مسئولیت یا عدم مسئولیت کیفری کودکان قاتل

مسئولیت یا عدم مسئولیت کیفری کودکان قاتل

مسئولیت یا عدم مسئولیت کیفری کودکان قاتل


امروز با موضوع مسئولیت یا عدم مسئولیت کیفری کودکان قاتل با شما خواهیم بود.

طی روزهای گذشته خبری تکان‌دهنده شنیدیم که در پی آن کودک سیزده ساله‌ای، به کودک پنج ساله تجاوز کرده و سپس او را خفه کرده است.

سوالات بسیاری من باب این موضوع به وجود می‌آید که ابتدا به طرح آن می‌پردازیم و سپس با مشورت با کارشناسان و تحقیق در قانون، آرا و رویه‌ها به آن‌ها پاسخ خواهیم داد. در این مقاله در صدد تبیین مسئولیت کودکان قاتل هستیم. شما عزیزان می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در گروه وکلای مهر تماس بگیرید.

نکات مهم و توضیحات کامل در خصوص مسئولیت یا عدم مسئولیت کیفری کودکان قاتل

[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]

کودک به چه کسی اطلاق می شود؟

در فرض وقوع جرم توسط کودک(اطفال)، آیا مسئولیت کیفری بر وی مترتب است؟

تکلیف در مورد کودکی که قتل انجام داده است، چیست؟

آیا دادسرای انقلاب صلاحیت رسیدگی به این جرایم را دارد؟

[/stextbox]

 

تعریف کودک در قانون ایران

در قانون ایران تعریف مشخصی از سن کودک ارایه نشده است، اما طبق تعریف قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران،‌ کودک کسی است که بالغ نشده است. طبق تعریف قانون مدنی، این بلوغ در پسران سیزده سال تمام قمری و در دختران نه سال تمام قمری است.

مونا رزمی کارشناس حقوقی موسسه مهر پارسیان، در باب موضوع مسئولیت کودکان بیان داشتند: از جمله موضوعات بحث‌انگیز قانون مجازات اسلامی سال1370، پایین بودن حداقل سن مسئولیت کیفری اطفال بود. احتساب سن بلوغ جنسی به عنوان حداقل سن مسئولیت کیفری باعث شده بود که به‌‌ویژه دختران در سنی مشمول مسئولیت کیفری شوند که از توانایی‌های ذهنی لازم برای انتساب مسئولیت بی‌بهره‌اند.

از سوی دیگر، عدم تفکیک حداقل سن مسئولیت کیفری و سن بلوغ کیفری، باعث می‌شد که اطفال به ‌یکباره از عدم مسئولیت مطلق به عرصه‌ی مسئولیت کیفری کامل گام بگذارند.

قانونگذار در سال 1392 اقدام به تغییرات مهمی در موضوع مسئولیت کیفری اطفال کرد؛

نخست، در جرایم تعزیری، بین حداقل سن مسئولیت کیفری و سن بلوغ کیفری تفکیک قایل شد و سپس آزادی عمل قضات برای عدم اجرای حد و قصاص در مورد مرتکبان زیر سن 18 سال را افزایش داد.

اما در خصوص این کیس سیزده ساله، افزودند که: پرونده به این خاطر که متهم به قتل، طفل است در صلاحیت دادگاه (دادگاه کیفری ویژه اطفال) است و تحویل دادگاه داده می‌شود تا بررسی کنند که این پسر بالغ است یا خیر.

به این دلیل که شناسنامه متهم زیر ۱۵ سال است محکومیت کیفری شامل او نمی‌شود. در این مورد بازپرس ویژه قتل دادسرای عمومی و انقلاب مشهد گفت: اگر این پسر ۱۳ ساله به بلوغ رسیده باشد پرونده به دادگاه تحویل داده می‌شود و اگر به این نتیجه برسند که قاتل به بلوغ نرسیده است، پسر ۱۳ ساله تحویل خانواده می‌شود.

قانون آیین دادرسی در صلاحیت رسیدگی به جرایم اطفال در ماده 304 چنین بیان داشته:

«به كليه جرايم اطفال و افراد كمتر از هجده سال تمام شمسي در دادگاه اطفال و نوجوانان رسيدگي مي‌شود. در هر صورت محكومان بالاي سن هجده سال تمام موضوع اين ماده، در بخش نگهداري جوانان كه در كانون اصلاح و تربيت ايجاد مي‌شود، نگهداري مي‌شوند.

تبصره ۱- طفل، كسي است كه به حد بلوغ شرعي نرسيده است.

تبصره ۲- هرگاه در حين رسيدگي سن متهم از هجده سال تمام تجاوز نمايد، رسيدگي به اتهام وي مطابق اين قانون در دادگاه اطفال و نوجوانان ادامه مي‌يابد. چنانچه قبل از شروع به رسيدگي سن متهم از هجده سال تمام تجاوز كند، رسيدگي به اتهام وي حسب مورد در دادگاه‌كيفري صالح صورت مي‌گيرد. در اين صورت متهم از كليه امتيازاتي كه در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال مي‌شود، بهره‌مند مي‌گردد.»

پس عملا اگر کودکی قتل انجام دهد و سابقه بزه در سنین کودکی هم داشته باشد، مسئولیتی بر او مترتب نیست و به خانواده سپرده می‌شود……!!!!!!!!!!.

و مصداق بارز بزه‌دیده، بزه‌کار می‌شود در این پرونده مشاهده می‌شود… .

وکیل متخصص جرایم اطفال در تهران

[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]

جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری در امور کیفری و معرفی بهترین وکیل کیفری در تهران، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با موسسه حقوقی بین‌المللی مهر پارسیان تماس بگیرید.

شماره تماس دفتر وکیل کیفری در تهران

021-88663925

021-88663926

021-88663927

021-88663628

021-88799562

021-88795408

021-88796143

در صورت ضرورت و فوریت موضوع و درخواست وکیل خارج از ساعات یاد شده با شماره همراه اعلامی تماس حاصل فرمایید.

09120067665

گروه وکلای مهر

[/stextbox]

 

امتیاز دهی به مقاله

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *