مجازات زورگیری

مجازات زورگیری

تامین امنیت جامعه و سلامت روانی مردم، در گرو کنترل جرایم خشن در جامعه است. رعایت بسیاری از نکات امنیتی و ایمنی، از جمله نصب دوربین در اماکن عمومی و خصوصی، عدم تردد در مکان های خلوت و اصلاح هندسی شهر جهت پیشگیری از وقوع جرایم خشن، تاثیر به سزایی در کنترل جرم و پیشگیری از وقوع جرم دارد. جرم زورگیری، اخاذی، خفت کردن، سرقت مقرون به آزار و اذیت، سرقت مسلحانه با چاقو و یا سایر ابزار ارتکاب جرم، ارعاب و تهدید، اخذ مال یا وجه به زور و جرایمی از این دست، به سختی قابل تفکیک از یکدیگر هستند. مجازات زورگیری در قانون مجازات اسلامی، و در مواد قانونی مختلف تحت عناوین خاصی مطرح شده است. جهت بررسی مجازات زورگیری و مقایسه مجازات زورگیری با جرایم خشن دیگر مانند مجازات سرقت مقرون به آزار و اذیت، مجازات خفت گیری، مجازات اخاذی، مجازات سرقت مسلحانه، مجازات سرقت به عنف، مجازات سرقت همراه با آدم ربایی و مرجع صالح جهت تعیین مجازات زورگیری و همچنین نحوه طرح شکایت در دادسرای ویژه جرایم جنایی تهران و یا دادسرای ویژه سرقت تهران، با ادامه مطلب که توسط گروه پژوهشی و تحقیقاتی موسسه حقوقی محمد رضا مهری بهترین وکیل پایه یک تهران، تهیه شده است همراه باشید.

سوالات مرتبط با مجازات زورگیری

  • زورگیری چیست و تحت چه شرایط برای ان مجازات تعیین می‌شود؟
  • آیا مجازات زورگیری با مجازات سرقت مقرون به آزار و اذیت متفاوت است؟
  • امکان تعیین اعدام به عنوان مجازات زورگیری و اخاذی وجود دارد؟
  • در صورت به قتل رساندن شخصی حین ارتکاب سرقت مسلحانه چه مجازاتی در انتظار قاتل است؟
  • مجازات سرقت همراه با آدم ربایی چه تفاوتی با مجازات زورگیری دارد؟
  • آیا در تعیین مجازات زورگیری نداشتن سابقه محکومیت کیفری موثر است؟
  • تعلیق اجرای مجازات زورگیری و آزادی مشروط پس از تعیین مجازات زورگیری چگونه امکان‌پذیر است؟
  • جهت مشاوره و تعیین وکیل پایه یک دادگستری تهران و ایران، در پرونده‌های زورگیری و سرقت مقرون به آزار و اذیت چه اقدامی لازم است؟
وکیل جرایم رایانه‌ای میرداماد

ماهیت جرم زورگیری و شرایط تحقق جرم زورگیری

زورگیری به عملی اطلاق می‌شود که در ان شخصی مال و یا شی را از شخص دیگری بدون رضایت او اخذ می کند که این می‌تواند خود به سببی از اسباب از جمله از طریق سرقت مسلحانه یا ادم ربایی و یا همراه با ضرب و جرح باشد که در این صورت ممکن است که به مجازات هر کدام از جرایم در رابطه با زورگیری محکوم شود.

زورگیری در قانون مجازات می‌تواند مصادیق متفاوتی داشته باشد که از جمله اینکه با سلاح سرد یا گرم باشد و یا اینکه از طریق وسایل اینترنتی از شخص اخاذی نماید که به نوعی زورگیری محسوب می‌شود.

در قانون برای تحقق اخاذی و زورگیری مصادیقی را تعریف کرده است:

– در صورتی که شخص از هر وسیله و به هر طریق از جمله از با استفاده از سلاح سرد یا گرم و یا به نحوی با توجه به قدرت بدنی خود، وسیله اخاذی یا تهدید و یا مزاحمت قرار دهد.

– هرگاه مرتکب برای انجام سرقت سلاح به همراه داشته باشد و یا اینکه از سلاح استفاده نماید.

– شخصی با استفاده از تهیه فیلم و تصاویر(مستهجن) گرفته شده از مجنی علیه، از او اقدام به اخاذی یا زورگیری نماید.

تفاوت سرقت مسلحانه و مقرون به آزار و اذیت با زورگیری

اگرچه جرم سرقت مسلحانه می‌تواند در عرف با زورگیری به یک معنی به کار برده شود؛ ولی در قانون به طور کلی از تعریف ماهیت تا مجازات و اجرای آن‌ها با یکدیگر تفاوت وجود دارد که :

  • در سرقت مسلحانه در صورتی که مرتکب مال شخصی را از طریق سرقت و همراه با سلاح برباید این خود تحت عنوان سرقت مسلحانه می‌تواند موجب مجازات مقرر در قانون باشد و اگر همراه با ضرب و جرح باشد به مجازات ضرب و جرح عمدی و حتی پرداخت دیه یا ارش محکوم می گردد؛ در حالی که چنین فرضی در تعریف قانون در مورد اخاذی و زورگیری وجود ندارد، با توجه به متن قانون اگر شخصی با استفاده از سلاح(اعم از سرد یا گرم) قدرت نمایی کند یا وسیله ی مزاحمت اشخاص یا تهدید و اخاذی قرار دهد، محکوم به زورگیری و اخاذی می‌شود و نیازی به ایراد ضرب و جرح عمدی نمی باشد تا جرم زورگیری محقق شود بلکه خود می‌تواند با هر عنوانی صورت بگیرد.
  • در قانون مجازاتی را که برای سرقت مسلحانه تعریف کرده است به طور کل با زورگیری متفاوت می باشد، مجازات سرقت مسلحانه سه ماه تا الی ده سال و یا تا ۷۴ ضربه شلاق می باشد اما مجازاتی که به منظور زورگیری با هر نیتی باشد را مستوجب مجازات تعزیری درجه شش می داند.
قطع انشعابات توسط مامورین شهرداری

تعیین اعدام به عنوان مجازات زورگیری و اخاذی

به طور کلی مجازات زورگیری شامل اعدام نمی گردد و مرتکب مستوجب حبس تعزیری درجه شش یا چهار می گردد، ولی در صورتی که شخص زورگیر، جرم ارتکابی او مشمول عنوان محاربه گردد، در این صورت مجازات اعدام برای پیش‌بینی می گردد.اما نکته ای که وجود دارد این است که شخص زورگیر باید به جهت ارعاب مردم سلاح بکشد و استفاده کند و اگر به طرفیت یک شخص سلاح بکشد، محارب شناخته نمی‌شود.

تفاوت مجازات زورگیری با محاربه و افساد فی الارض

در محاربه اگر شخص به قصد ارعاب و ترساندن مردم و به قصد جان و مال و ناموس مردم و یا با ایجاد ترس در مردم، سلاح بکشد و موجب ناامنی گردد، مشمول محاربه و افساد فی الارض می گردد که با توجه به حدی بودن کیفر، مجازات ان ممکن است اعدام یا صلب یا قطع دست راست و پای چپ و یا نفی بلد باشد. ولی در مجازات زورگیری مجازات ان در مواردی که مشمول محاربه نگردد، حبس تعزیری درجه چهار یا شش خواهد بود.

مجازات سرقت مسلحانه به همراه قتل مجنی علیه

در صورتی که سرقت به صورت مسلحانه و همراه با سلاح باشد، فقط مجازات ان را به همراه دارد ولی اگر در حین ارتکاب ان آسیبی به شخص وارد گردد به مجازات ان هم محکوم می گردد که بر حسب امر قصاص یا دیه را در برخواهد داشت، حال اگر سرقت مسلحانه همراه با قتل مجنی علیه باشد، در این صورت به مجازات قصاص یا دیه هم محکوم خواهد شد. با توجه به تعدد جرایم و مجازاتهای مختلف، در ابتدا مجازات تعزیری سرقت مسلحانه و بعد قصاص انجام می‌شود.

وکیل ملک شهرک اکباتان

تفاوت مجازات سرقت با آدم ربایی با مجازات زورگیری

هر گونه اقدامی که در جهت ربایش افراد با هر وسیله خواه با زور یا با فریب و با هر نیت مجرمانه ای باشد، تحت عنوان آدم ربایی قرار می گیرد که مستوجب مجازات تعزیری درجه سه خواهد بود و اگر در ضمن آدم ربایی، سرقتی صورت گیرد به مجازات ان هم محکوم می‌شود. در صورتی که زورگیری به صورت سرقت مسلحانه باشد مجازات تعزیری این اقدام درجه چهار خواهد بود.

سابقه محکومیت کیفری در مجازات زورگیری

با توجه به اینکه جرم زورگیری از جمله جرایم خشن غیر قابل گذشت می باشد و مجازات سنگینی برای ان در نظر گرفته شده است، قانون گذار ان را به راحتی قابل اغماض و چشم پوشی نمی داند، از طرفی با توجه به مصادیق و مجازاتهای مقرر برای زورگیری، مشمول مجازات تعزیری درجه هفت و هشت نمی گردد تا در صورت عدم وجود سابقه کیفری قاضی از مجازات او چشم پوشی نماید و در نتیجه عدم وجود محکومیت کیفری هم تاثیری در تقلیل و تعیین مجازات او نخواهد داشت.

تعلیق اجرای مجازات زورگیری

با توجه به انچه که در مورد مصادیق و مجازت زورگیری بیان گردید، در صورتی که نوع زورگیری شامل سرقت مسلحانه و یا مقرون به آزار و اذیت مجنی علیه و یا هرگونه قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع سلاح دیگر باشد، با توجه به نص قانون مشمول تعلیق اجرای مجازات نمی گردد. ولی در صورتی که زورگیری و اخاذی از موارد سو استفاده از تصاویر مستهجن تهیه شده از دیگری باشد، در صورتی که یک سوم حبس ان سپری شده باشد و همراه با شرایط دیگر مشمول تعلیق اجرای مجازات می گردد.

جرم دزدی یا سرقت

آزادی مشروط در مجازات زورگیری

در مورد اعطای آزادی مشروط به محکومین مجازات زورگیری، در صورتی که یک، سوم حبس سپری شده باشد و تحت شرایط ذیل ممکن است آزادی مشروط به مجازات زورگیری اعطا شود:

– داشتن و نشان دادن حسن اخلاق

– ارائه ی حسن اخلاق و عدم تکرار در ارتکاب جرم

– بنا بر استطاعت محکوم، اقدام به جبران ضرر و زیان مجنی علیه نماید

– پیش از این، از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد

بهترین وکیل کیفری تهران

جهت مشاوره و تعیین وکیل پایه یک دادگستری در پرونده‌های زورگیری و سرقت مقرون به آزار و اذیت، لازم است که با تنظیم شکواییه و ارائه دلایل و مستندات خود به عنوان مجنی علیه به نزدیکترین دادسرای عمومی و انقلاب مراجعه نمایید و پرونده شما به دادسرای تخصصی جنایی تهران، جهت رسیدگی مقدماتی، ارجاع داده می‌شود. لذا می توانید با مراجعه به موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان از مشاوره و راهنمایی حقوقی جناب آقای محمدرضا مهری به عنوان وکیل پایه یک دادگستری تهران و با داشتن سابقه قضاوت در زمینه رسیدگی کیفری به جرایم خشن و زورگیری بهرمند گردید. همچنین ایشان به عنوان وکیل نمونه تهران اقدام به قبول وکالت شما عزیزان می‌نماید.

نویسنده: سید محسن میرقاسمی کارشناس ارشد حقوق خصوصی

۵/۵ - (۱۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *