با بررسی موضوع قرارداد احداث، تملک و بهره برداری (B.O.O) همراهتان هستیم.
قراردادهای بین المللی تاثیر بسزایی در توسعه اقتصادی کشورها و همچنین رشد و توسعه شرکتهای تجارتی (خدماتی – سرمایه گذاری) دارند. در کشورهای درحال توسعه نیاز به انتقال سرمایه و تخصص و تکنولوژی خارجی بسیار زیاد است و به همین دلیل استفاده از ظرفیت قراردادهای بینالمللی از روشهای مطلوب این دولتها برای توسعه زیربنایی اقتصادی است.
یکی از این قراردادها که هم برای کشورهای در حال توسعه و هم برای شرکتهای خصوصی دارای اهمیت است، قراردادهای سرمایه گذاری و تامین مالی است. قراردادهای سرمایهگذاری اقسامی دارند که قراردادهای احداث، تملک و بهرهبرداری (B.O.O) مخفف Build-Own-Operat از مهمترین این قراردادها است.
قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری (B.O.O)چیست؟
قراردادهایی که درآن كنسرسیوم و یا شركت پیمانكار بدون اینكه مكلف باشد، مسئول ساخت و بهره برداری از پروژه میباشد، ساخته شده را به دولت و یا بخش دولتی و یا كارفرما واگذار نماید. در این قراردادها مالكیت پروژه مربوط به كنسرسیوم است و بهره برداری كنسرسیوم محدود به مدت معینی نیست. به عبارت دیگر، مالكیت حقوقی پروژه تا پایان عمر مفید پروژه در اختیار كنسرسیوم است و دولت در این پروژه ها فقط نقش خریدار محصولات یا خدمات حاصل از پروژه را دارد.
مراحل قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری (B.O.O)
این نوع از قراردادهای سرمایهگذاری بین المللی(خارجی) دارای سه مرحله ذیل است، که عبارتنداز؛
قراردادهای (B.O.O) سه مرحله ای است که شامل؛ احداث و ساخت پروژه، تملیک آن به سرمایهگذار و در نهایت بهرهبرداری از پروژه توسط شرکت سرمایهگذار است.
مرحله اول- در قراردادهای (B.O.O)یک سرمایهگذار که ممکن است یک شرکت یا مجموعهای از شرکتهای خصوصی خارجی باشد اقدام به انعقاد قرارداد با یک دولت میکند. شرکت خصوصی متعهد میشود تا موضوع قرارداد را با هزینه و سرمایه خود احداث کند (مثل تاسیس پالایشگاه)
مرحله دوم- پس از احداث و راهاندازی پروژه، طبق قرارداد (B.O.O) شرکت سازنده و سرمایهگذار مالک کل پروژه میشود و هیچ تعهدی به انتقال مالکیت به بخش دولتی ندارد.
مرحله سوم- سرمایهگذار که پس از احداث، پروژه را مالک (تملک) شده است، بدون هیچگونه محدودیت زمانی اقدام به بهرهبرداری از پروژه میکند.
ویژگی های قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری
شرکت سرمایهگذار میتواند پس از احداث و انتقال مالکیت پروژه به خویش، هزینههای احداث و ساخت پروژه را تمام و کمال از پروژه جبران کند. همچنین با مالکیت همیشگی پروژه میتواند بهره و سود مالی و تجاری خود را از پروژه دریافت کند. مثلا شرکت سرمایهگذار میتواند پس از راهاندازی و تملک پروژه، برای بازگرداندن سرمایه و برداشت سود مالی خود اقدام به دریافت عوارض یا استفاده از سایر روشهای تجاری نماید.
قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری (B.O.O) نیز مانند قراردادساخت، بهرهبرداری و واگذاری (B.O.T) بین یک دولت و یک یا چند شرکت خصوصی قدرتمند برای انجام پروژههای انبوه و هزینهبر در حوزههای آب، برق، نفت، گاز و سایر زیرساختهای مهم منعقد میشود.
مزایای قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری
رواج قراردادهای (B.O.O) علاوه بر منافع مالی و رفاهی، اقتصاد یک کشور را به سمت بخش خصوصی میکشاند و این خصوصیسازی مزایای مختلفی برای یک کشور دارد. خصوصیسازی موجب میشود موقعیتهای متعدد مالی برای دولت طرف قرارداد و شرکت سرمایهگذار شکل بگیرد و همین موضوع سبب ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاریهای آتی است.
یکی از راهکارهای موثر برای گسترش خصوصیسازی درکشورهای درحال توسعه، بهرهمندی از ظرفیت قراردادهای سرمایه گذاری است. سرمایهگذاریهای خارجی موجب توسعه ظرفیتهای پیمانکاری در داخل کشور میشود؛ چرا که شرکتهای سرمایهگذار، برای انجام پروژه در داخل یک کشور، نیازمند ایجاد قراردادهای مختلف با پیمانکاران فرعی است که این پیمانکاران میتوانند از داخل کشور به کار گرفته شوند و بدین ترتیب زمینههای اشتغالزایی نیز فراهم خواهدشد.
مشکلات اجرایی قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری
در این نوع از قرارداد مالکیت پروژه و بهره برداری از آن، بعد از احداث، در اختیار کمپانی سرمایهگذار قرار میگیرد. در اینکه طرف سرمایهگذار در قرارداد احداث، تملک و بهره برداری یک کمپانی خارجی باشد لزومی وجود ندارد. ولی حقیقت امر این است که در این شیوه شرکتهای سرمایهگذار توانمند چند ملیتی و خارجی، توان پرداخت و تامین هزینههای هنگفت احداث پروژههای گسترده در کشورهای در حال توسعه را دارند.
در کشورهای توسعه یافته این دسته از قراردادها در حیطههای انرژی فسیلی میان دولت و بخش خصوصی همان کشور متداول شده است. به همین دلیل نگرانی خاصی در ارتباط با مسائل و موضوعات امنیتی نداشته و کمپانی خصوصی برای اهداف اقتصادی و حاکمیتی همان کشور فعالیت مینماید.
جایگاه قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری در کشور ایران
جذب سرمایهگذار برای احداث یک پروژه نیازمند متحمل شدن ریسکهای اقتصادی و تامین منابع مالی و … است. به همین خاطر لزوم وجود سیاستهای کلان در جهت بهرهگیری از سرمایهگذاری بخش خصوصی از کشورهای متقاضی ضروری است.
باتوجه به آنکه در کشور ایران پروژههای کلان در اختیار بخشهای دولتی هستند، استفاده از این قراردادها در ایران سابقه طولانی ندارند. اما با توجه به مزایای فراوان آنها در جهت خصوصیسازی، در سالهای اخیر پروژههای مختلفی از طریق جذب سرمایه خارجی انجام شده است که قراردادهای احداث، تملک و بهره برداری نقش مهمی ایفا کردهاند. در سالهای اخیر در کشور ایران، بیشترین سرمایهگذاری از طریق قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری در بخش انرژی بهویژه در دو بخش آب و برق صورت گرفته است. یکی از نمونههای اعمال این قرارداد، ساخت نیروگاه توسط شرکتهایی از کشورهای ایتالیا و آلمان و … بوده است که با قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری انجام شده است.
نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
انجام مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
معروف ترین وکیل کیفری تهران
وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معتبر ترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
بدون دیدگاه