مجازات سرقت
عناصر جرم سرقت: برای اینکه بتوان با صراحت گفت که جرم سرقت واقع شده است، نیاز به ارکان سه گانه داریم که به شرح ان میپردازیم:
عنصر مادی جرم سرقت: جابجایی مال و یا برداشتن مال بدون اجازه صاحب ان به صورت پنهانی، رکن مادی جرم سرقت را تشکیل میدهد. البته بعضی اوقات رکن مادی جرم سرقت که همان ربایش مال غیر است به صورت علنی و در انظار اتفاق می افتد که نوع خاصی از جرم سرقت است. نکته اساسی عدم رضایت مالک است.
عنصر معنوی جرم سرقت: قصد ارتکاب جرم و عمد داشتن در ربایش مال غیر، عنصر روانی یا معنوی جرم سرقت محسوب میشود. به این ترتیب کسی که می خواهد مرتکب سرقت شود، اول باید بداند که این مال متعلق به او نیست و در وهله دوم قصد تملک و تصاحب ان را داشته باشد. پس اگر مالی به اشتباه برداشته شد، سرقت محسوب نمیشود.
عنصر قانونی جرم سرقت: برای تعقیب هر عملی که مجازات برای ان تعیین شده است باید به قوانین کیفری ان کشور مراجعه نمود. تعیین مجازات جرم سرقت در قوانین کیفری همه دنیا، عنصر قانونی جرم سرقت را رقم زده است.
تعریف سرقت: ربودن مال غیر که به عنوان تعریف سرقت در قانون مجازات اسلامی بیان شده است کامل نیست. بلکه تعمدی بودن ربودن مال غیر و تعریف و تعرفه مشخصات مالی که ربوده میشود در جرم سرقت بسیار مهم است. مالی که در سرقت دزدیده میشود حتما باید قابلیت جابجایی داشته و در زمان سرقت متعلق به دیگری باشد. همچنین مال باید از مالکیت صاحب خارج شده و به تصرف مالکانه سارق در آید.
انواع سرقت با توجه به مجازات و شکل های ان
سرقت حدی- سرقت با شرایط و ویژگی های خاص
سرقتی که به صورت مخفیانه و خارج کردن مال از محل نگهداری بدون علم و اطلاع مالک، سرقت حدی با شرایط خاص است. سرقتی که مالک متوجه ان بشود از جمله سرقت های حدی نیست. سرقت نباید در سال قحطی انجام شده باشد. این شرط سوم سرقت حدی است. مجازات های سرقت حدی عبارتند از:
الف) بار اول چهار انگشت دست راست سارق از انتهای ان به طوری که انگشت شست و کف دست او باقی بماند. قطع خواهد شد.
ب) بار دوم، پای چپ سارق از برآمدگی به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند، قطع میشود.
ج) تکرر برای بار سوم حبس ابد در پی خواهد داشت.
د) در مرتبۀ چهارم، مرتکب سرقت حدی اعدام خواهد شد، ولو سرقت در زندان باشد. سرقتهای متعدد تا هنگامی که حد جاری نشده حکم یکبار سرقت را دارد.
البته اجرای حد سرقت منوط به شرایطی است که در مقاله سرقت حدی در سایت موسسه حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان قابل مطالعه است.
سرقت مسلحانه (راهزنی): ماده 281 قانون مجازات اسلامی جدید سارقانی را که دست به سلاح ببرند در حکم محارب معرفی نموده است.
سرقت تعزیری
هر سرقتی که شرایط سرقت حدی را نداشته باشد، سرقت تعزیری محسوب خواهد شد. سرقت تعزیری خود دو نوع عمده دارد.
سرقت تعزیری ساده
کمترین مجازات سرقت ، در سرقت تعزیری ساده قابل تحقق است. تعیین مجازات حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تحمل تا 74 ضربه شلاق تعزیری و رد مال، مجازات سرقتی است که به صورت علنی و بدون رضایت صاحب مال، اقدام به خارج نمودن مال از ید صاحب ان می کند.
سرقت تعزیری تشدید شده یا مشدد
هر نوع عملی که منجر به تشدید مجازات سرقت شود و قانون پیشبینی ان را نموده باشد سرقت تعزیری مشدد است. عوامل تشدید مجازات سرقت عبارتند از سرقت در شب، تعداد سارقان، استفاده از کلید ساخته شده در سرقت، سرقت از اماکن مسکونی، بالا رفتن از دیوار و شکستن حرز و محل نگهداری مال مورد سرقت، سرقت با استفاده از سلاح- رابطه کارگری و کارفرمایی یا فامیلی، سرقت با استفاده از لباس مامورین دولتی و مامور قلمداد کردن خود، سرقت به اقتضای شغل مانند کیف زنی و جیب بری، سرقت آب شهری، گاز و تلفن حبس از 1 تا 5 سال، سرقت در مناطق زلزله زده یا سیل زده و بحرانی.
سرقت اسناد و مدارک دولتی
سرقت هر نوع سند و نوشته دولتی در دفاتر ثبت دولتی، از موارد سرقت تعزیری مشدد محسوب شده و مجازات ان 6 ماه تا 2 سال حبس تعیین شده است.
سرقت اسناد دولتی توسط امین: اگر سرقت اسناد دولتی توسط شخصی که اسنناد به وی سپرده شده است انجام شود، این نوع سرقت تعزیری با حبس از 3 تا 10 سال مجازات خواهد شد.
سرقت اموال تاریخی و فرهنگی: ماده 559 قانون مجازات اسلامی جدید دو شرط برای تحقق جرم سرقت اموال تاریخی و فرهنگی تعیین نموده است. شرط اول قصد شخص در ربودن اموال است و شرط بعدی اینکه ارتکاب سرقت از موزه، نمایشگاه یا اماکن نگهداری این اشیا صورت گرفته باشد. بنا بر این پیدا کردن گنج یا اشیای تاریخی سرقت محسوب نمیشود. مجازات این سرقت تحمل حبس از 1 تا 5 سال و استرداد اموال مسروقه میباشد.
مجازات سرقت نیروهای مسلح
به جرایم ارتکابی توسط نظامیان در دادسرای نظامی رسیدگی شده و رای لازم در دادگاه های نظامی یک و دو صادر میشود. سرقت نوشته ها و اسناد نظامی توسط افراد نظامی بین 2 تا 10 سال حبس در پی خواهد داشت. اما در صورتی که امانت دار یا کسی که وظیفه حفاظت از این اسناد را دارد مرتکب سرقت اسناد نظامیشود، به 3 تا 15 سال حبس محکوم خواهد شد.
سرقت سلاح و مهمات یا مواد منفجره متعلق به دولت توسط نظامی، مجازات حبس از 2 تا 10 سال را به دنبال خواهد داشت. سرقت وسائل نظامی غیر از موارد بالا، توسط نظامی، موجب محکومیت وی به حبس از 1 تا 5 سال خواهد شد. اگر سرقت مهمات و سلاح و یا سایر تجهیزات نظامی در زمان مانور و اردوهای نظامی باشد یا حرز و محل نگهداری تخریب شده باشد و یا مرتکبین سرقت، حامل سلاح پنهان یا ظاهر باشند، هر کدام از شرکت کنندگان در سرقت مشدد تعزیری، طبق ماده 90 قانون جرایم نیروهای مسلح به حبس از 3 تا 15 سال محکوم خواهند شد. اگر حتی یکی از ربایندگان دارای سلاح ظاهر یا پنهان باشد، اقدام همگی سارقان مشمول این ماده قرار می گیرند.
بهترین وکیل حقوقی و کیفری تهران
جهت مشاوره دقیق با وکیل پایه یک دادگستری و ده وکیل برتر حقوقی و کیفری ایران، می توانید با انتخاب یکی از روشهای مشاوره اعم از مشاوره حقوقی آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حضوری و تلفنی با وکیل پایه یک دادگستری، با رزرو وقت مشاوره از گروه وکلای مهر اقدام فرمایید. ارائه خدمات مشاوره حقوقی درباره جرایم نیروهای مسلح و پروندههای دادسرا و دادگاه نظامی تهران و شهرستآنها، معرفی وکیل برتر کیفری و حقوقی در ایران، قبول تنظیم لوایح، دادخواست های تخصصی حقوقی و کیفری، پروندههای خانواده و طلاق توافقی، پرونده مطالبه وجه چک، مطالبه مهریه، قبول پروندههای سرمایه گذاری خارجی، معرفی وکیل مهاجرت و قبول پروندههای مهاجرتی، داوری بینالمللی، داوری در قراردادهای داخلی و خارجی به صورت تخصصی از خدمات موسسه حقوقی و داوری بینالمللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان میباشد.
دپارتمان حقوق کیفری گروه وکلای مهر
1 دیدگاه