امروز با بررسی تفاوت بین انفساخ، تفاسخ، فسخ با شما هستیم.
در صورت انحلال يك قرارداد، چه آثارى بر تعهد به نفع ثالث وارد مى شود؟
بطلان:
اگر تعهد به نفع شخص ثالث ضمن عقد باطل آمده باشد، خودش هم باطل است.
اقاله:
قراردادی که در آن تعهد به نفع شخص ثالث شده است قابل اقاله است ولی این اقاله در رابطه با ثالث، غیر قابل استناد است چرا که ایجاد حق به سود دیگری ملازمه با از بین بردن آن ندارد. در اینجا مشروطه علیه تعهد را بنفع شخص ثالث انجام میدهد و از مشروطه له اجرت المثل می گیرد.
فسخ:
اگر تعهد بنفع شخص ثالث ضمن عقد جایز آمده باشد و یا اینکه ضمن عقد لازم آمده باشد وآن عقد لازم با یکی از خیارات قانونی(هر خیاری بجز خیار شرط) فسخ شود با فسخ عقد تعهد بنفع شخص ثالث نیز از بین می رود.
تنها موردی که تعهد بنفع شخص ثالث باقی می ماند فسخ عقد با خیار شرط است.
یعنی اگر عقد لازم با خیار شرط منحل شود باتوجه به اینکه منشأ خیار شرط توافق طرفین است و قانون نیست تعهد بنفع شخص ثالث باقی می ماند.
انفساخ:
اگر عقدی که در آن تعهد بنفع شخص ثالث است منفسخ شود تعهد بنفع شخص ثالث از بین می رود مگر اینکه انفساخ منشأ قراردادی داشته باشد (شرط فاسخ).
توضیح انفساخ:
انحلال قهری است بدین معنا که عقد، بدون نیاز به عمل حقوقی اضافی، خود به خود از بین میرود، و حق انتخاب برای طرفین یا دادگاه باقی نمیماند. یعنی بدون اراده ی طرفین عقد منحل میشود پس قهری بودن انحلال، منافاتی با ارادی بودن سبب آن ندارد، مثلاً ممکن است طرفین قبلاً تراضی نمایند که سه ماه بعد عقد خود به خود، منفسخ شود.
اقسام انفساخ
انفساخ عقد را به اعتبار نقشی که اراده در آن دارد به سه گروه تقسیم میکنند.
١- انفساخی که به طور مستقیم ناشی از ارادۀ صریح طرفین عقد است، مانند اجارهای که پس از پایان مدت یک سال خود به خود از بین برود.
٢- انفساخی که ناشی از حکم قانون گذار است، ولی به گونهای است که قانون گذار، ارادۀ ضمنی و مفروض طرفین عقد را اجرا میکند، مثل تلف مبیع قبل از قبض، موضوع ماده 387 قانون مدنی که اگر مبیع قبل از قبض تلف شود عقد فسخ میشود، این فسخ– انفساخ ناشی از ارادۀ ضمنی طرفین است که اگر مبیع از بین رفت، دیگر تعهد از بین میرود.
٣- انفساخی که ناشی از حکم قانون گذار است، ولی هدف آن تأمین پایگاه اراده و تراضی است، مانند انحلال همۀ قراردادهای جائز در صورت فوت یا حجر یکی از متعاقدین
تفاسخ (اقاله):
اقاله در اصطلاح برانداختن و بهم زدن معامله است. با تراضی و سازش طرفین معامله و به جهت این که رضایت طرفین در ان شرط است از آن به تفاسخ و تقایل نیز تعبیر شده است . اقاله فقط در عقود لازم قابل اجراست .
عقد لازم عقدی است لازم الاجرا که طرفین نمی توانند به دلخواه خود ان را فسخ واز بین ببرند.در واقع اقاله را برای عقد جایز نمی توان اجرا کرد.
عقد جایز عقدی است که طرفین هر وقت بخواهند می توانند ان را منحل کنند. اقاله راه حلی است برای انحلال ناپذیری عقود لازم .در تعریف اقاله قانونگذار عنوان داشته اقاله(تراضی دو طرف عقد لازم برای انحلال ان)یا بر هم زدن عقد لازم با توافق طرفین است.
فسخ:
فسخ که به آن انحلال ارادی قرار داد نیز گفته میشود، در اصطلاح حقوقی عبارت است از پایان دادن حقوقی به قرار داد به وسیلۀ یکی از دو طرف قرارداد یا شخص ثالث.
فسخ یا انحلال ارادی قرارداد از حیث جایگاه حقوقی یکی از مباحث اسباب سقوط تعهدات و قراردادها میباشد.
بحث فسخ قرارداد، اختصاص به عقود لازم دارد، چرا که در عقود جائز هر کدام از طرفین میتواند هر زمان که اراده کند، عقد را بر هم زندفسخ، انشای یک طرفۀ انحلال قرارداد و تعهد میباشد، و مانند ابراء نوعی ایقاع است، یعنی این که یک طرف به طور مستقل میتواند حق فسخ خود را اعمال نماید، بدون این که نیازی به رضایت طرف دیگر باشد که به این عمل ایقاع گفته میشود.
مبنای فسخ قرارداد ممکن است، متفاوت باشد؛ یعنی این که فسخ قرارداد مبتنی بر حقی است که یا به وسیلۀ توافق طرفین ایجاد شده است یا به وسیلۀ حکم مستقیم قانون به وجود آمده است و این حق برای یکی از طرفین یا هر دو یا شخص ثالث میباشد.
الف) توافق طرفین:
طرفین قرارداد میتوانند ضمن عقد یا خارج از آن برای یک یا هر دو طرف معامله یا شخص ثالث، حق فسخ قرار دهند مثل این که شخصی ماشینی را به دیگری بفروشد و در آن شرط شود که هر کدام از طرفین یا شخص ثالث هر وقت مایل باشند، بتوانند ظرف یک ماه آن معامله را فسخ کنند، به این حق اصطلاحاً خیار شرط گفته میشود.
همان طوری که در مواد 399 و 400 قانون مدنی به آن اشاره شده است.
ب) حکم مستقیم قانون:
قانون در مواردی برای جلوگیری از ضرری که به طور ناخواسته از قرارداد، متوجه یکی از دو طرف معامله است، به طور مستقیم به او حق میدهد که بتواند با فسخ قرارداد، از ضرر مذکور جلوگیری کند مثل این که کسی خانهای را اجاره کند و پس از مدتی متوجه شود که سکونت در آن میسر نیست، که در این جا به استناد مواد 478 و 479 قانون مدنی حق دارد عقد اجاره را فسخ کند.
وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی قراردادها
جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی تماس بگیرید.
- 021-88795408
- 021-88796143
در صورت ضرورت و فوریت موضوع و درخواست وکیل خارج از ساعات یاد شده با شماره همراه اعلامی تماس حاصل فرمایید.
- 09120067661
- 09120067662
- 09120067663
- 09120067664
- 09120067665
تماس آنلاین در تمامی ساعات شبانه روز با مدیر دفتر محمدرضا مهری با شماره همراه زیر امکان پذیر است.
09120067669
گروه وکلای رسمی مهر پارسیان
آقای وکیل محمدرضا مهری وقتتون بخیر مصدع اوقات شدم سوالی داشتم، ما یک شرکت توریستی و گردشی داریم اتفاقی برامون افتاده ممنون میشم پاسخ ما را بدهید، يك شركت كرايه اتومبيل، اتوبوسي را با اوصاف مشخص، به شركت توريستي ما اجاره داد و در زمان مقرر، يك دستگاه اتوبوس تعيين و به شركت توريستي ما تحويل داد. ولي اتوبوس مذكور به دليل نقص فني معيوب بوده و قادر به حركت نیست حالا میگه یکی دیگه میفرستیم براتون می خوام بدونم ما می تونیم فسخ کنیم قراردادمون را باهاشون؟
سلام وقت به خیر باید قراردادتون رو برای مطالعه بفرستین.