امروز با موضوع شکواییه با شما خواهیم بود.
شاید برای شما پیش آمده که در مکالمات روزمره افراد، با وقوع اختلاف یا درگیریها شنیدهاید که طرفین به یکدیگر میگویند «از شما شکایت میکنم و حقم را میگیرم». در واقع هرگاه حقی از کسی به واسطه عمل شخص دیگری ضایع میشود و یا از جرم و جنایت، به اشخاص آسیب مالی یا جانی وارد میشود، ناخودآگاه متضرر از جرم یا بزهدیده به فکر احقاق حق خود از طریق مراجعه به محاکم دادگستری و شکایت از خاطی میافتد.
نکات مهم و توضیحات کامل در خصوص شکواییه
[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]
در چه موضوعاتی تقدیم شکواییه امکانپذیر است؟
شکواییه به چه مرجعی تقدیم میشود؟
ارکان شکواییه شامل چه مواردی است؟
فرآیند ثبت شکواییه به چه شکل است؟
[/stextbox]
موارد تقدیم شکواییه
طبق قوانین جاری کشور ما احقاق حق افراد در محاکم از دو طریق امکانپذیر است:
۱-تنظیم و تقدیم شکواییه
۲-تنظیم و تقدیم دادخواست
طبق قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی هرگاه شخصی از جرمی متضرر گردد و یا جنایتی بر او وارد شود، ناگزیر باید برای احقاق حق خود به شکواییه متوسل شود. به زبان سادهتر در هر واقعهایی که قانونگذار برای عمل مجرمانه مجازات در نظر گرفته تنها راه پیگیری تنظیم و تقدیم شکواییه میباشد. تقدیم شکواییه به مراجع ذی ربط برای آنها ایجاد مسئولیت میکند و به صراحت قانون مکلفند به سرعت به موضوع رسیدگی کنند.
زمان و مرجع تقدیم شکواییه
در اغلب موارد هرگاه مردم در معاملات و قراردادهای خود یا تعهدات خود در برابر سایرین به تعهدات خویش پایبند نباشند، متضرر از این اتفاق باید برای اجبار شخص به انجام مورد تعهد یا مطالبه خسارت از وی به دادخواست متوسل شود. دادخواست روی برگههای چاپی مخصوص باید درج شود. هم اکنون در کلان شهر تهران و سایر شهرهای بزرگ دادخواست از طریق سیستم الکترونیک قضایی (دفاتر خدمات قضایی) ثبت و به شعب دادگاهها ارجاع میشود.
ضابطان دادگستری و مقامات قضایی مکلفند همه وقت شکایات مردم از یکدیگر و اعلام جرمها را بپذیرند و ثبت و پیگیری کنند.
شکواییه باید به دادسرای محل وقوع جرم تقدیم شود.
در حال حاضر در تهران و کلان شهرها شکواییه از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک در تمامی نقاط شهرها ثبت می شود اما به هرشکل طبق قانون آیین دادرسی کیفری شکواییه قابلیت ثبت بر روی یک برگ عادی را دارد.
ارکان یک شکواییه
برای تنظیم شکواییه لازم است به مواردی که در ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ آمده اشاره نمود. ارکان یک شکواییه از قرار ذیل هستند:
شاکی؛ همان زیاندیده از جرم، بزهدیده
اما چه اشخاصی میتوانند شاکی باشند:
کلیه متضررین از جرم اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی (شرکتها و موسسات )
همانگونه که مستحضرید شکواییه میتواند توسط اولیا کودکان و یا ولی قانونی و قهری اشخاص محجور تقدیم شود
با توجه به پیچیدگی دعاوی کیفری اغلب موارد شکواییه توسط وکیل تقدیم میشود تا وی بتواند اداره و مدیریت شکایت موکل را در دست بگیرد.
مشتکیعنه یا مظنون؛ همان شخص خاطی و یا بزهکار است که ما جرم را به او نسبت دادهایم
دقت داشته باشید نباید به خاطر ترس از اثبات جرم و موضوع دعوی و هراس از اعاده حیثیت از ناحیه مظنون و مسایلی از این قبیل از درج نامهای احتمالی به عنوان مظنون و مشتکیعنه اجتناب کرد؛ بلکه بهتر است پیش از طرح شکواییه موضوع را با یک وکیل مجرب در میان بگذارید تا بتواند با یک پیش قضاوت صحیح شما را راهنمایی کند و حتی الامقدور از مشورت با اشخاص غیرمتخصص خودداری کنید.
