آیا می دانید دعوی اعتراض ثالث چیست ؟ آیا مراتب حقوقی دعوی اعتراض ثالث را می دانید؟ آیا می دانید شرایط طرح دعوی اعتراض ثالث چیست؟ آیا می دانید دعوای اعتراض ثالث به چند دسته تقسیم میشود؟ مقاله ی حاضر که توسط مشاورین موسسه حقوقی بینالمللی مهر پارسیان برای شما عزیزان به رشته تحریر درآمده است در خصوص یکی از مهم ترین دعاوی مطروحه در محاکم تحت عنوان دعوای اعتراض ثالث میباشد.
تعریف دعوای اعتراض ثالث:
دعوای اعتراض ثالث زمانی مطرح میشود که شخصی در جریان یک دادرسی به صورت قانونی قرار نگیرد و به عنوان طرفین دعوا نیز به جلسات رسیدگی دادگاه دعوت نشده باشد اما رای یا تصمیم دادگاه به نحوی به حقوق وی خلل وارد نماید. با پیشبینی این روش در قانون آیین دادرسی مدنی و قانون اجرای احکام و سایر قوانین و مقررات متفرقه ، به ادعای کسانی که از تصمیمات ماخوذه و آراء صادره در مورد دیگران متضرر میشوند از این طریق رسیدگی خواهد شد.
شرایط طرح دعوای اعتراض ثالث:
ماده 417 قانون آئین دادرسی مدنی شرایط اعتراض شخص ثالث را بیان نموده است و این ماده ناظر به سه شرط است :
- شرط اول : حکم یا قراری صادر شده باشد :
اعتراض ثالث ناظر به احکام قطعی است و مرجع تقدیم اعتراض هم دادگاه صادر کننده حکم قطعی است و در مورد احکام غیر قطعی چون متضرر بنا بر ماده 335 قانون آیین دادرسی مدنی حق تجدید نظرخواهی دارد ، بنابراین باید منتظر بماند و با تجدید نظر خواهی یکی از اشخاص موضوع ماده 335 به عنوان وارد ثالث طرح دعوی نماید یا اینکه در صورت عدم تجدید نظر خواهی و قطعیت حکم دادگاه بدوی به عنوان معترض ثالث به ان اعتراض کند. بنابراین اگر تصمیم دادگاه عنوان حکم یا قرار نداشته باشد، شخص ثالث نمیتواند به ان اعتراض نماید. در مورد اعتراض شخص ثالث به استناد ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی شخص ثالث حق دارد به هرگونه حکم یا قرار صادره از دادگاه های عمومی ، انقلاب و تجدید نظر اعتراض کند بنابراین باید حتما حکم یا قراری از محاکم دادگستری صادر شده باشد.
- شرط دوم: رای صادره موجب ایجاد خلل در حقوق شخص ثالث شود:
دعاوی اعتراض ثالث
در این شرط در واقع معترض باید ذی نفع باشد. بنابراین رای به موجب ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی میتواند مورد اعتراض قرار بگیردکه به حقوق شخص ثالث خلل وارد آورد و لذا معترض ثالث باید مانند هر مدعی دیگر در دعوا ذی نفع باشد. مطابق قاعده ای که همیشه در آیین دادرسی مدنی جاری بوده است کسی که اقامه دعوا می کند باید در ان نفعی داشته باشد زیرا اگر نفعی نباشد دعوا موضوع ندارد.
- شرط سوم : عدم دخالت معترض ثالث در دادرسی :
در حقیقت این شرط بیان کننده این موضوع است که معترض باید ثالث باشد بنابراین با توجه به اینکه علاوه بر خواهان و خوانده ، وارد ثالث و مجلوب ثالث هم از اصحاب دعوا شمرده میشوند و اعتراض وارد ثالث یا جلب ثالث به رایی که در ان دعوی صادر میشود، شنیده نمیشود.اما اگر معترض در دادرسی از اصحاب دعوا محسوب نشود میتواند به رای صادره اعتراض نماید. در نتیجه برای مثال در مواردی که تنها بعضی از وراث در دادرسی دخالت داشته اند ، وارث یا وراث دیگر که نماینده آنها در دادرسی منتهی به رای حضور نداشته اند، میتوانند به رای اعتراض نمایند.
