افترا

افترا

افترا


امروز با موضوع بررسی جرم افترا با شما هستیم.

افترا می‌تواند به دو صورت محقق شود:

افترای قولی: که تنها نسبت دادن جرم به شخصی به صورت لفظی، نطق در مجامع، اوراق چاپی یا از طریق رسانه ها است.

افترای عملی: زمانی است که مفتری عالما و عامدا به قصد متهم نمودن دیگری آلات و ادوات و اشیاء قابل اثبات جرم را بدون اطلاع ان شخص در منزل، جیب یا محل کار و یا اشیاء متعلق به وی بگذارد و با ای ادوات جرم را به وی نسبت دهد.

ارکان تشکیل دهنده جرم افترا

رکن قانونی جرم افترا:

رکن قانونی جرم افترا مطابق متن صریح قانون مجازات اسلامی چنین مقرر شده است، هر كس به وسيله اوراق چاپي يا خطي يا به وسيله درج در روزنامه و جرائد يا نطق در مجامع يا به هر وسيله ديگر به كسي امري را‌ صريحاً نسبت دهد يا ان‌ها را منتشر نمايد كه مطابق قانون ان امر جرم محسوب مي‌شود و نتواند صحت ان اسناد را ثابت نمايد جز در مواردي كه‌ موجب حد است به يك ماه تا يك سال حبس و تا (74) ضربه شلاق و يا يكي از ان‌ها حسب مورد محكوم خواهد شد.

رکن مادی جرم افترا:

پایه اصلی و رکن مادی جرم افترا، انتساب جرم به دیگری است. طرف افترا یا مفتری علیه، با توجه به نص صریح قانون باید مشخص باشد و چنانچه اجمال یا ابهامی باشد، انتساب جرم افترا به مرتکب با مشکل مواجه خواهد شد.

هم چنین با توجه به واژه های “اوراق”، “روزنامه”، “جراید” و “مجامع” و نیز جمله ” یا آن‌ها را منتشر نماید” تحقق جرم افترا موکول می‌شود به اطلاع یافتن تعداد قابل توجهی از مردم نسبت به انتساب جرم و اگر ارتکاب جرم فقط به طرف مربوط اعلام شود و هیچ کس دیگری از ان مطلع نگردد و یا به صورت مکتوب برای وی ارسال گردد تحت عنوان افترا قابل تعقیب نیست.

بهترین وکیل دعاوی بانکی ، وکیل دعاوی بانکی

وسایل انتساب جرم افترا:

جرم افترا مقید به وسیله است اما از نظر نوع وسیله محدودیتی وجود ندارد. زیرا در متن قانون به طور صریح آمده است “یا به هر وسیله دیگر…” بنابراین می توان با وسایلی مانند رادیو، تلویزیون، سینما، تئاتر، رایانه و امثال ان ها مرتکب جرم افترا شد. ارتکاب جرم افترا از طریق نقاشی، کاریکاتور و غیره نیز امکان‌پذیر است

صراحت در انتساب جرم افترا:

لازمه جرم افترا ان است که مرتکب امری را که مطابق قانون جرم محسوب می‌شود صریحا به دیگری نسبت دهد. یعنی عنوان جرم انتسابی باید به گونه ای باشد که احتمال خلاف در ان و داشتن معانی مختلف غیر قابل تصور و عنوان انتسابی همان عنوانی باشد که قانون ان را جرم می شناسد. واژه ها اگر مترادف باشند بلامانع است. مانند ” قاتل_آدمکش” ، “سارق_دزد”

ناتوانی مفتری از اثبات انتساب افترا:

شرط دیگری که مقنن تحقق افترا را به ان موکول کرده است، ناتوانی مرتکب از اثبات صحت اسناد است. بنابراین اگر نتواند ارتکاب جرم از ناحیه منتسب الیه را به اثبات برساند، مفتری محسوب و با رعایت سایر شرایط مجازات خواهد شد.

در این خصوص بار اثبات بر عهده ی مدعی است و در جرم افترا نیز کسی که جرم را نسبت داده است باید صحت ان را به اثبات برساند. بنابراین برائت نسبت دهنده از اتهام افترا، صرفا موکول به اثبات است.

همچنین در جرم افترا ملاک برای تعقیب نسبت دهنده، جرم بودن عمل انتسابی در زمان انتساب است نه زمان تعقیب یا محاکمه.

متداول ترین شیوه ی ارتکاب افترا:

در متداول ترین شیوه ارتکاب افترا، یک نفر با تهیه متن و توزیع یا انتشار ان یا با نطق در مجمعی، مرتکب جرم می‌شود که در واقع مباشر جرم شناخته خواهد شد . گاهی ممکن است تهیه متن افترا آمیز توسط یک نفر و انتشار ان به وسیله دیگری صورت گیرد. در این صورت منتشر کننده در صورتی که جز تهیه متن اقدامی نکرده باشد، به عنوان معاون جرم افترا تحت پیگرد قرار می گیرد.

دفتر وکیل تخصصی اعاده دادرسی

رکن معنوی جرم افترا:

افترا جرمی عمدی است و مصداق غیر عمدی ندارد. در نتیجه :

  • علم نسبت دهنده به عدم ارتکاب جرم: مفتری باید یقین به کذب بودن انتساب داشته باشد. بنابراین چنانچه نسبت دهنده در این مورد مشکوک یا مظنون بوده یعنی به ارتکاب جرم از سوی منتسب الیه ظن داشته باشد و فقدان علم او ثابت شود، از اتهام افترا مبری خواهد بود.
  • افترا از جمله جرائم مطلق است و لذا چون نتیجه در ان شرط نیست، موضوع سوء نیت خاص نیز منتفی است. بنابراین داشتن قصد هتک حرمت و حیثیت دیگری در افترا شرط نیست. به عبارت بهتر انگیزه، شرط تحقق عنصر معنوی جرم افترا نیست.

مجازات جرم افترا:

در جرم افترا مجازات مفتری یک ماه تا یک سال حبس  و تا 74 ضربه شلاق یا یکی از ان ها حسب مورد خواهد بود. جرم افترا جز با شکایت شاکی خصوصی تعقیب نمی‌شود و در صورتی که شاکی خصوصی گذشت نماید دادگاه می‌تواند در مجازات مرتکب تخفیف دهد و یا با رعایت مو ازین شرعی از تعقیب مجرم صرف نظر نماید.

 

سایر مصادیق در حکم جرم افترا:

  • اشاعه فحشا: منظور از نشر، انتشار انتساب و اطلاع دیگران از اتهام انتسابی در حد اشاعه است و این شرط از اجزاء اصلی این جرم محسوب می‌شود.
  • متهم کردن اشخاص به ارتکاب جرائم مواد مخدر
  • انتشار جریان رسیدگی محاکم
  • انتشار جریان رسیدگی به جرائم اطفال

شما عزیزان می توانید با وکلا و مشاورین زبده موسسه حقوقی و داوری بین‌المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان در خصوص جرم افترا و ارکان تشکیل دهنده ان مشورت نمایید و اطلاعات لازمه را از ما دریافت نمایید.

دادسرای راهور غرب تهران

وکیل و مشاور حقوقی متخصص پرونده افترا

برای دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، همکار دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل دادگستری با سابقه قضایی،  همه روزه از ساعت‌های 19 الی 9 و پنجشنبه‌ها 15 الی9 با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید.

راههای ارتباطی با دفتر محمدرضا مهری

021-88795408

021-88796143

شماره های همراه

09121281014

09120067665

تعیین وقت مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری، درخواست مطالعه پرونده توسط وکیل پایه یک دادگستری، درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق مدیر داخلی دفتر گروه وکلای مهر امکان پذیر است.

09120067669

دفتر وکالت و مشاوره مهاجرت محمدرضا مهری

 

 

5/5 - (33 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *