امروز با معرفی وکیل ورزشی و وکیل ورزشکاران با شما هستیم.
وکیل ورزشکاران
ورزش، یکی از فعالیتهای مهم و جذاب، در ایجاد مشاغل مختلف، جذب سرمایه، مشارکت مردمی و درآمدزایی و تخصیص بخشی از نیروی انسانی، میباشد؛ به نحوی که خود، ایجاد سازمانهای مختلف را در سطح ملی و بینالمللی، به دنبال داشته است.
ورزش، در تعدادی از کشورها بخشی از بودجه عمومی را به خود اختصاص داده و در تعدادی دیگر، به حرفه سودآور، تبدیل شده است و به دلیل اینکه منافع اشخاص و کشورها در محیط ورزشی، در برخی موارد در تقابل با هم میباشد، جرایم و تخلفات بسیاری امکان دارد پدید آید.
زورافزایی، اختلافات مالی میان بازیکنان، مربیان، سرپرستان، باشگاهها، تبلیغات، محصولات و قراردادهایی با ارقام نجومی و غیره سبب توجه جامعه جهانی، جهت مدیریت و سازماندهی این بخش از فعالیتهای انسان، شده است.
همچنین این امر منجر شده تا در کشور ما نیز وکالت در امور ورزشی به یک امر تخصصی تبدیل شود به نحوی که وکیل ورزشی به صورت تخصصی در امور ورزشی فعالیت دارد.
در داخل کشورها ایجاد فدراسیونها، در محدوده قارهها ایجاد کنفدراسیونها و در سطح جهانی نیز ایجاد فدراسیونهای جهانی و رقابتهای مختلف در تمام ابعاد و سنین، نتیجهی این مدیریت و سازماندهی است.
این محیط مانند دیگر جنبههای زندگی مصون از اختلاف و ناهنجاری نبوده و در تمام سازمانهای ناظر بر این محیط، نهادهایی جهت نظارت و رسیدگی به تخلفات، اختلافات و ناهنجاریهای اشخاص مربوطه، پیشبینی شده است.
این نظارت و رسیدگی به تخلفات، تابع مقررات جهانی هر رشته بوده و حاکمیت کشورها در این حوزه به شدت محدود و تحت تاثیر تصمیمات سازمانهای بینالمللی مرتبط، قرار گرفته است.
نکاتی که در این نوشته توسط وکیل ورزشی بررسی میشوند:
در محیط ورزشی، اختلافات یا قراردادی است یا غیر قراردادی؛ از یک طرف، راههای محدود جهت حل و فصل آنها و از طرفی دیگر تعدد مراجع رسیدگیکننده و گستردگی انواع رشتهها، سبب پیچیدگی این محیط شده است.
سوالاتی ممکن است در زمینه حقوق ورزشی، از سوی ورزشکاران و افراد دیگر این عرصه مطرح گردد؛ از قبیل:
مسئولیت کیفری و مدنی در ورزش چه زمانی تحقق مییابد و چه عواقبی در پی دارد؟
با تخلفات ورزشی ارتکاب یافته، چگونه برخورد میشود و این تخلفات از سوی چه مرجعی پیگیری میشود؟
چه کسی در مقابل تماشاگران حادثهدیده در محیط ورزشی مسئول میباشد؟
مربیان ورزشی و باشگاهها در مقابل چه کسانی مسئولیت دارند؟
در صورت ارتکاب جرم از سوی ورزشکاران، آیا مجازات وی بسته به محیط ارتکاب جرم در محیط ورزشی و غیر آن متفاوت میباشد؟
حل و فصل اختلافات ورزشی چگونه صورت میگیرد و دیوان داوری ورزش در سطح بینالمللی چه کارکردی دارد؟
کمیته انضباطی، چه اهداف و وظایفی دارد؟ وزارت ورزش و جوانان، چه اهدافی را در حوزه ورزش دنبال میکند؟
این متن که توسط وکلای موسسه حقوقی و داوری بینالمللی مهر پارسیان نگاشته شده است، تلاشی در جهت پاسخگویی به این قبیل سوالات میباشد.

تعاریف و اصطلاحات حقوق ورزشی
ورزشکار به فردی گفته میشود که به طور منظم به فعالیتهای ورزشی میپردازد.
فعالیت ورزشی عبارت از فرایندی است که از طریق فعالیتهای جسمانی به روند تکامل کمک میکند و ورزش عبارت است از یک فعالیت نهادینه شده که مستلزم کاربرد نیروی جسمی شدید و یا استفاده از مهارتهای جسمانی به وسیله شرکتکنندگانی است که توسط عوامل درونی و بیرونی تحریک میشوند.
ورزش در قوانین داخلی
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل سوم به صراحت از تربیتبدنی به عنوان یکی از مهمترین ابزار رسیدن به اهداف نظام نام برده و دولت را موظف نموده که با بهکارگیری تمامی امکانات از این وسیله استفاده نماید.
قانون مجازات اسلامی با الهام از قانون اساسی حوادث ناشی از عملیات ورزشی را مشروط به رعایت مقررات و انطباق با مو ازین شرعی به موجب بند ث ماده 158 از علل موجهه به شمار آورده است.
مسولیت مدنی ناشی از ورزش
فعالیتهای ورزشی خصوصاً زمانی که در قالب ورزش حرفهای انجام میگیرد، ممکن است ضرر و زیانهای جسمی برای ورزشکاران به وجود آورد.
برخی از این خسارتها، ناشی از نقض تعهدات قراردادی بوده و بعضاً بدون وجود قرارداد، ایجاد میشود؛ عامل ورود ضرر، ممکن است فعل یا ترک فعل (تقصیر) ورزشکار بوده و یا ضرر از تقصیر مربی ناشی شود که موجب ضمان و مسوولیت قهری آنها میباشد.
در فقه امامیه، اتلاف و تسبیب از مبانی و منابع مسئولیت مدنی شناختهشده و به موجب آن مربیان ورزشی از جمله غریق نجات، تحت شرایطی مسئول جبران خسارت ناشی از تقصیر خود، میباشند.
اما در حقوق موضوعه کشورهای مختلف نیز به مسئولیت مدنی ناشی از وزرش اشاره شده است؛ مسولیت مدنی مدیران و مربیان ورزشی در قبال ورزشکاران در مقابل دو گروه، یکی ورزشکاران عضو باشگاه و دوم ورزشکاران حین استفاده از وسایل یا محیط ورزشی یا حین مسابقه که بدون تقصیر زیان، دیدهاند.
صدمات جسمانی، منجر به هزینههای درمان و در برخی موارد منجر به دوری از فعالیتهای ورزشی، میگردند.
با احراز قصور مربیان ورزشی، در انجام وظایف و اثبات رابطه سببیت بین قصور و خسارات وارده، مسئولیت جبران خسارات بر عهدهی مربیان ورزشی است؛ چرا که مهمترین وظیفه مربیان ورزشی، وظیفه مراقبتی میباشد.
هنگام آسیب دیدگی در ورزش، بازیگران و تماشاچیان، فقط خطرهای عادی بازی را میپذیرند و مخاطرات غیرقابل پیشبینی و خطاهای مسئولین اجرایی را نخواهند پذیرفت.
در دعاوی مسولیت مدنی ورزشی، بیشتر دعاوی برای جبران خسارت است و خواهان معمولا یکی از شرکتکنندگان یا تماشاچیان است.
مسولیت کیفری ناشی از ورزش
امروزه ورزش يكي از مهمترین فعالیتهای سالم، است و بودجه عظيمي را به خود، اختصاص داده است كه البته اين فعالیتها در مواردي همراه با خطراتي براي ورزشكاران، میباشد؛ زيرا در بازیها و فعالیتهای ورزشي، آسيب ديدن، امري اجتنابناپذیر و طبيعي، است.
اگرچه نظرياتي وجود دارد، مبني بر اينكه ورزشكاران به پذيرش اين آسیبها، رضايت دادهاند و عقيده دارند كه اين امور بيشتر باعث تنبيه انضباطي براي آنان خواهد بود، اما در موارد شديدتري حتي ممكن است، به مرگ ورزشكار آسیبدیده بينجامد.
صرفنظر از رضايت وي بر انجام بازي، دانش حقوقی، در كنار توجه مسئوليت جبران خسارت وارده، براي ورزشكار صدمه زننده، مسئوليت كيفري نيز قائل است.
تشخیص این امر که هر پرونده ورزشی مشمول مسئولیت کیفری است یا مسئولیت مدنی در حیطه تخصص وکیل ورزشی است.

تخلفات ورزشی
بخشی از قواعد و قوانین، مربوط به ساختار بازیهای ورزشی و قوانین بازی و اجرای آنهاست؛ در صورت تخلف این دسته از قواعد، خطای ورزشی، ارتکاب مییابد و ضمانت اجرای آن، مجازات متخلف میباشد.
اگر این تخلف ورزشی منجر به خسارت شود بحث مسئولیت نیز مطرح خواهد شد.
درحالیکه قواعد دیگری حاوی مراقبتها و احتیاطهای الزامی، برای بازیکنان با هدف تامین ایمنی بازیکنان به هنگام بازی و انجام فعالیت ورزشی است و بروز حادثه بر طبق آن میتواند مسئولیت مدنی را در پی داشته باشد.
بازیهای ورزشی، در همان حال که منجر به سرزندگی و سلامت جسمی، میباشد، ممکن است خطرهایی در پی داشته باشد و صدمات و جراحتی ناشی از آن پدید آید که گاه به نقص عضو و مرگ نیز منتهی شود.
تشخیص خطاهای ورزشی، با تکیه بر عرف میباشد؛ این عرف خاص، توسط فدراسیونهای بینالمللی تدوین و در مجموعه آییننامهها و دستورالعملهای ورزشی تدوین و جمعآوری میشود.
تخلف از این دستورالعملها، خطای ورزشی تلقی میشود؛ این خطاها تحت شرایطی در دادگاه نیز امکان رسیدگی و اقامه دعوا را دارند.
البته صدور رای بستگی به نوع دفاع وکیل ورزشی و مبنای آن تقصیر و سبب ضمان هستند.
مسئولیت در مقابل تماشاگران
اگر در محل اختصاص داده شده برای ورزش، بازیکنان به بازی بپردازند و قواعد بازی نیز رعایت شود چون رفتار متعارف ورزشی انجام میدهند، پس مسئولیتی در برابر تماشاگران در معرض خطر ندارند.
اگر محل ورزش ورزشکار خارج از زمینبازی باشد و به دیگران لطمهای وارد سازد؛ مسئولیت مدنی ایشان را در پی دارد.
اما چنانچه محل استقرار تماشاگران، نامناسب باشد، برگزارکنندگان بازی را میتوان مسئول دانست مگر اینکه رفتار تماشاگر، ازجمله رفتارهای پرخطر بوده باشد و خسارت ناشی از خطر را به رفتار وی بتوان نسبت داد.
مسوولیت قراردادی مربی و باشگاهها
مسوولیت مربی نسبت به صدمههای بدنی ورزشکار، به دلیل قرارداد بین طرفین را میتوان ناشی از نقص عهد دانست.
مگر اینکه از همان ابتدا برائت اخذ نموده باشد یا اینکه حدود مسوولیتها در قرارداد مشخص گردیده و تحدید شده باشد.
در زمینه رابطه ورزشکار با موسسات آموزشی را نیز میبایست بر مبنای قرارداد فیمابین، تفسیر نمود و حدود مسوولیت، طرفین را مشخص کرد.
ارتکاب فعل مجرمانه از سوی ورزشکار
چنانچه رفتار ارتکابی ورزشکار ارتباطی با عملیات ورزشی، نداشته باشد، فعل مجرمانه تلقی میشود و قابل پیگیری در دادگاه کیفری، میباشد؛ زیرا با اتمام بازی، ورزشکار مانند فرد عادی در نظر گرفته میشوند و مطابق قواعد کلی حقوقی و قوانین مربوطه، با اعمال آنها برخورد میشود.
معمولا کمیتههای انتظامی فدراسیونهای ورزشی، در برابر خشونتهای ورزشکاران در مکانهای ورزشی از جریمه نقدی استفاده مینمایند.
قانون مجازات اسلامی در رابطه با رفتار ورزشکاران عنوان نموده: ارتکاب رفتاری که طبق قانون جرم است در مورد عملیات ورزشی و حوادث ناشی از آنکه از نقض مقررات ورزشی نباشد، جرم نیست، به شرطی که آن مقررات مغایر مو ازین شرعی نباشد.
این ماده مربوط به ورزشکاران و حوادث ناشی از اعمال آنهاست؛ پس حوادث ناشی از قصور مربیان ورزشی و داوران و مدیران باشگاهها و مقررات حاکم بر آنها، از چهارچوب بحث این ماده خارج میباشد.
حل و فصل اختلافات ورزشی
جامعه ورزشی، مثل دیگر بخشهای اجتماعی مصون از تخلف و خطا نیست؛ حلوفصل اختلافات ورزشی، بهویژه اختلافات قراردادی میان بازیکنان و باشگاههای ورزشی به دلیل سابقهی تاریخی ورزش و نفوذ قابل توجه آن در ابعاد گوناگون روابط انسانی، از اهمیتی غیرقابلانکار، برخوردار میباشد.
دعاوی ورزشی به دلیل ماهیت ویژه خود و وجود افراد مشهوری در طرفین این دعاوی قرار میگیرند و لزوم حفظ شخصیت و آبروی آنها، رسیدگی بهموقع و فوری به مسائل تخصصی ورزش در دادگاههای عمومی میبایست بهطور خاص، مورد توجه قرار گرفته و در سریعترین زمان ممکن، مورد رسیدگی و صدور رای قرار گیرند.
اختلافات ورزشی امروزه در مراجع حقوقی فدراسیونهای داخلی یا بینالمللی و دادگاه حکمیت ورزش مورد رسیدگی قرار میگیرد.
داوری در ورزش
داوری در ورزش، به دو بخش مجزا، تقسیم میشود.
یکی داوری میدانی مربوط به نظامات خاص آن رشته ورزشی و دیگری داوری اداری حاوی تنبیهات و مجازاتهایی مثل سایر مراجع قضاوتی اداری است.
امروزه دیوان داوری ورزش (CAS) در سطح بینالمللی مرجع قضایی رسیدگی به اختلافات ورزشی میباشد و از ضمانتاجراهای قدرتمندی برخوردار است.
این دیوان یک امکان برای جلوگیری از تضییع حقوق ورزشی بهرهدهی، مناسب دارد و آیین رسیدگی در این دیوان داوری ورزش، خاص میباشد.
تمامی فدراسیونها و مجامع ورزشی، لازم است دعاوی خود رادر این دیوان مطرح نمایند؛ علاوه بر این، شکایت بازیکنان، مربیان و همه افراد و اشخاص حقیقی و حقوقی، امکان طرح دعوی در دیوان داوری بینالمللی ورزشی را دارند.
وزارت ورزش و جوانان
این وزارت در حوزه ورزش، با هدف برنامهریزی و سیاستگذاری و نظارت به منظور توسعه ورزش و تعلیم مربیان و داوران ورزشی، تاسیس و اداره ورزشگاهها، هدایت و حمایت فدراسیونهای ورزشی، ارتقای سطح ورزش، بازرسی امور فنی مربوط به ورزش و تربیتبدنی تاسیس شده است.
این وزارت مرجع صدور مجوز بهرهبرداری از استخر و باشگاهها و فضاهای ورزشی میباشد.
یکی از خدمات آن، اعزامهای فرامرزی تیمهای فدراسیونها به مسابقات برون مرزی و اردوهای تدارکاتی به خارج از کشور میباشد.
رسیدگی به تخلفات و شکایت علیه فدراسیونها توسط دفتر ارزیابی عملکرد وزارت ورزش و جوانان مورد بررسی قرار میگیرد.
با تکمیل فرم ارزیابی توسط هیات های ورزشی و فدراسیونها و ارسال ان به ستاد وزارت ورزش و بررسی ان توسط ستاد، امکان تخصیص بودجههای حمایتی فدراسیونها، فراهم میشود.
کمیته انضباطی ورزش
وظایف کمیته انضباطی نظارت مستمر بر اجرای مسابقات ورزشی و رسیدگی به گزارشات داوران و سرپرستان و مربیان و ناظران و رسیدگی به شکایات واصله میباشد.
این کمیته میتواند با در نظر گرفتن مقررات فنی و انضباطی رشته مربوطه اتخاذ تصمیم متناسب با شئون اخلاقی و اسلامی، نماید.
در آییننامه انضباطی تنبیهات انضباطی، تخلفات ورزشکاران و مربیان ورزشی و سایر دستاندرکاران مسابقه و داوران را تبیین شده است.
موارد فنی و انضباطی پیشبینینشده در آیین نامه، توسط کمیته انضباطی حل و فصل خواهد شد.

وکیل متخصص ورزشکاران و امور مربوط به ورزش
خاص بودن مقررات و قوانین ورزشی از یکسو و گستردگی قلمرو شمول آن از سوی دیگر سبب میشود پرسشهایی در این زمینه پدید آید.
پروندههای مربوط به ورزشکاران که سرمایههای اجتماع و از افتخارات کشورمان هستند بسیار حساس میباشد.
هر آنچه از حقوق ورزشی نشأت گرفته و با آن پیوند دارد، میبایست از سوی متخصصین حقوقی این حوزه، پرسیده شده و درخواست شود.
موسسه حقوقی و داوری بینالمللی مهر پارسیان با کادر متخصص وکلا و تشکیل دپارتمان حقوق ورزشی، سابقهای طولانی در این حوزه دارد و کسب رضایت حداکثری موکلین، نشان از موفقیت پروندههای موسسه دارد.
تمامی این تلاشها برای ارائه خدمت به مردم عزیزمان است که موسسه در رأس اهداف خود آن را مدنظر دارد.
امکان مشاوره حضوری و تلفنی با وکلا و مشاورین موسسه مهر پارسیان برقرار گشته است؛ در سایت موسسه نیز امکان پرسش و پاسخ و همچنین رزرو آنلاین وقت وجود دارد.
برای دریافت مشاوره کیفری با وکیل پایه یک دادگستری و عضو گروه وکلای مهر، همه روزه با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.
021-88799562
021-88795408
021-88796143
09120067665
تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.
09120067669
موسسه حقوقی مهر پارسیان
سلام لطف كنيد درباره قراردادهاي ورزشي مطلب بزارين