با بررسی اثبات جرم از طریق اسکرین شات همراهتان هستیم.
وقتی میخواهیم از شخصی شکایت کنیم و آن را به اثبات برسانیم باید دلیلی برای اثبات ادعای خود داشته باشیم. بنابراین برای پیروزی در هر دعوای حقوقی و کیفری دلیل مهمترین رکن میباشد، اسکرین شات (نماگرفت) به تصویر گرفته شده از صفحه مانیتور یا تلفن همراه گفته میشود که برخی مواقع به عنوان دلیل برای اثبات ادعا استفاده میشود.
شکایت با استناد به اسکرین شات ، موضوع مورد بحث این مقاله است. با توجه به رشد روزافزون جایگاه تکنولوژی در زندگی افراد و شکلگیری مراودات فراوان در بستر اینترنت و شبکههای اجتماعی، این روزها استناد کردن به مراودات و مکالماتی که در قالب فضای مجازی صورت میگیرد، در زمینههای حقوقی هم مورد توجه است و از لحاظ قانونی هم میتوان به آنها استناد کرد.
موضوعات مهم در بررسی اثبات جرم از طریق اسکرینشات
- آیا اسکرین شات مدرک به حساب میآید؟
- آیا تهدید و توهین را از طریق اسکرین شات میتوان اثبات کرد؟
- اگر کسی به اسکرین شات جعلی استناد کند چه میشود ؟
گروه وکلای مهر پارسیان با توجه به حضور وکلای پایه یک دادگستری میتواند یک مشاور حقوقی خوب و امین برای شما به حساب بیاید که به منظور مشاوره حقوقی آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی میتوانید تماس بگیرید.
استناد به اسکرینشات
اسکرینشات یکی از دستاوردهای تکنولوژی است که در سالهای اخیر استناد به اسکرینشات بسیار معمول شده است.
معمولا اسکرینشات جهت اثبات مدعایی به طرف مقابل و در خارج از دادگاهها استفاده میشد اما در حال حاضر استناد به اسکرینشات در محاکم نیز بسیار شایع شده است.
اما سوال اینجاست که آیا قانون استناد به اسکرینشات وجود دارد؟
آیا اسکرینشات مدرک محسوب میشود؟
آیا با استناد به اسکرینشات میتوان جرائم کیفری همچون جعل و کلاهبرداری و اخاذی و توهین و…. را اثبات نمود.
در ادامه ضمن بررسی قانون استناد به اسکرینشات و قانون ادله الکترونیک، این موضوع که آیا اسکرینشات مدرک محسوب میشود و محمل قانونی دارد یا خیر، مورد بررسی قرار میگیرد.
استناد به اسکرینشات به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا در قانون تجارت الکترونیک پذیرفته شده است.
وکیل کیفری شمال تهران
اسکرینشات تصویربرداری از پیامها و گفتههای اشخاص در فضای مجازی است. امروزه با گسترش تکنولوژی، استفاده از فضای مجازی بین همگان به شدت شیوع یافته است و اغلب افراد از طریق فضای مجازی بسیاری از امور خود را مدیریت مینمایند و گاها صحبتهای مهمی از این طریق بین افراد انجام میگیرد.
از اینرو چنانچه نسبت به معامله، گفتوگوهای کاری و خصوصی و… پیامهایی در این فضا رد و بدل شده باشد، در صورت ایجاد اختلاف، استناد به اسکرینشات میتواند بسیار راهگشا باشد.
قانون استناد به اسکرین شات
پیش از سال 1382 استناد به اسکرینشات و ادله الکترونیکی دارای وجاهت قانونی نبود و تنها از این ادله در حد اماره (نشانه) استفاده میشد اما با توجه به استفاده روز افزون از فضاهای مجازی در همه مشاغل و امور، نیاز به قانونی در باب فضای مجانی و جرایم رایانهای به شدت احساس شد.
از این رو به جهت خلائی که قانونگذار در قانون در باب استناد به اسکرین شات و ادله الکترونیکی در فضای مجازی احساس نمود، این موضوعات در قانون تجارت الکترونیک مورد بررسی و جرمانگاری قرار گرفتند.
وکالت تخصصی پرونده فروش مال غیر
یکی از موضوعات اساسی در هر قانونی ادله اثبات دعوا در آن قانون است. از این رو قانونگذار در قانون تجارت الکترونیک در فصل دوم به ادله اثبات دعوا در جرایم اینترنتی پرداخته است.
در باب استناد به اسکرینشات و ادله اثبات الکترونیکی چنین آورده است:
“اسناد و ادله اثبات دعوی ممکن است به صورت داده پیام بوده و درهیچ محکمه یا اداره دولتی نمیتوان براساس قواعد ادله موجود، ارزش اثباتی «داده پیام» را صرفاً به دلیل شکل و قالب آن رد کرد.”
آیا اسکرینشات مدرک محسوب میشود؟
سوال بسیار شایعی که ممکن است در ذهن بسیاری از افراد باشد این است که آیا اسکرینشات مدرک محسوب میشود؟
پاسخ به این سوال مثبت است اما همچون بسیاری از ادله اثبات دعوا که به آنها استناد میگردد، استناد به اسکرینشات نیز اصول و مقررات خاص خود را دارد اما آنچه حائز اهمیت است این است که به جهت نوع این مدرک که الکترونیکی است نباید نسبت به آن اجحاف صورت گیرد. و در پذیرش آن تردیدی شود.
لازم به ذکر است که از طریق استناد به اسکرینشات حتی امکان دارد که نسبت به جرمی شکایت صورت گیرد و با استناد به اسکرینشات بتوان جرم را اثبات و مجرم را توسط قانون مجازات نمود.اثبات جرم از طریق اسکرین شات
اثبات تهدید با استناد به اسکرینشات
تهدید جرمی کیفری است که در قانون مجازات اسلامی در مواد 668 و669 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) پیشبینی شده است.
گاهی تهدید دیگری از طریق فضای مجازی صورت میگیرد. تهدید به مرگ، تهدید به افشاء سر، تهدید به آبروریزی و….
نمونه دادخواست ابطال سند شهرداری
در این مواقع فردی که مورد توهین قرار گرفته است از پیامهای توهینآمیز اسکرینشات میگیرد و نسبت به این موضوع در محکمه شکایت مطرح مینماید که در این مواقع استناد به اسکرینشات از ادله اثبات دعوی محسوب میگردد و امکان اثبات جرم تهدید با استناد به اسکرینشات وجود دارد.
در این مواقع نوع الفاظی که در تهدید به کار رفته است نیز حائز اهیت است و گاها میتواند در نوع مجازات تاثیر داشته باشد.
سوال کاربران از موسسه مهر پارسیان
اگر فردی در فضای مجازی به دیگری اتهامی وارد نماید و سپس پیام های خود را پاک کند چه میشود؟
پاسخ: گاهی ممکن است فردی اتهاماتی را به دیگری در فضای مجازی وارد نماید و شخصی که مورد توهین واقع شده است از پیامهای ارسالی اسکرینشات بگیرد و در محکمه استناد به اسکرینشات نماید اما طرف مقابل اکانت خود را کلا حذف نماید و یا اینکه پس از ارسال پیام های توهین آمیز آن ها را حذف نماید. در این مواقع با کمک پلیس فتا امکان رد یابی آی دی مورد نظر پس از طرح شکایت وجود دارد.
اثبات توهین با استناد به اسکرین شات
در بعضی مواقع اتفاق میافتد که افراد در عصبانیت الفاظ رکیک و فحاشی و توهینهایی را در قالب پیام به دیگری ارسال مینمایند و همین امر گاها سبب بروز مشکلات عدیدهای میشود چراکه ممکن است شخص مقابل از پیامها اسکرینشات بگیرد و سپس با استناد به اسکرینشات، تحت عنوان فحاشی و توهین شکایت کیفری مطرح نماید.
و از آنجایی که قانونگذار در ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری نیز سعی بر این داشته است که سیستم دادرسی را نیز به سمت دادرسی الکترونیک سوق دهد.
از این رو با توجه به سیستم الکترونیک قضایی استناد به اسکرینشات و پیامهای موجود در فضای مجازی نیز امری بدیهی و قابل قبول است.
جرم افشای اسرار
قانونگذار در ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری بیان داشته است که:
“در هر مورد که به موجب قوانین آییندادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری، سند، مدرک، نوشته، برگه اجرائیه، اوراق رای، امضاء، اثر انگشت، ابلاغ اوراق قضائی، نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصرههای آن کافی و معتبر است.”
استناد به اسکرین شات جعلی
گاها اتفاق میافتد که فردی به جهت گرفتار نمودن دیگری و اتهام زدن به او، با وسایل و ابزار مدرن، اقدام به تهیه پیامکهایی با محتواهای مجرمانه در قالب اسکرینشات مینماید و ادله جعلی خود را در محکمه به عنوان ادله الکترونیک ارائه داده و تقاضای مجازات برای دیگری را مینماید.
در این مواقع چنانچه خوانده که اتهامی از این طریق به وی خورده است نسبت به این موضوع ادعای جعل مطرح نماید با ارجاع به کارشناسی، این موضوع اثبات میگردد و در این مواقع برای استناد به اسکرینشات جعلی برای استفاده کننده مجازات جعل و استفاده از سند مجعول مقرر میگردد.
مشاوره حقوقی استناد به اسکرینشات
در برخی از مواقع افرادی قصد اقامه دعوایی را بر علیه دیگری دارند اما هیچ سند و مدرکی برای اثبات ادعای خویش جز گپ و گفتوگوهایی در فضای مجازی در دست ندارند.
این افراد اگر چه مدرک نوشته شدهای در دست ندارند، اما با استناد به اسکرینشات نیز امکان اثبات خیلی از مسائل وجود دارد، گاهی چتهایی که بین افرادی رد وبدل میگردد، میتواند در علم قاضی تاثیر به سزایی داشته باشد و همین امر زمینهای جهت بررسی و پیگیریهای دیگر و به دست آوردن ادله دیگری جهت اثبات ادعا باشد.
اثبات مالکیت
از این رو استناد به اسکرینشات برخی مواقع میتواند بسیار راهگشا باشد. اما بهتر است پیش از اقامه دعوا از این طریق با وکیل سایبری که به قوانین اینترنتی اشراف کامل دارد مشاوره و هم فکری لازم صورت گیرد.
نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام سوال دارم ازتون 3 روز پیش یک اقایی از همکارانم تو اینستاگرام به من پیام دادن وگفتن اگر قبول نکنم پیشنهاد دوستی ایشون رو تو خیابون رو من اسید میریزن و کلا ایشون ادم شروری هستش ایا من میتونم ازش شکایت کنم من اسکرین شات پیام ها رو دارم ولی خودش پیام ها رو پاک کرده
سلام دوست عزیز
مطابق ماده ۶۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر میدارد (در هر مورد که به موجب قوانین آییندادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری، سند، مدرک، نوشته، برگه اجرائیه، اوراق رای، امضاء، اثر انگشت، ابلاغ اوراق قضائی، نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصرههای آن کافی و معتبر است.) میتوان شکایت نمود و این اسکرینشات اگر اصالت داشته باشد اثبات کننده میباشد. البتهاگر طرف مقابل انکار کند صرف پیامک به تنهایی کافی نیست فقط میتواند اماره ای در کنار سایر دلایل باشد. شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره با وکلای متخصص با شماره 09120067664 تماس حاصل فرمایید.