تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه


با بررسی موضوع تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه همراهتان هستیم.

تاریخ تولد و نام هر شخص هنگام تولد هر شخص در شناسنامه‌اش درج می‌شود. هر شخص بعد از رسیدن به سن قانونی در صورت داشتن دلایل موجه می‌تواند نام و سن خود را تغییر دهد.

هر فرد تنها یک‌بار در طول عمر خود می‌تواند اقدام به تغییر سن شناسنامه‌اش کند.
در برخی موارد ممکن است فردی مدعی شود که سن واقعی او در شناسنامه ذکر نشده و در نتیجه بخواهد تاریخ تولد خود را تغییر دهد.

تغییر سن شناسنامه تنها با ارائه دلایل واقعی و کافی و اثبات ادعا امکان‌پذیر است. برخی افراد در بزرگسالی نام شناسنامه‌ای خود را تغییر می‌دهند.

در ایران تغییر نام در شناسنامه دارای شرایط خاصی است که البته در خصوص کسانی که دارای اسامی مذهبی باشند، ‌این سخت‌گیری بیشتر از سایر اسامی است.

در گروه وکلای کیفری مهرپارسیان، تیم پژوهشی به بررسی شرایط و اقدامات تغییر نام و تغییر سن پرداخته و در این نوشته، به بررسی دلایل کاهش سن، راه‌های اثبات تغییر سن، چگونگی اقدام برای تغییر سن، تغییر نام مذهبی و اقدامات برای تغییر نام در دادگاه‌ها خواهیم پرداخت.

رسیدگی به درخواست اشخاص جهت اصلاح تاریخ تولد خود کمتر از 5 سال در صلاحیت دادگاه حقوقی محل سکونت شخص متقاضی می‌باشد.

دادگاه عمومی حقوقی محل صدور شناسنامه یا محل اقامت صلاحیت رسیدگی و صدور رای در مورد تغییر نام را بر عهده دارد.
جهت روشن تر شدن زوایای تغییر نام و تغییر سن با گروه وکلای مهر پارسیان همراه باشید.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

سوالاتی که در بررسی تغییر نام و تغییر سن پاسخ داده می‌شود

  • تا چند سال امکان تغییر سن وجود دارد؟
  • چه دلایلی را می‌توان برای تغییر سن مطرح کرد؟
  • چه راه‌هایی برای اثبات تغییر سن وجود دارد؟
  • اقدامات لازم برای تغییر سن به چه شکل است؟
  • تغییر سن در شناسنامه چه هزینه‌هایی در بردارد؟
  • آیا با رد تقاضای تغییر سن در دادگاه‌ها می‌توان بار دیگر تقاضا تغییر سن داد؟
  • برای تغییر نام مذهبی چه باید کرد؟
  • تغییر نام از طریق دادگاه و طرح دعوی به چه شکل است؟

ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها

ماده واحده – از تاریخ تصویب این قانون تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع است..

وکیل استرداد جهیزیه ونک

تبصره – صاحب شناسنامه تنها یک‌بار در طول عمر و در صورتی که اختلاف سن واقعی با سن درج شده در اسناد سجلی (شناسنامه) به تشخیص کمیسیونی‌ متشکل از فرماندار یا بخشدار، رئیس اداره ثبت احوال محل و پزشک منتخب، مدیر عامل سازمان بهداری استان و رئیس شورای اسلامی شهر و یا بخش‌ محل صدور شناسنامه و با عضویت و ریاست قاضی دادگاه صالحه محل تشکیل می‌گردد، بیش از پنج سال باشد می‌تواند سن خود را اصلاح نماید.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

ماده ۲۰ قانون ثبت احوال

انتخاب نام با اعلام‌کننده (اعلام کننده تولد) است، برای نام‌گذاری یک نام ساده یا مرکب (محمد مهدی و مانند آن) که عرفا یک نام محسوب می‌شود انتخاب خواهد شد.

تبصره ۱ – انتخاب نام‌هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می‌گردد و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نام‌های زننده و مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است.

تبصره ۲ – تشخیص نام‌های ممنوع با شورای عالی ثبت احوال می‌باشد و این شورا نمونه‌های آن را تعیین و به سازمان اعلام می‌کند.

تبصره ۳ – انتخاب نام در مورد اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی (مانند زرتشتی، کلیمی، مسیحی) تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است.

تبصره ۴ – در اسناد سجلی اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی کشور نوع دین آنان قید می‌شود.

تبصره ۵ – ذکر سیادت (سید بودن) در اسناد سجلی ساداتی که سیادت آنان در اسناد سجلی پدر و یا جد پدری مندرج باشد و یا سیادت آنان با دلائل شرعی ثابت گردد الزامی است مگر کسانی که خود را سیّد ندانند و یا عدم سیادت (سید نبودن) آنان شرعا احراز شود.

تبصره ۶ – مراتب تشرف پیروان ادیان دیگر به دین مبین اسلام (مسلمان شدن) همراه با تغییرات مربوط به نام و نام‌خانوادگی آنان در اسناد سجلی ثبت می‌شود.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

مدارک مورد نیاز برای تغییر سن شناسنامه

  • درخواست کتبی صاحب شناسنامه یا ولی قانونی
  • ارائه اصل شناسنامه عکس‌دار و تصویر آن
  • یک قطعه عکس جدید
  • اصل و تصویر حکم رشد برای اشخاص کمتر از 18 سال
  • اصل تصویر مدارک مربوط به قیم یا وصی برای افراد تحت سرپرستی
  •  فیش بانکی براساس تعرفه جاری نزد هر یک از شعب بانک ملی ایران به نام سازمان ثبت احوال کشور
لیست اموال قابل توقیف برای مهریه

اصلاح و تغییر سن کمتر از 5 سال

اگر متقاضی مدعی شود که سن واقعی او با سن درج شده در شناسنامه‌اش کمتر از پنج سال اختلاف دارد، باید به دادگاه عمومی مراجعه کند و با رعایت مقررات و تشریفات مربوطه و تقدیم دادخواست طرح دعوا کند.

در این مرحله قاضی ممکن است برای اثبات سن واقعی، متقاضی تغییر نام را به پزشکی قانونی برای سنجش تراکم استخوان ارجاع دهد.

اصلاح و تغییر سن بیش از 5 سال

اگر متقاضی ادعا کند اختلاف سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه‌اش بیشتر از پنج سال است، باید به کمیسیونی به نام کمیسیون تشخیص سن مستقر در ثبت احوال محل صدور شناسنامه اش مراجعه کند. ریاست این کمیسیون بر عهده قاضی دادگاه محل است.

صاحب شناسنامه تنها یک‌بار در طول عمر خود حق دارد از این طریق برای اصلاح سن مندرج درشناسنامه اقدام کند. رای کمیسیون قابل اعتراض بوده و مرجع رسیدگی کننده دیوان عدالت اداری می‌باشد.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

دلایل برای کاهش سن

مدعی تغییر سن باید دلایل کافی داشته باشد برای مثال بتواند ثابت نماید که شناسنامه‌ای که دارد، در اصل شناسنامه برادر و خواهرش است که قبل از او به دنیا آمده و فوت شده است  و پدر یا مادر آن‌ها از شناسنامه آن‌ها برای ایشان استفاده نموده‌اند و در واقع شناسنامه جدید دریافت نکرده است.

همچنین برگه ولایت و اشتباهات مامورین ثبت احوال نیز می‌تواند از دیگر دلایل برای کاهش سن باشد.

اعتراض به رای برای تغییر سن

در خصوص تغییر سن توسط دادگاه که باید دادخواست و دعوا به طرفیت اداره ثبت احوال صادرکننده شناسنامه فرد متقاضی صورت گیرد (یعنی در برگه دادخواست نام خوانده را اداره ثبت احوال قرار دهیم) و رای صادر شده در خصوص تغییر سن توسط دادگاه قابلیت اعتراض از سوی طرفین (متقاضی تغییر سن و اداره ثبت احوال) را در دادگاه تجدیدنظر خواهد داشت، اما تصمیمات کمیسیون مقرر در ماده واحد قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها در صورتی که خلاف قوانین و مقررات باشد از سوی فرد متقاضی قابلیت طرح شکایت در دیوان عدالت اداری را خواهد داشت.

دعاوی بیمه‌

چه راه هایی برای اثبات تغییر سن وجود دارد؟

یکی از روش‌های مورد توجه، دلیل قراردادن مدارک تحصیلاتی است که می‌توان گفت بهترین روش برای تشخیص ادعای مدعی تغییر سن، تاریخ سال اول ابتدایی مدعی است.

روش دیگر تعیین توسط پزشکی قانونی است که از روی دندان ها وتراکم استخوان به عمل می‌آید.

طریق دیگری که شخص می‌تواند اقدام کند استفاده از استشهادیه و شهادت شهود است به این صورت که شهود ادعای متقاضی را تایید کنند که سن واقعی وی با سن مندرج او در شناسنامه تفاوت دارد.

چگونگی اقدام برای تغییر سن

اشخاص برای اصلاح تاریخ تولد باید به دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه مراجعه و مدارک لازم را تسلیم و رسید آن‌ را دریافت نماید.

تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی توسط دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن محل صدور شناسنامه به متقاضی ابلاغ خواهد شد و درخواست‌کننده باید در وقت تعیین شده با در دست داشتن شناسنامه عکس‌دار در کمیسیون تشخیص سن حاضر شود و در صورت عدم حضور متقاضی چنانچه پرونده آماده برای اظهارنظر باشد، کمیسیون تصمیم لازم را اتخاذ خواهد نمود و در غیر این‌صورت درخواست وی رد می‌شود.

کمیسیون می‌تواند در صورت لزوم، صاحب شناسنامه را جهت معاینه و تعیین سن به پزشکی قانونی معرفی نماید. تصمیم کمیسیون تشخیص سن قابل اعتراض نخواهد بود.

تصمیم کمیسیون تشخیص سن به متقاضی ابلاغ می‌شود. در صورت عدم موافقت کمیسیون با تغییر تاریخ تولد صاحب شناسنامه، درخواست مجدد پذیرفته نخواهد شد.

اجرای تصمیم کمیسیون تشخیص سن در اسناد سجلی و شناسنامه مستلزم درخواست کتبی متقاضی خواهد بود.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

تغییر سن در شناسنامه چه هزینه‌هایی در بردارد؟

مبلغ تغییر سن بستگی به مواردی مانند: میزان سن و مدارک ارائه شده، دارد. به همین دلیل هر پرونده هزینه خاص خود را دارد. این هزینه شامل:
* هزینه دادخواست تمبر غیرمالی
* هزینه دفتر خدمات قضایی
* هزینه پزشکی قانونی

تغییر سن برای ازدواج

برای انجام این کار باید سنی که در شناسنامه دارید در واقعیت کم‌تر یا بیش‌تر از سن شما باشد و ادله قابل اثباتی وجود داشته باشد که این موضوع را ثابت کند.

در نتیجه درخواست کاهش یا افزایش سن در شناسنامه برای ازدواج اگر مدرکی ندارید، غیر قابل اثبات است.

آیا با رد تقاضای تغییر سن در دادگاه‌ها می‌توان بار دیگر تقاضا تغییر سن داد؟

اگر فردی یک مرتبه تقاضـای تغییر سن را تقدیم دادگاه نماید و رای قطعی، به رد دعوی متقاضی صادر گردد، دیگر امکان طرح دعوی مجدد برای متقاضی تغییر سن وجود ندارد.

ابطال مزایده و سند رسمی

برای تغییر نام مذهبی چه باید کرد؟

در قانون هیچ منعی برای تغییر نام مذهبی وجود ندارد و افرادی که دارای نام مذهبی هستند نیز می‌توانند برای تغییر نام اقدام کنند. ثبت احوال مقرراتی برای تغییر نام‌ها به خصوص در نام های مذهبی قایل شده است.

آن هم شرط فراوانی بیشتر نام انتخابی است. به این معنا که باید نامی که فرد انتخاب می‌کند از نام اول او فراوانی بیشتری داشته باشد. از جمله مواردی مثل: تغییر نام فاطمه به سارا، علی به پیمان.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

تغییر نام از طریق دادگاه و طرح دعوی به چه شکل است؟

افرادی که شامل ماده ۲۰ قانون ثبت احوال نمی‌شدند و قصد تغییر نام خود را دارند، باید برای تغییر نام از طریق دادگاه عمومی حقوقی اقدام نمایند.

در اصل در این روش شما اقدام به طرح دعوی نموده و سپس با ارائه توضیحات و دفاعیات قاضی دادگاه را برای تغییر نام خود متقاعد می‌نمایید.

برای این کار باید مراحل زیر را انجام دهید:
با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و دادخواست خود را تنظیم و ثبت نمایید. شما خواهان هستید و خوانده‌ی این دعوی، اداره ثبت احوال است.

خواهان می‌تواند دادخواست خود را در دادگاه محل اقامت خود، یا دادگاه شهرستان محل صدور شناسنامه اقامه کند.

باید به همراه دادخواست خود، مدارک و دلایل خود را درصورت وجود ارائه دهید. یکی از مهم‌ترین موارد شهادت شهود است که می‌توانید استشهادیه‌ای را از قبل تنظیم نموده و به امضای شاهدین خود برسانید.
دادگاه جلسه‌ای به منظور رسیدگی به ادعای شما تشکیل می‌دهد که زمان آن با پیامک به شما اطلاع رسانی می‌شود.

در جلسه دادگاه، قاضی ضمن این‌که توضیحات شما را می‌شنود، اگر شهود حضور داشته باشید قاضی می‌تواند قرار استماع (شنیدن) شهادت شهود صادر کند و اظهارات شهود در صورت‌جلسه دادگاه نوشته می‌شود.

در مواردی هم دادگاه قرار استماع  (شنیدن) شهادت شهود صادر می‌کند و به شما ابلاغ می‌شود که شهود خود را در جلسه‌ی بعد حاضر نماید.
البته در موارد معدودی هم دادگاه بدون استماع (شنیدن) شهادت شهود، حکم به تغییر نام صادر کرده است.

وکیل و مشاور حقوقی ملک

وکیل و نماینده قانونی اداره ثبت احوال نیز در جلسه دادگاه حاضر می‌شود و غالبا با دادخواست شما مخالفت می‌نمایند.

در این مرحله نحوه دفاع و تاثیرگذاری و ارائه لایحه دفاعیه و حتی حضور وکیل یا کارشناس حقوقی بسیار مهم و تعیین کننده است.
دادگاه پس از بررسی مدارک و دفاعیه شما و طرف مقابل رای خود را صادر می‌نماید.

اگر به هر دلیل حکم دادگاه به نفع شما نباشد، حکمی که دادگاه صادر می‌کند ظرف بیست روز از ابلاغ دادنامه، قابل اعتراض وتجدیدنظرخواهی است.تغییر سن و تغییر نام در شناسنامه

معرفی وکیل تخصصی ثبت احوال

_

نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10

تلفن‌های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

5/5 - (22 امتیاز)

8 دیدگاه

  • سلام
    وقتتون بخیر ،بنده ساکن رشت هستم، شناسنامم صادره از کرج، حالا میخواهم سنم رو 5 سال کم کنم، کجا باید مراجعه کنم؟

    • باسلام، بر اساس تبصره ماده واحد قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و همچنین رای وحدت رویه 726 مورخ 1391چنانچه که بخواهید سنتون رو کمتر از 5 سال کم کنید به دادگاه حقوقی محل اقامت خودتون و چنانچه بخواهید بیشتر از 5سال کم کنید به اداره ثبت اسناد محل سکونت خودتون میتوانید مراجعه فرمایید.

    • سلام روز به خیر

      شناسنامه از مهمترین اسناد رسمی است که براساس قانون امکان کم کردن سن و تغییر در آن وجود ندارد

      براساس قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها مصوب سال 1367، از تاریخ تصویب قانون مذکور تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع است

      تنها در مواردی بسیار ویژه و در صورت داشتن مدارک و دلایل کافی امکان تغییر سن وجود دارد

      بنابراین کم کردن سن شناسنامه یا زیاد کردن آن هر دو در صورت داشتن مدارک کافی و اثبات آنها ممکن خواهد شد

      در صورتی‌که تفاوت سن واقعی و سن در شناسنامه کمتر از پنج سال باشد دادگستری و دادگاه حقوقی محل سکونت فرد مرجعی است که باید نسبت به این اقدام به آنها درخواست داده شود

      در صورتی‌که تفاوت سن واقعی و سن شناسنامه بیشتر از پنج سال باشد فرمانداری شهرستان محل صدور شناسنامه فرد برای رسیدگی به پرونده امکان پذیر خواهد بود

      فرد متقاضی بایددلایل معتبر خود مانند استشهاد نامه یا برگ تولد را به کمیسیون مربوطه ارائه دهد

      پس از بررسی های لازم در نهایت با نظر کمیسیون و در صورت تایید پزشک حاضر در این کمیسیون فرد می‌تواند برای تغییر سن در شناسنامه اقدام کند

    • سلام و احترام
      برای این پرونده مدرک تحصیلی مورد نیاز نیست اما برای احراز واقعیت موضوع ممکنه از آموزش . پرورش استعلام بگیرند

  • سلام من پسرم چون تومهر ماه به دنیا اومده و یه سال دیر تره میره مدرسه میخواستم ۱۵ روز فقط بخاطر مدرسه رفتنش سنشو بکشم عقب میشه بگین با چه روشی وچجوری میتونم اینکارو بکنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *