در این مقاله به بررسی ماهیت، شرایط و آثار قرارداد نمایندگی فروش خواهیم پرداخت.
امروزه شاید یکی از خاص ترین شیوه های بازاریابی و گسترش فعالیت شرکت های تولیدی، بازرگانی و غیره را می توان نمایندگی فروش بیان داشت و در واقع منظور از اعطای نمایندگی فروش به معنی آن است که شخصی اجازه فروش در سایر نقاط کشور را به کسانی که صلاحیت فروش را دارند اعطا می کنید و همین مسئله باعث شده است تا شرکت های مختلف نسبت به ارائه نمایندگی فروش اقدام کنند و بطور معمول قرارداد نمایندگی فروش مابین تولید کننده، بازرگان و فروشنده می تواند نشان دهنده رسمیت اعطای نمایندگی، و مشخص کننده روابط میان دو بخش حقوقی باشد، که در این زمینه فعالیت می کنند.
وقتی که تاجرین بخواهند، محصول های آن ها را شخص دیگری در هر منطقه (داخل یک کشور و یا کشور دیگر) به فروش برساند، مستلزم انعقاد قرارداد با شخص نماینده می باشد، لذا با توجه به آنکه قرارداد اعطای نمایندگی توزیع و فروش یکی از حساس ترین قرارداد های تجاری می باشد و لازمه آن داشتن یک قرارداد کامل و شفاف می باشد که میبایست تمامی شرایط و حالت های مختلف در آن پیش بینی شده باشد و بطور غالب قرارداد های اعطای نمایندگی، برای انجام خدمات مشخصی منعقد می گردد، یک شرکت بزرگ که فعالیت های گسترده ای در سطح کشور (یا کلان شهرها) دارد و دفتر مرکزی آن از عهده پاسخگویی به مراجعین بر نمی آید، می تواند انجام برخی از خدمات را به سایر شرکت ها یا اشخاص حقیقی واگذار نماید. شرایط کار و امکاناتی که نمایندگی باید از آن ها برخوردار باشد را شرکت اصلی فراهم می کند و بطور طبیعی این شرایط با توجه به اقتضای کار تعیین می شود.
قرارداد نمایندگی فروش
از این نوع قرارداد می توان برای ایجاد رابطه نمایندگی فروش بین دو کسب و کار در مناطق مختلف یک یا چند کشور استفاده کرد و این نوع قرارداد به نماینده اجازه می دهد تا کمیسیون فروش کالاهای اصلی را دریافت کند، این قرارداد باید فقط در رابطه با فروش کالا استفاده شود و برای ارائه خدمات قابل اجرا نیست.
نحوه اجرای قرارداد نمایندگی
موضوع مورد بحث در قرارداد نمایندگی، بحث توزیع و فروش است. نماینده در این قرارداد به جای اصیل عمل می کند. نمایندگی به گونه ای نیست که کالایی را بطور عمده از اصیل خریداری کند و سپس به فروش برساند (مثل توزیع)، بلکه برخلاف قرارداد های توزیع، نماینده فقط به بازاریابی و انعقاد قرارداد می پردازد. اما این به این معنا نیست که نماینده فقط وسیله و ابراز اراده اصیل باشد، بلکه خود طرف قرارداد قرار می گیرد، هر چند قرارداد مزبور برای اصیل و در جهت درخواست وی انجام می گیرد.
ارکان یک قرارداد نمایندگی فروش
قرارداد نمایندگی فروش یکی از مهمترین قراردادهای زندگی کاری اشخاص به شمار می رود و بطور کلی یک قرارداد نمایندگی فروش دارای 9 رکن به شرح ذیل است عبارتند از؛
- رکن ۱: مشخص کننده طرفین قرارداد
- رکن ۲: مشخص کننده موضوع قرارداد
- رکن ۳: مشخص کننده شرایط نمایندگی
- رکن ۴: مشخص کننده طول مدت قرارداد
- رکن ۵: مشخص کننده تعهدات طرفین
- رکن ۶: مشخص کننده شیوه تسویه حساب
- رکن ۷: مشخص کننده روش تضمین و التزام
- رکن ۸: روش هایی که برای حل اختلاف میان طرفین به کار برده می شود
- رکن ۹: بند استناد مفاد قرارداد به بند های قانون مدنی کشور
شروط مندرج در یک قرارداد نمایندگی فروش
این قرارداد میتواند با رعایت شروط ذیل تنظیم شود تا کلیه حقوق، تعهدها و وظایف طرفین را منعکس کند؛
- شرط نمایندگی انحصاری (هیچ شخص یا سازمان دیگری نمی تواند به عنوان نماینده برای فروش کالاهای مشخص شده در قلمرو مشخص منصوب شود.)،
- شرط نمایندگی غیرانحصاری (اشخاص یا سازمان های دیگری نیز می توانند، به عنوان نمایندگان فروش کالاهای مشخص شده در قلمرو مشخص منصوب شوند.)،
- شرط تعریف قلمروها و گروه های مشتریان که نماینده در آن حوزه فعالیت خواهد کرد،
- شرط حذف مشتریان یا انواع مشتریان،
- شرط حق تقدم در محصولات جدید،
- شرط مسئولیت فروش و بازاریابی،
- شرط هزینه های نمایندگی،
- شرط تعیین حداقل اهداف فروش سالانه.
مسئولیت نماینده در قبال شرکت اصلی
شرکت اصلی در قبال اشتباه های نمایندگی هیچگونه مسئولیتی ندارد و نمایندگی مسئول خسارات وارده به شرکت اصلی و اشخاص ثالث می باشد و شرکت اصلی می تواند ارتکاب برخی اشتباه ها، تخلف ها و یا جرائم را از سوی نمایندگی را دلیل فسخ قرارداد قرار دهد و حتی حق شکایت از نمایندگی و اعاده حیثیت را برای خود محفوظ نگاه دارد و نمایندگی نیز باید تضامین کافی و مورد قبول شرکت اصلی را فراهم نماید.
حدود اختیارات نماینده
- نماینده بدون موافقت کتبی شرکت اصلی، حق واگذاری آنچه را که در قرارداد به وی اعطا شده به هیچ شخص حقیقی یا حقوقی ندارد،
- نماینده حق فروش اقساطی را در فرضی خواهد داشت که در قرارداد مربوطه، به وی اجازه این کار داده شده باشد،
- نماینده حق برگزاری مزایده و حراج را نخواهد داشت، مگر اینکه در قرارداد پیش بینی شده و یا مجوز کتبی داشته باشد،
- پس از پایان یافتن عادی دوره نمایندگی و یا در صورت فسخ قرارداد، نماینده مکلف است اصل مجوز نمایندگی را مسترد نماید.
تفاوت نمایندگی و وکالت
اصلی ترین تفاوت نمایندگی و وکالت در لازم یا جایز بودن این قرارداد هاست، عقد وکالت از عقود جایز است، بدین معنا که وکیل در صورت فوت یا جنون موکل عزل می گردد، اما قرارداد نمایندگی، از این تزلزل بری است و این قرارداد بین طرفین لازم الاجرا می باشد.
تفاوت نمایندگی و شعبه
نمایندگی و شعبه نیز متفاوت از یکدیگر می باشند، چون که نمایندگی با انعقاد یک قرارداد شکل می گیرد، ولی برای تاسیس یک شعبه نیاز به هیچ قراردادی نمی باشد و کافی است شرکت اصلی، با سرمایه خود به خرید مکان و تجهیزات آن اقدام کند و افرادی را مشغول بکار نماید که تحت مدیریت وی انجام وظیفه کنند.
تفاوت میان رابطه نمایندگی، رابطه پیمانکاری و استخدام
بین رابطه نمایندگی، رابطه پیمانکاری و استخدام تفاوت وجود دارد؛
- یک نماینده کسب و کار را به سمت اصلی خود هدایت می کند و برای هر فروش کامل خود پورسانت دریافت می کند.
- پیمانکاران برای ارائه خدمات خود براساس یک رابطه قرارداد کاری رقم مشخصی دریافت می کنند.
- کارمندان به صورت قراردادی برای کار برای کارفرمای خود استخدام می شوند و دستمزد دریافت می کنند.
- مبنا فعالیت نماینده در حوزه کسب و کار مبتنی بر رقابت است ولی در فعالیت های پیمانکار و کارمند امکان انجام رقابت وجود دارد، ولی تأثیری در کسب درآمد بیشتر نداشته و شاید به فراخور شرایط برای یک کارمند ارتقاء درجه و برای یک پیمانکار موفقیت در جذب پروژه دیگر فراهم کند.
همانطور که ملاحظه نمودید، تنظیم قرارداد پیچیدگی های زیادی دارد. با بهره گیری از وکلای با تجربه و مجرب موسسه حقوقی مهر پارسیان می توانید، در این خصوص گام موثری در رسیدن به هدف نهایی (پیروزی در پرونده خود) برداشته باشید. وکلای مبرز موسسه حقوقی مهر پارسیان، در حوزه قراردادها، با کلیه قوانین موجود و مربوط آشنایی کاملی دارند و به دلیل همین شناخت و تسلط، پس از بررسی پرونده یک راهکار مناسب جهت رسیدن به هدف نهایی، یعنی پیروزی انتخاب نموده و شما را در کلیه مراحل دعاوی خود، با مشاوره و راهنمایی موثرشان، همراهی می نمایند. مطمئن باشید با انجام این امر شانس پیروزی در پرونده مذکور چند برابر خواهد شد و از این بابت خیالتان راحت خواهد بود.
جهت دریافت مشاوره با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهرپارسیان از طریق شماره تماس 88663925 یا 88663926 یا 88663927 با ما در ارتباط باشید.
نشانی دفتر وکالت وکیل قرارداد نمایندگی فروش در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام ببخشید ما وارد کننده یک برند اسکی آلپاین هستیم بعد اندازه پنج فصل اسکی ما از این شرکت اسکی خریدیم ی اقایی پارسال رفته از اینا اسکی خریده در اصل باید میشد نمایندگی دو ولی اومده بایکسری مدارک دورغین گفته من دیگه جنس های اون برند را ندارم و منو از نمایندگی اسیا حذف کردن ایا می تونم شکایت کلاهبرداری و سو استفاده از نمایندگی ازشون مطرح کنم ؟
سلام وقت شما بخیر این موضوع قابل پیگیری قضایی نمی باشد با شرکت مزبور مکاتبه نمایید.