انواع دعوای اعتراض ثالث:
مطابق مواد 419 قانون آیین دادرسی مدنی و همچنین مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی ، 3 نوع دعوای اعتراض ثالث قابل طرح می باشد :
- اعتراض ثالث اصلی :
دعوای اعتراض ثالث اصلی زمانی قابل طرح است که شخص ثالثی از صدور رایی که به حقوق وی خلل وارد می کند در هنگام اجرا یا قبل از ان به هر طریقی مطلع شود و در صدد اعتراض به ان برآید. در این صورت برابر با ماده 420 قانون آیین دادرسی مدنی بایستی شرایط ذیل را دارا باشد:
- لزوم تقدیم دادخواست جهت اعتراض
- خوانده اعتراض ثالث باید محکوم له و محکوم علیه هر دو باشد.
- ترتیب رسیدگی به این اعتراض مانند دادرسی نخستین خواهد بود.
- دادگاه صالح به رسیدگی ، دادگاه صادر کننده رای قطعی است.
-
اعتراض ثالث طاری :
این اعتراض زمانی مطرح میشود که در یک جلسه دادرسی یکی از طرفین در اثنای رسیدگی به تصمیم دادگاهی که بین او و شخص دیگری گرفته شده است برای اثبات حق خود استناد نماید. در این صورت طرف مقابل حق اعتراض به رای و تصمیم طرف مقابل را دارد که طریق پیشبینی شده برای این اعتراض ” اعتراض ثالث طاری ” است. مطابق ماده 421 قانون آیین دادرسی مدنی شرایط دعوای اعتراض ثالث طاری به شرح ذیل می باشد :
- برخلاف اعتراض ثالث اصلی ، این دعوا بدون تقدیم دادخواست صورت میگیرد
- اعتراض در دادگاهی که دعوا مطرح است رسیدگی خواهد شد مشروط بر اینکه درجه دادگاه صادر کننده رای ، پایین تر باشد.
- اعتراض ثالث اجرایی :
به طور کلی اگر دادگاهی در مقام تامین خواسته یا اجرای حکم قطعی مال منقول یا غیر منقول از محکوم علیه را توقیف نماید و شخص ثالثی نسبت به این مال ادعای حق داشته باشد ، راهکار اعلام ادعا و در خواست رسیدگی طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی است. و مطابق مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی لازم است شرایط زیر را داشته باشد:
- مدعی باید به دادگاه صادر کننده دستور توقیف یا اجرای رای رجوع نماید.
- در صورتی که مدعی دارای سند رسمی باشد یا ادعا مستند به حکم قطعی با تاریخ مقدم باشد توقیف رفع می گردد.
- در صورتی که ادعا مستند به سند رسمی باشد یا ادعا مستند به حکم قطعی با تاریخ مقدم نباشد لازم به شکایت است.
- برای اعتراض ثالث اجرایی تقدیم دادخواست لازم است.
- دادخواست باید علیه هر دو طرف پرونده طرح گردد.
دعاوی اعتراض ثالث
موسسه حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان با تشکیل
گروه وکلای مهر و به کارگیری وکلای پایه یک دادگستری در سطح ایران و در سطح
بینالملل آماده ی ارائه ی مشاوره حقوقی و قبول وکالت در تمامی زمینه ها میباشد.
گروه وکلای مهر تحت سرپرستی محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری با بیش
از 15 سال سابقه قضایی و وکالت می باشد و یکی از موسسات حقوقی پیشرو در وکالت
تخصصی در داخل و خارج از کشوراست. لذا با توجه به امور تخصصی دعاوی اعتراض
ثالث و مراتب حقوقی و تخصصی ان شما عزیزان می توانید با وکلا و مشاورین زبده
موسسه حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان مشورت نمایید
واطلاعات لازمه رااز ما دریافت نمایید.
نگارنده: الناز رحیمی-کارشناس ارشد حقوق خصوصی
دعاوی اعتراض ثالث
ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه به موبایل وکیل خوب در بلوار کشاورز
09120067661
09120067662
09120067663
09120067664
09120067665
09120067669
ارسال پیام از طریق شماره واتس آپ و تلگرام وکیل خوب در بلوار کشاورز
09120067664
09120067669
09121281014
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد.
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد.
بدون دیدگاه