انحصار وراثت

انحصار وراثت

انحصار وراثت


امروز با موضوع انحصار وراثت با شما هستیم.

انحصار وراثت، یکی از موارد قانونی است که قطعا برای همه خانواده‌ها پیش خواهد آمد، هنگامی که شخصی فوت می‌کند، حق و حقوق او نسبت به اموالش از جمله مالکیت، به ورثه او تعلق می‌گیرد.

حاکمیت و دستگاه‌های نظارتی، برای جلوگیری از سوء استفاده و تصرف غیرقانونی در اموال شخص فوت شده، در همه کشورها، ترتیباتی در تقسیم ارث، تعیین میزان ارث بازماندگان فوت شده، نحوه تصرف در اموال شخص فوت شده، سهم دولت از اموال شخص فوت شده و تعیین مالیات بر ارث، قوانینی را تدوین نموده‌اند.

گروه وکلای حقوقی، موسسه مهرپارسیان به بررسی قوانین مرتبط به انحصار وراثت پرداخته است و همچنین آماده ارائه هرگونه خدمات در این زمینه می‌باشد.

جهت دریافت مشاوره در خصوص موضوع انحصار وراثت می‌توانید با شماره تماس‌های موسسه که در پایان مقاله درج شده است تماس حاصل نمایید.

سوالات مهم در بررسی موضوع انحصار وراثت:

شرایط صدور گواهی انحصار وراثت چیست؟
برای درخواست گواهی چه مدارکی لازم است؟
طول مدت صدور گواهی چقدر است؟
مرجع صدور گواهی کجاست؟
هزینه درخواست صدور تصدیق (تایید) انحصار وراثت چقدر است؟
مزیت داشتن وکیل در پرونده انحصار وراثت چیست؟
اگر یک نفر از اشخاصی که ارث می‌برند (ورثه) به عنوان ارث برنده (وارث) معرفی نشود چه عواقبی در پی دارد؟
مالیات گواهی انحصار وراثت چگونه تعیین می‌شود؟
آیا همه اشخاصی که ارث می‌برند (ورثه) باید برای دریافت انحصار وراثت اقدام کنند؟

نمونه توافق نامه طلاق

جهت پاسخگویی به سوالات گفته شده با ما همراه باشید.

گواهی انحصار وراثت

ارث چیست؟

ارث به معنی آنچه باقی‌مانده یا وامانده می‌باشد و به کلیه اموال، عناوین، بدهی‌ها، حقوق و وظایف و تکالیف شخص پس از مرگش گفته می‌شود که به شخص دیگری منتقل می‌گردد.افراد پس از مرگشان اموال و دارایی‌ها و بدهی‌هایی دارند که باید در خصوص آن‌ها تصمیم گیری شود و تعیین تکلیف نمایند.

برای مشخص شذن وضعیت بدهی‌ها و مالکیت اموال شخص فوت شده، مراحل و تشریفات تعیین این موارد، نهادی به عنوان انحصار وراثت پیش‌بینی شده است.

قوانین اسلام

به لحاظ تاریخی، در دنیای قبل از اسلام، برای زن حقوق ارثی مستقل و مسلّمی قائل نبودند، یا اصلاً به زن ارث تعلق نمی‌گرفت یا اگر تعلق می‌گرفت به‌صورت سهم قطعی و مشخص نبود؛ بلکه احتمال داشت که به‌ عنوان وصیت، مالی را برای زن بگذارند. به عبارت دیگر، محرومیت زن از ارث، سنت رایج و حاکم بر ادیان قبل از اسلام بود.

وکیل آنلاین حصر وراثت

براساس قوانین اسلامی، ارث بین فرزندان پسر و دختر به صورت دو سهم برای پسر و یک سهم برای دختر تقسیم می‌شود. چنانچه پدر و مادر زنده باشند و ارث ببرند، سهم آن‌ها نیز به صورت۲ به۱ خواهد بود. در صورت مرگ پدر و وجود فرزندان و مادر، ارث مادر۱ قسمت از۸ قسمت کل دارایی‌ها خواهد بود.

قوانین در ایران

در ایران قانون امور حسبی و قانون مدنی، امور مربوط به تقسیم ارث، مهر و موم و تحریر ترکه (فهرست کردن اموال متوفی)، دریافت حقوق دولتی و مالیات بر ارث را تعیین نموده‌اند. کلیدی‌ترین نکته در تقسیم ارث، شناسایی اشخاصی است که از شخص فوت شده ارث می‌برند.

اجازه خروج از کشور

مدارک لازم جهت درخواست انحصار وراثت

گواهی فوت شخص فوت شده در تهران از اداره ثبت احوال مستقر در بهشت زهرا دریافت می‌شود. و در شهرستان‌ها، اداره ثبت احوال نسبت به صدور آن اقدام می‌کند.

وکیل انحصار وراثت فرمانیه

  • شناسنامه و کارت ملی باطل شده شخص فوت شده
  • گواهی تسلیم تقاضای مالیات بر ارث از اداره دارایی محل فوت متوفی
  • استشهادیه رسمی
  • تصویر شناسنامه و کارت ملی همه اشخاصی که ارث می‌برند. در صورت در دسترس نبودن، درخواست استعلام از ثبت احوال
  • عقدنامه در صورتی که فوت شده، متأهل باشد.

ارث زن در قانون

در فرضی که شخص فوت شده، مرد باشد، مطابق ماده ۹۴۶ قانون مدنی که در مورخ ۸۷/۱۱/۶ اصلاح شده‌است، همسر (زن) شخص فوت شده، هم از قیمت عرصه (زمین) و هم از قیمت اعیان (ساختمان) مال غیرمنقول (اموالی که نتوان آن‌ها را جابجا نمود، مثل زمین و خانه) ارث می‌برد.

ارث شوهر از زن طبق قانون

در فرضی که شخص فوت شده، زن باشد، براساس قانون در صورت فوت زن، اموال به ورثه (اشخاصی که به موجب قانون از زن ارث می‌برند) زن می‌رسد. شوهر نیز جزو ورثه زن محسوب می‌شود.

در صورتی که زن فوت شده فرزندی داشته باشد یک چهارم اموال به مرد می‌رسد و در صورتی که فرزند نداشته باشد نصف ارث به مرد می‌رسد.

شناسایی وراث

منظور از وراث، اشخاصی است که از شخص فوت شده ارث می‌برند، شناسایی وارثین متوفی (شخص فوت شده) با گواهی انحصار وراثت صورت می‌گیرد که قوه قضاییه مسئولیت صدور آن را به عهده دارد.

مرجع تقدیم تقاضای صدور گواهی

براساس قانون امور حسبی، دادگاه‌های حقوقی محل فوت شخص فوت شده، مرجع صدور گواهی انحصار وراثت معرفی شده‌اند.

با توجه به تصویب قانون جدید شوراهای حل اختلاف، صدور گواهی انحصار وراثت، در صلاحیت شوراهای حل اختلاف به جانشینی دادگاه حقوقی قرار گرفته است. شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت شخص فوت شده، صلاحیت صدور گواهی انحصار وراثت را دارند.

گواهی انحصار وراثت

انحصار وراثت اقلیت های دینی

اگر شخصی ساکن خارج از کشور باشد، آخرین اقامتگاه وی در ایران، محل طرح درخواست صدور گواهی انحصار وراثت می‌باشد و اگر متوفی در ایران اقامتگاه موقت یا دائم نداشته باشد، شورای حل اختلاف تهران نسبت به بررسی درخواست و صدور گواهی انحصار وراثت اقدام خواهد نمود.

روند بررسی درخواست صدور گواهی

پس از تهیه مدارک مورد نیاز و تقدیم درخواست در تهران و مراکز استان‌ها، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه، درخواست توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضائی به شورای حل اختلاف دارای صلاحیت ارسال می‌شود. در صورت تکمیل بودن درخواست، موضوع درخواست صدور گواهی انحصار وراثت، در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار آگهی می‌شود و پس از گذشت یک ماه از تاریخ آگهی و در صورت اعتراض نکردن، بدون حضور درخواست کننده، گواهی انحصار وراثت صادر و تسلیم می‌شود.

وکیل انحصار وراثت تهران

هر ذی‌نفع (اشخاصی که از انحصار وراثت نفع و سودی می‌برند مثل طلبکار شخص فوت شده) یا وارثی، می‌تواند درخواست صدور گواهی را ارائه دهد و نیازی به درخواست بقیه ورثه یا همه ورثه نیست. در صورت صدور گواهی، هر کدام از ورثه یا افراد ذینفع، می‌توانند با مراجعه به دفتر شعبه شورای حل اختلاف صادر کننده گواهی، نسبت به دریافت رونوشت انحصار وراثت اقدام نمایند.

وکیل انحصار وراثت

توجه فرمایید اگر متقاضی، نام یکی از اشخاصی که ارث می‌برند (ورثه) را در ردیف ورثه شخص فوت شده اعلام ننماید، مرتکب جرم در حکم کلاهبرداری شده و قابل تعقیب و محکومیت کیفری می‌باشد.

اعتراض به درخواست تصدیق حصر وراثت (گواهی انحصار وراثت)

اگر کسی به درخواست صدور گواهی انحصار وراثت اعتراضی دارد، باید در زمان مهلت یک ماهه آگهی، اعتراض خود را به شعبه رسیدگی کننده ارائه دهد. در این صورت شعبه با تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از معترضین به موضوع اعتراض رسیدگی نموده و رأی صادر می‌نماید. این رأی قابل اعتراض در دادگاه حقوقی بوده و رای دادگاه در رسیدگی به اعتراض، قطعی است.

آخرین تغییرات قانون مهریه

اعتراض ثالث به گواهی انحصار وراثت

شخصی که خود یا وکیلش در رسیدگی به پرونده‌ها حضور نداشته‌اند و رأی صادر شده یا تصمیم در امور حسبی، از بین برنده حق او شده است، حق دارد به عنوان معترض ثالث (شخص سوم) به رأی یا تصمیم نهایی دادگاه یا شورای حل اختلاف اعتراض نموده و تقاضای نقض آن تصمیم یا رأی به را به واسطه از بین بردن حق و حقوقش و اثبات آن را بخواهد.

تکلیف جنین و نوزاد متولد نشده متوفی در انحصار وراثت

اگر در بین اشخاصی که ارث می‌برند، جنینی وجود داشته باشد که هنوز متولد نشده است، به طور مثال همسر شخص فوت شده در هنگام فوت مرد، حامله باشد، متقاضی صدور گواهی انحصار وراثت باید جنین را نیز در شمار ورثه متوفی، معرفی نماید، در غیر این صورت مرتکب جرم در حکم کلاهبرداری شده و قابلیت تعقیب دارد.

گرفتن سهم ارث

در صورت دریافت نکردن گواهی انحصار وراثت، امکان تقسیم اموال شخص فوت شده یا برداشت از حساب‌های بانکی شخص فوت شده برای ورثه وجود ندارد. اما اگر حساب مشترکی بین شخص فوت شده و شخص دیگری باشد که هر کدام حق برداشت صد در صد به تنهایی داشته باشند، شریک دیگر می‌تواند همه وجه موجود در حساب را بردارد.

اموالی که زن به ارث می برد

عروس خانواده و طلبکار نیز از جمله افرادی هستند که حق درخواست گواهی انحصار وراثت را دارند. امکان توقیف سهم ارث شوهر نیز جهت مطالبه مهریه وجود دارد. مطالبه مهریه عندالمطالبه (مهریه‌ای که هر زمان مطالبه شود، باید پرداخت گردد) یا مطالبه مهریه عندالاستطاعه (در صورت دارا بودن مرد به لحاظ مالی پرداخت می‌شود) نیز از طریق دریافت این گواهی و توقیف ارث همسر، امکان‌پذیر است.

موسسه حقوقی بین‌المللی مهرپارسیان، با داشتن سال‌ها تجربه موفق در زمینه پرونده‌های امور حسبی و تقسیم ارث، امکان تنظیم دادخواست های حقوقی و لوایح دفاعیه جهت پرونده‌های تقسیم ارث و پرونده‌های امور حسبی برای عزیزان فراهم نموده است. در صورت نیاز به خدمات مشاوره خانواده و مشاوره تخصصی در بحث تقسیم ارث و دریافت گواهی انحصار وراثت، با موسسه حقوقی بین‌المللی مهر پارسیان تماس بگیرید.

وکیل متخصص مهریه در تهران

انحصار وراثت

مشاوره حقوقی ارث

_

نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک ۱۴- طبقه ۴- واحد ۹ و ۱۰

تلفن‌های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (دکتر محمدرضا مهری) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف ۱۲ ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – دکتر محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی دکتر محمدرضا مهری

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

۵/۵ - (۴۵ امتیاز)

۶ دیدگاه

  • سلام وقتتون بخیر، من پدرم فوت کرده و از آنجایی که برادر بزرگترم بیکار است و قصد تصرف کل ملک رو دارد، تمام وراث تصمیم گرفتیم که برای فروش ملک اقدام کنیم. اما برادر بزرگترم اجازه این کار را نمی‌دهد و مخالف است، آیا راهی برای کنار گذاشتن برادر بزرگترم و فروش ملک هست یا خیر؟

    • سلام، شما می‌توانید از دادگاه تقاضای انحصار وراثت نمایید، زیرا مخالفت یکی از وراث مانع از انحصار وراثت نخواهد شد و در این صورت سهم الارث هر یک از وراث مشخص می‌شود و آن برادرتون که با این کار مخالف است هم دارای سهم الارث معینی است و در صورتی که از گرفتن سهم الارث خود امتناع ورزد، سهم او به رسم امانت در صندوق دادگستری می‌ماند و بقیه ورثه سهام خود را دریافت خواهند کرد و تکلیف ملک ورثه‌ای مشخص خواهد شد. اما این دلیل بر این نیست که شما بتوانید یکی از وراث را از گردونه خارج کنید.
      جهت دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید از گروه وکلای مهر پارسیان مشاوره دریافت نمایید.
      ۰۹۱۲۰۰۶۷۶۶۳

  • سلام وقت بخیر من همسرم ۵ ماه فوت کردن و من میخوام الان برای انحصار وراثت اقدام کنم چطور و کجا باید این اقدام انجام بدم ؟
    واینکه متوجه شدم خواهر و برادرهای همسرم بین خودشون صحبت کردن یک سری از وسایل خونه رو که همسرم خرید رو بیان ببرن آیا حق اینکار رو دارن ؟

    • سلام وقت به خیر
      برای درخواست گواهی انحصار وراثت به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه و درخواست رو ثبت بفرمائید.
      برادر و خواهرهای همسرتون از ورثه ایشون محسوب نشده و نمیتونن اموال ایشون رو جابجا کنند.
      شما هم میتونین برای جلوگیری از حیف و میل درخواست مهر و موم ترکه رو در شورای حل اختلاف محل فوت همسرتون درخواست کنید.

  • سلام جناب وکیل من خواهرم همسرش فوت کرده و ایشون باردار هستند و الان تو انحصار وراثت که پدر همسرش گرفته اسم بچه رو نیاورده ایا این مورد قابل شکایت هست؟

    • سلام وقت شما بخیر
      بله، متقاضی صدور گواهی انحصار وراثت باید جنین را نیز در شمار ورثه متوفی، معرفی نماید، در غیر این صورت مرتکب جرم در حکم کلاهبرداری شده و قابلیت تعقیب دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *