با بررسی ماهیت قراردادهای دلالی در نظام حقوقی ایران همراه شما هستیم.
طبق قانون تجارت، دلالی عملیاتی است که صاحب آن با معرفی و نزدیک کردن طرفین یک معامله به یکدیگر، شرایط و خصوصیات معامله را برای آنان تشریح کرده و سعی میکند با تطبیق منافع طرفین، معامله را جوش دهد. دلال ممکن است در تنظیم سند معامله نیز همکاری کند، اما شغل و وظیفه او فقط انجام مذاکرات ابتدایی و فراهم آوردن زمینه توافق است و حق انعقاد قرارداد و همچنین به اجرا گذاشتن تعهدات طرفین یا دریافت و پرداخت موضوع تعهد را ندارد .بهتعبیر دیگر دلال کسی است که در مقابل دریافت اجرت، واسطه انجام معاملاتی شده یا برای کسی که میخواهد معاملاتی انجام دهد، طرف معامله پیدا میکند.
اقسام دلالی
طبق قانون تجارت، شخص میتواند در رشتههای مختلف دلالی کند، اما باید برای هر یک از آنها، پروانه جداگانه اخذنماید. دلال علاوهبر دلالی، خود نیز میتواند تجارت کند و میتواند در معاملهای که بهعنوان دلال انجام میدهد، خود نیز سهیم یا منتفع باشد.
پروانه دلالی
طبق قانون راجعبه دلالان، تصدی به هر نوع دلالی را به داشتن پروانه منوط کرده است، اما در مورد شخصی که بدون پروانه به این شغل مبادرت ورزد، مشخص نکرده که دلالی او باطل است یا دلال مستحق اجرت نیست. به همین جهت در مواردی که دلالی بدون پروانه انجام شود، محاکم او را مستحق اجرت میدانند. مرجع صدور پروانه دلالی معاملات بازرگانی، وزارت امور اقتصاد و دارایی و مرجع صدور پروانه دلالی معاملات ملکی نیز اداره کل ثبت اسناد و املاک است.
قرارداد دلالی
- قرارداد دلالی، عقدی جایز است.
- دلال نسبت به عملی که انجام داده یا به ترتیبی که در قرارداد قید شده است، مستحق اجرت و مخارجی که هزینه کرده است، خواهدبود.
- دلال جز معرفی طرفین معامله به یکدیگر وظیفهای ندارد و جز با اجازه مخصوص نمیتواند نمایندگی یکی از طرفین را عهدهدار باشد یا آنکه طرف معامله قرارگیرد.
- به همین ترتیب، جز درمواردیکه از یکی از طرفین ضمانت کرده باشد، دلال هیچگونه تعهدی نسبت به اجرای معامله و حسن انجام تعهدات طرفین ندارد.
- با انجام معامله عمل دلال خاتمه مییابد.
- دلال وقتی مستحق اجرت میشود که عمل دلالی را انجام داده باشد؛ بنابراین دلال درصورتی میتواند حق دلالی را مطالبه نماید که معامله به راهنمایی یا وساطت او تمام شود.
دفتر دلالی
دلال تاجر است و باید دفتر داشته باشد، دفتر دلالی نیز تابع کلیه مقررات راجعبه دفاتر تجارتی و هردلال باید دفتری داشته باشد. دلال میبایست کلیه معاملاتی را که به دلالی او انجام گرفته به شرح ذیل در آن ثبت بنماید؛
- اسم متعاملین،
- مالی که موضوع معامله است،
- نوع معامله،
- شرایط معامله با تشخیص به این که تسلیم موضوع معامله فوری یا به وعده است،
- عوض مالی که باید پرداخته شود و تشخیص این که فوری است یا به وعده وجه نقد است یا مالالتجاره یا برات درصورتی که برات باشد به رویت است یا به وعده،
- امضا طرفین معامله مطابق مقررات نظامنامه وزارت عدلیه.
حدود مسئولیت و وظایف دلال
طبق قانون تجارت وظایف و مسئولیتهای دلال به شرح ذیل است؛
- دلال باید نهایت دقت و مهارت خود را در حفظ حقوق آمر بهکاربرد.
- یکی دیگر از وظایف مهم دلال این است که باید هویت طرفین معامله را تصدیق کند و مسئول صحت این موضوع است.
- هر وقت معامله توسط دلال واقع و نوشتهها و اسنادی راجعبه آن معامله بین طرفین توسط او رد و بدل شود و درصورتیکه امضا راجعبه اشخاصی باشد که توسط او معامله را انجام دادهاند، دلال ضامن صحت و اعتبار امضاهای نوشتهجات و اسناد مزبور است.
- دلال باید در معامله بیطرف باشد و چنانچه دلالی را برای یک طرف انجام دهد یا اینکه از یکی از طرفین، اختیارات مخصوصی به او داده شده باشد، باید طرف دیگر معامله را مطلع سازد. دلال نمیتواند عوض یکی از طرفین معامله، قبض وجه یا تأدیه دین کند یا آن که تعهدات آنها را به موقع اجرا گذارد؛ مگر اینکه اجازهنامه مخصوصی داشته باشد.
- دلال نسبت به طرفین معامله، امین محسوب میشود و درصورتیکه نسبت به شرایط معامله بین آنها اختلاف حاصل شود، باید بتواند با بیطرفی شرایط معامله را تشریح کند و در موردی که فروش از روی نمونه باشد، دلال باید نمونه مالالتجاره را تا موقع ختم معامله نگاه دارد؛ مگر اینکه طرفین معامله او را از این قید معاف کرده باشند.
- دلال ضامن اعتبار طرفین معامله نیست، اما در بعضی موارد که طرفین معامله با یکدیگر آشنایی ندارند، ممکن است از دلال بخواهند که تعهدات طرف دیگر را تضمین کند و هرگاه طرفین معامله یا یکی از آنها به اعتبار تعهد شخص دلال معامله کرد، دلال ضامن است.
- در اصل دلال نفعی در معاملهای که انجام میشود ندارد، اما چون قانون تجارت دلال را منع نکرده است، اتفاق میافتد که دلال خود طرف معامله واقع شود .دراینصورت موضوع دلالی از بین میرود و دلال نمیتواند با بیطرفی اقدام کند و اگر طرف دیگر از این موضوع مطلع شود، دقت زیادتری در انجام معامله میکند.
- دلال به دلیل اینکه تاجر محسوب میشود، مانند تمامی تجار باید دارای دفاتر تجارتی قانونی که در قانون تجارت تصریح شده است، باشد.
- دلال موظف است دقت کند که معاملهای که انجام میگیرد، برخلاف قوانین و از قوانین موضوعه نباشد.
- دلال نمیتواند به اعتبار اینکه مسئول خصوصیات جنس مورد معامله نیست، واسطه چنین معاملهای شود.
- دلالی معاملههای ممنوعه اجرت ندارد.
- دلالان، موظف هستند درصورتیکه برای کالایی از طرف دولت نرخ رسمی معین شود، در معاملات خود نرخ دولتی را رعایت کنند.
- دلال نباید واسطه دلالی برای صدور کالاهای مورد نیاز عمومی که ممنوعالصدور تشخیص داده شده است، شود.
حدود اختیارهای قانونی دلال
- طبق قانون تجارت دلال می تواند در رشته های مختلف دلالی نماید و شخصا نیز در آن رشته ها تجارت کند.
- دلال می تواند در زمان واحد برای چند آمر در یک رشته یا رشتههای مختلف دلالی کند ولی دراینصورت باید آمرین را از این ترتیب و امور دیگری که ممکن است موجب تغییر رای آنها شود مطلع دارد.
حدود تکالیف قانونی دلال
- دلال باید در نهایت صحت و از روی صداقت طرفین معامله را از جزئیات راجعبه معامله مطلع سازد، ولو اینکه دلالی را فقط برای یکی از آنها بکند.
- دلال درمقابل هر یک از طرفین مسئول تقلب و تقصیرات خود میباشد.
- دلال نمیتواند عوض یکی از طرفین معامله قبض وجه یا تادیه دین نماید و یا آن که تعهدات آنها را به موقع اجرا گذارد مگر اینکه اجازهنامه مخصوص داشته باشد. دلیل این امر آن است که دلال در این باره کسب وکالت ننموده است .
- درمواردیکه فروش از روی نمونه باشد دلال باید نمونه مالالتجاره را تا موقع ختم معامله نگاه بدارد. مگر اینکه طرفین معامله او را از این قید معاف دارند.
- دلال مکلف است که آمرین را از هر امری که ممکن است موجب تغییر رای آنها شود آگاه سازد.
- هرگاه معامله به توسط دلال واقع و نوشتجات و اسناد راجعبه آن معامله بین طرفین به توسط او رد و بدل شود؛ درصورتیکه امضاها راجعبه اشخاصی باشد که توسط او معامله کردهاند، دلال ضامن صحت و اعتبار امضاهای نوشتجات و اسناد مزبوره است.
- دلال ضامن اعتبار اشخاصی که برای آنها دلالی میکند نیست.
- دلال ضامن اجرای معاملاتی که توسط او صورت میگیرد نیست به عبارت دیگر پس از آنکه معامله منعقد شد، تعهدات دلال پایان می پذیرد و دلال مسئولیتی نسبت به تعهدات ناشی از آن معامله ندارد.
- درخصوص ارزش یا جنس مالالتجارهای که مورد معامله بوده است نیز دلال مسئولتی ندارد مگر اینکه ثابت شود که تقصیر از جانب خود دلال بوده است .
- هرگاه طرفین معامله یا یکی از آنها به اعتبار تعهد شخص دلال معامله نماید، دلال ضامن آن معامله است.
درصورتیکه دلال در معاملهای که واسطه آن میشود سهیم یا منتفع باشد باید به هر طرفی که این موضوع را نمیداند اطلاع دهد و درصورت تخلف مسئول خسارت وارده است. و دراینصورت دلال با آمر خود متضامنا مسئول اجرای تعهد میباشد
حدود مسئولیت دلال نسبت به اشیا و اسنادی که به او سپرده شده است
طبق قانون تجارت دلال مسئول تمام اشیا و اسنادی است که در ضمن معاملههای به او داده شده است مگراینکه ثابت نماید که ضایع شدن اشیا یا اسناد مزبوره مربوط به شخص او نبوده است.
بنابراین تعهد دلال برخلاف تعهد وکیل که ید او امانی است تعهد دلال برای حفظ اشیا و اسنادی که به او سپرده شده است، تعهد به نتیجه است.
حقوق و اجرت دلال
باتوجه به قانون تجارت و قانون راجعبه دلالان، میتوان حقوق زیر را برای دلالان برشمرد؛
- دلال میتواند علاوهبر شغل دلالی اشتغال به تجارت دیگری داشته باشد.
- دلال میتواند در معاملاتی که واقع میشود ذینفع باشد.
- دلال درخصوص جنس یا درباره اعتبار طرفین معامله مسئولیتی ندارد، اما میتواند ارزش جنس و اعتبار یکی از طرفین معامله یا اعتبار طرفین معامله را خود تضمین کند که دراینصورت دلال ضامن خواهدبود.
- به موجب قانون تجارت، دلال میتواند در زمان واحد برای چند آمر، دلالی کند؛ دراینصورت باید آمران را از این ترتیب و امور دیگری که ممکن است موجب تغییر رأی آنها شود، مطلع کند.
- درصورتیکه معامله به راهنمایی یا وساطت دلال تمام شده باشد، او مستحق حقالزحمه خواهدبود، حتی اگر معامله بعد فسخ شود. یعنی درصورتیکه معامله به رضایت طرفین یا به واسطه یکی از خیارات قانونی فسخ شود، حق مطالبه دلال از دلالی سلب نمیشود، مشروط براینکه فسخ معامله مستند به دلال نباشد و هزینهها و مخارج دلالی برعهده دلال است و دلال فقط مستحق حقالزحمه دلالی است.
مخارج دلالی
اصل براین است که هزینههای دلال برعهده خود اوست و دلال فقط مستحق حقالزحمه دلالی است. ولی در دو حالت دلال مستحق مخارج دلالی است؛
- اگر شرط شده باشد مخارجی که دلال میکند به او داده شود ولو اینکه معامله سر نگیرد.
- عرف تجاری محل به پرداخت مخارجی که دلال کرده حکم کند.
فسخ قرارداد دلالی
باتوجه به اینکه دلالی نوعی وکالت است، عقدی جایز بوده و هر دو طرف در هر زمان حق فسخ آن را دارند؛ مگر اینکه در شرایط قرارداد(این نوع دلالی در اصطلاح دلالی انحصاری نامیده میشود) این حق را از خود سلب کنند. یعنی درصورتیکه معامله به رضایت طرفین یا به واسطه یکی از خیارات قانونی فسخ شود، حق مطالبه دلالی از دلال سلب نمیشود، مشروط براینکه فسخ معامله مستند به دلال نباشد. البته در این شرایط نیز اگر دلال از تعهدات و وظایف خود شانه خالی کند، آمر حق فسخ قرارداد را دارد.
موارد انقضاء مدت دلالی
باتوجه به اینکه قانونگذار در مواردی که قانون تجارت راجعبه دلالی حکم نداشته باشد آن را تابع مقررات راجعبه وکالت دانسته است، بنابراین به دلیل جایز بودن وکالت، هر یک از طرفین قرارداد دلالی میتوانند آن را در هر زمان که اراده نمایند فسخ کنند. موارد انقضاء مدت دلالی، اختصاص به قراردادهای دلالی مدتدار خواهدداشت و موارد مزبور عبارتند از؛
-
درصورتیکه مدت قرارداد تمام شده باشد
بدیهی است درصورتیکه قرارداد فاقد مدت بوده اما مقید به پایان انجام معامله باشد و دلال ظرف«مهلت معقولی» نتوانسته باشد مقدمات انجام معامله مزبور را فراهم کند، قرارداد دلالی فسخ شده تلقی میشود.
-
درصورتیکه آمر، خود اقدام به انجام معامله نسبت به موضوع قرارداد دلالی کرده باشد
تنظیم قرارداد دلالی انحصاری با یک مؤسسه دلالی مانع از انجام معامله توسط شخص آمر نخواهدبود، بنابراین همانگونه که در عقد وکالت نیز علیرغم آنکه موکل به وجه ملزمی، از عزل وکیل منع شده باشد، میتواند معامله موضوع وکالت را شخصاً انجام دهد، در قرارداد دلالی نیز، انجام معامله توسط شخص آمر، موجب انفساخ قرارداد میشود و چنانچه در مورد معامله تغییر شرایطی به وجود آید که امکان انجام معامله متعذر شود.
-
درصورت تخلف دلال از مسئولیتها و وظایفی که طبق قرارداد یا به موجب مقررات قانونی مربوط به دلالی متعهد به انجام آنها بوده است
رعایت امانت و صداقت نسبت به آمر، جوهره قرارداد دلالی است. بنابراین با ثبوت تخلف دلال از اصولی که عرف و قانون آن را بهعنوان شرایط مبنی علیهم در قرارداد دلالی میداند، نه تنها آمر میتواند خسارات وارده به خود را از اقدامات غیرقانونی دلال مطالبه کند، بلکه قرارداد دلالی نیز به دلیل انتفاء(منتفی شدن) جوهره اصلی آن، پایان میپذیرد.
همانطور که ملاحظه نمودید، تنظیم قرارداد پیچیدگیهای زیادی دارد. با بهرهگیری از وکلای باتجربه و مجرب موسسه حقوقی مهرپارسیان میتوانید، در این خصوص گام موثری در رسیدن به هدف نهایی(پیروزی در پرونده خود) برداشته باشید. وکلای مبرز موسسه حقوقی مهرپارسیان، در حوزه قراردادها، با کلیه قوانین موجود و مربوط آشنایی کاملی دارند و به دلیل همین شناخت و تسلط، پس از بررسی پرونده یک راهکار مناسب جهت رسیدن به هدف نهایی، یعنی پیروزی انتخاب نموده و شما را در کلیه مراحل دعاوی خود، با مشاوره و راهنمایی موثرشان، همراهی مینمایند. مطمئن باشید با انجام این امر شانس پیروزی در پرونده مذکور چند برابر خواهدشد و از این بابت خیالتان راحت خواهدبود.
جهت دریافت مشاوره با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهرپارسیان از طریق شماره تماس 88663925 یا 88663926 یا 88663927 با ما در ارتباط باشید.
نشانی دفتر وکالت وکیل قراردادهای دلالی در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری متانکلائی) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری متانکلائی وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری متانکلائی
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
بدون دیدگاه