با بررسی نحوه ابطال چک همراهتان هستیم.
آیا با مفهوم چک آشنایی دارید؟ تفاوت چک و دیگر اسناد تجاری چیست؟ منظور از محال علیه در قانون صدور چک کیست؟ مقررات کلی و مقررات خاص راجع به چک در کدام قانون بیان شده؟ صدور چک چه زمانی عملی تجاری محسوب می شود؟
در رابطه با هر چک، چند شخص وجود دارد؟ صادر کننده چک چه وظیفهای دارد؟
وظایف دریافت کننده و پرداخت کننده چک چیست؟ مراحل اقدام در رابطه با چک مفقودی چیست؟ درخواست کننده دستور عدم پرداخت، ظرف چند روز باید به مراجع قضایی مراجعه و شکایت کند؟ وظیفه بانک بعد از دریافت دستور عدم پرداخت چک، چیست؟
دارنده ی چکی که نسبت به آن دستور عدم پرداخت صادر شده جهت دفاع از حقش چکاری میتواند انجام دهد؟
در این نوشته علاوه بر پاسخ به این سوالات اقدام به معرفی بهترین وکیل چک و وکیل بانکی مینماییم؛ جهت برقراری ارتباط با وکیل ابطال چک با موسسه حقوقی مهرپارسیان تماس برقرار نمایید.
ابطال چک
با تصویب قانون جدید صدور چک و راهاندازی سامانه صیاد بسیاری از بروز بسیاری از جرایم و تخلفات مربوط به چک جلوگیری شد؛ با این حال باز در برخی از موارد تخلفاتی واقع میشود که در برخی موارد ضمانت اجراهای کیفری نیز در پی دارند.
در میان اسناد تجاری، چک، به علت رواج و امتیازات بیشتری که نسبت به برات و سفته دارد از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
چک به نوشتهای گفته میشود که به موجب آن صادرکننده، وجوهی را که در نزد محال علیه (بانک) دارد؛ تمام و یا قسمتی از آن را مسترد می کند و یا به دیگری واگذار می نماید.
البته محال علیه طبق تعریف قانون تجارت میتواند بانک و یا هر شخص دیگری باشد، ولی محال علیه در این ماده معنای خاص خود را پیدا کرده است، با این وصف که چک را فقط بانکها در اختیار مشتریان دارای حساب جاری خود قرار میدهند
چک سند به رویت محسوب میشود و به محض ارائه باید کارسازی شود، برخلاف برات که وسیلهای برای تحصیل اعتبار میباشد، بنابراین صاحب حساب باید هنگام صدور چک، حداقل به همان میزان که در چک قید کرده، نزد بانک اعتبار داشته باشد.
صدور چک فقط زمانی عمل تجاری محسوب میشود که بین تجار و یا برای عمل تجاری باشد.
اشخاص درگیر در چک صادر شده
در مورد هر چک سه شخص وجود دارد:
صادرکننده: به صاحب حساب یا همان شخصی که چک را از دفترچه چک خود تنظیم و صادر میکند، صادرکننده می گویند.
صادرکننده وظیفه دارد ضمن اینکه وجه چک را در موعد مقرر تامین نماید، چک را به گونهای تنظیم کند، که خط خوردگی نداشته و چک را به همان امضائی که نزد بانک دارد، امضا نماید.
دریافت کننده: دریافت کننده چک برای نقد کردن آن باید به همراه اسناد هویتی خود و برگ چک به بانک مراجعه کند.
پرداخت کننده: بانک صادرکننده دسته چک، پرداخت کننده آن میباشد و موظف است پس از احراز هویت ارائه دهنده چک، وجه آن را پرداخت نماید.
نکته: سه عنوان مطالبه وجه چک، لاشه چک و ابطلال چک از دعاوی شاخص مطروحه در دادگاهها به حساب میآیند، همواره ممکن است چکی که نزد ثالث و یا خود صادرکننده است، مفقود و یا گم شود و نداشتن اطلاع و عدم اقدام به موقع ممکن است خسارات سنگینی را به بار آورد.
نحوه اقدام صحیح در رابطه با مفقود شدن
در اولین قدم، شخص باید به بانک مراجعه کرده و با در دست داشتن مدارک هویتی خود، مفقود شدن چک را اعلام کند و ضمن آن دستور عدم پرداخت چک را دهد.
نکته قابل توجه در این قسمت این است که صادرکننده چک یا ذی نفع یا قائم مقام قانونی آنها با بیان اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده و یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرائم دیگری تحصیل گردیده میتواند، مکتوب دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک ارائه بدهد.
بانک بعد از احراز هویت دستوردهنده از پرداخت وجه چک خودداری میکند و در صورت ارائه چک، بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر دلیل اعلام شده صادر و تسلیم دارنده چک مینماید.
در این صورت بانک پس از احراز هویت، از پرداخت وجه چک خودداری و چک را به مدت یک هفته مسدود می نماید و در صورت ارائه چک به بانک، گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت که اعلام مفقودی چک میباشد؛ صادر میگردد.
ذی نفع به شخصی گفته میشود که چک در ید اوست (در وجه حامل) و یا به نام او صادر و یا ظهرنویسی و یا به او انتقال یافته شده است.
در گام بعدی، دستوردهنده باید ظرف یک هفته به مراجع صالح قضایی (شورای حل اختلاف و یا دادسرا) مراجعه کند و بعد اعلام مفقودی و طی کردن تشریفات قانونی و تشکیل دادن پرونده، گواهی مفقودی چک را از این مرجع دریافت میکند.
در گام سوم باید گواهی مفقودی چک را که از مراجع قضایی دریافت کرده به بانک ارائه نماید.
مطابق با قانون صدور چک دستور دهنده باید بعد از اعلام به بانک شکایت خود را به مراجع قضایی تسلیم و حداکثر ظرف یک هفته گواهی تقدیم شکایت خود را به بانک ارائه نماید؛ در غیر این صورت پس از انقضاء مدت مذکور بانک از محل موجودی به تقاضای دارنده چک وجه آن را پرداخت میکند.
بعد از صدور دستور عدم پرداخت، بانک موظف است وجه چک را تا زمان تعیین تکلیف و یا تا انصراف دستوردهنده در حساب مسدودی نگهداری کند.
البته دارنده چک میتواند علیه شخصی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند و هروقت خلاف ادعایی که موجب عدم پرداخت شده، ثابت گردد دستوردهنده علاوه بر مجازات مقرر در قانون صدور چک، به پرداخت تمام خسارات وارده به دارنده چک محکوم میشود.
جهت دریافت مشاوره با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهرپارسیان از طریق شماره تماس های 88663925-88663926-88663927 با ما در ارتباط باشید.
ابطال انواع چک و شرایط باطل کردن چک
صدور چک نشان از بدهکاری میباشد و دارنده، طلبکار محسوب میشود، اما در مواردی میتوان درخواست ابطال انواع چک را تقدیم دادگاه نمود و چکی را که صادر نمودهایم را باطل نماییم.
در صورتی که چک مفقود، سرقت و یا جعل شده باشد صاحب حساب یا صادرکننده چک یا قائم مقام آنها میتواند درخواست ابطال انواع چک را به دادگاه ارائه داده و به طور کتبی دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد.
فرآیند رسیدگی به دعوای ابطال چک
چنانچه چک صادر شده مورد سرقت و یا جعل قرار گیرد یا چک مفقود شود هر کدام از افراد ذی نفع چک و صادرکننده چک و یا دارنده چک می توانند دادخواست ابطال انواع چک در دفاتر خدمات قضایی تنظیم نمایند.
پس از تعیین وقت رسیدگی و تشکیل جلسه و احراز سرقت و یا مفقودی و یا جعل چک، مرجع صالح به رسیدگی که شورای حل اختلاف یا دادسرا میباشد، دستور به ابطال انواع چک می دهد.
مدارک و منضمات مورد نیاز برای طرح دعوای ابطال چک
۱- تصویر مصدق چک
۲- تصویر مصدق سند عادی
۳- به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.
و در صورت عدم وجود مدارک اختیاری فوق میتوانید یکی از دلائل ذیل را ارائه نمایید:
- استماع شهادت شهود و مطلعین
- شماره پرونده استنادی
- سایر دلایل و منضمات
- اتیان سوگند
سوءاستفاده از چک سفید امضاء
چک در صورتی چک سفید امضاء است که بدون درج مندرجات (تاریخ، مبلغ، در وجه) باشد و در غیر این صورت اگر هریک از این موارد همراه با امضاء باشد، چک دیگر سفید امضاء محسوب نمیشود.
در قانون مجازات اسلامی، قانونگذار ضمانت اجرای سو استفاده از سفید امضا را چنین مقرر می دارد؛ هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته هایی از قبیل؛سوءاستفاده از چک سفید امضا سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت، به کسی داده شده و بنابراین بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم خواهد شد.
هرکس از سفید مهر یا سفید امضائی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست آورده، سوءاستفاده نماید به 1 تا 3 سال حبس محکوم خواهد شد.
شایان به ذکر است با تصویب قانون کاهش مجازات میزان مجازات مرتکبین این جرایم تغییر کرده است.
موسسه حقوقی بینالمللی مهر پارسیان با مدیریت آقای محمدرضا مهری متانکلائی در راستای ترویج اطلاع رسانی و آشناسازی با حق و حقوق شما سروران با در اختیار داشتن کادری مجرب متشکل از وکلای پایه یک دادگستری و کارشناسان حقوقی آماده ی پاسخگویی به تمامی سوالات و مشکلات شما عزیزان در زمینه ی حقوق داخلی ، حقوق بینالملل و مهاجرت ، حقوق خانواده ، امور مربوط به صدور چک ، ابطال چک و غیره می باشد.
جهت دریافت مشاوره با گروه مشاوره تخصصی موسسه مهرپارسیان از طریق شماره تماس های 88663925-88663926-88663927 با ما در ارتباط باشید.
سلام
سوالی درباره ابطال اجرائیه چک دارم
چنانچه دادگاه اجراییه موضوع ماده ۲۳ قانون صدور چک (اصلاحی ۱۳۹۷) را صادر و اجرا کند، اما متوجه شود که این تصمیم اشتباه بوده است، آیا دادگاه میتواند از تصمیم خود عدول کند؟
یا باید برای ابطال اجرائیه چک دادخواست حقوقی بدیم؟
سلام و عرض احترام
اگر دادگاه پس از صدور اجراییه موضوع ماده ۲۳ قانون اصلاح قانون صدور چک مصوب ۱۳۹۷، متوجه اشتباه در صدور اجراییه شده است، برابر ماده ۱۱ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶، رأساً یا به درخواست هر یک از طرفین به اقتضاء مورد، اجراییه را باطل یا عملیات اجرایی را الغا میکند و در این مورد دستور دادگاه صادرکننده اجراییه کافی است و نیازی به طرح دعوای مستقل ابطال اجراییه نیست.
موسسه حقوقی مهر پارسیان