کمیسیون ماده 100 شهرداری


کمیسیون ماده 100 شهرداری

از جمله مسائلی که امروزه در بافت‌های شهری ذهن بسیاری از شهروندان را درگیر خود کرده؛ موضوع ساخت و سازهای غیر مجاز و پاسخ و اقدامات شهرداری به این نوع ساخت و سازها می‌باشد.

در این زمینه مطالب راهگشایی توسط وکیل شهرداری در پاسخ به سوالات موکلین و افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند را گنجانده‌ایم که پاسخ به این پرسش‌های متناوب می‌باشد.

ماده 100 قانون شهرداری بیانگر چیست؟

تعریف کمیسیون ماده 100 چیست و در کجا تشکیل می‌شود؟

چه اشخاصی این حق را دارند که تخلفات را اعلام و یا به آرا کمیسیون اعتراض نمایند؟

کمیسیون ماده صد صلاحیت رسیدگی به چه مواردی را دارد؟

کمیسیون ماده صد متشکل از چه اشخاصی می‌باشد؟

روند اجرایی در کمیسیون به چه صورت می‌باشد؟

اعتراض به آرا بدوی کمیسیون در کجا مطرح می‌شود و مرجع تجدید نظر از آرا بدوی کمیسیون کدام مرجع می‌باشد؟

آیا پس از قطعی شدن آرا کمیسیون هم می‌توان به آرا مذکور اعتراض کرد؟

اعتراض به آرا قطعی کمیسیون از طریق کدام مرجع صورت می‌گیرد؟

متن ماده 100 قانون شهرداریها

حسب ماده صد قانون شهرداری، تمامی مالکین اراضی و ملک‌ها که واقع در حریم و یا محدوده شهر می‌باشند مکلف هستند پیش از هرگونه اقدام عمرانی و یا تفکیک نمودن اراضی و همچنین شروع به ساختمان سازی، اقدام به اخذ پروانه از شهرداری نمایند.

تعریف کمیسیون ماده صد

کمیسیون ماده 100 از جمله کمیسیون‌های اداری محسوب می‌گردد که در رابطه با ماده 100 قانون شهرداری به وجود آمده است.

این کمیسیون با اینکه در شهرداری‌ها تشکیل جلسه می‌دهد، دارای شخصیت حقوقی مستقل و کاملا مجزا از شهرداری می‌باشد و از جمله مراجع اختصاصی تشکیل شده در خارج از دادگستری به حساب می‌آید.

کمیسیون مذکور متشکل از نماینده‌های وزارت کشور ، دادگستری، نماینده شورای اسلامی و نماینده شهرداری می‌باشد.

از میان این اعضا، فقط نماینده شهرداری بدون داشتن حق رای و تنها برای بیان توضیحات در جلسه کمیسیون حاضر می‌شود.

این کمیسیون از دادگاه‌های شبه قضایی محسوب می‌شود و قدرت صدور آرا کیفری ندارد و باید در تمام آرا خود مهلت قانونی اعتراض را ذکر نماید.

چه اشخاصی می‌توانند تخلفات ساختمانی را مطرح نمایند؟

طبق ماده100 قانون شهرداری، شهرداری می‌تواند از عملیات ساختمانی که بدون مجوز شهردای انجام می‌شوند جلوگیری کند.
حسب تبصره 2 ماده صد کمیسیون نیز علاوه بر شهرداری هر شخصی که از انجام تخلفات ساختمانی ضرر ببیند می‌تواند جهت اقامه ی دعوا در کمیسیون ماده صد، در ابتدای امر به شهرداری مراجعه و اعتراض خود را بیان کند.

سپس شهرداری بنا به تشخیص خود، در صورتی که تخلف واقع شده را در صلاحیت کمیسیون ماده صد بداند، موضوع را به کمیسیون ارجاع خواهد داد.

آرا بدوی و تجدیدنظر صادره از کمیسیون ماده 100 باید علاوه بر مالک به ذینفع (مانند مستاجر) نیز ابلاغ گردد در غیر این صورت و در صورت عدم ابلاغ به این اشخاص، می‌تواند از موجبات نقض این آرا به حساب آیند.

موارد صلاحیت کمیسیون ماده صد

1. تخلف احداث بدون پروانه بنا که در ماده 100 قانون شهرداری این تکلیف را بیان نموده که هر مالکی قبل از عملیات ساختمانی باید از شهرداری مجوز لازم را اخذ نماید؛ حکم کمیسیون در رابطه با این تخلف به شرح ذیل می‌باشد:
الف . تخریب: در موارد مخالفت با اصول شهر سازی و بهداشتی و فنی ، حکم به تخریب صادر می‌گردد.
ب . حکم به دریافت جریمه: حسب تبصره 4 از ماده 100 قانون شهرداری در مواردی که پروانه اخذ نشده باشد ولی شرایط فنی و بهداشتی و شهرسازی رعایت شده باشد.
2 . تخلف تراکم مازاد: عبارت است از اضافه بنایی که بیش از مساحت زیربنای درج شده در پروانه ساختمانی که کمیسیون در این رابطه دو نوع حکم به شرح ذیل صادر می کند:
الف: تخریب ، مواردی حکم به تخریب داده می‌شود:
الف.1- عدم رعایت اصول فنی بهداشتی و شهرسازی
الف.2- صدور حکم به پرداخت جریمه از طرف شهرداری و خودداری ذی نفع از پرداخت ان جریمه
ب: حکم به دریافت اخذ جریمه: در مواردی که به قطع اضافه بنا نیازی نباشد، کمیسیون رای به دریافت جریمه نقدی می‌نماید.

عوامل موثر در اخذ جریمه:
1-موقعیت مکانی ملک
2- طریق استفاده از فضای ایجاد شده
3- نوع مصالح به کار رفته در ساختمان
4- نوع حوزه استفاده از اراضی(مسکونی ، تجاری صنعتی)

3. عدم احداث و یا نداشتن قابلیت استفاده ی پارکینگ

4. تجاوز به معابر شهر: در این مورد منظور قانون‌گذار عدم عقب نشینی مالک در ملک خود می باشد و در مواردی است که مالک بنا در زمان بازسازی برخلاف پروانه و یا بدون اخذ پروانه و همچنین بدون رعایت طرح‌های اصلاحی که مصوب شهرداری است شروع به ساخت و ساز نماید و به نوعی به ملک سابق خود یا همان ملک فعلی شهرداری تجاوز می‌نماید.
(تجاوز به معابر در معنای لفظی بعنوان جرم کیفری تصرف مال غیر می‌باشد در صورتی که منظور قانون‌گذار عدم عقب نشینی ملک توسط مالک می باشد)
5. مستحکم نبودن بنا: مواردی که مالک اصول فنی و معماری و امثالهم را رعایت نکرده باشد و به سبب آن بنا استحکام لازم را نداشته باشد، در این مورد کمیسیون موظف است حکم به تخریب صادر نماید.
6. رعایت نکردن اصول فنی، شهرسازی و بهداشتی:
شامل ضوابط علمی و شناخته شده ی احداث بنا که عدم لحاظ نمودن آن‌ها سبب سلب شدن امکان بهره‌برداری مطلوب و عدم مقاومت و بقای ساختمان می گردد.
7. تغییر کاربری
در مواردی که متناقض با پروانه ساختمانی می‌باشد در منطقه‌ای که غیر تجاری می‌باشد، محل کسب، تجارت و یا پیشه دایر شود، در این رابطه پس از محرز شدن تخلف، کمیسیون نهایتا طی مدت 2 ماه در رابطه با تعطیل شدن محل کسب، پیشه و یا کار طی 1 ماه، اتخاذ تصمیم می‌نماید در ضمن دایر نمودن دفتر وكالت و مطب و دفتر اسناد رسمي ازدواج و طلاق و دفتر روزنامه و مجله و دفتر مهندسي بتوسط مالک طبق قانون استفاده تجاري به حساب می‌آید .
روند اجرایی در کمیسیون
بعد از اینکه اعلام تخلفات ساختمانی در شهرداری و گرفتن لایحه دفاعیه و توضیحات از شخص ، رسیدگی به تخلفات در کمیسیون بدون نیاز به حضور شخص صورت می‌گیرد (حضور شخص در مواردی که نیاز به توضیحات باشد؛ ایرادی ندارد).
رای کمیسیون ظرف 10 روز، توسط شهرداری و مالک و قایم مقام آن قابل اعتراض است.

چنانچه رأی صادره از کمیسیون ماده صد شهرداری‌ها قطعی باشد برای اعتراض به این رأی می بایست با تنظیم دادخواست اعتراض نزد دیوان عدالت اداری اقدام گردد.

مهلت ثبت این اعتراض سه ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی کمیسیون ماده صد شهرداری می باشد.

بدین منظور شخص ابتدا می بایست نسبت به ثبت نام در سامانه ثنا اقدام نماید، سپس با تنظیم متن دادخواست و ضمیمه نمودن اسناد و مدارک لازم جهت اثبات ادعا، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و نسبت به ثبت دادخواست در سامانه الکترونیک قضایی اقدام نماید.

از جمله مدارک مورد نیاز جهت ثبت دادخواست رأی بدوی و تجدیدنظر کمیسیون ماده صد شهرداری و گواهی ابلاغ آرا می باشد.

وکیل کمیسیون ماده 100 شهرداری

اکثریت موکلین و شهروندان عزیز از مراحل اداری و قانونی اعتراض به آرا و تصمیمات شهرداری و کمیسیون‌های شهرداری اطلاعات چندانی ندارند.

چه بسا از همین حیث متحمل ضررهای سنگینی می‌شوند پیشنهاد موسسه به شما عزیزان این است که قبل از اقدام در این زمینه حتما با وکیل مجرب در امور ملکی و شهرداری مشورت کرده و با داشتن اطلاعات کافی اقدام به حل کردن موضوع پرونده نمایید.

در صورت نیاز به اخذ اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با شماره های موسسه حقوقی مهرپارسیان تماس گرفته و از مشاوره تلفنی رایگان استفاده نمایید.

5/5 - (19 امتیاز)

2 دیدگاه

  • با سلام. با توجه به مطالبی که در بالا درج شده این سؤال برای من پیش آمد که اگر مستأجر بدون پروانه اقدام به ساخت بنای فاقد استحکام نماید و حکم قلع صادر شده و به مالک ابلاغ شده باشد و مالک آن را بپذیرد آیا پس از گذشت مدت اعتراض در دیوان عدالت اداری، مستأجر می‌تواند اعتراض کرده و رأی را به جریمه تبدیل کند؟

    • سلام اگر اعتراض در مهلت بعد از ابلاغ رای باشد بله امکان اعتراض از سوی مستاجر وجود دارد.
      در غیر این صورت با دلیل جدیدی که حادث شده باشد، امکان درخواست اعاده دادرسی وجود دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *