امروز در این مقاله میخوانید اخاذی با چاقو چه عقوبتی خواهد داشت.
11 آذرماه 1391 ،یکی از شهروندان هنگام ورود به شرکتی در خیابان خردمند مورد حمله چهار زورگیر موتورسوار قرار گرفت، خیلی سریع فیلم این زورگیری در اینترنت منتشر شد. دزدان پس از سرقت با ایجاد رعب و وحشت از محل گریختند.
با شکایت شاکی چهار زورگیر دستگیر شده و پرونده برای محاکمه به دادگاه انقلاب فرستاده شد.
ساعت 5 و 48 دقیقه یکم بهمن ماه 1391 آمبولانس پزشکی قانونی به همراه پزشک در محل اجرای حکم حاضر شد. دو دقیقه بعد هم متهمان با خودروی پلیس آگاهی همراه قاضی اجرای احکام دادسرای جنایی تهران وارد محوطه اجرای حکم شدند.
در حالی که وحشت در چهره دو پسر زورگیر موج می زد سعی میکردند خود را خونسرد نشان دهند.
محمدعلی که 20 سال سن داشت با دیدن طناب دار دیگر نتوانست خودش را کنترل کند.علیرضا در گفتگو با خبرنگاران خود را بی گناه میدانست و گفت: قبول دارم اشتباه کردم اما نمیدانستم حکمم اعدام است.محمدعلی هم گفت :من نیازی به پول سرقتی نداشتم و فریب دوست ناباب را خوردم.
عقربه های ساعت 6 و 15 دقیقه صبح را نشان می داد که با دستور قاضی اجرای احکام حکم اعدام اجرا شد و دو پسر زورگیر با طناب سفید به دار مجازات آویخته شدند.
پرونده مشهور زورگیری در خیابان خردمند یک زنگ هشدار بود برای جامعهای که نمیدانست برای جرمی که نامش در قانون نیامده اتهام محاربه مطرح و در نهایت مجازات اعدام صادر خواهد شد.
نکات مهم اخاذی با چاقو
- آیا مجازات اخاذی با چاقو همیشه و همواره اعدام است؟
- اخاذی چیست؟
- رویکرد قانونگذار نسبت به مرتکبان جرم اخاذی چیست؟
اخاذی چیست؟
اخاذی صیغه مبالغه از ریشه اخذ است و به معنی کسی است که زیاد اخذ میکند ولی منظور قانونگذار فردی نیست که از باب مبالغه وجه یا مالی را زیاد اخذ کرده باشد. از نظر قانونگذار هر شخصی که با تهدید دیگری وجه یا مالی را از وی اخذ کند ولو آنکه برای یک بار این کار را کرده باشد، مرتکب جرم موضوع ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی شده است.
با توجه به گزارش پروندهای که خواندیم آیا مجازات جرم اخاذی با چاقو اعدام است؟
متاسفانه موارد مشابه سرقت خیابان خردمند کم نبوده، حتی چندین ماه بعد از اجرای حکم اعدام دو متهم اصلی آن پرونده باندی از دوستانشان دستگیر شدند که همچنان به زورگیری مشغول بودند.
حتی این پرونده و احکام متفاوت پروندههای دیگر در جرم زورگیری باعث نشد تا قانونگذار به دنبال ایجاد قانونی مستقل برای آن باشد.و تحت شرایطی برخی زورگیران شاید به اعدام محکوم شوند و برخی نیز شاید محکوم به مجازات اعدام نگردند.
در قانون چه مجازاتی برای اشخاصی که به وسیله چاقو مرتکب اخاذی میشوند در نظر گرفته شده است؟
ماده ٦١٧ قانون مجازات اسلامی مقرر میدارد: هرکس به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرتنمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد یا با کسی گلاویز شود در صورتی که از مصادیق محارب نباشد به حبس از ٦ ماه تا ٢سال و تا ٧٤ ضربه شلاق محکوم خواهد شد». حالا اگر این «اخاذی» همراه با آزار جسمی باشد، متهم مشمول ماده ٦٥٢ و محکومیت به ١٠ سال زندان و ٧٤ ضربه شلاق میشود. اگر زورگیری منجر به قتل شود، متهم به قصاص هم محکوم میشود.
البته استناد قوه قضائیه برای اعدام زورگیرانی که با سلاح سرد اقدام به این کار میکنند، ماده١٩٠ قانون مجازات اسلامی است که شرایط «محاربه» بر مجرم جاری میشود.
تحت چه شرایطی اشخاصی که برای اخاذی با چاقو اقدام کرده اند محارب محسوب نمیشوند؟
در بسیاری از موارد زورگیری، آرای دادگاهها مبتنی بر مجازات محاربه است. نمیتوان گفت که صدور مجازات محاربه برای زورگیران در حال حاضر به رویه قضائی تبدیل شده است اما اگر خوانش درستی از قانون صورت نگیرد، این موضوع به یک رویه تبدیل خواهد شد. در بازخوانی مصادیق مجرمانه اعم از زورگیری، سرقت، راهزنی و اخاذی باید به نص قانون مراجعه کرد.
در باب محاربه قانونگذار تنها در صورتی عنوان محارب را بر اسلحه به دستانی که متعرض مردم شدهاند، بار کرده است که عمل ایشان وجه عمومی داشته باشد.
حتی در قسمت پایانی ماده ٢٧٩ قانون مجازات اسلامی، حکم قانون به صراحت اشعار دارد که اگر عمل فرد حملهکننده شخصی باشد یا آنکه حائز وجه عمومی باشد اما عمل عقیم بماند، مشمول عنوان محاربه نخواهد شد.
از اینرو قانونگذار بهصراحت تکلیف را روشن کرده است و نیازی به تفسیر در این باب نیست. حتی اگر نیاز به تفسیر هم باشد، میدانیم که در موضوعات کیفری، تفسیر، مضیق و به نفع متهم است.
علم قاضی در خصوص اخاذی گران چه تاثیری برای صدور رأی خواهد داشت؟
سرقت همراه با آزار و تهدید و ارعاب یا همان به اصطلاح زورگیری به نوعی گاهی با تجاوز به عنف، سرقت به عنف، ورود به عنف که در قوانین و مقررات کشور ما وجود دارند، مترادف گرفته میشود.
دلیل گوناگونی مجازاتها این است که عنوان مجرمانهای به نام زورگیری وجود ندارد، بلکه قاضی در هر مورد با بررسی فعل ارتکابی، عنوان مجرمانهای را که با عمل مجرم انطباق دارد، تشخیص میدهد و مجازات قانونی آن جرم را برای وی درنظر میگیرد.
وکیل جرم اخاذی با چاقو
برای دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، همکار دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل دادگستری با سابقه قضایی، همه روزه از ساعتهای 19 الی9 و پنجشنبهها15 الی9 با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.
راههای ارتباطی با دفتر محمدرضا مهری
021-88795408
021-88796143
شماره های همراه
09120067661
09120067662
09120067663
09120067664
09120067665
تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.
09120067669
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی محمدرضا مهری
بدون دیدگاه