سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ

سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ

سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ


امروز با موضوع سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ با شما هستیم.

سفته نوعی سند تجاری مانند چک است که گاهی برای تضمین حسن نیت برای انجام کار، صادر می‌گردد. در این مقاله به بررسی فرضی که در آن کارگر، برای ضمانت کار خود، سفته‌ای را به کارفرما خود می‌دهد و همچنین در مواردی که سفته تاریخ ندارد، می‌پردازیم.

سفته چیست؟

بر اساس قانون تجارت و عرف معاملاتی، سفته، سند تجاری است که به موجب آن، تنظیم کننده و امضاکننده سفته، پرداخت مبلغ تعیین شده در سفته را در تاریخ معین یا عندالمطالبه (هر گاه مطالبه شود، باید پرداخت شوذ) توسط حامل سفته و یا دارنده سفته تعهد نموده و ملزم به پرداخت و کارسازی مبلغ مندرج در آن می‌باشد.

وکیل وصول سفته شمال تهران

در معاملات تجاری، چک بیشتر از سفته رواج دارد، چرا که در چک مبلغی معین نشده است و در هر برگ چک، صادر کننده می‌تواند هر مبلغی درج نماید. اما مبالغ مندرج در سفته مشخص است و بر روی هر برگ سفته درج شده است. هر برگ سفته برای مبالغی خاص به کار می رود و بیش از مبلغی که در سفته قید شده معتبر نیست.

سفته مانند چک، نوعی سند تجاری محسوب می‌شود که در ظاهر و محتوا تفاوت های بسیاری با چک دارد. اگر سفته بابت بدهی و یا پرداخت اقساط در مواعد معین تنظیم و تسلیم طلبکار شود، در معنی واقعی خود به کار رفته است.

کاربرد سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ چیست؟

سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ در روابط بین کارگر و کارفرما و یا معاملات تجاری که اشخاص انجام می‌دهند، مرسوم شده است. نحوه تنظیم سفته ضمانت یا سفته بابت حسن انجام کار، می‌تواند کمک بزرگی جهت پیشگیری از سو استفاده از سفته بدون تاریخ و یا سفته ضمانت کار نماید.

گاهی سفته بابت ضمانت کار یا به عبارت بهتر، سفته، بابت حسن انجام کار و یا سفته بدون تاریخ جهت تضمین، صادر و تحویل کارفرما یا طلبکار می‌شود.

نحوه تنظیم سفته

سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ و سفته معمولی، باید به نحو صحیح و مشخص تنظیم شود تا موجب سو استفاده از سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ فراهم نشود. الزاماتی که برای صدور سفته باید رعایت شوند، به شرح زیر می‌باشد:

  • درج تاریخ بر روی سفته و همچنین نقش امضا و مهر
  • مبلغی که باید پرداخت شود باید علاوه بر روی سفته، در محل مخصوص نیز درج شود.
  • مشخصات گیرنده وجه سفته و تاریخ پرداخت وجه و یا قید عندالمطالبه به محض رویت (دیده شدن) در محل تاریخ
  • نام و نام خانوادگی صادر کننده سفته و نوشتن محل اقامت وی

ظهرنویسی سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ

ظهرنویسی به معنی پشت‌نویسی سفته یا سایر اسناد تجاری می‌باشد. برای وصول (دریافت) وجه سفته می توان با پشت‌نویسی ان را در اختیار فرد دیگری قرارداد تا نسبت به وصول وجه سفته اقدام نماید و یا اینکه با ظهرنویسی (پشت نویسی)، نسبت به انتقال کامل حق به شخص ثالث اقدام نمود.

نکات مهم

اگر سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ، بدون قید نام گیرنده، تنظیم شود، هر شخص می‌تواند در تاریخ سر رسید سفته، وجه سفته را وصول نماید.

در صورتی که سفته در وجه شخص معینی (نام شخص نوشته شود) صادر می‌شود، عبارت “حواله کرد” در متن سفته، این اجازه را می‌دهد، که هر شخص نمی‌تواند در مطالبه وجه سفته اقدام نماید. خط زدن عبارت “حواله کرد” در متن سفته به دارنده امکان می‌دهد که با ظهرنویسی، سفته را به اشخاص ثالث منتقل کند.