نماینده؛ میتواند ولی قانونی طفل و محجور باشد یا در خصوص شرکتها نماینده شرکت
وکیل؛ وکلای رسمی دادگستری که دارای پروانه معتبر از کانون وکلای دادگستری یا مرکز مشاوران قوه قضاییه میباشند.
موضوع جرم؛ میتواند عامیانه ترین عبارتی باشد که به ذهن شما خطور میکند مانند توهین، فحاشی، ضرب و جرح و غیره.
محل وقوع جرم؛ مکانی که جرم در آنجا به وقوع پیوسته، تشخیص محل وقوع جرم از حیث صلاحیت محلی دادسرا و دادگاه رسیدگیکننده به جرم حایز اهمیت شایانی است.
زمان وقوع جرم؛ تاریخ و ساعت دقیق وقوع جرم نیز از حیث تشخیص صلاحیت محاکم حایز اهمیت بسیاری است
نشانی مطلعین وشهود؛ میتوانید جهت اثبات موضوع شکایت به شاهد نیز متوسل شوید و شاهد خود را در برگ شکواییه به محکمه معرفی نمایید.
منضمات؛ همان دلایل و مدارک و مستنداتی است که حکایت از وقوع جرم دارد.
شکواییه خطاب به ریاست دادسرا یا همان دادستان میباشد که مرجع تعقیب جرایم است البته شخص دادستان نیز در مواردی که جرم مخل نظم عمومی جامعه بوده یا در مواردی که اشخاص بنا به شرایط جسمی توان شکایت از متهم را ندارند خود میتواند شاکی باشد.
شکل شکواییه
همانطور که در بالا گفتیم شکواییه به صورت کتبی و بر روی اوراق عادی قابل طرح است؛ اما شکواییه شفاهی نیز در حقوق کشور ایران قابل استماع و اعتنا است.
شکواییه شفاهی توسط مقامات قضایی یا ضابطان صورتجلسه میشود و به امضا یا اثر انگشت شاکی خواهد رسید.
فرایند ثبت شکواییه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
پیش از پرداختن به این موضوع خاطرنشان میگردیم که برای ثبت شکواییه و جلوگیری از اتلاف وقت و نتیجه بخش بودن موضوع میتوانید از طریق مشاوره و مراجعه به وکلای رسمی دادگستری بهرهمند شوید؛ چراکه در اکثر موارد مشاهده شده افراد به مراجع قضایی مراجعه کردهاند و به دلیل عدم آگاهی از قوانین نتوانستهاند موضوعات پرونده خود را مدیریت کنند و در نهایت با ناامیدی از ادامه پیگیری پرونده که برای ایشان توام با تحمل هزینههای گزاف مالی و اتلاف وقت بوده منصرف شدهاند.
لذا برای کسب اطلاعات بیشتر و بهرهمندی از خدمات مشاوره یا ثبت شکواییه و پیگیری دعاوی کیفری توسط وکلای پایه یک دادگستری موسسه مهرپارسیان شماره تماس خود را قرار دهید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
مراحل ثبت شکواییه به شرح زیر میباشد:
۱-ثبت و اصلاح شکواییه
۲-منضمات
۳-چاپ اولیه
۴-ارسال به مراجع قضایی و نمایش خلاصه شکواییه
از چهار مرحله فرآیند تقدیم شکواییه تنها یک مرحله میتواند توسط شخص کاربر انجام شود آن هم ثبت و اصلاح شکواییه است.
وکیل متخصص جرایم کیفری در تهران
[stextbox id=’mehri’ direction=’rtl’]
جهت مشاوره تلفنی و حضوری با وکیل پایه یک دادگستری در امور کیفری و معرفی بهترین وکیل کیفری در تهران، از روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت9 الی 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 15 با موسسه حقوقی بینالمللی مهر پارسیان تماس بگیرید.
شماره تماس دفتر وکیل کیفری در تهران
021-88795408
021-88796143
موسسه حقوقی مهر پارسیان
[/stextbox]
1 دیدگاه