امروز با موضوع فرق وکیل پایه یک و دو همراه با شما هستیم.
برخی بر این پندارند که تقسیم وکلا به پایه یک و پایه دو از حیث میزان مهارت آنها است و وکلا مانند سایر مشاغل همچون شغل رانندگی خودرو که برای آن پروانه و مجوز رانندگی با تقسیمبندی پایههای مختلف صادر میشود.
اینگونه به ماهر و غیرماهر تقسیم میشوند اما در خصوص وکالت این قضیه کمی متفاوت است، باید پذیرفت که وکلای پایه دو و یا کارآموزان صلاحیت ورود به برخی پروندهها را به موجب قانون ندارند و این محدودیت تحت شرایط خاصی با توسل به حضور یک پایه یک در کنار وکیل پایه دو و امضای یک وکالتنامه به اجتماع دو وکیل مذکور قابل رفع است.
در هر صورت ارتقا وکیل از پایه دو به پایه یک، موجب ارتقا شان شخصیتی وی نیست؛ بلکه تنها شان قانونی وی برای پذیرش برخی پروندههای احصا شده در قانون ارتقا مییابد.
متاسفانه بعضا دیده شده حتی قضات دادگستری به کارآموزان و وکلای پایه دو با رویکرد متنزلی نگریستهاند، البته خاطر نشان میگردد تقسیمبندی وکلا بر اساس مهارتهای خاص ایشان میتواند باعث تخصصیتر شدن حرفه وکالت همچون پزشکی شود که این نظریه هم موافقان و هم مخالفانی دارد، اما تا کنون چنین موضوعی تصویب یا اجرایی نشده است و همواره بر این مسئله نقد است و منتقدان معتقد هستند که محدودیت وکیل غیرقانونی و خلاف قانون اساسی است و نباید به هیچ شکل وکلا را در امر احقاق که پیشه آنان است محدود کرد.
نکات مهم در خصوص فرق وکیل پایه یک و پایه دو
[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]
آیا قضات بازنشسته یا مستعفی میتوانند پروانه وکالت دریافت کنند؟
آیا وکلای پایه دو میتوانند پروندهای را قبول کنند که مرجع تجدیدنظر آن دیوانعالی کشور است؟
آیا کارآموزان وکالت و یا وکلای پایه دو میتوانند خود را وکیل پایه یک دادگستری معرفی نمایند؟
[/stextbox]
آیا وکلای دادگستری هنگام ورود به مجتمعهای قضایی باید بازرسی بدنی بشوند؟
اخیرا بنا به اعلام کانون وکلای دادگستری مرکز، طی موافقتنامهای در مورخ 16 بهمن 1397 میان کانون وکلای دادگستری مرکز و دادگستری کل استان تهران مقرر گردیده تا امکان ورود وکلا بدون بازرسی بدنی فراهم گردد.
بر پایه این تفاهمنامه وکلا هنگام ورود به مجتمعهای قضایی و حتی دادگاههای انقلاب اسلامی از درگاه جداگانهای عبور خواهند کرد و تحویل گوشی همراه با بازرسی بدنی بر وکلا اعمال نخواهد شد؛ البته این تفاهمنامه به زودی و پس از نصب گیت و تجهیزات الکترونیکی اجرا خواهد شد و تا به امروز وکلا نیز مانند سایر اشخاص بازرسی بدنی میشوند، علیرغم آنکه گفته میشود وکیل هم شان قاضی است.
آیا نسبت به تعقیب انتظامی وکلا مرور زمانی در نظر گرفته شده است؟
بله مرور زمان نسبت به تعقیب انتظامی وکلا دو سال از تاریخ وقوع جرم است و در صورت تعقیب، مرور از 2 سال از آخرین اقدام تعقیبی نسبت به وکیل می باشد، پس وکلا نیز مانند سایر اشخاص در صورت انجام جرم مرتبط با شغل وکالت احتمال دارد تحت تعقیب انتظامی قرار گیرند.
آیا شخصی که دارای لیسانس حقوق است و پروانه وکالت ندارد میتواند مشاوره حقوقی بدهد؟
وکلای معلق و اشخاص ممنوعالوکاله و به طور کلی هر شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد از هر گونه تظاهر و مداخله در عمل وکالت ممنوع است؛ اعم از اینکه عناوین تدلیس از قبیل مشاور حقوقی و غیره اختیار کند یا اینکه به وسیله شرکت و سایر عقود یا عضویت در مؤسسات خود را اصیل در دعوی قلمداد نماید.
متخلف از یک الی شش ماه حبس تأدیبی محکوم خواهد شد، حتی کارآموزان وکالت و وکلای پایه دو حق اینکه خود را وکیل پایه یک دادگستری معرفی نمایند ندارند.
پس دقت داشته باشید به هیچ عنوان اشخاصی که دارای مدرک کارشناسی حقوق هستند حق ارایه مشاوره به اشخاص را ندارند. البته این امر نافی استفاده از راهنماییهای اولیه و خیرخواهانه یک حقوقدان نیست و وی میتواند در قالب پژوهش و تدریس و … خدمات حقوقی به جامعه عرضه نماید.
تفاوت اساسی میان وکیل پایه و پایه دو چیست؟
به قضات مستعفی و بازنشسته در صورت درخواست پروانه وکالت پایه یک دادگستری اعطا میشود و اما وکلای پایه دو فقط حق شرکت در محاکمههای کیفری که به جرمهای تعزیری مستوجب حبس کمتراز ۱۰ سال و شلاق و جزای نقدی و اقدامات تامینی منتج میشود را دارند و در محاکم حقوقی نیز چنانچه خواسته کمتر از ۵۰۰ میلیون ریال باشد و یا خواسته غیرمالی ( مگر در دعاوی مربوط به اختلافات در اصل نکاح، اصل طلاق، اثبات و نفی نسب) باشد، میتوانند از حقوق موکل خود دفاع کنند اما وکیل پایه یک حق شرکت در تمامی محاکم اعم از حقوقی و کیفری و … را دارند.
وکلایی که از کانون وکلای دادگستری پروانه اخذ میکنند بدواً به صورت ۲ سال دوره کار آموزی طی میکنند و میتوانند زیر نظر وکیل سرپرست نسبت به دفاع از حقوق موکل اقدام کنند و پس از گذراندن مدت مذکور و تایید صلاحیت علمی و گزینشهای مربوطه موفق به اخذ پروانه وکالت پایه یک دادگستری شوند.
لذا اشخاصی که حق انتخاب وکیل را دارند لازم است اطلاع کامل از پایه وکیل خود داشته باشند و توجه کنند که آیا کارآموز وکالت یا وکیل، وکیل پایه دوم یا وکیل پایه یک است و بعد از آن به وی وکالت بدهند.
توجه به پایه وکیل خصوصا وکیل پایه یک دادگستری بودن از همان ابتدای امر یکی از مهمترین عوامل در انتخاب وکیل است.
در بعضی موارد اشخاصی که نیاز به وکیل پایه یک دارند بدون تشخیص این امر اقدام به انتخاب وکیل میکنند و بعد از بروز مشکل متوجه میشوند که وکیل انتخابی آنها کارآموز پایه 2 میباشد و در صلاحیت دفاع از حقوق وی نمیتواند اقدام لازم را انجام دهد. بنابراین اشخاص باید با توجه به موضوع و مشکلات خود، برای انتخاب وکیل اصلح دقت نظر کافی و توجه کافی کنند.
وکیل پایه یک دادگستری در تهران
[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]
جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با موسسه حقوقی بین المللی مهر پارسیان تماس بگیرید.
021-88799562
021-88795408
021-88796143
در صورت ضرورت و فوریت موضوع و درخواست وکیل خارج از ساعات یاد شده با شماره همراه اعلامی تماس حاصل فرمایید.
09120067665
گروه وکلای مهر
[/stextbox]
1 دیدگاه