اگر در مقابل تاریخ سفته، ضمانت و سفته بدون تاریخ عبارت “عندالمطالبه” (به محض دریافت و مطالبه) یا به محض رویت (دیدن) درج شود متعهد و امضا کننده سفته مکلف است به محض مطالبه، وجه ان را پرداخت نماید.

واخواست سفته

فرد ذی‌نفع سفته مکلف است ظرف ده روز از تاریخ سر رسید سفته، نسبت به واخواست سفته اقدام نماید. واخواست سفته یعنی اعتراض به عدم پرداخت وجه سفته در تاریخ مقرر، برگه واخواست سفته از دادگستری و بانک، قابل تهیه است. واخواست‌نامه در سه نسخه تنظیم می‌شود و توسط دارنده سفته امضا شده و پس از الصاق تمبر، به صادر کننده سفته ابلاغ می‌شود.

در صورت عدم پرداخت وجه سفته، پس از ابلاغ واخواست، ذی‌نفع (کسی که از این خواسته، سود و نفعی ببرد) می‌تواند از طریق تقدیم دادخواست در محاکم دادگستری نسبت به مطالبه وجه سفته از صادر کننده و ظهرنویس‌ها (اشخاصی که پشت سفته را امضا کرده باشند) اقدام نماید.

نحوه تنظیم سفته ضمانت

جهت جلوگیری از سو استفاده احتمالی از سفته ضمانت کار، سفته بدون تاریخ و یا سفته تضمین در معاملات، می توان صدور و تحویل سفته را در قرارداد قید نمود. در قراردادها، می توان داور مرضی‌الطرفین (داور مورد توافق و تراضی دو طرف) و یا داور اختصاصی، تعیین کرد تا در صورت بروز اختلاف و صدور رای داوری مبنی بر وقوع و ایجاد خسارت و ضرر و زیان، از محل سفته ضمانت کار یا سفته بدون تاریخ، خسارت وارده قابل دریافت و وصول باشد.

حال اگر به هر دلیلی اختلاف بین کارگر و کارفرما پیش آید که منجر به عدم همکاری شود و کارفرما از استرداد (پس دادن) سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ، خودداری می‌نماید امکان طرح دعوا وجود دارد.

مسئولیت کیفری دارنده سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ

چنانچه برخی از موارد ذکر شده در خصوص سفته، از طرف صادرکننده یا دارنده سند رعایت نشود، ممکن است موجب تحقق برخی از جرایم شود و درنتیجه موجب مسئولیت کیفری و مجازات می‌شود.

بنابراین اگر در متن سفته قید شده باشد که سفته بابت ضمانت کار و حسن انجام کار صادر شده است و یا نداشتن تاریخ در متن سفته قید شده باشد و دارنده سفته بدون اثبات تقصیر در انجام کار و یا ورود خسارت در انجام کار مورد توافق طرفین، نسبت به دادخواست سفته یا مطالبه وجه سفته اقدام نماید، ممکن است این اقدام وی خیانت در امانت محسوب شود. اما نظر عده ای از قضات و حقوق‌دانان درباره سفته بدون تاریخ متفاوت است.

وکیل در شمال تهران

بسیاری از حقوق‌دانان عدم درج تاریخ (تاریخ درج نشده باشد) در سفته تنظیم شده و یا چک صادر شده را نوعی اعطای وکالت به دارنده این اسناد تجاری قلمداد می کنند که به دارنده، این اختیار را داده است که هر زمان بخواهد می‌تواند با درج تاریخ بر روی سفته با چک، نسبت به وصول وجه ان اقدام نماید.

ادعای جعل در محتویات سفته

در صورتی که مبالغ مندرج در سفته دستکاری شده باشد و یا تاریخ مندرج در سفته دستکاری شده باشد، امکان ادعای جعل در سفته وجود دارد. باید توجه داشت که ادعای غیر مستند (بدون دلیل و سند و مدرک) جعل در پرونده‌های حقوقی که مورد توصیه بعضی از کارشناسان حقوقی قرار می گیرد، عمل درستی نبوده و مدعی جعل در صورت عدم اثبات وقوع جعل در سند تجاری مانند سفته و چک، ممکن است با اتهام افترا (جرم افترا) روبرو شود.

نمونه رای مطالبه وجه سفته

در صورتی که سفته ای بدون تاریخ و بدون مندرجات و اصطلاحا سفید امضا، صادر شده باشد، درج تاریخ و مبلغ در صورت تحقق شرایط تعیین شده بین طرفین بلا اشکال است. اما اگر شرطی جهت پرداخت وجه سفته در متن سفته و یا طی قرارداد جداگانه ای، مقرر شده باشد، بهتر است به ان شرط ترتیب اثر داده شود.

نحوه پس گرفتن سفته از کارفرما

در صورتی که سفته ضمانت کار و یا سفته بدون تاریخ یا سفید امضا تحویل کارفرما شده باشد، بهتر است رسیدی و یا قراردادی که ثابت کننده این موضوع می باشد را دریافت نماییم. در صورت عدم استرداد (پس ندادن) سفته ضمانت کار، ابتدا با ارسال اظهارنامه قانونی، وی به کارفرما اعلام نمایید که نسبت به استرداد (پس دادن) سفته ضمانت کار اقدام نماید.

مطالبه بدهی

در صورتی که با ابلاغ اظهارنامه، نسبت به استرداد سفته اقدام ننمود. میتوانید با تقدیم دادخواست استرداد سفته (پس گرفتن سند)، با داشتن دلایل کافی ازجمله رسید سفته و یا شهادت حداقل دو شاهد، نسبت به استرداد سفته و پس گرفتن ان از کارفرما اقدام نمایید.

مطالبه وجه سفته از ظهرنویس

دارنده سفته و ذینفع (هر شخصی که از این خواسته سود و نفعی ببرد) میتواند در هنگام تقدیم دادخواست مطالبه وجه سفته، نام امضا کننده و پشت‌نویس‌ها را در ستون خوانده درج نماید. به عبارت دیگر، ظهرنویس ها و صادر کننده سفته، مسئولیت تضامنی (هر یک از امضاکنندگان سند، نسبت به تمام مبلغ سند در برابر دارنده سند، مسئول می‌باشند) در پرداخت وجه سفته دارند. هر کدام از ظهرنویس ها نیز می‌توانند جهت وصول وجه به ید ماقبل خود (امضاکننده قبل از خود) رجوع نموده و وجه پرداختی به طلبکار را مطالبه کنند.

بهترین وکیل چک و سفته تهران

دادخواست مطالبه وجه سفته، ازجمله دعاوی مالی است و نیاز به پرداخت هزینه دادرسی دعاوی مالی دارد. دعوای استرداد سفته (پس گرفتن) از کارفرما و یا استرداد سفته ضمانت کار، نیز معادل مبلغ مندرج در سفته، به عنوان دعوای مالی محسوب شده و پرداخت هزینه دادرسی، لازمه طرح دعوا و تشکیل پرونده می‌باشد.

جهت مشاوره حقوقی سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ، با موسسه حقوقی بین‌المللی مهر پارسیان تماس بگیرید.

_

نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10

تلفن‌های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (دکتر محمدرضا مهری) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – دکتر محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی دکتر محمدرضا مهری

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

5/5 - (101 امتیاز)

3 دیدگاه

  • سلام و خسته نباشید. من با شخصی شریک شدم و 100 تومن سفته سفید امضا با اثر انگشت برای امانت بهش دادم . الان که حساب کتاب کردیم همه چیزو با نرخ طلای روز حساب کرده چون طلا فروشه و500 تومن سفته دیگه ازمن گرفت یعنی به اندازه ۳۰۰ گرم طلا پرداخت کنم .اگه سفته ها رو اجرا بذاره به نظر شما حکم دادگاه چیه و اینکه درخواستی بدم؟

    • سلام وقت شما بخیر
      اگر در اصل سفتهها ادعا دارید، باید به سبب اشتباه در حساب و کتاب، دعوای استرداد سفتههای اضافی را طرح کنید. در این پروسه باید اظهارنامه استرداد سفته ارسال کنید و به تعداد و مبلغ سفتهها اشاره کنید.
      البته در دعوای استرداد سفته ذکر شماره سریال سفته واجب است و اگر اصل سفته را قبول دارید اما مدعی اعسار هستید در این صورت بعد از محکومیت، باید دعوای اعسار از محکومبه را طرح کنید. شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در این خصوص با شماره 09120067662 تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *