اخیر الذکر، فاقد یکی از شرایط باشد؛ به حبس تعزیری درجه 6 و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می‌شود.

جرائم ناشی از تخلفات رانندگی

– هر شخصی بدون دریافت انشعاب قانونی آب، برق، گاز و شبکه فاضلاب و اشتراک خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات مبادرت به استفاده از خدمات مزبور نماید و یا با داشتن انشعاب، استفاده ی غیرمجاز نماید؛ به جزای نقدی درجه 6 محکوم می‌شود.

 

تخفیف مجازات

به صورت کلی، مجازات کلیه ی جرایم تعزیری در صورتی که شرایط مقرر از جمله، گذشت شاکی خصوصی، ندامت مجرم، همکاری در شناسایی شرکای مجرم، اقرار مجرم قبل از تعقیب، نداشتن سابقه ی محکومیت کیفری و غیره را داشته باشند، قابل تخفیف به درجات پایین تر یا جزای نقدی خواهند بود و سرقت های تعزیری هم مشمول همین قاعده می‌باشند.مگر اینکه مرتکبین آن‌ها به عنوان محارب محکوم گردند. از جهتی همه ی مصادیق سرقت تعزیری، جز سرقت تعزیری مقرون به آزار و یا مسلحانه، مجازات آن‌ها، قابل تعلیق می‌باشد.

 

وکیل سرقت تعزیری

تشخیص شرایط و امکان طرح شکایت سرقت تعزیری در مواردی که موضوع از نظر حقوقی دارای پیچیدگی باشد و انطباق موضوع با قانون تعزیرات و قانون مجازات اسلامی تا حدی نیاز به مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری و متخصص امور کیفری دارد. گروه وکلای مهر، با رویکرد بررسی تخصصی موضوعات و پرونده‌های حقوقی و با استفاده از توان بهترین وکلای کیفری و حقوقی تهران و ایران، امکان مشاوره حقوقی دقیق در موضوعات سرقت تعزیری، خرید مال سرقتی، مجازات سرقت تعزیری، مجازات زورگیری و سرقت همراه با آزار و قبول وکالت در پرونده‌های دادسرای ویژه سرقت و دادسرای جرایم جنایی تهران را دارد.

 

5/5 - (21 امتیاز)

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *