فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور

فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور

فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور


بهترین وکیل در خصوص حقوق عمومی در این نوشتار به بررسی فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور پرداخته است.

چنانچه در این زمینه نیازمند اخذ مشاوره هستید با شماره تماس های مندرج در سایت تماس حاصل فرمائید.

بررسی ماهیت، اعضاء و حدود وظایف کارگروه ساماندهی فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور

به ­منظور بهره ­برداری مطلوب از ساختمان ­های اداری، تخصیص مناسب فضای اداری و کاهش هزینه­ های ناشی از تامین، بهره ­برداری و نگهداری ساختمان ­های دولتی، فضاهای اداری و رفاهی مورد نیاز دستگاه ­های اجرایی بر اساس ضوابط و استاندارد های بکارگیری فضاها، تجهیزات و ملزومات اداری، موضوع قانون مدیریت خدمات کشوری و تسریع در تصمیم ‌گیری و اجرای این قانون، کار گروه ساماندهی فضاها و ساختمان ‌های اداری تجدیدنظر در ساختار داخلی دستگاه ‌های اجرائی به منظور ایجاد انسجام تشکیلاتی و حذف وظایف موازی، مشابه و تکراری تشکیل می ­شود.

دبیرخانه کار گروه مذکور در معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور مستقر می باشد.

ساماندهی فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور

دستگاه ‌های اجرائی موظفند به ­منظور صرفه ­جویی و بهره ­برداری مناسب از ساختمان­ ها و فضاهای اداری و جلوگیری از تشریفات زائد و هزینه ­های غیر ضرور و فراهم آوردن موجبات ایمنی و سلامت شغلی کارمندان بر اساس ضوابط و استاندارد های بکارگیری فضا ها، تجهیزات و ملزومات اداری که توسط سازمان مطبوع تهیه و ابلاغ می ‌گردد، اقدام نمایند.

مجازات جرم توهین

کلیه دستگاه ‌های اجرائی موظفند حداکثر ظرف مدت ۱ سال ساختمان ­های مورد استفاده خود را با استاندارد های یاد شده تطبیق داده و فضاهای مازاد را حسب مورد در استان­ ها به ادارات کل اقتصادی و دارایی استان و در مرکز به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام نمایند تا از طریق این وزارتخانه حسب مورد با تصویب هیأت وزیران و یا شورای برنامه ریزی و توسعه استان دستگاه ‌های بهره­ بردار آن تعیین گردد.

در صورتی که در مهلت تعیین شده دستگاه‌ های اجرائی اقدام نکنند ذی­ حسابان موظفند فضا های مازاد را به وزارت یا اداره کل متبوع جهت اقدام به ترتیب فوق اعلام نمایند.

جهت دریافت مشاوره در خصوص فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های ۸۸۶۶۳۹۲۵ یا ۸۸۶۶۳۹۲۶ یا ۸۸۶۶۳۹۲۷ با ما در ارتباط باشید.

فضاهای ­اصلی اداری

منظور فضاهایی هستند که کار اصلی اداری بطور مستقیم در آن ها انجام می ­شود، از قبیل؛ اتاق ­های مدیریت، کارشناسی (یک یا چند نفره)، فضای انجام امور دفتری، بایگانی ­های جاری (در ارتباط مستقیم با کار اداری)، و…

فضاهای وابسته

منظور فضاهایی هستند که برای تسهیل و خدمات ­رسانی انجام کار پیش ­بینی شده و در کنار فضاهای اصلی شکل می ­گیرند، از قبیل؛ سالن اجتماعات، کتابخانه، کلاس­ های آموزشی، اتاق جلسه ­ها.

فضاهای پشتیبانی

منظور فضاهایی هستند که برای تامین رفاه کارکنان و برای پشتیبانی فعالیت­ ها و خدمات اداری در ساختمان پیش­ بینی شده است، از قبیل؛ اتاق سرور، نمازخانه، چاپ و تکثیر، آبدارخانه، تاسیسات و انبار ملزومات، سرویس­ های بهداشتی.

فضای مورد نیاز برای ارباب رجوع

منظور فضاهایی هستند که برای تکریم ارباب رجوع جهت دریافت خدمات مورد نظر مشخص می گردد.

ضمانت حسن اجرای قرارداد

فضاهای گردش

منظور فضاهایی هستند که برای ارتباط دادن بین فضاهای اصلی، وابسته و پشتیبانی پیش­ بینی می ­شوند، از قبیل؛ راه رو ها، راه پله ­ها.

فضاهای اختصاصی

منظور فضاهایی هستند که بر حسب وظایف و ماموریت­ های دستگاه اجرایی، اختصاص ایجاد می ­گردد، از قبیل؛ آزمایشگاه در سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی، خزانه در بانک­ ها، موزه ­های سازمان میراث فرهنگی.

زیر بنای خالص

عبارتند از؛ مجموع فضاهای اصلی اداری، وابسته، رفاهی و پشتیبانی و ارباب رجوع.

 تجهیزات اداری

مجموعه وسایل و ملزوماتی است که کارکنان دستگاه­ های اجرایی متناسب با پست سازمانی، نیازهای شغلی و فضای اداری موجود، برای انجام وظایف و ماموریت­ های ­شان در راستای تحقق اهداف سازمانی نیاز دارند.

نکته: ساختمان ­هایی که دارای کاربری آموزشی و درمانی می ­باشند و در حال حاضر به ­همین منظور مورد بهره­ برداری قرار دارند، فضای اداری محسوب نمی ­شوند.

جهت دریافت مشاوره در خصوص فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های ۸۸۶۶۳۹۲۵ یا ۸۸۶۶۳۹۲۶ یا ۸۸۶۶۳۹۲۷ با ما در ارتباط باشید.

اعضاء کارگروه ساماندهی فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور

به منظور تسریع در تصمیم ­گیری کارگروه ساماندهی فضاها و ساختمان ‌های اداری تجدیدنظر در ساختار داخلی دستگاه ‌های اجرائی به منظور ایجاد انسجام تشکیلاتی و حذف وظایف موازی، مشابه و تکراری کارگروه ساماندهی فضاها و ساختمان­ های اداری با ترکیب اعضاء ذیل تشکیل می شود؛

  • رئیس سازمان مدیریت و برنامه ‌ریزی کشور (رئیس کار گروه)،
  • معاون اجرایی رئیس جمهور،
  • وزیر امور اقتصادی و دارایی،
  • وزیر راه و شهرسازی،
  • وزیر کشور،
  • معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور (دبیر کارگروه)،
  • بالاترین مقام اجرایی دستگاه ذی­ ربط.

اهداف کارگروه ساماندهی فضاهای اداری دستگاه‌ های اجرایی کشور

اهداف کارگروه ساماندهی فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور به شرح ذیل عبارتند از؛

  1. صرفه­ جویی و بهره ­برداری مناسب از ساختمان ­ها و فضاهای اداری،
  2. جلوگیری از تشریفات زائد و هزینه­ های غیر ضروری،
  3. فراهم آوردن موجبات ایمنی و سلامت شغلی کارمندان بر اساس ضوابط و استاندارد های بکارگیری فضاها،
  4. فراهم آوردن تجهیزات و ملزومات اداری.
وکیل خيانت در امانت شميران

وظایف و اختیارهای کارگروه ساماندهی فضاهای اداری دستگاه‌ های اجرایی کشور

  • بررسی و تایید پیشنهاد دستگاه ­های اجرایی در خصوص نیاز به فضاهای اختصاصی و فضاهای با کاربری خاص،
  • تایید ساختمان ها و فضاهای اداری مازاد و کمبود دستگاه های اجرایی،
  • تایید دستگاه بهره بردار از ساختمان ها و فضاهای اداری مازاد دستگاه های اجرایی،
  • جمع آوری اطلاعات و تهیه گزارش های تحلیلی و مدیریتی برای ارائه به مراجع ذی ربط،
  • تشکیل گروه های کارشناسی برای انجام بازدیدهای میدانی و تهیه گزارش های لازم از وضعیت فضاهای اداری دستگاه های اجرایی،
  • بررسی و اتخاذ تصمیم در خصوص ساختمان ها و فضاهای اداری مستقر در استان تهران، در سطح ستاد و ادارات کل استان بر عهده کارگروه مذکور می باشد.

نکته ­های مهم کارگروه ساماندهی فضاهای اداری دستگاه‌ های اجرایی کشور

  1. دستگاه ‌های اجرایی در صورت نیاز به احداث، خرید یا اجاره ساختمان، لازم است گزارش آن را به همراه دلایل توجیهی به کار گروه ساماندهی فضاها و ساختمان ‌های اداری ارائه نموده و مجوز لازم را اخذ نمایند.
  2. معاونت برنامه ‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌ جمهور و استانداری ‌ها موظف اند در تدوین و تخصیص بودجه برای احداث، خرید یا اجاره ساختمان توسط دستگاه ‌های اجرایی، مجوز کارگروه ساماندهی فضاها و ساختمان‌ های اداری را از دستگاه اجرایی مطالبه نمایند.
  3. با توجه به فناوری‌ های نوین و بکارگیری رویکردهای جدید نظیر اجرای قانون هدفمندی یارانه ‌ها، دورکاری و… دستگاه ‌های اجرایی موظف اند فضای مشترک به همراه تجهیزات مناسب برای کارکنان دور کار را پیش‌ بینی نماید.
  4. دستگاه های اجرایی در سطح ملی و استانداران در سطح استان مکلف اند ضمن رعایت قوانین و مقررات مربوطه، ساختمان ­ها و امکاناتی که به فروش رسانده، از محل درآمد آن نسبت به اتمام طرح ‌های نیمه ‌تمام و اجرای طرح‌ های تحول اداری اقدام نمایند.
  5. معاونت برنامه ‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌ جمهور موظف است تسهیلات قانونی لازم را برای اجرای این بند فراهم نماید.
  6. به منظور ایجاد وحدت رویه و یکپارچه ‌سازی در احداث ساختمان‌ های دولتی، کلیه فعالیت ‌های مربوطه نظیر امور برنامه‌ ریزی، مطالعاتی، اجرایی و… در وزارت مسکن و شهر سازی متمرکز می ‌گردد.
  1. کارگروه ساماندهی فضاها و ساختمان­ های اداری در هر استان با مسئولیت استاندار و عضویت دستگاه ­های ذی ­ربط با شرح وظایف فوق تشکیل می ­گردد و دبیرخانه کارگروه مذکور در سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مستقر می ­باشد.
  2. دستگاه­ های اجرایی در صورت نیاز به احداث، خرید یا اجاره ساختمان، لازم است گزارش آن را به­ همراه دلایل توجیهی به کار گروه ساماندهی فضاها و ساختمان­ های اداری ارائه نموده و مجوز لازم را اخذ نمایند.
  3. سازمان مدیریت و برنامه ­ریزی کشور و استانداری ‌­ها موظفند در تدوین و تخصیص بودجه برای احداث، خرید یا اجاره ساختمان توسط دستگاه های اجرایی، مجوز کارگروه ساماندهی فضاها و ساختمان ­های اداری را از دستگاه اجرایی مطالبه نمایند.
سفته ضمانت کار و سفته بدون تاریخ

همانطور که ملاحظه نمودید، پرونده ‌های اداری پیچیدگی ­های زیادی دارند. با بهره ‌گیری از وکلای با تجربه‌ و مجرب موسسه حقوقی مهر پارسیان می ­توانید، در این خصوص گام موثری در رسیدن به هدف نهایی (پیروزی در پرونده خود) برداشته باشید. وکلای مبرز موسسه حقوقی مهر پارسیان، در حوزه دعاوی اداری، با کلیه قوانین موجود و مربوط آشنایی کاملی دارند و به دلیل همین شناخت و تسلط، پس از بررسی پرونده یک راهکار مناسب جهت رسیدن به هدف نهایی، یعنی پیروزی انتخاب نموده و شما را در کلیه مراحل دعاوی خود، با مشاوره و راهنمایی موثرشان، همراهی می ­نمایند. مطمئن باشید با انجام این امر شانس پیروزی در پرونده مذکور چند برابر خواهد شد و از این بابت خیالتان راحت خواهد بود.

جهت دریافت مشاوره در خصوص فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهر پارسیان از طریق شماره تماس های ۸۸۶۶۳۹۲۵ یا ۸۸۶۶۳۹۲۶ یا ۸۸۶۶۳۹۲۷ با ما در ارتباط باشید.

_

نشانی دفتر وکالت وکیل فضاهای اداری دستگاه ‌های اجرایی کشور در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک ۱۴- طبقه ۴- واحد ۹ و ۱۰

تلفن‌های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری متانکلائی) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف ۱۲ ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری متانکلائی وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری متانکلائی

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

۵/۵ - (۲ امتیاز)

۲ دیدگاه

    • سلام وقت شما بخیر کلیه دستگاه ‌های اجرائی موظفند حداکثر ظرف مدت ۱ سال از تاریخ تصویب قانون ساختمان های مورد استفاده خود را با استاندارد ها تطبیق داده و فضاهای مازاد را حسب مورد در استان ها به ادارات کل اقتصادی و دارایی استان و در مرکز به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام نمایند تا از طریق آن وزارتخانه حسب مورد با تصویب هیأت وزیران و یا شورای برنامه ریزی و توسعه استان دستگاه ‌های بهره بردار آن تعیین گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *