وکیل امور قراردادها
مشاوره حقوقی تنظیم قراردادها
قرارداد، یک راه مهم برای ایجاد رابطه ی حقوقی بین دو طرف قرارداد میباشد که در آن دو طرف با توافق و اراده مشترک خود، تعهداتی را به نفع طرف دیگر برعهده میگیرند تا بتواند به انگیزههای خود از تشکیل عقد که با جریان یافتن آثار آن ایجاد می گردد؛ دست یابند.
به همین خاطر مادهی 183 قانون مدنی، در تعریف عقد و قرارداد میگوید: قرارداد، عبارت است از اینکه دو یا چند نفر در برابر دو یا چند نفر دیگر تعهد به انجام امری مینمایند که مورد قبول آنها هم باشد.
طرفین عقد باید برای رسیدن به این امر، همهی جوانب موضوع، از جمله موضوع مورد نظر خود، مانند، شرایط ایفای تعهدات مندرج در عقد و شروط ضمن آن و تضمینات لازم برای انجام تعهدات و آگاهی کامل از موضوع عقد را به طور کامل، ارزیابی نمایند.
دو طرف قرارداد باید به هنگام تنظیم قرارداد به مفاد قوانینی که در زمینهی موضوع قرارداد وجود دارد دقت لازم کرده و از مشاورهی وکیل پایه یک دادگستری در این امر بهره ببرند.
نکاتی پیرامون تنظیم قرارداد
- نحوه صحیح تنظیم قرارداد کدام است؟
- در اثر عدم تنظیم قرارداد به نحو صحیح چه دعاوی و اختلافاتی ممکن است پیش آید؟
- وکیل متخصص تنظیم قراردادها چه ویژگیهایی دارد؟
- تنظیم قراردادچه آثارحقوقی برای طرفین دارد؟
- هزینه تنظیم قراردادتوسط وکیل بیشتر است و یا هزینههای دادرسی و حق الوکاله وکیل؟
- هنگام تنظیم قراردادچه نکاتی باید رعایت شود؟
- تنظیم قرارداد دردفاتر مشاوره املاک قانونی است؟
- تنظیم قرارداد بین دو نفر بدون حضور شاهد چه وضعی دارد؟
- در این مقاله، موسسه ی حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه ی عدالت و مهر پارسیان، سعی دارد تا با ارائه مطالبی درباره ی نحوه ی تنظیم قرارداد و دعاوی شایع ملکی و مشاوره در مورد تنظیم قرارداد، شما عزیزان را در جهت آشنایی بیشتر با این مباحث یاری دهد.
نحوه صحیح تنظیم قرارداد
در هر قراردادی که منعقد میشود؛ سعی میکنند تا با مطالعه بیشتر و دقیقتر مفاد قرارداد از شرایط موجود در عقد آگاه شوند و بدون آگاهی، ناخواسته متعهد نشوند.
براساس ماده 190 قانون مدنی، برای اینکه قراردادی نفوذ و اعتبار حقوقی داشته باشد؛ باید در تنظیم قرارداد به شرایطی توجه کنند از جمله:
در ابتدا باید عنوان قرارداد مورد نظر و توافق طرفین درج شود؛ اهلیت طرفین، باید به عاقل و بالغ بودن طرف مقابل و یا ممنوع المعامله نبودن و همچنین مال موضوع عقد متعلق به طرفین عقد باشد و یا اینکه طرف قرارداد برای انجام عمل حقوقی و امضای معامله، نمایندگی از طرف دیگر داشته باشد و حدود نمایندگی او دقیقا مشخص گردد.
همچنین باید برای معامله کاملا اختیار داشته باشد و طبیعتا شخص فاقد قصد و اختیار نمیتواند هیچ معاملهای انجام دهد؛ شخص مکره (اکراه شده) هم معاملهی او هیچ گونه نفوذی ندارد.
در هنگام معامله مدت قرارداد و مدت زمانی که باید تعهد انجام گیرد لحاظ گردد.
موضوع عقد باید مشخص و معین باشد و مالیت داشته باشد.
میزان ثمن و مبلغ قرارداد و نحوهی پرداخت آن باید درج شود؛ مشخصات کامل طرفین و محل سکونت طرفین، شروط ضمن عقد به طور کامل و روشن باید قید گردد.
الزامات و تعهدات قراردادی
همین که قرارداد، به نحو صحیح بین طرفین منعقد شد به حکم قانون، ملزم به انجام تعهداتی که در قرارداد برای یکدیگر به وجود آوردند میباشند و اگر برای انجام آن مدتی مشخص نگردیده، تعهد، حال می باشد.
طرفین نمیتوانند در انجام تعهدات خود تخطی کنند و به حکم قانون در صورتی که تعهد خود را به موقع و بدون عذر موجه انجام ندهند، محکوم به پرداخت خسارت میگردند.
چنانچه در تنظیم قراردادهای خود با وکیل امور قراردادها مشورت نمایید و قرارداد را به رویت وی برسانید بنا به تجربه و تخصص خود کلیه نکات مذکور را بررسی مینماید.
تنظیم و پشتیبانی قرارداد توسط وکیل متخصص امور قراردادها
در قراردادهای امروزی به این دلیل که طرفین با اشخاصی ممکن است معامله نمایند که قبلا تعهدی در برابر هم نداشتهاند؛ برای اجرای به موقع متعهد به خود، اقداماتی که جنبه پشتیبانی از اجرای قرارداد را دارد، پیشبینی و درج کنند:
شرط فسخ، شرط فاسخ و وجه التزام، دادن ضمانت و یا وثیقه یا رهن که هرگاه طرف مقابل تعهد خود را ایفا نکرد به استناد این موارد بتواند خسارت حاصله از عدم به موقع تعهد را مطالبه کنند و هم قرارداد را منحل کنند.
دعاوی ملکی و قراردادها
عنوان دعاوی ملکی در قوانین بسیار متنوع و گسترده میباشد و بسته به نوع دعوی عنوان دعاوی مذکور متفاوت خواهد بود.
گاهی اوقات این دعاوی میتواند اوصاف مجرمانه هم داشته باشند از جمله دعاوی که نسبت به املاک در قوانین وجود دارد به شرح زیر میباشد:
خلع ید
دعوی خلع ید دعوایی است که خواسته آن، انتزاع ید عدوانی یا غاصبانه متصرف عدوانی از ملک غیر منقول است که از سوی مالک ملک اقامه میشود.
به عبارتی در دعوی خلع ید مالک ملک مدعی است که ملک او عدوانی به وسیله شخص دیگری تصرف شده است و یا ملکی را که خوانده با اجازه او تصرف کرده، علیرغم عدم استحقاق بر ادامه ید، از رفع ید از آن خودداری میورزد.
انجام تعهدات قراردادی
با انعقاد قرارداد عادی راجع به مال غیرمنقول و واگذاری حقوق مالکانه فروشنده به خریدار ، معمولاً متعاملین مواردی را در خصوص زمان و نحوه تنظیم سند رسمی و امور راجع به آن، مورد تعهد قرار میدهند که گاهی به لحاظ عدم اجرای تعهدات در خصوص تنظیم سند، خریدار ناگزیر به اقامه دعوی میشود.
تحویل مورد معامله
گاهی اوقات، لازم است تا مبیع (مورد معامله) به تصرف مشتری داده شود و یا اصلاحا تحویل شود تا بتواند دارای حق تصرفات و انتفاعات باشد.
قبض (تحویل) عبارت است از استیلاء مشتری بر مبیع (مورد معامله) اگر طرفین زمانی را برای تحویل مبیع مشخص کرده باشند، مبیع در همان زمان باید تحویل گردد وگرنه بلافاصله پس از عقد بیع وظیفه تسلیم بر عهده فروشنده محقق است.
در صورت تخلف فروشنده خریدار میتواند الزام فروشنده به تحویل مبیع را از دادگاه بخواهد.
تصرف عدوانی
زمانی است که مال غیرمنقول، بدون رضایت مالک آن از طرف کسی تصرف شود.
به شرح مادهی 158 قانون آیین دادرسی مدنی «دعوی تصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست نماید.
اثبات مالکیت
روابط مالی افراد جامعه دربردارنده اوصافی است که تعلق انسانها را با اشیاء نشان میدهد.
اموال مشترک خواه با اسباب قهری بوجود بیایند و یا با اسباب اختیاری، اکثرا قابلیت تجزیه و تقسیم را دارا میباشند و از آنجا که بقای حالت اشاعه، قدرت تصرف هر شریک بر مال خویش را محدود میسازد و هر شریک نمیتواند آزادانه و مستقلانه بر مال خویش تسلط داشته باشد، مالکان این نوع اموال در صدد تقسیم آن بر میآیند.
تخلیه ملک استیجاری
به موجب مادهی 466 قانون مدنی اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود، اجاره دهنده را موجر و اجاره کننده را مستاجر و مورد اجاره را عین مستاجره گویند.
مستاجر در قبال پرداخت اجاره بها، مالک منافع عین مورد اجاره میشود، نه خود موضوع اجاره.
پس از پایان مدت اجاره اگر مستاجر از تخلیه مورد اجاره امتناع کند به درخواست موجر، دستور فوری تخلیه از مرجع رسیدگی کننده صادرمی گردد و اگر مدت اجاره منقضی نگردیده باشده پس از تعیین وقت و رسیدگی و در صورت ذی حق بودن موجر و مطابقت خواسته با قرارداد اجاره و قوانین و مقررات، حکم تخلیه صادر میگردد.
مزاحمت ملکی
مزاحمت در لغت به معنی اذیت کردن و تنگ گرفتن بر کسی میباشد و دعوی مزاحمت از جمله دعاوی تصرف میباشد و در اصطلاح قوانین ، دعاوی تصرف دعاوی هستند که در آن بواسطه اقدامی، استفاده متصرف از مال غیر ممکن یا محدود می گردد.
معنای عرفی دعوی مزاحمت منطبق است با تعریفی که قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 160 به این شرح بیان کرده است «دعوی مزاحمت عبارت است از دعوایی که به موجب آن، متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را مینماید که نسبت به تصرفات او مزاحم است، بدون اینکه مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.»
مادهی 159 قانون آیین دادرسی مدنی در تعریف دعوی ممانعت از حق چنین بیان می دارد «دعوی ممانعت از حق عبارت است از دعوی کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری بخواهد.»
مشاوره حقوقی تنظیم قراردادها
با توجه به اینکه تنظیم قراردادها قانونی دارای قوانین و ضوابط خاص خود میباشد و اصطلاحات تخصصی در این زمینه وجود دارد و شاید همگان قادر به اطلاع از این اصطلاحات نباشند؛ لذا شناخت این مسائل میتواند به طرفین قرارداد در انعقاد قرارداد کمک شایان و ویژهای بنماید.
بهرهگیری از یک مشاوره با تجربه در این زمینه میتواند طرفین را در نیل به این هدف راهنمایی نماید؛ بر همین اساس شما عزیزان میتوانید با مراجعه به موسسه ی حقوقی و داوری بینالمللی مهر پارسیان، از مشاورهی تخصصی وکلای این موسسه در زمینهی تنظیم صحیح قرارداد بهرمند گردید.
بدون دیدگاه