امروز با بررسی مجازات جرم ربا خواری در قانون با شما هستیم.
مجازات جرم ربا خواری، برای ربا دهنده، ربا گیرنده(نزول خوار) و واسطه ارتکاب جرم ربا خواری در نظر گرفته شده است. بررسی تاریخچه جرم ربا و مجازات جرم ربا خواری، حکایت از دیرینه بودن ممنوعیت ربا خواری در ادیان مسیحیت، یهودیت و اسلام دارد.
سابقه تاریخی جرم ربا خواری در میان یهودیان، که دریافت ربا را از غیر یهودیان مجاز می دانسته اند و ذکر ممنوعیت و تعیین مجازات جرم ربا خواری در آیین مسیحی و اسلام، بیانگر دیرینه بودن جرم ربا خواری است.
در ایام گذشته، بانکها، به معنی امروزی وجود نداشتند و در نتیجه مرتکبین جرم ربا، از افراد و اشخاص حقیقی بوده اند.
در قران و روایات اسلامی، مجازات جرم ربا خواری، در واقع در حکم محارب با خداوند، بیان شده است و مبعوث شدن ربا خوار در روز قیامت، بدلیل همسان پنداشتن داد و ستد با ربا خواری، آشفتگی و همسایگی با شیطان را در بردارد.
در قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم ربا خواری، تعیین شده و در قانون نحوه اجرای اصل 49 قانون اساسی، نیز مصادیق ربا و مجازات جرم ربا خواری، آمده است.
موسسه حقوقی محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در پژوهشی که در ادامه خواهید خواند، به راههای اثبات جرم ربا، مجازات جرم ربا خواری، تاثیر جرایم اقتصادی بر امنیت ملی و موارد حلال بودن ربا خواری خواهد پرداخت.
سوالات درباره مجازات جرم ربا خواری و راههای اثبات ربا خواری
- مجازات جرم ربا خواری در کدام یک از متون و قوانین آمده است؟
- آیا قراردادهای مضاربه که مشمول ربا خواری میشوند، مجازات جرم ربا خواری را دارند؟
- مشاوره حقوقی درباره مجازات جرم رباخواری و راههای شکایت از جرم ربا خواری، چگونه امکانپذیر است؟
- مرجع صالح جهت طرح شکایت درباره جرم ربا خواری کدام دادگاه است؟
- آیا دادگاه انقلاب و دادگاه ویژه اصل 49 به جرم ربا خواری رسیدگی می کنند؟
- صلاحیت دادگاه های عمومی در تعیین مجازات جرم ربا خواری چگونه است؟
پاسخ سوالات درباره مجازات جرم ربا خواری و مرجع صالح در رسیدگی به جرم ربا خواری، توسط موسسه حقوقی و داوری مهر پارسیان و گروه وکلای مهر، با اطلاعات مختصری درباره راههای اثبات جرم ربا خواری، در ادامه خواهد آمد.
مصادیق جرم ربا خواری
در قانون مجازات اسلامی و قانون نحوه اجرای اصل 49 قانون اساسی، مصوب 17/05/1363، مصادیق جرم ربا خواری تا حدودی تعریف شده است. بر اساس بخش اول ماده 1 قانون نحوه اجرای اصل 49 قانون اساسی، جرم ربا بر دو نوع تقسیم شده است:
ربای قرضی
در ربای قرضی، وجه نقد، مسکوک و یا هر نوع جنسی را که به قرض واگذار نمایند و طبق شرط تعیین شده بین طلبکار و مدیون، بهره ای از ان به صورت مشخص یا بر اساس عرف و روال دریافت گردد. به این معنی که قرض، ربوی بوده و غیر از استرداد اصل مال مورد قرض، بهره ای نیز پرداخت شود.
ربای معاملی
گاهی ممکن است ربا خواری در قالب معامله و یا عقد بیع صورت پذیرد به این صورت که در برابر فروش هزار تن گندم، هزار و صد تن گندم دریافت شود. مقدار اضافه بر مبادله وجه نقد یا کالای هم جنس، ربا خواری محسوب میشود. شرط تعیین مجازات ربا خواری و محکومیت به ربا خواری این است که عوضین، در ربای معاملی قابل توزین بوده و از یک جنس باشند.
تعیین مجازات جرم ربا خواری
بر اساس قانون مجازات اسلامی، برای سه گروه، حکم به مجازات جرم ربا خواری صادر میشود:
- ربا دهنده: شخصی است که میتواند حقیقی باشد و یا شخص حقوقی، کسی که در ازای دریافت قرض، حاضر به پرداخت مبلغ اضافه، بابت ربا است.
- ربا گیرنده: شخص حقیقی یا حقوقی که در قبال پرداخت قرض و یا انجام معامله مبلغ اضافه ای را طلب کرده و دریافت مینماید.
- واسطه ربا: اگر شخص حقیقی و یا شرکتی، واسطه ی آشنایی ربا دهنده و ربا گیرنده باشد، نیز به مجازات جرم ربا خواری، محکوم خواهد شد.
مجازات جرم ربا خواری
ربا گیرنده و واسطه، علاوه بر رد اضافه مال، به صاحب مال، به شش ماه تا سه سال حبس تعزیری، و تا 74 ضربه شلاق تعزیری و معادل مال مورد ربا، به عنوان جرای نقدی در حق صندوق دولت محکوم میشوند. ربا دهنده نیز به حبس از شش ماه تا سه سال و 74 ضربه شلاق و جزای نقدی محکوم خواهد شد. اما اگر ربا دهنده، اثبات نماید که در پرداخت ربا، چاره ای نداشته و در شرایط اضطراری اقدام به پرداخت ربا نموده است، از مجازات معاف خواهد شد. در صورت معلوم نبودن صاحب مال ربوی، مال در اختیار ولی فقیه قرار خواهد گرفت.
موارد حلال بودن ربا خواری
- اگر قرارداد ربوی، بین پدر و فرزند منعقد شود، جرم نبوده و از مجازات ربا خواری معاف خواهند بود.
- عقد قرارداد ربوی بین زن و شوهر، مشمول مجازات جرم ربا خواری نیست.
- دریافت ربا، توسط مسلمان از کافر، معامله ربوی محسوب نشده و در زمره جرایم مالی و ربا خواری محسوب نمیشود.
مرجع صالح جهت تعیین مجازات ربا خواری
شکایت از ربا خواری، بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور، در تهران، و شهرهایی که دارای دادسرای عمومی هستند، در دادسرای عمومی مطرح و قابل رسیدگی است. در شهرهایی که فاقد دادسرا هستند، دادگاه های عمومی بخش، دارای صلاحیت رسیدگی به جرم ربا خواری و تعیین مجازات جرم ربا خواری، میباشند.
مصادره اموال حاصل از ربا که صاحب مال معلوم نیست، در صلاحیت دادگاههای ویژه اصل 49 قانون اساسی، که شعبی از دادگاه های انقلاب هستند، قرار دارد. اما به صورت کلی، رسیدگی به شکایت ربا خواری، در صلاحیت دادسرای عمومی و در صورت صدور قرار جلب به دادرسی، در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو هستند.
رسیدگی به اعتراض به قرار منع تعقیب دادسرا نیز در صلاحیت دادگاههای کیفری دو قرار دارد.
تاثیر ربا خواری و جرایم مالی بر امنیت ملی
اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق ارتکاب جرم ربا خواری و یا هر نوع جرم مالی دیگر، باعث به هم خوردن و تزلزل در امنیت ملی خواهد شد. در صورتی که ربا خواری در جامعه به وجود آید و تداوم پیدا کند، کسب و کارها از بین خواهد رفت و امکان سرمایه گذاری و تولید سلب خواهد شد. تولید ملی و اشتغال با ارتکاب جرم ربا خواری و سایر جرایم مالی، تحت شعاع قرار گرفته و بسیار ضعیف خواهند شد.
مشاور حقوقی درباره مجازات ربا خواری
دفتر وکالت محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در تهران، آماده پاسخگویی و مشاوره حقوقی درباره شرایط تحقق جرایم مالی و اقتصادی، شرایط تعیین مجازات جرم رباخواری، تشخیص و تفکیک جرم رباخواری از تحصیل مال از طریق نامشروع، کلاهبرداری و سایر موضوعات کیفری میباشد. جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، با گروه وکلای مهر تماس بگیرید.
برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری، همکار دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل دادگستری با سابقه قضایی، همه روزه از ساعتهای 19 الی9 و پنجشنبهها15 الی9 با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.
راههای ارتباطی با دفتر محمدرضا مهری
021-88795408
021-88796143
شماره های همراه
09121281014
09120067665
تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.
09120067669
دفتر وکالت و مشاوره مهاجرت محمدرضا مهری
سلام خسته نباشید
من مبلغی رو به عنوان قرض به یکی از آشنایان دادم، و به همان میزان هم سفته گرفتم، منتهی طبق قراردادی که داشتیم و به اصرار وام گیرنده قرار شد ماهانه 1% به من سود بدهد ( تقریبا همان سودی که بانک به حساب من واریز میکرد ) و ما این موضوع را در قرارداد درج و امضا کردیم، حالا نه سود کامل و نه اصل پول را پرداخت نکرده، میخواستم بپرسم من اگر ازش شکایت کنم موضوع ربا ( برای وام دهنده ) در این موضوع صدق میکند یا خیر؟
سلام اگر علی الحساب بود رباخواری نیست در هر صورت رباخواری اگه با اضطرار باشه جرم محسوب نمیشه